<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
KKV
Fittyet hánynak az OECD egyezményére. Magyarország előrelépett a ranglistán, de még van mit javítani.

A Transparency International (TI) szerint a világ 40 legnagyobb exportőr országának csupán az ötöde hajtja végre az OECD, vagyis a legfejlettebb országokat tömörítő szervezet hivatalos személyek megvesztegetése elleni egyezményét. A TI szerint ez azt jelenti, hogy a legnagyobb exportőr országoknak sokkal többet kell tenniük azért, hogy vállalataik ne vesztegetéssel szerezzenek piacokat és megrendeléseket a külföldi befektetések során.

Az éltanulók

A TI Exporting corruption - OECD Progress Report 2013 című jelentése megállapította, hogy 40-ből 30 ország semmit vagy csak nagyon keveset tesz azért, hogy elszámoltassa a külföldön vesztegető vállalatokat. És mindössze négy ország - az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország és Svájc - felel meg teljes mértékben az egyezmény elvárásainak.

A magyar helyzet

Ami Magyarországot illeti: míg a tavalyi felmérésben az egyezményt alig alkalmazó sereghajtó országok között szerepelt, 2013-ban belépett az egyezményben foglalt kötelezettségeknek legalább korlátozott mértékben érvényt szerző országok "klubjába". Az előrelépés annak köszönhető, hogy Magyarország módosította a jogi személyekre kiszabható büntetésekről szóló törvényt. Papíron tehát már felelőssé tehetőek a vesztegető cégek, ám a jogalkalmazás gyenge, és továbbra is találhatóak a nyomozások, büntetőeljárások politikai befolyásolására utaló jelek - állapítja meg a nemzetközi szervezet.

A jelentés szerint Magyarországon a rendőrség és az ügyészség működésén egyaránt lehetne javítani. Míg a rendőrség esetében a szakmai függetlenség hiánya jelent korrupciós kockázatot, addig az ügyészség esetében az elszámoltathatóság hiánya a bajok forrása.

A korrupcióval kapcsolatos felmérések szerint romlik a helyzet az országban; ahhoz, hogy a trend megforduljon, nyilvánosság kell és átláthatóság – mondta Karácsony Gergely a Privátbankárnak adott interjúban.

A TI szerint a törvényhozásnak és a kormánynak is akadna teendője Magyarországon. A közérdekű bejelentők védelmére hivatott törvényt három éve nem hajtják végre. Az új törvénytervezet pedig, ha elfogadják, végleg magára hagyja azokat, akik hajlandóak fellépni a korrupció ellen - fogalmaznak. Ez annál is inkább aggasztó, mert a TI Magyarországon végzett korrupciós felmérései kimutatták, hogy az emberek 70 százaléka nem jelentené a hatóságoknak, ha korrupciót észlelne, ami nemzetközi összehasonlításban is megdöbbentően rossz arány.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Új év, új élet - új céges bankszámla!
Gergely Péter | 2022. január 15. 18:15
Sokan újévi fogadalmakkal indították a 2022-es évet, melyben új célokat jelöltek ki, köztük pénzügyi célokat is. Vállalkozóként azonban nem gondolnak olyan lehetőségekre, melyek miatt esetleg végigbosszankodtuk az előző évet. Ilyen lehet egy rossz szerződés, egy felesleges biztosítás vagy egy jó drága céges bankszámla. Érdemes ezekhez is hozzányúlni. Igen, akár még a cég bankszámlájához is.
KKV Nagy dobás a Főtaxitól: elindult az új szolgáltatás
Privátbankár.hu | 2022. január 10. 18:22
Belép a csomagszállítási piacra az egyik legnagyobb magyar taxicég.
KKV Ezentúl Orbán Viktor vejének friss szerzeményéhez kell utalni a kamarai hozzájárulásokat
Privátbankár.hu | 2022. január 5. 14:26
Arról az 5 ezer forintról van szó, amelyet a vállalkozásoknak évente kell megfizetniük.
KKV Hogyan növekedhetnek sikeresen a cégek?
Privátbankár.hu | 2022. január 3. 10:28
Egy vállalkozás indulásakor előnyt jelenthet, ha saját tőkéből indul és minden feladat egy kézben összpontosul, hiszen így a döntéshozatal is gyorsabb.
KKV Jócskán megdrágulhat a magyar cégek élete
Privátbankár.hu | 2021. december 29. 13:40
Átlagosan a költségeik 15 százalékos emelkedésére számítanak 2022-től a kis- és közepes vállalkozások - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt.
KKV Nagy változások az adózásban: erre kell majd figyelni 2022-ben
Privátbankár.hu | 2021. december 29. 11:41
Eléri jövőre az 1500 milliárd forintot a magánszemélyeknek és vállalkozásoknak biztosított adócsökkentési intézkedések összege.
KKV 50 vállalkozás, 50 család, 50 történet
Privátbankár.hu | 2021. december 19. 14:01
Ismerje meg a feltörekvő magyar középvállalkozások sikerének titkait. A K&K Kis és Középvállalkozások magazinja és az Alinea Kiadó gondozásában megjelenő 50 vállalkozás, 50 család, 50 történet című könyv december 6-án került a piacra.
KKV Melyik az Orbán-rendszer legsikeresebb üzletága?
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 16:05
„Ahol ilyen mértékű dominanciája van egy politikai erőnek, ott mindenki abban érdekelt, hogy a kormányon lévőkkel jóban legyen” – állítja Török Gábor a Piac & Profit legfrissebb számában. A politológus arról is beszélt a lapnak adott interjúban, mi befolyásolja azt, hogy az üzleti élet szereplői melyik párthoz húznak. De nem csak pénzről és profitról szól a decemberi magazin, amely már kapható az újságárusoknál.
KKV Bűvésztrükk: 600 millió forint áfát tüntetett el a csaló család
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 17:55
Ötven cégből álló számlagyárat működtetett és összesen 600 millió forint áfát tüntetett el fiktív számlákkal egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei bűnszervezet.
KKV Honnan lesz pénze a hazai startupoknak?
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 14:19
Rohamléptekben növekszik a budapesti startup ökoszisztéma, az induló cégek pedig egyre több finanszírozási lehetőség közül választhatnak.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló