Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV
Tavaly 107 befektetésen keresztül 96 hazai vállalat összesen 54,9 milliárd forint összértékű kockázati- és magántőke-befektetésben részesült. Az év során jelentősen növekedni tudott a kockázatitőke-befektetések összértéke. A befektetések 73 százaléka két szektorba, az üzleti és ipari szolgáltatásokkal, illetve az energetikai és környezetvédelmi tevékenységekkel foglalkozó cégekbe áramlott.

34 hazai tőkealap lezárt tranzakcióinak adatait elemzi a HVCA jelentése, részben a tagok adatszolgáltatása, részben piaci információk alapján. 2014-ben 13 alap befektetéseinek összértéke haladta meg az 1 milliárd forintot.

A kockázatitőke-ügyletek átlagos mérete 170 millió forint, míg a magántőke-befektetések nagysága átlagosan 4,8 milliárd forint volt. A legnagyobb öt tranzakció közel 70 százalékát biztosította az összes befektetett tőkének. Ezek a tranzakciók főként az év utolsó negyedére koncentrálódtak, ennek köszönhetően a tőkebefektetések 77 százaléka az október-decemberi időszakban valósult meg.

Új célpontra lőnek

A befektetett összegek 94 százalékát új befektetési célpontokra költötték, a fennmaradó 6 százalék folytatólagos tőkeinjekciók formájában érkezett olyan korábbi befektetésekbe, amelyekben az érintett alapok már tulajdonrésszel rendelkeznek és továbbra is megfelelő növekedési potenciált, illetve exit-lehetőséget látnak.

Miközben a legnagyobb összegű befektetések a magántőke-befektetések növekedési, illetve kivásárlási szakaszban lévő cégeibe áramlottak, a legnagyobb számban (55 tranzakció) start-upokba fektettek be kockázatitőke-alapok.

2014-ben az összes tőkebefektetés 44 százaléka irányult az üzleti és ipari szolgáltatások szektorába, míg további 29 százalékot az energetikával, valamint környezeti projektekkel foglalkozó cégekbe fektettek be.

Innen jön a pénz

Az alapok befektetői összetételét vizsgálva igen eltérő jellemzőkkel szembesülhetünk. A befektetett tőke 43 százalékát (23,7 milliárd forint) 11 magántőkealap biztosította 12 célvállalat számára. Fontos megjegyezni, hogy az e befektetésekre vonatkozó statisztikák alapkezelői adatszolgáltatás híján részben piaci becsléseken alapulnak.

További 36 százaléknyi összeget (19,6 milliárd forint) teljes mértékben kormányzati alapok biztosítottak 36 cég számára. E befektetések között többnyire start-upok szerepelnek, ám ezek az alapok képviseltetik magukat az 1 milliárd forint feletti tranzakciók között is. A harmadik csoportot a magánbefektetők és az Európai Unió által társfinanszírozott Jeremie-alapok képezik. Tavaly 19 Jeremie-alap 2014-ben összesen 11,6 milliárd forintot invesztált 48 társaságba.

Élénkül a piac

„Számos pozitív trend is megfigyelhető a tavalyi eredményekben – mutat rá Zsembery Levente, a HVCA elnöke. – Egyrészt az előző évek passzivitása után mind a tranzakciók számát, mind a befektetések összértékét tekintve újra élénk befektetési tevékenységet láthatunk a magántőkealapok oldaláról is.

Ez azért fontos a hazai piac fejlődése szempontjából, mert a kockázatitőke-finanszírozásban részesült cégek számára ez az egyik legkézenfekvőbb továbblépési lehetőség. Másrészt a kockázatitőke-befektetések száma egész évben egyenletes növekedést mutatott, és a 22 korai fázisú cégekbe irányuló invesztíció azt mutatja, hogy ez a forma mára szerves részévé vált az innováció-finanszírozásnak.

A magántőkealapok aktivizálódásával ugyanakkor oldódott a Jeremie-alapok túlsúlya annak ellenére, hogy ezen alapok aktivitása az év során tovább erősödött (összefüggésben azzal is, hogy számukra az idei az utolsó év, amikor még befektetéseket eszközölhetnek)”

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Iparűzési adó: erre figyelnie kell a cégeknek
Privátbankár.hu | 2021. február 24. 13:40
Az alacsonyabb iparűzési adómérték automatikusan jár a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv), és a március 15-ig fizetendő adóelőleg is felezhető. Ez utóbbihoz mindössze egy nyilatkozat benyújtására van szükség. Ma reggelig az érintett kkv-k csaknem 90 százalékától, mintegy 410 ezer vállalkozástól már be is érkezett a nyilatkozat az adóhivatalhoz - közölte a Pénzügyminisztérium.
KKV Fontos részleteket tudtunk meg az Orbán-kormány gyorskölcsönéről
Baka F. Zoltán - Kollár Dóra - Vég Márton | 2021. február 9. 05:51
Inkább vidékieknek, de nem az agráriumban érdekelt vállalkozásoknak szánják a 10 milliós kamatmentes hitelt, amihez katások is hozzáférhetnek, és a pénzt akár egy másik hitel kiváltására is lehetne fordítani. Itt tart az előkészítő munka, amivel e hét végén végeznek, mások mellett az MKIK bevonásával. Megkérdeztünk több érintett szakmai szervezetet és érdekképviseletet arról, hogy mit gondolnak a programról. És az ötletgazdát is.
KKV Soha nem fogyott még ennyi hitel a Takarékbank MFB Pontjain
Privátbankár.hu | 2021. január 20. 14:55
Több mint 67 milliárd forintot folyósítottak a Takarékbank vezette konzorcium MFB Pontjai tavaly a vállalkozásoknak és a lakosságnak, ami rekordnak számít. A 2016-os indulás óta a legjobb évet zárták, túlszárnyalva az előzetes tervet, és így támogatva a gazdaság működésének fenntartását a válsághelyzetben. A vállalkozások leginkább a nulla százalékos forgóeszközhitelt keresték, amelyet a járvány következményeinek enyhítésére indítottak el, de sokan igényeltek kedvezményes forrást a válságra reagáló fejlesztéseikhez, beruházásaikhoz is. Az MFB Pontok az észak- és a dél-alföldi régióban fogadták be a legtöbb igénylést. Idén a hétéves uniós költségvetési ciklus kifutása miatt nem várnak bővülést, hanem a tavalyihoz hasonló forgalomra készülnek.
KKV A pandémia közepette se szüntették meg tömegesen a cégeket az országban
MTI | 2021. január 20. 06:40
A Nemzeti Cégtár adatai szerint nem következett be az, amire számítani lehetett.
KKV Még mindig nagyon kelendő az NHP Hajrá
Privátbankár.hu | 2021. január 5. 17:11
Még mindig jelentős az érdeklődés.
KKV Túszul ejtette a cégeket a Facebook: Stockholm-szindrómában a kkv-k
Privátbankár.hu | 2020. december 15. 12:27
 A Facebook már nemcsak a kis- és közepes vállalkozások legnépszerűbb marketingeszköze, hanem a leghatékonyabbra értékelt is. A legtöbb kkv oda menekült a koronavírus „elől”, azonban a kék óriás egyre többet követel a sikerért cserébe, mégis jobban bíznak benne. Stockholm-szindrómában a kkv-k – derül ki a Marketing Commando tíz éve folyó felmérésének idei eredményéből.
KKV Támadás a KATA ellen: ez volt az oka?
Baka F. Zoltán | 2020. december 10. 05:11
Sem a járvány, sem a gazdasági válság nem tudott megálljt parancsolni az egyéni vállalkozások gyarapodásának.
KKV Hiába gondolja másképpen a kormány, szükség lenne a bértámogatásra
Valkai Nikoletta | 2020. november 2. 17:41
Szinte már biztosra vehető, hogy nem készül a kormány újabb bértámogatási programra a Gazdaságvédelmi akcióterv részeként, hiszen ahogy az a kormányzati kommunikációból is kiderült, a beruházásokban látják a magyar gazdaság kilábalásának kulcsát a kornavírus-járványból. Az érdekképviseletek azonban a tavasszal együttesen kicsiszolt bértámogatási rendszer folytatása mellett érvelnek.
KKV Új kezességvállalási konstrukciót élesített a kkv-knak a Garantiqa
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 10:51
Az Investment Hitelgarancia az 500 milliárd forintos Krízis Garanciaprogram keretében érhető el kkv-k számára. A programban eddig közel 7500 hazai vállalkozás összesen 345 milliárd forintnyi hitelt kaphatott.
KKV Kevesebb adókedvezményre csaptak le a magyar cégek, mint korábban
Privátbankár.hu | 2020. október 2. 14:13
Megjelent a költségvetési zárszámadás a 2019-es évről, amely egyebek mellett az adókedvezmények keretében be nem szedett pénzekről is számot vet. Most kiderül, mennyi pénzt és milyen formában hagyott a cégeknél a kormány.
Friss
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.