1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

KKV
Először fordul elő, hogy többen adják fel vállalkozásukat, mint ahányan új alapításával próbálkoznak.

A feketelista.hu adatai szerint az elmúlt évben 5885 céggel nőtt a társas vállalkozás száma, annak ellenére, hogy eközben 27 549 céget, azaz az összes társaság 5,1 százalékát törölték. 2011 végén még 594 097 vállalkozás neve szerepelt a cégnyilvántartásban, ez a szám 2012 végére 599 982-ra nőtt. Mindez annak következménye, hogy tavaly 35 395 céget alapítottak.

A portál kimutatása szerint 2004 és 2008 között a törölt cégek köre évente a húszezret sem érte el, a gazdasági válság kezdetétől viszont alaposan megugrott ez a szám. Az elmúlt négy esztendőben összesen 107 605 céget töröltek, vagyis évente átlagosan 26 901 vállalkozás kényszerült kivonulni a piacról. A bedőlésekkel egyidejűleg feltűnően sokan új vállalkozások alapításával próbálják egzisztenciájukat átmenteni. Jellemző erre, hogy az elmúlt négy év alatt összesen 182 037 új céget jegyeztettek be, mintegy 79 százalékkal többet, mint amennyit töröltek.

Cégtáblát cserélnek

Az építőipar tisztul a legjobbanTartósan 50 százalék körüli növekedést mutat Magyarországon a megszűnő építőipari vállalkozások száma, amiben kétségkívül tetten érhető a válság tisztító hatása. A visszaeső cégalapítási kedv viszont azt támasztja alá, hogy a nyereséges működéshez a gazdasági körülmények még mindig nem adottak – még a felkészült vállalkozások számára sem. Részletek >>

Egy cég a jogszabályok szerint a cégjegyzékből való törléssel szűnik meg. Erre legtöbbször akkor kerül sor, ha a társaságot felszámolással vagy végelszámolással megszüntetik. A törlés azonban nem jelenti feltétlenül egy vállalkozás összeomlását, mert annak oka lehet például a cégforma váltása, kiválás vagy összevonás is. A nagyszámú cégalapítás pedig elsősorban azzal magyarázható, hogy a törölt vállalatok megszűnésük után gyakran cégtáblát váltanak, új névvel jelennek meg a piacon. Más esetekben a munkahelyüket elvesztett alkalmazottak kényszervállalkozásba menekülnek.

A portál összesítéséből az viszont egyértelműen kitűnik, hogy tavaly a cégalapítási kedv jelentősen megcsappant; míg ugyanis 2011-ben 54 632 új cég lépett piacra, addig 2012-ben már csak 35 395-en próbálkoztak új vállalkozásba kezdeni. Ez a tendencia az idén is folytatódni látszik, hiszen az első két hónapban 2544 új vállalkozás indult, miközben ugyanez idő alatt 2724 cég dobta be a „törölközőt”, 11 százalékkal több, mint az előző év hasonló időszakában. Először fordul elő, hogy többen adják fel vállalkozásukat, mint ahányan új alapításával próbálkoznak.

Három megyében fogynak a cégek

A feketelista.hu szerint már három olyan megyével is találkozhatunk, ahol tavaly kevesebb cég alakult, mint amennyi lehúzta a rolót. Nógrád megyében például 436 céget töröltek, s mindössze 322 új vállalkozás lépett be a piacra. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 1603 cég jutott a töröltek sorsára, pótlásukra mindössze 1366 új vállalkozást indítottak. Komárom-Esztergom megyében 917 új vállalkozásba kezdtek, nem tudták az 1117 töröltet pótolni. A cégmozgásokat illetően a legélénkebb térség Pest megye, ahol a törölt 2486 céggel szemben tavaly is 92 százalékkal több új társaságot (4768) jegyeztek be - igaz, ez alig több mint a fele a 2011-ben frissen alapított vállalkozásnak.

Városi „cégdemográfia”

A korábbiaknak megfelelően tavaly is a fővárosban adták fel legtöbben vállalkozásukat, viszont itt jegyeztek be legnagyobb számban új cégeket. Az alapítási kedv lanyhulása azonban Budapesten is szembetűnő. Tavaly Szegeden volt a legélénkebb az üzleti világ; 457 társaság nevét törölték a céglistáról, ugyanakkor 807 új cégtáblát tettek ki. Debrecenben 617 törölt cégre 851 újonnan alapított jut. Kecskeméten 38 százalékkal múlta felül az újonnan bejegyzett vállalkozások száma (469) a megszűntekét (341).

Két olyan nagyváros is van, ahol tavaly már kevesebb vállalkozás indult, mint amennyi megszűnt. Miskolcon 663 céget töröltek, és csak 518 új társaságot jegyeztek be. A csökkenés Tatabányán a legszembetűnőbb: 426 cégkapura került lakat, és csupán 271-et nyitottak ki.

Az üzletember számára tanulságosak ezek a számadatok. Egyértelműen jelzik egy-egy város, térség üzleti klímáját, azt, hol érdemes, kifizetődő vállalkozásban kezdeni - véli Iklódi András, a feketelista.hu főszerkesztője.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG