1p
KKV
Gyeplőt ragadtak a legnagyobb hazai vállalatok: Overdose tulajdonjogának felét öt hazai nagy cég vásárolta meg, hogy a csodaló magyar tulajdonban maradjon. Hivatalos formában így megalakult az OVERDOSE Vagyonkezelő Kft.
A "nemzeti tradíció megőrzését célzó együttműködés" kinyilvánítását rögzítő szándéknyilatkozat aláírása végett gyűltek ma össze hazai nagy cégek képviselői egy budapesti sajtótájékoztatón. A "nemes szándékot" hitelesítő szerződés aláírásánál megjelent Járai Zsigmond, volt jegybankelnök, pénzügyminiszter, aki ma a CIG Pannónia Életbiztosítót felügyelő bizottságát vezeti, Németh Miklós a Közgép Zrt. elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. vezetője, Demján Sándor az Euroinvest vezetője, illetve Wolf László az OTP vezérigazgató-helyettese. Megjelent továbbá Mikóczy Zoltán, hiszen a szerződés középpontjában Overdose, a magyar csodaló áll.

Hazai nagyvállalatok összefogását szentesítő szerződést írtak ma alá, azért, hogy Overdose, a csodaló továbbra is magyar tulajdonban maradhasson. A vezető hazai nagyvállalatok az eddigi kizárólagos tulajdonostól, Mikóczy Zoltántól 50%-os "részesedést" vásároltak, azaz 10-10%-ot. Mint Járai Zsigmond megjegyezte "tulajdonképpen vettünk egy fél lovat".

Mennyit ér a csodaló?

Hivatalos formában így megalakult az OVERDOSE Vagyonkezelő Kft., mely ugyan már január óta létezik, a jelenlegi szerződés aláírásával a tulajdonhányadok kérdése is eldőlt. A társaság egyetlen apportált vagyontárgya maga a versenyló, mely 1,5 milliárd forintot ér. Kérdésre válaszolva kisebb huzavona után összegekről is szó esett: az új tulajdonosok eddig 200 milliót fizettek közösen Mikóczynak, aki eddig egyedüli tulajdonos volt. A cégek egyéb hozzájárulást is fizetnek még, például szponzorációt - mondta el Járai Zsigmond, aki hozzátette, azért nem akartak ezekről az összegekről beszélni, mert Overdose az eddig kifizetett összegnél jóval többet ér szerintük is. A szerződés részletei kitérnek arra, hogy a nagyvállalatok miként vállalnak még szerepet a ló fenntartásában. Járai azt is elmondta, hogy a versenyeztetés joga továbbra is az eddigi egyedüli tulajdonosé, így a futamokból származó bevételek is.

Overdose 12 egymást követő győzelmével a valaha élt versenylovak veretlenségi ranglistáján jelenleg az előkelő 13. helyen áll, a lajstromot amúgy a szintén magyar Kincsem vezeti.
A most aláírt megállapodás legfontosabb kitétele, hogy Overdose-nak magyar színekben kell a továbbiakban is versenyeznie. A kontraktus azt is rögzíti, hogy a lovat csak 100%-os egyetértés esetén lehet eladni - az így szerzett profitból viszont minden tag részesül majd. Erről egyelőre persze szó sincsen.

Demján Sándor elmondta, Overdose Kincsemhez hasonló szimbólum lehet. A cégvezér szerint ennek a századnak, a válság ellenére is, a szórakoztatás lesz a nagy üzlete, így nem szabad szem elől téveszteni a valaha nagy hírű magyar  lóversenysportot szem. Bár Demján hozzátette nem elsősorban a profitszerzés a cél, egyelőre mint a MGYOSZ vezetője is "beéri" azzal, hogy Overdose így a magyar cégek összefogásának jelképe, példája lehet.

Németh Miklós elmondta, Overdose olyan nemzeti kincs, mely megérdemli hogy nagy áldozatokat hozzunk érte. A vezérigazgató szerint a sport olyan közös nyelv, amelyet a világon mindenhol megértenek. Nem haszonszerzés a cél, hanem egy nemzeti érték támogatása, megőrzése - így pedig Magyarország hírnevének öregbítése a nagyvilágban.

Milyen állapotban van Overdose?
Már 9 hónapja gyógyul a magyar csodaló, Mikóczy szerint a március 19-én kezdődő patkolási időszakra már lenő a sérült patarész, ami eddig meggátolta a versenyzésben a telivért.
Overdose egy év után állhat ismét rajthoz, valószínűleg a júniusi Royal Ascot-on kezdi sérülése utáni szezonját - ez a világ egyik legpatinásabb lóversenye.
Felvezető versenyekre viszont szüksége lehet, így április végére eldőlhet, hogy rajthoz áll-e májusban New Marketben vagy a Haydock Parkban. Mikóczy elárulta, hogy a most Németországban kondíciós edzéseken résztvevő állat lehet, hogy marad mostani állomáshelyén - felvezető versenyen szívesen látná a német lovassportszövetség is.
Hernádi szerint a Molnak mindenképpen ott a helye egy ilyen szerződésnél. Mint az igazgató humorosan megjegyezte, a Mol amúgy is a "lóerő legnagyobb hazai szakértője". Hernádi is azt emelte ki, hogy Overdose igazi magyar szimbólum lehet, aminek, akárcsak a Molnak, nemzetközi környezetben kell helytállnia. A MOL-vezér reméli, hogy a "nemzeti vagyon részét képező" paripa a kilábalás jelképe is lehet majd, akárcsak Kincsem.

Wolf László az OTP részéről elmondta: eddig is támogatták a lovasportot, illetve Overdose hazai futamait. Szintén azt emelte ki, hogy reméli, Overdose a gazdasági felemelkedés magyar szimbóluma lehet. Mint elmondta, Kincsem is akkor futott a pályákon, amikor a magyar gazdaság felívelő szakaszát élte, talán ez Overdose kapcsán is így lesz.  Az OTP is úgy reméli, a magyar - nemzetközi téren elért - sikerek jelképe lehet majd a versenyló.

Mikóczy Zoltán kiemelte, hogy számára is nagyon fontos, hogy az immár igen komoly háttérrel rendelkező Overdose magyar színekben versenyezzen. Mikóczy megköszönte a jelenlévőkőn kívül Farkasházy Tivadarnak, a "ló nagykövetének" a megállapodás létrejöttében vállalt munkáját. A tulajdonos az előtte szólókhoz hasonlóan megemlékezett a reformkori időkről és a magyar lovasport akkori kitüntetett szerepéről - remélve, hogy hamarosan hasonló időszak köszönt Magyarországra.

Miután a résztvevők mind elmondták véleményüket, aláírásra került a dokumentum. Miközben a kontraktusok körbementek a szerződő felek között, Demján Sándor Hernádi Zsolt Mol-vezérhez fordulva humoros ajánlatot tett: "eladjuk nektek a részünket, ha átnevezitek a lovat MOLerdose-ra".

Nézze meg választási rovatunkat és értékelje Ön is a miniszterelnök-jelölteket!


Hazajöhetett Overdose tulajdonosa
Börtönt kapott Overdose gazdája
Őrizetbe vették Overdose tulajdonosát
Overdose lett a remény jelképe

Zsiborás Gergő

Privátbankár

Címkék: KKV
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG