2p
KKV
A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség a kiskereskedelemben a vasárnapi nyitva tartást szabályozó törvény március 15. utáni életbe lépése miatti feladatokra hívta fel a figyelmet.

Szathmáry-Jahl Angéla, a szövetség elnöke elmondta, hogy a kereskedőknek tájékoztatniuk kell a vásárlót, hogy vasárnap nyitva vagy zárva lesznek-e, és ennek megfelelően kell alakítaniuk árukészületüket is.

Szombati csúcsforgalom

A szövetség felmérése szerint a januári és februári hétvégén az üzletek átlagosan 40-45 százalékos pénztárkihasználtsággal működtek. A megkérdezett vásárlók 68 százalék nyilatkozott úgy, hogy számára a mindennapi bevásárlás során nem jelent problémát az új törvény, a hét többi napján maradéktalanul meg tudják oldani vásárlásaikat.

A szövetség adatai szerint szombatonként a legmagasabb a vásárlók átlagos száma, megközelíti az 1 millió 400 ezret, a hétköznapokon ez a szám szerdánként kiemelkedően magas 1 millió 260 ezer, a hét többi napján átlagosan alig éri el az 1 milliót.

Öntudatos magyarok?

Baranovszky György, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége elnöke szerint a vásárnapi zárva tartás miatt pénteken és szombaton a vállalkozásoknak célszerű megerősített ügyfélszolgálatot működtetni a megnövekedett forgalom miatt.

Megjegyezte azt is, hogy a változás felveti a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzési lehetőségének kérdését, például azt, hogy tudják-e ellenőrizni a korlátozás betartásra vonatkozó rendelkezést. Az elnök egyébként arra is emlékeztetett, hogy a magyar fogyasztók egyre inkább tudatosak, továbbá nem szeretik, ha megszabják nekik, mikor vásárolhatnak. Ezt a fogyasztói hozzáállást nehéz lesz megváltoztatni.

Jól járnak a "nepperek"

Gablini Gábor, az MNKSZ alelnöke az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer(ekáer) márciusban életbe lépő változásairól beszélt. Szerinte a szövetség egyetért és támogatja a kormány szándékát a gazdaság fehérítésére, de megítélésük szerint a rendszer még nem kiforrott, sok bizonytalanságot tartalmaz.

Példaként említette, hogy a használt személygépkocsi kereskedőknek meg kell kérniük az ekáer-számot, ugyanakkor a "nepperek" ki tudják kerülni a rendszert, ezért az illegális szereplők kiszűrésére nagyobb figyelmet kellene fordítani.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG