<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

KKV
A jövő évi adócsomag egyik új eleme a növekedési adóhitel: új adótervezési lehetőséget biztosítanak azoknak az adózóknak, akiknek az eredménye az egyik évről a másikra hatszorosára változik. Becslések szerint mintegy 20 ezer vállalkozás lesz jogosult erre a kedvezményre. Milyen feltételek mellett lehet élni a növekedési adóhitelt felhasználni?

Milyen feltételek mellett lehet élni a kedvezménnyel? 

Hegedüs Sándor, az RSM DTM Zrt. adópartnere blogbejegyzésében három pontot emelt ki:

1, A társaság adóalanyisága az adóévet megelőző harmadik adóévben, vagy korábban kezdődött. Azaz, ha valaki 2015-ben kívánja igénybe venni a növekedési adóhitelt, akkor legalább 2012 óta létező céggel kell kell rendelkeznie. Fontos, hogy nincs előírva árbevételi, vagy eredmény kényszer az előző évekre, azaz egy alvó céget is fel lehet használni - hívja fel a figyelmet a szakember.

Másik ilyen feltétel, hogy az adóévben és az adóévet megelőző három adóévben nem vett részt átalakulásban, egyesülésben, szétválásban.

2, Fontos kikötés  - írja Hegedűs Sándor - ez bizonyos célzott szándékok kordában tartására, de érdekes, hogy a tulajdonosváltás nem került be a korlátok közé. Azaz, ha valaki vásárol egy korábban nulla közeli eredménnyel működő céget, az várhatóan ki tudj használni a növekedési adóhitel rendelkezéseit.

3, Harmadik feltétel, hogy az adóévi adózás előtti eredményének a megelőző adóévi adózás előtti eredményét meghaladó része eléri vagy meghaladja az adózó megelőző adóévi adózás előtti eredménye abszolút értékének az ötszörösét.

Kiemelendő, hogy adózás előtti eredményről van szó és nem árbevételről, illetve társasági adó (tao) alapról - hívja fel a figyelmet a szakember.

Az árbevétel nagyon lekorlátozta volna a szóba jöhető vállalkozások körét, míg az adólap figyelése esetén a társasági adó (tao) rendszerének bizonyos korrekciós elemeit lehetett volna célzottan felhasználni. Az adózás előtt eredményből fakad, hogy egy nulla eredmény közeli cég lehet leginkább a kedvezményezettje ennek az új szabálynak.

Nincs kikötés a méretre

Kiemelendő, hogy a kedvezményezett vállalkozások méret szerinti korlátozása nem szerepel a tervek között, így akár a legnagyobbak is élvezhetik a növekedési adóhitel előnyeit. Ugyanakkor a veszteséges cégek esetében talán még nehezebb lesz az akadályt megugrani, hiszen az ő esetükben az abszolút érték szabály tovább növeli a szakadékot az eléri kívánt céltól.

Szintén feltétel, hogy növekedési adóhitel összegének számításakor a kapott (járó) osztalék, a kapott (esedékes) kamat összegét, valamint az adóévben az adózó kapcsolt vállalkozásától visszafizetési kötelezettség nélkül kapott támogatás, juttatás, véglegesen átvett pénzeszköz összegét, és térítés nélkül átvett eszköz értékét, továbbá az adózó kapcsolt vállalkozása által ellenérték nélkül átvállalt kötelezettségnek adóévi bevételként elszámolt összegét nem lehet figyelembe venni.

A fentiek célja bizonyos eredmény volatilitás semlegesítése, mely az osztalék esetében indokolható, de a kamatbevételek esetében talán nem lenne rá szükség, hiszen a nem kapcsolt vállalkozások közötti kamatbevételek nem feltétlenül mesterséges adótervezési kérdések.

Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyi helyettes államtitkára szerint körülbelül húszezer cég juthat majd növekedési adóhitelhez. Részletek >>>

Miért lesz nehéz igénybe venni?

A normaszöveg alapján megállapítható, hogy azok a cégek melyek az előző adóévben kaptak támogatást kapcsolt vállalkozásaiktól, engedték el azok kötelezettségüket nehezebb helyzetbe kerültek, mivel a bázisév vonatkozásában nem, csak a folyó adóév tekintetében kell ezeket a bevételeket az eredményből kiszűrni, így szintén nehezebb lehet a vágyott eredményt elérni.

Mézes madzag

Vélhetően tovább fog növekedni a transzferár ellenőrzések jelentősége, mivel több cégcsoport esetében nehéz lesz ellenállni a mézes madzagnak, mely szerint egyik évben az egyik, másik évben a másik csoporttagnál mutassák ki a jelentősebb adózás előtti eredményt. Különösen érdekes lehet ez egy vertikális integrációt megvalósító cégcsoport esetén.

Sok társaság idén még nem adta be a számviteli beszámolóját, így számukra – a törvényesség keretein belül – lehetőség nyílik az új szabályokra való felkészülés.

Ugyanakkor a szakember felhívja a figyelmet arra is,  hogy az ismertté vált tervek nem adókedvezményt, nem adóalap kedvezményt, hanem egy késleltetett – szaknyelven – halasztott adófizetést jelent, azaz az adófizetési kötelezettséget nem csökkenti, csak későbbre tolja ki, azzal együtt nem elvitatható, hogy egy dinamikus növekedési pályán lévő társaság likviditását jelentősen segítheti a tervezett intézkedések - jegyezte meg Hegedüs Sándor.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV A vállalatokat is elérte az infláció
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 10:19
Bár a nagyvállalatok jellemzően már beépítették áraikba a pénzromlás hatását, a cégek több mint felének okoz nehézséget a magas infláció. A K&H nagyvállalati növekedési index szerint a szektorok közül magasan a mezőgazdasági cégeknek jelenti a legnagyobb kihívást az áremelkedés.
KKV Sok cég fiókjából hiányzik ez a kulcsfontosságú dokumentum
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 07:55
Amellett, hogy a magyar cégek innovációs kedve minimum visszafogott, sok vállalatnak továbbra sincs a következő időszakban tervezett fejlesztéseket megalapozó írásos innovációs stratégiája - áll a K&H innovációs indexben.
KKV Új év, új élet - új céges bankszámla!
Gergely Péter | 2022. január 15. 18:15
Sokan újévi fogadalmakkal indították a 2022-es évet, melyben új célokat jelöltek ki, köztük pénzügyi célokat is. Vállalkozóként azonban nem gondolnak olyan lehetőségekre, melyek miatt esetleg végigbosszankodtuk az előző évet. Ilyen lehet egy rossz szerződés, egy felesleges biztosítás vagy egy jó drága céges bankszámla. Érdemes ezekhez is hozzányúlni. Igen, akár még a cég bankszámlájához is.
KKV Nagy dobás a Főtaxitól: elindult az új szolgáltatás
Privátbankár.hu | 2022. január 10. 18:22
Belép a csomagszállítási piacra az egyik legnagyobb magyar taxicég.
KKV Ezentúl Orbán Viktor vejének friss szerzeményéhez kell utalni a kamarai hozzájárulásokat
Privátbankár.hu | 2022. január 5. 14:26
Arról az 5 ezer forintról van szó, amelyet a vállalkozásoknak évente kell megfizetniük.
KKV Hogyan növekedhetnek sikeresen a cégek?
Privátbankár.hu | 2022. január 3. 10:28
Egy vállalkozás indulásakor előnyt jelenthet, ha saját tőkéből indul és minden feladat egy kézben összpontosul, hiszen így a döntéshozatal is gyorsabb.
KKV Jócskán megdrágulhat a magyar cégek élete
Privátbankár.hu | 2021. december 29. 13:40
Átlagosan a költségeik 15 százalékos emelkedésére számítanak 2022-től a kis- és közepes vállalkozások - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt.
KKV Nagy változások az adózásban: erre kell majd figyelni 2022-ben
Privátbankár.hu | 2021. december 29. 11:41
Eléri jövőre az 1500 milliárd forintot a magánszemélyeknek és vállalkozásoknak biztosított adócsökkentési intézkedések összege.
KKV 50 vállalkozás, 50 család, 50 történet
Privátbankár.hu | 2021. december 19. 14:01
Ismerje meg a feltörekvő magyar középvállalkozások sikerének titkait. A K&K Kis és Középvállalkozások magazinja és az Alinea Kiadó gondozásában megjelenő 50 vállalkozás, 50 család, 50 történet című könyv december 6-án került a piacra.
KKV Melyik az Orbán-rendszer legsikeresebb üzletága?
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 16:05
„Ahol ilyen mértékű dominanciája van egy politikai erőnek, ott mindenki abban érdekelt, hogy a kormányon lévőkkel jóban legyen” – állítja Török Gábor a Piac & Profit legfrissebb számában. A politológus arról is beszélt a lapnak adott interjúban, mi befolyásolja azt, hogy az üzleti élet szereplői melyik párthoz húznak. De nem csak pénzről és profitról szól a decemberi magazin, amely már kapható az újságárusoknál.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló