TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV
Több fontos, bankokat és biztosítókat érintő hazai és nemzetközi szabályváltozás történt a közelmúltban, amelyre a pénzintézeti szektor képviselőinek fel kell készülnie, figyelmeztet a Deloitte.

Bevált a K+F minősítési rendszer

Egy tavalyi kormányrendelet értelmében 2012. február 1-jétől a vállalatoknak lehetősége van arra, hogy egyes tevékenységeiket K+F tevékenységgé minősíttessék. Erre vonatkozó kérelmeiket papíralapon, illetve elektronikus formában kell benyújtaniuk a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalához - emlékeztet a Deloitte adópartnere.

Veszprémi István hozzáteszi, hogy a minősítési eljárás meghatározhatja, hogy a kérelemben leírtak K+F tevékenységnek tekinthetők-e, meghatározhatja továbbá a projekt alapkutatási, alkalmazott kutatási vagy kísérleti fejlesztési tevékenységeinek arányát, valamint azt, hogy az adott tevékenységet a kérelmező saját tevékenységi körben végzi-e. A minősítési eljárás keretében hozott határozattal érvényesíthetőek a K+F tevékenységhez kapcsolódó adókedvezmények, és a határozat alkalmas a K+F támogatási rendszerben a támogatás iránti kérelemben megjelölt kutatás-fejlesztési projekt K+F tartalmának igazolására is.

Veszprémi István szerint az eddigi gyakorlati tapasztalatok alapján kijelenthető, hogy az új intézmény kezdi beváltani a hozzá fűzött reményeket, az eddig feldolgozott körülbelül 90 előzetes minősítési kérelem 90 százalékát ugyanis pozitívan bírálták el a hivatal szakemberei.

A Deloitte Zrt. tapasztalatai szerint az elutasított kérelmek kapcsán két tényező emelhető ki: az egyik hogy sokan megfeledkeznek róla, hogy a minősítés kizárólag a kérelem benyújtását követően megkezdett projektre vagy projektrészre vonatkozhat –, a másik a hivatal által vizsgált, a projekt újszerűségére vonatkozó feltétel hiánya volt a kérelmekben.

Ellenőrzésekre számít a Deloitte

Nemrégiben a Deutsche Bank AG ügyében az Európai Bíróság a portfólió-kezelési szolgáltatással kapcsolatban rendelkezett arról, hogy az adott szolgáltatás adóköteles tranzakciónak minősül, ezáltal szűkítette az adómentesség alkalmazhatóságának körét. Ugyanakkor az Európai Bíróság által a GfBk GmbH ügyben hozott ítélet szerint a harmadik személy által befektetési alapkezelő társaságnak nyújtott befektetési tanácsadási szolgáltatás adómentesnek minősül, ezzel az ítélettel tehát éppen szélesedett az adómentes szolgáltatások köre. A fenti ítéletekre tekintettel adatgyűjtés kezdődött az adóhatóság részéről, amely után a nyár folyamán adóellenőrzések várhatóak az adott témakör tekintetében a Deloitte Zrt. várakozása szerint.

Az Európai Bíróság a BGŻ Leasing ügyben hozott ítéletében kimondta, hogy a lízingbe vett vagyontárgy biztosításával kapcsolatos szolgáltatást és a lízinggel kapcsolatos szolgáltatást bizonyos feltételek fennállása esetén önálló szolgáltatásoknak kell tekinteni. Ebben az esetben a lízingbe vett vagyontárgy biztosításával kapcsolatos szolgáltatás adómentes, ha a lízingtárgyat a lízingbeadó biztosítja, és a biztosítási költségeket (pontosan akkora összeget) a lízingbevevő felé kiszámlázza. Az ítélet kapcsán érdemes felülvizsgálni a társaságoknál a lízinghez kapcsolódó szolgáltatások áfa-kezelését, figyelemmel arra, hogy az ítélet új szempontokat tartalmaz a korábbi adóhatósági tájékoztatókhoz képest az egyes szolgáltatások, költségek járulékos jellegének megítélése tekintetében.

Változtak az áfaszabályok is

Az ÁFA-törvény egyik fontos új eleme az „új ingatlan” és „építési telek” fogalmakat meghatározó rendelkezések változása, amelyek kapcsán ajánlott a work-out folyamatok során kialakított szempontrendszerek felülvizsgálata. Egyszerűsödött a személygépkocsi-értékesítések adókezelése, az új szabály szerint az értékesítés akkor is adómentes, ha adó áthárítására nem kerül sor, de ha az értékesítést megelőzően a termékhez előzetesen felszámított adó kapcsolódott volna, azt az áfa-törvény értelmében nem lehetne levonni. Szintén a személygépkocsikat érintő változás, hogy a személygépkocsikhoz kapcsolódó javítási, karbantartási költségek áfája a gazdasági célra történő felhasználás arányától függetlenül elvileg 50%-ban levonható. Nem kizárható ugyanakkor, hogy valamilyen módon adóellenőrzés során mégis csak igazolni kell, hogy a személygépkocsi az adóalany gazdasági tevékenységét is szolgálja.

További újdonság, és az operatív lízingbe adott személygépkocsik esetén konstrukciótól függően lehet előnyös vagy hátrányos a lízingcégek számára, hogy az operatív lízingbe (tartós bérletbe) adott személygépkocsik tekintetében is a lízingbevevő lett a cégautóadó alanya. Ennek megfelelően, ha a lízingbevevő van bejegyezve a hatósági nyilvántartásba, mint a személygépkocsi üzembentartója, operatív lízing esetén is beszámítható a gépjárműadó összege a cégautóadóba.

A számlákra is figyelni kell

2013. január 1-től hatályos az adóalanyokat terhelő új adminisztrációs kötelezettség, mely szerint a számla kibocsátásától a megőrzési időszak végéig biztosítani kell a számla eredetének hitelességét, adattartalma sértetlenségét és olvashatóságát. A fenti követelménynek bármely olyan üzleti ellenőrzési eljárással eleget lehet tenni, amely a számla és a termékértékesítés vagy a szolgáltatásnyújtás között megbízható ellenőrzési kapcsolatot biztosít.

Egy közelmúltban kiadott adóhatósági tájékoztatóra hivatkozva a szakértő elmondta, hogy az üzleti ellenőrzési eljárás során különösen az alábbi tényezők vizsgálandók: a befogadott számlán feltüntetett mennyiség, minőség, összeg és egyéb tartalmi szempontok, emellett az eljárásnak biztosítania kell, hogy a számlabefogadó ténylegesen csak azokat a számlákat egyenlítse ki, amelyek kiegyenlítésére kötelezett (pl. bankszámlaszám és hasonlók ellenőrzése). Az üzleti ellenőrzési eljárás alatt tehát olyan eljárás értendő, melyet az adóalany a számlának a saját pénzügyi követelésével, illetve kötelezettségével történő összevetése érdekében alkalmaz.

A cikk a Garantiqa támogatásával készült.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Hiába gondolja másképpen a kormány, szükség lenne a bértámogatásra
Valkai Nikoletta | 2020. november 2. 17:41
Szinte már biztosra vehető, hogy nem készül a kormány újabb bértámogatási programra a Gazdaságvédelmi akcióterv részeként, hiszen ahogy az a kormányzati kommunikációból is kiderült, a beruházásokban látják a magyar gazdaság kilábalásának kulcsát a kornavírus-járványból. Az érdekképviseletek azonban a tavasszal együttesen kicsiszolt bértámogatási rendszer folytatása mellett érvelnek.
KKV Új kezességvállalási konstrukciót élesített a kkv-knak a Garantiqa
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 10:51
Az Investment Hitelgarancia az 500 milliárd forintos Krízis Garanciaprogram keretében érhető el kkv-k számára. A programban eddig közel 7500 hazai vállalkozás összesen 345 milliárd forintnyi hitelt kaphatott.
KKV Kevesebb adókedvezményre csaptak le a magyar cégek, mint korábban
Privátbankár.hu | 2020. október 2. 14:13
Megjelent a költségvetési zárszámadás a 2019-es évről, amely egyebek mellett az adókedvezmények keretében be nem szedett pénzekről is számot vet. Most kiderül, mennyi pénzt és milyen formában hagyott a cégeknél a kormány.
KKV 1000 milliárdos mentőövet dobtak a vállalkozásoknak
Király Béla | 2020. szeptember 30. 13:08
A koronavírus-járvány ugyan óriási problémákat okozott a magyar vállalatoknak is, ám a hitelgarancia intézménye és az MNB hitelprogramjai komoly segítséget nyújtottak sokak számára. A Garantiqa kezességvállalási portfoliója 1000 milliárd forint fölé emelkedett szeptember végére, amely jóval nagyobb, mint amivel az év elején a tervekben számoltak.
KKV NHP Hajrá: a rendelkezésre álló hitelkeret közel fele már kipöröghetett
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 14. 08:19
531 milliárd forintot folyósítottak eddig az NHP Hajrá hitelprogram 1500 milliárd forintos keretéből, és további közel 186 milliárd forint vár folyósításra vagy hitelbírálatra a Bank360.hu pénzintézetektől származó információi szerint. A pénzügyi szakportál a folyósítási adatok mellett arra is rákérdezett a hitelintézeteknél, hogy melyik a legnépszerűbb hitelcél, átlagosan mekkora összeget folyósítottak, illetve hogy melyik ágazatba jutott eddig a legtöbb pénz.
KKV Indul a pályázat: újabb pénzszerzési lehetőség nyílt meg a cégek előtt
Kollár Dóra | 2020. augusztus 31. 19:31
Örülhetnek a magyar kkv-k, megnyílt egy újabb pályázati lehetőség. 
KKV Ismét komoly összegekre pályázhatnak a magyar cégek
Kollár Dóra | 2020. augusztus 29. 17:22
Készülhetnek a magyar kkv-k, jön egy újabb pályázati kiírás. 
KKV Dobogós helyen a magyar hitelgarancia piac
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 11:30
Európai szinten is kiemelkedő kereslet van Magyarországon a garanciakonstrukciók iránt, amelyek segítségével a vállalkozások hitelforráshoz juthatnak. A Garanciaszervezetek Európai Szövetsége (AECM) tavalyi adatai szerint a GDP-hez mért garanciaportfolió Magyarországon 2,1 százalékot tett ki, ez a második legjobb eredmény a kontinensen. Az idei évben megváltozott az eddigi helyzet, a koronavírus-válság átírta a menetrendet és kihívás elé állítja mind a garanciaszervezeteket, mind a vállalkozásokat.
KKV K&H: A katások 15 százaléka milliós nagyságrendet bukhat a szigorításokon
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 13. 12:51
Szigorodnak a kata szabályai, így 2021. január 1-jétől 40 százalékos adót kell fizetnie a megbízó cégnek, ha egy kisadózó számára 3 millió forintnál több pénzt fizet ki. A törvénymódosítás miatt kérdésessé válhat, hogy a kata szerint adózóknak mennyire lesz érdemes továbbra is ezt a formát választani. A K&H szakértői szerint a katások harmada lehet érintett, aki pedig adózási forma váltáson gondolkodik, annak az elszámolható költségeket, illetve a vállalkozókat érintő kedvezményeket is érdemes figyelembe vennie.
KKV Felállva a válságból: aki időben észbe kap, akár nyertesként kerülhet ki
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 9. 13:24
Számos olyan iparág volt, amelyet a koronavírus-járvány nem érintett közvetlenül, ám ezek is szembesültek kihívásokkal: a megváltozott helyzet mindenki számára új lehetőségeket kínál. Aki most képes megragadni ezeket, az nyertesként kerülhet ki a küzdelemből.  
hírlevél