4p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

KKV
A tavalyelőttinél jóval kevesebb vagyontárgyat árverezett el a NAV tavaly, az azokért kapott pénz az éves bevétele alig 0,01 százalékát teszi ki.
Fotó: MTI

Női műszőr fülmelegítő, 8 darab különböző kistáska formájú kulcstartó, masszázságy, 19 darab horoszkópos kő és hűtőmágnes, pizzakemence – a sok tévé, hűtőszekrény, ruhanemű és személygépkocsi mellett ilyen tételekre is lehet licitálni a NAV elektronikus árverési felületén. Az mfor.hu cikkéből az is kiderül, hogy meglehetősen színes palettán jelenleg közel 300 ingóság szerepel, továbbá három üzletrész és két ingatlan. Ezek döntő részét a NAV végrehajtás során foglalta le, a többit pedig a vám- és pénzügyőri, valamint bűnügyi szakterülete gyűjtötte be.

A hétköznapi ingóságok közül a televízió a sláger, 45 darabra is lehet ajánlatot tenni, 20 ezer és 85,5 ezer közötti induló árral. A 21 mosógép között van olyan, amelyet 60 ezerért hirdetett meg a NAV, a két Candy típusúért viszont darabonként legalább 420 ezret kell leszurkolnia annak a jelentkezőnek, akinek nem akad vetélytársa. A 20 felkínált hűtőszekrény licitje 15-75 ezer forint közötti összegekről indul, e sorból mindössze egy, 320 ezerre taksált, de akár 160 ezerért elvihető Gorenje hűtőszekrény lóg ki.

A legolcsóbb autó egy 2000-es évjáratú Citroen Xantia, erre már 31 ezertől mehet a licit, bár az ismertetőhöz mellékelt fotó alátámasztja a NAV megjegyzését, miszerint a kocsi elhanyagolt állapotú, ráadásul kivonták a forgalomból és hiányzik a törzskönyve, így a vételárnál bizonyosan többet kell költeni rá. A személygépkocsik közül a legjobb vételnek a képek alapján az 1 milliósra becsült, de szerencsés esetben akár már félmillióért is elvihető, 2002-es gyártású Volkswagen Passat tűnik. A palettán két partylimuzin is szerepel, a rózsaszínű kikiáltási ára 2,5 millió, a fehéré 1 millió forint.

A két ingatlan közül a több mint 7 millió forintos köztartozás fejében Kesztölcön lefoglalt, még be nem fejezett és használatbavételi engedéllyel nem rendelkező panzió az értékesebb, a 600 milliósra becsült értékű ingatlanra minimum 390 milliós ajánlatot kell tenni.

A vám- és bűnügyi szekcióban egyetlen tételt kínál árverésre a NAV, az viszont meglehetősen vaskos: táskákat, pénztárcákat, ruhákat és bizsut lehet elvinni egy csomagban, valamivel több, mint 6 millió forintért.

A NAV árverésein a licit általában a becsérték – amelyet a lefoglaláskor a végrehajtó állapít meg a piaci érték alapján – 50 százalékáról indul. Csak nagykorúak tehetnek árajánlatot, előzetes regisztrációt követően, a jogszabály azonban tiltja, hogy az adós az elektronikus árverési felületen szerezze vissza a NAV által lefoglalt korábbi tulajdonát. Minden termékre három és fél napig lehet licitálni. Felkészülési idő bőven van, hiszen az árverésekre a meghirdetéstől számítva valamivel több mint másfél hónappal kerül sor. Az árverésen résztvevők – ideértve annak nyertesét is – az árverés befejezéséig anonim módon árvereznek. Árverési vevő lehet bárki, aki regisztrálta magát az Ügyfélkapun és az árverés szabályait elfogadja. Egy árverési tételre az árverés kezdő és végdátuma között kell az ajánlatokat megtenni. Az árverés nyertese az árverési vételár fejében az illetékes adóigazgatóságnál veheti át az ingóságot. Ingatlan árverés esetén a részvétel előfeltétele a hirdetményben szereplő előleg megfizetése átutalással az árverés kezdetéig.

Több mint 6 ezer termék és 200 ingatlan talált gazdára 2018-ban az adóhatóság által végrehajtások, valamint vám- és bűnügyi eljárások során lefoglalt ingóságok és ingatlanok közül a NAV elektronikus árverési felületén – derült ki az mfor.hu-nak adott tájékoztatásból. A 2018-ban befejeződött e-árverések csak 5 százalékán került kalapács alá ingatlan, a többin ingó vagyontárgy.

A tavalyi árverések csak egyharmada volt sikeres, azaz talált gazdára a kalapács alá került vagyontárgy – ez az arány hajszállal magasabb a 2017-esnél. Az értékesítésből 833,5 millió forint bevételre tett szert a NAV. A lefoglalt ingóságok palettája széles. A legnagyobb, közel egynegyedes arányt a ruházat tette ki, a járművek részesedése 6,8, az ipari gépeké 5,4 százalékos volt, míg az elektronikai eszközöké, a háztartási gépeké, a bútoroké, a híradástechnikai berendezéseké és az ékszereké 5 százaléknál alacsonyabb. A lefoglalt ingatlanok több mint 40 százaléka családi ház, csaknem 20 százaléka kivett terület és csak 7 százaléka lakás.

Sikeresebb volt a NAV a vám- és bűnügyi szakterületek által lefoglalt, illetve elkobzott ingó vagyontárgyak értékesítésében. Az ezekre meghirdetett árverések 54 százaléka zárult sikerrel, amiből 550 milliós bevételre tett szert az adóhatóság. A vám- és bűnügyi eljárások többségében járműveket foglaltak le, tizedében ékszert, de kisebb részben tartós élelmiszert is.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG