<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
KKV
További üzembezárások lehetőségét vetítette előre Stefan Bratzel, a Center of Automotive Management autóipari kutató intézet vezetője a német Focus online hírportálnak adott interjúban.

Szedi áldozatait az autóipari krízis: az Opel és a Ford üzemeket zár be, a Suzuki kivonul az Egyesült Államokból, a Saab megszűnt létezni, a francia autóipar pedig évtizedek óta a legmélyebb válságba jutott. A Center of Automotive Management előrejelzése szerint a helyzet 2013-ban csak tovább romolhat. Az idén 11,8 millióra csökken az autóeladások száma Európában és jövőre is csak arra számíthatunk, hogy már sorban a hatodik éve csökken az autópiaci forgalom - áll a tanulmányban.

Oroszország és India is megelőzheti Németországot

A fő irányt a nagy nemzeti piacok, Olaszország, Franciaország és Spanyolország romló kilátásai szabják meg, de még Németországban is csökkenő eladásokra kell számítani. A 2012-es 3,1 millió után valószínűleg 3 millió körül lesz az értékesítés. "Németországot az ötödik legnagyobb nemzeti piac rangjáról Oroszország és India a hetedikre taszítja le" - véli a kutatóintézet vezetője Stefan Bratzel.

A Center of Automotive Management jövőre Kínában, az Egyesült Államokban, Brazíliában és Oroszországban számít az eladások növekedésére, Kínában azonban a korábbi években megszokott helyett "mindössze" egyszámjegyű százalékos növekedési ütemre.

Jöhetnek még üzem bezárások

A válság kezdetekor egyes gyártók elmulasztották gyártókapacitásukat a piaci igényekhez igazítani és ezt most kell pótolniuk. Európában legkevesebb öt vagy nyolc üzem válik feleslegessé, amelyek válságidőkben túlzott költségterhet rónak a gyártókra - mutatott rá Stefan Bratzel, aki más autóipari szakértőkhöz hasonlóan időszerűnek tartja az autógyártók üzembezárási bejelentéseit. Az elkövetkező egy-két évben további három-öt üzem bezárására lehet számítani - mondta.

Kettészakad az autóipar

Az egyes autógyártóknak elválnak az útjai. Miközben az egyik cég a válságtól szenved, a másik virágzik. A Porsche, a BMW, az Audi és a Volkswagen eladási rekordot rekordra halmozva tör előre a nemzetközi piacokon. A Volkswagen például az év elejétől november végéig 8,29 millió autót értékesített a világpiacon, 10,4 százalékkal többet mint egy évvel korábban, azaz az idén az első tizenegy hónapban már több autót adott el, mint 2011-ben összesen.

A Volkswagen, a BMW és az Audi kiépített nemzetközi piacainak köszönheti eladási sikereit. Autóik nagy részét Ázsiában és az Egyesült Államokban értékesítik, ezért kevésbé vannak kitéve az európai piaci visszaesés hatásának. Stefan Bratzel szerint az autóipar kettészakadása a jövőben is folytatódik.

A legnagyobb kihívások elé azok az autógyártók néznek, amelyek elsősorban az európai piacra összpontosítják termékpalettájukat. Ilyenek a PSA Peugeot-Citroën, a Fiat és az Opel, de "nehéz dolga lesz a Mitsubishinek, a Suzukinak és a Mazdának is" - tette hozzá Stefan Bratzel, hangsúlyozva, hogy ezeknek az autógyáraknak együttműködő partnerek után kell majd nézniük. Ez alól nem kivétel a Fiat sem, mivel számára nem lesz elegendő a Chryslerrel folytatott együttműködés sem.

Az innovációs képességen áll vagy bukik a jövő

Az autóipari polarizáció pénzügyi téren is folytatódik. Az európai autópiaci válság ellenére egyes gyártók, mint a Volkswagen és a Hyundai rekordnyereségeket érnek el. A másik oldalon a Renault, a Mazda vagy a Fiat profitrátája (a Chrysler nélkül) messze az átlag alatti, 1,4-2,3 százalék lesz" - mondta Stefan Bratzel.

A versenyben maradás az egyes autógyártók innovációs képességén áll vagy bukik - véli az autóipari szakértő, ami szerinte a kisebb márkák kiesését vetíti előre.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV A kolléga a belső ügyfél – világklasszis HR-részleg egy jó rendszerrel
Privátbankár.hu | 2022. május 3. 14:05
Egyedül nem megy – hogyan segíthet egy jó rendszermegoldás abban, hogy a cégem megtartsa a kollégákat? Interjúsorozatunk második részében erről beszélgettünk Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével.
KKV Több százmilliós adócsalást buktatott le a NAV
Privátbankár.hu | 2022. április 26. 08:42
Gumiabroncs-kereskedelemmel foglalkozó, a költségvetésnek mintegy 400 milliós kárt okozó bűnbandát iktatott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.
KKV Hogyan kezelhető az infláció a cégben?
Privátbankár.hu | 2022. április 19. 14:06
Interjúsorozatunk első részében arról beszélgettünk Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével, hogy mihez kezdjenek azok a cégek, amelyek sikeresen akarják kezelni  az inflációs nyomást. 
KKV Varga Mihály milliárdos támogatásokra figyelmeztette a cégeket
Privátbankár.hu | 2022. április 8. 10:11
A tárcavezető közösségi oldalára posztolt az energiahatékonysági támogatásokról.
KKV Egy nap van már csak a kamarai tagdíj határidejéből
Privátbankár.hu | 2022. március 30. 10:40
Március 31-ig kell megfizetni a tagdíjat. Nagy változás a korábbi évekhez képest, hogy ezúttal a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó banknál vezetett számlára kell küldeni a pénzt.
KKV Mit tegyenek azok, akiket kihagytak a kamatstopból?
Csabai Károly | 2022. március 15. 12:16
A gyorsuló infláció miatt tavaly november óta drasztikusan emelkednek a kamatok. Utánajártunk, hogy ebben a helyzetben milyen ajánlatokkal várják a cégeket a bankok, milyen kedvezményes és milyen piaci kamatozású forrásokat kínálnak, milyen célra és kinek. S megnéztük azt is, mit tehet az a kis- és középvállalkozás (kkv), amely a kamatemelkedések miatt nehéz helyzetbe került, illetve kerülhet.
KKV Megnyitották a pénzcsapot: közel 100 milliárd forintot akasztottak le a magyar cégek
Privátbankár.hu | 2022. február 14. 10:02
Lassan már 98 milliárd forintnyi gyorskölcsön jutott a cégeknek.
KKV Holnap lejár egy fontos határidő – több céget is érinthet
Privátbankár.hu | 2022. január 30. 17:53
Ha az érintettek nem kapnak észbe, akkor könnyen bírság lehet a történet vége.
KKV A vállalatokat is elérte az infláció
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 10:19
Bár a nagyvállalatok jellemzően már beépítették áraikba a pénzromlás hatását, a cégek több mint felének okoz nehézséget a magas infláció. A K&H nagyvállalati növekedési index szerint a szektorok közül magasan a mezőgazdasági cégeknek jelenti a legnagyobb kihívást az áremelkedés.
KKV Sok cég fiókjából hiányzik ez a kulcsfontosságú dokumentum
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 07:55
Amellett, hogy a magyar cégek innovációs kedve minimum visszafogott, sok vállalatnak továbbra sincs a következő időszakban tervezett fejlesztéseket megalapozó írásos innovációs stratégiája - áll a K&H innovációs indexben.
hírlevél
Ingatlantájoló