1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

KKV
Több fontos, bankokat és biztosítókat érintő hazai és nemzetközi szabályváltozás történt a közelmúltban, amelyre a pénzintézeti szektor képviselőinek fel kell készülnie, figyelmeztet a Deloitte.

Bevált a K+F minősítési rendszer

Egy tavalyi kormányrendelet értelmében 2012. február 1-jétől a vállalatoknak lehetősége van arra, hogy egyes tevékenységeiket K+F tevékenységgé minősíttessék. Erre vonatkozó kérelmeiket papíralapon, illetve elektronikus formában kell benyújtaniuk a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalához - emlékeztet a Deloitte adópartnere.

Veszprémi István hozzáteszi, hogy a minősítési eljárás meghatározhatja, hogy a kérelemben leírtak K+F tevékenységnek tekinthetők-e, meghatározhatja továbbá a projekt alapkutatási, alkalmazott kutatási vagy kísérleti fejlesztési tevékenységeinek arányát, valamint azt, hogy az adott tevékenységet a kérelmező saját tevékenységi körben végzi-e. A minősítési eljárás keretében hozott határozattal érvényesíthetőek a K+F tevékenységhez kapcsolódó adókedvezmények, és a határozat alkalmas a K+F támogatási rendszerben a támogatás iránti kérelemben megjelölt kutatás-fejlesztési projekt K+F tartalmának igazolására is.

Veszprémi István szerint az eddigi gyakorlati tapasztalatok alapján kijelenthető, hogy az új intézmény kezdi beváltani a hozzá fűzött reményeket, az eddig feldolgozott körülbelül 90 előzetes minősítési kérelem 90 százalékát ugyanis pozitívan bírálták el a hivatal szakemberei.

A Deloitte Zrt. tapasztalatai szerint az elutasított kérelmek kapcsán két tényező emelhető ki: az egyik hogy sokan megfeledkeznek róla, hogy a minősítés kizárólag a kérelem benyújtását követően megkezdett projektre vagy projektrészre vonatkozhat –, a másik a hivatal által vizsgált, a projekt újszerűségére vonatkozó feltétel hiánya volt a kérelmekben.

Ellenőrzésekre számít a Deloitte

Nemrégiben a Deutsche Bank AG ügyében az Európai Bíróság a portfólió-kezelési szolgáltatással kapcsolatban rendelkezett arról, hogy az adott szolgáltatás adóköteles tranzakciónak minősül, ezáltal szűkítette az adómentesség alkalmazhatóságának körét. Ugyanakkor az Európai Bíróság által a GfBk GmbH ügyben hozott ítélet szerint a harmadik személy által befektetési alapkezelő társaságnak nyújtott befektetési tanácsadási szolgáltatás adómentesnek minősül, ezzel az ítélettel tehát éppen szélesedett az adómentes szolgáltatások köre. A fenti ítéletekre tekintettel adatgyűjtés kezdődött az adóhatóság részéről, amely után a nyár folyamán adóellenőrzések várhatóak az adott témakör tekintetében a Deloitte Zrt. várakozása szerint.

Az Európai Bíróság a BGŻ Leasing ügyben hozott ítéletében kimondta, hogy a lízingbe vett vagyontárgy biztosításával kapcsolatos szolgáltatást és a lízinggel kapcsolatos szolgáltatást bizonyos feltételek fennállása esetén önálló szolgáltatásoknak kell tekinteni. Ebben az esetben a lízingbe vett vagyontárgy biztosításával kapcsolatos szolgáltatás adómentes, ha a lízingtárgyat a lízingbeadó biztosítja, és a biztosítási költségeket (pontosan akkora összeget) a lízingbevevő felé kiszámlázza. Az ítélet kapcsán érdemes felülvizsgálni a társaságoknál a lízinghez kapcsolódó szolgáltatások áfa-kezelését, figyelemmel arra, hogy az ítélet új szempontokat tartalmaz a korábbi adóhatósági tájékoztatókhoz képest az egyes szolgáltatások, költségek járulékos jellegének megítélése tekintetében.

Változtak az áfaszabályok is

Az ÁFA-törvény egyik fontos új eleme az „új ingatlan” és „építési telek” fogalmakat meghatározó rendelkezések változása, amelyek kapcsán ajánlott a work-out folyamatok során kialakított szempontrendszerek felülvizsgálata. Egyszerűsödött a személygépkocsi-értékesítések adókezelése, az új szabály szerint az értékesítés akkor is adómentes, ha adó áthárítására nem kerül sor, de ha az értékesítést megelőzően a termékhez előzetesen felszámított adó kapcsolódott volna, azt az áfa-törvény értelmében nem lehetne levonni. Szintén a személygépkocsikat érintő változás, hogy a személygépkocsikhoz kapcsolódó javítási, karbantartási költségek áfája a gazdasági célra történő felhasználás arányától függetlenül elvileg 50%-ban levonható. Nem kizárható ugyanakkor, hogy valamilyen módon adóellenőrzés során mégis csak igazolni kell, hogy a személygépkocsi az adóalany gazdasági tevékenységét is szolgálja.

További újdonság, és az operatív lízingbe adott személygépkocsik esetén konstrukciótól függően lehet előnyös vagy hátrányos a lízingcégek számára, hogy az operatív lízingbe (tartós bérletbe) adott személygépkocsik tekintetében is a lízingbevevő lett a cégautóadó alanya. Ennek megfelelően, ha a lízingbevevő van bejegyezve a hatósági nyilvántartásba, mint a személygépkocsi üzembentartója, operatív lízing esetén is beszámítható a gépjárműadó összege a cégautóadóba.

A számlákra is figyelni kell

2013. január 1-től hatályos az adóalanyokat terhelő új adminisztrációs kötelezettség, mely szerint a számla kibocsátásától a megőrzési időszak végéig biztosítani kell a számla eredetének hitelességét, adattartalma sértetlenségét és olvashatóságát. A fenti követelménynek bármely olyan üzleti ellenőrzési eljárással eleget lehet tenni, amely a számla és a termékértékesítés vagy a szolgáltatásnyújtás között megbízható ellenőrzési kapcsolatot biztosít.

Egy közelmúltban kiadott adóhatósági tájékoztatóra hivatkozva a szakértő elmondta, hogy az üzleti ellenőrzési eljárás során különösen az alábbi tényezők vizsgálandók: a befogadott számlán feltüntetett mennyiség, minőség, összeg és egyéb tartalmi szempontok, emellett az eljárásnak biztosítania kell, hogy a számlabefogadó ténylegesen csak azokat a számlákat egyenlítse ki, amelyek kiegyenlítésére kötelezett (pl. bankszámlaszám és hasonlók ellenőrzése). Az üzleti ellenőrzési eljárás alatt tehát olyan eljárás értendő, melyet az adóalany a számlának a saját pénzügyi követelésével, illetve kötelezettségével történő összevetése érdekében alkalmaz.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG