Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV
Az építőipar előző évhez mért teljesítménye kedvező, de az adatok csökkenő dinamikát mutatnak, erre utal a júliusban kötött új szerződések volumenének visszaesése. Az építőipart továbbra is elsősorban az állami beruházások húzzák.

A tavalyi év azonos időszakához mérten lényeges, a szektor egészére nézve 17,5 százalékos növekedést mutat az építőipar júliusi termelési értéke, így folytatódott a 2012 év eleje óta tartó egyenletes bővülés - közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal. Fix bázison mérve az egyéb építmények építményfőcsoport jelentősen, közel 25 százalékkal meghaladta a 2010-es átlagot, az épületek építése építményfőcsoportban pedig a termelés májusra elérte azt. Azóta azonban utóbbi építményfőcsoportban fix bázison kismértékű visszaesés következett be. Ennek egyik oka lehet, hogy 2014-ben befejeződött, jelentős állami projektek hatása már nem érzékelhető. 

Aggasztó előjel lehet azonban, hogy a júliusban kötött új szerződések volumene 17,8 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál.

Az állami beruházások híznak

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint az építőipart továbbra is elsősorban az állami beruházások húzzák. Felhívta a figyelmet arra is: az adatok azt jelzik, hogy elkezdett lassulni az építőipar növekedése, az új rendelések állománya is jelentősen, 17,8 százalékkal kisebb volt júliusban az előző év azonos időszakinál.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) alelnöke szerint az építőipar előző évhez mért teljesítménye magas, de Koji László is kiemelte, hogy a göngyölített adatok csökkenő dinamikát mutatnak. Különösen igaz ez az épületek építésénél, amely lényegesen alacsonyabb mértékben bővült, mint az ágazat egésze - tette hozzá.

Lesznek-e óriásberuházások?


A korábban bejelentett állami fejlesztések (pl. sport, oktatás) előkészítés alatt állnak, de a szerződésállományban várhatóan ebben az évben még nem jelentkeznek - írta elemzésében Lipcsei Gábor, az Óbuda Group elnöke. 

A magánmegrendelések esetében továbbra is az ipari beruházások dominálnak. Ugyan a Mercedes vagy Audi-gyárhoz mérhető, előkészítés alatt álló óriásberuházásról egyelőre nem hallhatunk, de folyamatban van néhány jelentős és számos kisebb léptékű ipari fejlesztés előkészítése és megvalósítása országszerte, részben az iparfejlesztés kormányzati preferenciájának is köszönhetően.

2015-ben megtorpanhat az építőipar

Az egyéb építmények építményfőcsoport szerződésállományának és kibocsátásának elmúlt másfél évét vizsgálva látszik, hogy az építőipar szempontjából meghatározó infrastruktúrafejlesztési projektek területén sikeres volt az uniós források lehívása. A pályázatok elszámolása ugyan még 2015-ben is kitart, ebből fakadóan a termelésben az EU-s támogatások továbbra is meg fognak jelenni. Ugyanakkor az új szerződések volumenének növekedése ebben az építményfőcsoportban is lelassult, amiben a 2014-2020-as ciklus pályázatainak elindulása hozhat változást.

A fenti hatásokból fakadóan 2015 elejére kisebb megtorpanásra is fel kell készülnünk. Ebben az időszakban olyan kis léptékű vállalati vagy lakossági magánberuházások megjelenése biztosíthatna kapaszkodót, mint az energetikai korszerűsítések vagy az otthonteremtés, megfelelő EU-s vagy állami támogatási környezet biztosítása esetén.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Soha nem fogyott még ennyi hitel a Takarékbank MFB Pontjain
Privátbankár.hu | 2021. január 20. 14:55
Több mint 67 milliárd forintot folyósítottak a Takarékbank vezette konzorcium MFB Pontjai tavaly a vállalkozásoknak és a lakosságnak, ami rekordnak számít. A 2016-os indulás óta a legjobb évet zárták, túlszárnyalva az előzetes tervet, és így támogatva a gazdaság működésének fenntartását a válsághelyzetben. A vállalkozások leginkább a nulla százalékos forgóeszközhitelt keresték, amelyet a járvány következményeinek enyhítésére indítottak el, de sokan igényeltek kedvezményes forrást a válságra reagáló fejlesztéseikhez, beruházásaikhoz is. Az MFB Pontok az észak- és a dél-alföldi régióban fogadták be a legtöbb igénylést. Idén a hétéves uniós költségvetési ciklus kifutása miatt nem várnak bővülést, hanem a tavalyihoz hasonló forgalomra készülnek.
KKV A pandémia közepette se szüntették meg tömegesen a cégeket az országban
MTI | 2021. január 20. 06:40
A Nemzeti Cégtár adatai szerint nem következett be az, amire számítani lehetett.
KKV Még mindig nagyon kelendő az NHP Hajrá
Privátbankár.hu | 2021. január 5. 17:11
Még mindig jelentős az érdeklődés.
KKV Túszul ejtette a cégeket a Facebook: Stockholm-szindrómában a kkv-k
Privátbankár.hu | 2020. december 15. 12:27
 A Facebook már nemcsak a kis- és közepes vállalkozások legnépszerűbb marketingeszköze, hanem a leghatékonyabbra értékelt is. A legtöbb kkv oda menekült a koronavírus „elől”, azonban a kék óriás egyre többet követel a sikerért cserébe, mégis jobban bíznak benne. Stockholm-szindrómában a kkv-k – derül ki a Marketing Commando tíz éve folyó felmérésének idei eredményéből.
KKV Támadás a KATA ellen: ez volt az oka?
Baka F. Zoltán | 2020. december 10. 05:11
Sem a járvány, sem a gazdasági válság nem tudott megálljt parancsolni az egyéni vállalkozások gyarapodásának.
KKV Hiába gondolja másképpen a kormány, szükség lenne a bértámogatásra
Valkai Nikoletta | 2020. november 2. 17:41
Szinte már biztosra vehető, hogy nem készül a kormány újabb bértámogatási programra a Gazdaságvédelmi akcióterv részeként, hiszen ahogy az a kormányzati kommunikációból is kiderült, a beruházásokban látják a magyar gazdaság kilábalásának kulcsát a kornavírus-járványból. Az érdekképviseletek azonban a tavasszal együttesen kicsiszolt bértámogatási rendszer folytatása mellett érvelnek.
KKV Új kezességvállalási konstrukciót élesített a kkv-knak a Garantiqa
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 10:51
Az Investment Hitelgarancia az 500 milliárd forintos Krízis Garanciaprogram keretében érhető el kkv-k számára. A programban eddig közel 7500 hazai vállalkozás összesen 345 milliárd forintnyi hitelt kaphatott.
KKV Kevesebb adókedvezményre csaptak le a magyar cégek, mint korábban
Privátbankár.hu | 2020. október 2. 14:13
Megjelent a költségvetési zárszámadás a 2019-es évről, amely egyebek mellett az adókedvezmények keretében be nem szedett pénzekről is számot vet. Most kiderül, mennyi pénzt és milyen formában hagyott a cégeknél a kormány.
KKV 1000 milliárdos mentőövet dobtak a vállalkozásoknak
Király Béla | 2020. szeptember 30. 13:08
A koronavírus-járvány ugyan óriási problémákat okozott a magyar vállalatoknak is, ám a hitelgarancia intézménye és az MNB hitelprogramjai komoly segítséget nyújtottak sokak számára. A Garantiqa kezességvállalási portfoliója 1000 milliárd forint fölé emelkedett szeptember végére, amely jóval nagyobb, mint amivel az év elején a tervekben számoltak.
KKV NHP Hajrá: a rendelkezésre álló hitelkeret közel fele már kipöröghetett
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 14. 08:19
531 milliárd forintot folyósítottak eddig az NHP Hajrá hitelprogram 1500 milliárd forintos keretéből, és további közel 186 milliárd forint vár folyósításra vagy hitelbírálatra a Bank360.hu pénzintézetektől származó információi szerint. A pénzügyi szakportál a folyósítási adatok mellett arra is rákérdezett a hitelintézeteknél, hogy melyik a legnépszerűbb hitelcél, átlagosan mekkora összeget folyósítottak, illetve hogy melyik ágazatba jutott eddig a legtöbb pénz.
Friss
hírlevél