1p
KKV
Hétfő délig meghosszabbította a légtérzárat a Nemzeti Közlekedési Hatóság vasárnap
Hétfő délig meghosszabbította a légtérzárat a Nemzeti Közlekedési Hatóság vasárnap; a nem veszélyeztetett irányokba részlegesen megindulhat az utasforgalom, de a Hungarocontrol szerint egyelőre nem repülnek az utasszállítók.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatósága az Országos Meteorológiai Szolgálat jelzései, valamint a környező országok tapasztalatai alapján a légtérzárat 2010. április 19-én 12 óráig korlátozásokkal meghosszabbítja a teljes magyar légtérre vonatkozóan - tartalmazza a hatóság közleménye. Hozzáteszik: az utasforgalom részlegesen megindulhat a magyar légiforgalmi irányítás döntései alapján.

Szabó Aliz, a hatóság kommunikációs referense az MTI érdeklődésére annyit mondott, a légi irányítás döntésétől függ, hogy mely irányokba mely gépek közlekedhetnek.

Mivel az alsóbb légrétegekben a levegő szennyezettsége a számítások szerint már nem jelentős, a "látás szerinti" repülésre fokozott figyelem mellett 2010. április 18-án 8 órától a közlekedési hatóság közleménye szerint van mód, tehát a korlátozás a továbbiakban erre nem vonatkozik. A közlekedési hatóság azonban arra kéri a látás szerinti repülést végrehajtó személyzetet, hogy továbbra is fokozottan figyelje a hivatalos publikációban közzétett meteorológiai körülményeket, valamint az érvényben lévő korlátozásokat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálattal továbbra is folyamatosan kapcsolatot tart a Légiközlekedési Igazgatóság és szükség esetén ismételten módosíthatja, feloldhatja vagy meghosszabbíthatja a légtérzárat - tudatta közleményben a Nemzeti Közlekedési Hatóság.

Az európai légi közlekedést sújtó problémák miatt mintegy 30 állam vezetői, valamint az Európai Bizottság elnöke jelezte, hogy nem tudnak részt venni az egy hete elhunyt lengyel államfő temetésén. Részletek>>>
A Hungarocontrol - a magyar légiforgalmi irányítás - kommunikációs vezetője az MTI érdeklődésre elmondta: bár a légi irányítás a meteorológiai jelentések és más országok légügyi hatóságainak döntéseitől függően akár engedélyezheti is a repülést a magyar légtérben, erre az "irányított légtérben", háromezer méter felett repülő nagy utasszállító gépek esetében hétfő délig valószínűleg nem kerül sor. Ezek a repülők a légi irányítás utasításai alapján a légi irányítás felelősségével közlekednek.

Ugyanakkor vasárnap reggel 8 órától a "látás szerint", háromezer méter alatt, nem irányított légtérben közlekedő kisgépek, mentési, mezőgazdasági célú vagy rendőrségi helikopterek saját felelőségre repülhetnek a magyar légtérben - tette hozzá Fehér Imre.
 
Arra a kérdésre, meddig tarthat a jelenlegi légiközlekedési helyzet, a szakember annyit mondott: ez elsősorban az izlandi vulkán aktivitásától, a meteorológiai viszonyoktól és a többi ország légiközlekedési hatóságainak döntéseitől függ. A magyar légtérben közlekedő repülőknek csak 20 százaléka száll le az ország területén, az átmenő forgalom teszi ki az itteni légiközlekedés 80 százalékát - tette hozzá a szakember.

A Ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. szóvivője az MTI érdeklődésére elmondta: folyamatosan nyitva tartanak, és amint az illetékes hatóságok engedélyt adnak a repülésre, késedelem nélkül megindulhat Ferihegyről a légiközlekedés. A menetrend szerinti közlekedés helyreállása azonban függ attól is, az egyes légitársaságok mennyi idő alatt tudják megszervezni, hogy gépeik és azok személyzete a menetrendnek megfelelő repülőtérre kerüljön.

Ma is erősödött a vulkáni aktivitás
A Ferihegyi repülőtér jelenleg meglehetősen kihalt, néhány utas váltja vissza jegyét, mások pedig az egyik fapados légitársaság által nyolc európai városba, köztük Londonba, Párizsba, Brüsszelbe és Düsseldorfba szervezett buszjáratokra próbálnak jegyet szerezni - tette hozzá Szilágyi Károly.

A szerdán elkezdődött és jelenleg is tartó izlandi vulkánkitörés nyomán Európa légterébe került hamu eltömítheti a repülőgépek hajtóművét, balesetveszélyes, ezért a kontinens nagy részén napok óta szünetel a légiközlekedés, a nemzetközi személyforgalomban súlyos fennakadások alakultak ki. A teljes magyar légtér péntek este óta van lezárva. Izlandi szakértők szerint a vulkán aktivitása nem csillapodik, így további közlekedési káoszra van kilátás.

A légtérzár miatt szinte a teljes Malév-flotta, valamint egyebek mellett a British Airways, a Lufthansa és az Alitalia egy-egy Airbus típusú gépe is a ferihegyi repülőtéren vesztegel - tájékoztatta a Budapest Airport (BA) az MTI-t szombaton. Összesen 30-35 gép várakozik a repülőtéren, ezek elhelyezését a tavaly nyáron megépült, 80.000 négyzetméteres új betonon tudták megoldani. A karbantartók hatalmas fóliákkal zárják le a hajtóműveket és a repülőgépek külső egységeit, hogy megvédjék azokat a portól, illetve egyéb külső sérülésektől.

Egyelőre bizonytalan, hogy mikor oldják fel a légtérzárat, emiatt viszont sok repülőtéri dolgozó "kényszerű tétlenségre van kárhoztatva", hiszen nincs utasforgalom, amit ki lehetne szolgálni. Hardy Mihály, a BA vállalati kapcsolatok igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy ugyanannyian álltak munkába szombaton, mintha nem lenne légtérzár, hiszen nem lehet tudni, hogy az pontosan meddig tart. A forgalmi előtérre beosztott dolgozókon kívül a pihenőidőben lévő fegyveres biztonsági őrök is takarításba kezdtek, hogy hasznosan töltsék az időt: felszedik a szél által befújt szemetet a beton közeléből - közölte a BA. A magyar légteret pénteken este hét órától zárták le, 24 órára.

A MÁV-Start Zrt. megerősítve közlekedteti egyes nemzetközi vonatait az izlandi vulkánkitörés miatt meghosszabbított légtérzárlat idején is - közölte a társaság vasárnap az MTI-vel. Több kocsival közlekednek a Románia irányába induló szerelvények, valamint a Zürich, München, Berlin és Bukarest irányába tartó éjszakai vonatok. A MÁV-Start vasárnapi közleménye emlékeztetett rá: a Nemzeti Közlekedési Hatóság meghosszabbította a magyarországi légtérzárat, amely miatt továbbra is megnövekedett forgalom jellemzi a nemzetközi vasúti közlekedést.

A hamu megingathatja az európai kilábalást
Mint írták, a társaság folyamatosan figyelemmel kíséri a vasúti forgalmat, a nemzetközi menetjegyek értékesítését, és a lehetőségekhez és az igényekhez igazítva, megerősítve közlekedteti a nemzetközi vonatokat. Így vasárnap is több kocsival közlekednek a Románia irányába induló szerelvények, valamint a Zürich, München, Berlin és Bukarest irányába tartó éjszakai vonatok.

A budapesti nemzetközi vasúti pénztárak meghosszabbított nyitva tartással várják az utasokat a pályaudvarokon vasárnap is: a Nyugati és Déli pályaudvar nemzetközi pénztára este 8 óráig, a Kelenföldi pályaudvaron pedig hajnali 0 óra 5 percig tart nyitva a nemzetközi pénztár. A Keleti pályaudvaron éjjel-nappal nyitva tart a nemzetközi jegypénztár, itt az üzleti váróterem pénztárát is igénybe vehetik az utasok. A hétvégéhez hasonlóan hétfőn is többen dolgoznak a nemzetközi pénztárakban.

A mentők repülhetnek

Itt van felettünk a láthatatlan hamufelhő
A vulkáni hamufelhő elérte a tőzsdéket

MTI

Címkék: KKV
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG