1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

KKV
A tavalyi 4,08 százalékról 3,79 százalékra csökkent az idei első negyedévben - a most először megjelenő, országos adatokat tartalmazó - Bisnode Bedőlési Index (BBI). Mindössze négy ágazatban romlott a mutató, a többiben azonban javult. Területi bontásban Borsod és Nógrád megye ért el látványos eredményt, az ott nyilvántartott cégek bedőlési mutatója több mint 1 százalékponttal csökkent.

A megindított csőd- és felszámolási eljárások átlagos cégszámhoz viszonyított arányából kalkulált Bisnode Bedőlési Index (BBI) 2013 első negyedéves értéke 3,79 százalékos volt, ami javulást jelent a múlt évre vonatkozó 4,08 százalékos értékhez képest. A BBI értéke a gazdasági klíma javulását jelzi, összhangban a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataival, amely némi élénkülésről tanúskodik.

Nagy a szórás az ágazatok között

A BBI javulása mellett jó jel, hogy az első negyedévben mindössze négy ágazatban romlott a helyzet tavalyhoz képest: a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, az egyéb feldolgozóipari tevékenység, a közigazgatás, védelem; kötelező társadalombiztosítás, valamint a bányászat, kőfejtés néven nyilvántartott ágazatokban, a többi szektor azonban jobb eredményt ért.

Bár a Bisnode Bedőlési Indexének javulása mindenképpen kedvező, a mutató értéke még mindig magasnak mondható, a válság előtt ugyanis 2 százalék körül volt az átlagos bedőlési arány - mondta közölte Keleti József, a Bisnode ügyvezető igazgatója.

900 millió forintért keresnek állami felszámolókat, egyedi megállapodásokat kötnek majd, miközben az újra kiírt névjegyzék-pályázat még le sem zárult. Részletek >>>

A legnagyobb javulást a bútoripar produkálta, az ágazat tavalyi 5,15 százalékos bedőlési mutatója 67 bázisponttal 4,49 százalékra csökkent, igaz még így is meghaladja a Bisnode Bedőlési Index országos átlagot jelző, 3,79 százalékos szintjét. A javulás mértékét nézve dobogós lett a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás és élelmiszer, ital, dohánytermék gyártása néven futó ágazat, előbbi tavalyi bedőlési indexe 6,16 százalékról 5,54 százalékra csökkent, utóbbinál pedig 4,52 százalékról 3,96 százalékra esett a mutató.

Az építőipar gyógyulni kezd?

Az abszolút teljesítményt nézve 2013 első három hónapjában az évek óta vergődő építőipar produkálta a legrosszabb, 6,32 százalékos bedőlési mutatót, igaz, ez javulást jelent a 2012-ben mért 6,76 százalékhoz képest. A legjobb bedőlési index pedig a humán-egészségügyi, szociális ellátáshoz kötődik, ez a szektor 0,71 százalékot ért el, ami szintén jobb, mint a tavalyi, 0,76 százalékos mutatója.  

Nagy a szórás az országon belül is


Érdekes eredmények születtek a területi bontásban is. 2013 első negyedévében Komárom-Esztergom megye végzett az élen, az ottani társaságok bedőlési indexe mindössze 2,47 százalékos volt, a 2012-ben mért 2,48 százalék után, ez javulást, lényegében pedig stagnálást jelent. A legrosszabb eredményt az első negyedévben Bács-Kiskun produkálta, az érintett megye 5,95 százalékos bedőlési aránnyal zárta az első negyedévet, ám még ez az eredmény is jobb a tavalyi 6,19 százaléknál. Az első negyedévet 3,79 százalékkal záró Bisnode Bedőlési Indexnél 13 megyében volt jobb a mutató, a többi megye és Budapest eredménye azonban rosszabb, vagyis magasabb lett annál.

Kedvező eredmény, hogy a 19 megye és a főváros tavalyi bedőlési indexe közül mindössze két megye, Pest megye és Zala megye mutatója romlott az első negyedévben. Tizenhét megye és a főváros ugyanakkor a 2012-esnél jobb eredményt ért el 2013 első három hónapjában. Kiemelkedően szerepelt ebben az összevetésben Borsod megye és Nógrád megye, bedőlési indexük ugyanis több mint 1 százalékponttal esett a múlt évi arányhoz viszonyítva, így Borsodban 2,95 százalékos, Nógrádban pedig 5,23 százalékos volt az első negyedévben. Utóbbi megye esetében fontos megjegyezni, hogy bár a javulás valóban jelentős volt, de még így is magas az megyei részindex értéke, ez pedig a megye kedvezőtlen gazdasági környezetére utal.
A Bisnode Bedőlési Indexet a jövőben rendszeresen fogja publikálni a társaság – közölte Keleti József, ügyvezető igazgató, és hozzátette: az index alapjául szolgáló adatokat a Bisnode évek óta kalkulálja, és mostantól a gazdasági ágazatok összesített indexeként megjelenteti a mutatót.
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG