1p

Összeomlik a magyar egészségügy?
Mennyi pénz hiányzik a rendszerből?
Mitől lesznek rövidebb várólisták?
Csak a magánegészségügyre számíthatunk?
Online Klasszis Klub élőben Rékassy Balázzsal

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a szakértőtől!

2024. szeptember 18. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

KKV
A Deloitte által másodízben elkészített Business Sentiment Index (DBSI) című felmérés szerint a közép-európai cégvezetők optimistábban nyilatkoznak országuk és vállalatuk gazdasági kilátásairól, mint a 2009 szeptemberi, első felmérés idején. A bizakodó hangvétel azonban visszafogottsággal is párosul, hiszen a vállalatok még csak most kezdik meg a globális pénzügyi válságból való kilábalás lassú és fáradságos folyamatát
A Deloitte által másodízben elkészített Business Sentiment Index (DBSI) című felmérés szerint a közép-európai cégvezetők optimistábban nyilatkoznak országuk és vállalatuk gazdasági kilátásairól, mint a 2009 szeptemberi, első felmérés idején. A bizakodó hangvétel azonban visszafogottsággal is párosul, hiszen a vállalatok még csak most kezdik meg a globális pénzügyi válságból való kilábalás lassú és fáradságos folyamatát - olvasható a Deloitte közleményében.

Seres Béla, a Deloitte Pénzügyi tanácsadás üzletágának közép-európai vezetője elmondta: "Bizakodásra ad okot, hogy a felmérés második kiadása az üzleti hangulat javulásáról árulkodik. Úgy tűnik, újra vannak elérhető hitelforrások, a beruházási kedv javul, és a cégvezetők jelentős hányada már árbevétel-növekedéssel számol. Mindez azt jelzi, hogy a régió cégvezetőinek nagy része már nem számít további jelentős visszaesésre." A vállalatvezetők általános gazdasági környezettel kapcsolatos várakozásaiban kedvező változás figyelhető meg. Kétötöd részük (40,1%) már úgy véli, hogy az általános kilátások javulása várható - ehhez képest szeptemberben alig több mint a megkérdezettek egynegyede (26,8%) volt ezen a véleményen.

Optimizmus tekintetében a legnagyobb előrelépést Csehország mutatta: a válaszadók kétötöde már bízik abban, hogy a gazdaság fejlődési pályára áll, míg ugyanez az érték az előző felméréskor 12,9 százalék volt. Még mindig Lengyelország a legbizakodóbb, ami a gazdasági kilátásokat illeti, hiszen a vállalatvezetők 74,1 százaléka gondolja úgy, hogy az előttünk álló hat hónapban gazdasági fellendülés várható. Magyarországon ez az arány a régiós átlagnak megfelelő 40% - a szeptemberi 25,8 százalékkal szemben.

Seres Béla kiemelte: "A DBSI felmérés második kiadásából levonható következtetések is alátámasztják, hogy valóban nem létezik egy minden országra alkalmazható egységes megoldás, ha Közép-Európa gazdasági fellendüléséről van szó. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy az egyes országok a gazdasági problémák megoldása során kiegyensúlyozott és józan célokat tűzzenek ki maguk elé. Ezáltal a térség egészének gazdasági kilátásai is javulhatnak, így a régió 2010-től újból hosszú távú növekedési pályára állhat."

Adóhajrá: amit ma megtehetsz, ne halaszd jövőre
Továbbra is Horvátország az az ország, ahol a legpesszimistábbak az elkövetkezendő hat hónapra vonatkozó gazdasági kilátásokat illetően: a megkérdezettek több mint kétharmada (66,7%) véli úgy, hogy a gazdaság hanyatlani fog. Ez azonban még mindig jelentős javulás a korábbi 89,7 százalékhoz képest - szeptemberben ugyanis ennyien voltak ezen a véleményen Horvátországban.  

A cégvezetők újra derűlátóak a befektetésekkel kapcsolatban. A közvélekedés szerint javult a hitelek hozzáférhetősége, a vállalkozások pedig bíznak benne, hogy a következő 12 hónapban többet ruházhatnak be tőkejavakba.

A gyáriparban például a vállalatvezetők háromnegyede (74,5%) szerint újra vannak elérhető hitelforrások, míg szeptemberben a megkérdezetteknek csak valamivel kevesebb, mint a fele (48,4%) gondolta így. A megkérdezett cégvezetők több mint kétharmada (68,2%) gondolja úgy, hogy a saját vállalkozása számára is hozzáférhetőek a hitelforrások; ez több mint 10 százalékpontos javulást jelez az előző felméréshez viszonyítva (57,9%). Magyarországon ez az adat a mostani felmérés szerint 56,7 százalék, vagyis a szeptemberi véleményekhez képest 21 százalékkal nőtt azon cégek aránya, amelyek szerint létezik a vállalatuk számára hozzáférhető hitelforrás.

Karácsonykor úgy teszünk, mintha jól élnénk
Minden jel arra utal, hogy a vállalkozások többet fognak költeni tőkejavak beszerzésére, ami jó hír a cégek fejlődése és bővülése szempontjából. A válaszadók mintegy harmada (29,9%) arra számít, hogy az elkövetkezendő 12 hónap során többet fog beruházni tőkejavakba, míg az előző felmérés alkalmával 18,5 százalékuk gondolta ugyanezt.

Seres Béla közölte: Többen számítanak arra is, hogy a vállalatok értékesítésből származó árbevétele a következő egy évben nőni fog. A szeptemberi 45,3 százalékhoz képest most már a cégvezetők többsége (53,1%) bízik abban, hogy az eladások szintje emelkedni fog. A felmérés szerint a hazai vállalatok ezen a téren a legoptimistábbak közé tartoznak a régióban, közel kétharmaduk (63,3%) számít arra, hogy a következő 12 hónap során nőni fog a bevétele – ez 18 százalékos pozitív eltolódás a szeptemberi adathoz képest.

Ami a vállalkozások gazdasági kilátásait illeti, a régió üzleti hangulata 2009 decemberére egyértelműen optimistábbá vált, de továbbra is visszafogott. A cégvezetőknek a vállalatok általános működési környezetéről alkotott véleménye lassú javulást mutat, de legalábbis egyre kevésbé pesszimista. A hangulat javulása a vállalatoknak is hasznára válhat, és ezt várhatóan az elkövetkezendő egy évre vonatkozó helyreállítási és fejlesztési stratégiájuk kialakítása során is figyelembe fogják venni - írja a Deloitte.

Kapaszkodik felfelé az iparunk
Még mindig betegeskedik az európai ipar
Oszkó: mindenkinél jobban haladunk

Privátbankár

Címkék: KKV
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG