<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
KKV
A 45 ezer érintett több mint fele már átvette az új átláthatósági nyilatkozatot.

A terveknek megfelelően szeptember első hetében kapta meg az új átláthatósági nyilatkozatot az a 45 ezer cég és civil szervezet, amelynek nyilatkoznia kell tulajdonosi szerkezetéről - mondta el az MTI kérdésére Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára az európai uniós fejlesztési forrásokkal összefüggő nyilatkozatokról.

A kedvezményezetteknek az átvételtől számítva nyolc napjuk van kitölteni a nyilatkozatot, amelyet vissza kell küldetni a közreműködő szervezetnek, amit aztán a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) ellenőriz.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár, aki kormánybiztosként irányítja az NFÜ-t, korábban közölte: az ügynökség az augusztus elsejétől bevezetett szabályok értelmében a nyertes cégektől átláthatósági nyilatkozatot kér be; ha a cég nem válaszol, vagy nem felel meg a feltételeknek, az ügynökség azonnal eláll a kifizetéstől.

A tulajdonosokra kíváncsiak

Az értesítés átvételi arányát tekintve jelentős eltérés tapasztalható az egyes közreműködő szervezetek között, a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ (MAG Zrt.) kedvezményezetteinek többsége már értesült az ez irányú kötelezettségéről. Eddig szórványosan érkeztek vissza a bevallások, a jövő héten azonban több tízezer nyilatkozatra számít az NFÜ - közölte pénteken a helyettes államtitkár.

Csepreghy Nándor elmondta, az érintetteknek a réginél részletesebb, ugyanakkor könnyen kezelhető kérdőívet kell kitölteniük, amelyet az új pályázók már automatikusan megkapnak, és amely az alaptörvényi és abból következő törvényi átláthatósági feltételeknek való megfelelésre tartalmilag kérdez rá.

A gazdasági társaságoknak nyilatkozniuk kell név szerint, például a tulajdonosi körről és struktúráról, a több mint 25 százalékos tulajdonnal, befolyással vagy szavazati joggal bíró tagjaikról, és azok adóilletőségéről is. A cél az, hogy az NFÜ tiszta helyzetet teremtsen, láthatóvá téve, hogy az elmúlt években támogatásra jogosult cégek hol adóztak a támogatásokból megvalósított fejlesztések eredményeképp keletkezett jövedelem után - magyarázta a helyettes államtitkár.

Elbukhatják a pénzt, ha nem nyilatkoznak

Csepreghy Nándor elmondta: az NFÜ tisztában van a szűkös időkorláttal, éppen ezért a helyettes államtitkár azt javasolja azoknak az érintetteteknek, akiknek nehézségük, esetleg kérdéseik adódnának a nyilatkozat kitöltésével kapcsolatban, hogy forduljanak az illetékes közreműködő szervezethez vagy az NFÜ ügyfélszolgálathoz segítségért.

A határidő betartása rendkívül fontos - hívta fel a figyelmet Csepreghy Nándor -, de azoknak a cégeknek, amelyek nem nyilatkoznak a megadott határidőig, utólagos hiánypótlásra van lehetőségük. Abban az esetben, ha nem tesznek eleget kötelezettségüknek, az NFÜ akár az elállásról is dönthet. Az így felszabaduló források nem vesznek el Magyarország számára, hiszen a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség még idén új projekteket vonhat be az egyébként is rajtra kész projektetekkel teli tartaléklistákról.

"Arra is felkészültünk, hogy a kérdőívek kitöltése során olyan válaszok érkeznek, amelyek ellentmondásosak, vagy a törvényi megfelelés kérdését vetik fel, ez esetben az NFÜ szigorú vizsgálatot fog indítani" - tette hozzá Csepreghy Nándor.

Megtérülhet az átláthatóság

A helyettes államtitkár szerint ez az első eset 2010 óta, hogy az NFÜ jelentős adminisztrációs terhet rótt ki a kedvezményezettekre és a pályázókra. Ugyanakkor a felmerülő adminisztrációs folyamatok főleg az intézményrendszer számára jelentenek többletfeladatokat, hiszen csupán 30 nap áll a különböző közreműködő szervezetek rendelkezésére, hogy minden beérkező adatot feldolgozzanak. A MAG Zrt. például egyedül több mint harmincezer nyilatkozatot kezel.

"Az átláthatósági szint növelésének ára van, ezzel az NFÜ vezetése is tisztában van. Össztársadalmi szinten azonban busásan megtérülő befektetés a transzparencia növelése" - nyilatkozta Csepreghy Nándor, aki szerint az újfajta adminisztrációra azért is nagy szükség van, mert az Állami Számvevőszék legutóbbi jelentése szerint az NFÜ belső kontrollrendszere nem nyújt garanciát arra, hogy csak átlátható szervezet részesüljön támogatásban.

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Komoly változtatásokat jelentett be a kormány: csökken az ekho, fellélegezhetnek a katás cégek
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 20:16
Komoly változásokról számolt be a Pénzügyminisztérium legújabb közleménye.   
KKV Itt a figyelmeztetés: új zsarolóvírus támadja a magyar cégeket
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 17:39
Újfajta zsarolóvírus jelent meg a magyar vállalatok rendszereiben.
KKV Egy alacsony, fix kamatozású hitel most kincset ér
Natív tartalom | 2022. augusztus 2. 13:05
Jelentős hitelfelvételi kedvet tapasztaltak a cégek részéről a Magyar Bankholding tagbankjai a támogatott Széchenyi Go-program kifutása miatt, de mi lesz ezután? Melyik szektor szorul most leginkább finanszírozásra? Interjú Kollega-Tarsoly Dániellel, a Magyar Bankholding egyedi üzletfejlesztésért felelős ügyvezető igazgatójával.
KKV Nincs hova halogatni a generációváltást: zajlik a forradalom a magyar családi cégeknél
Privátbankár.hu | 2022. július 11. 10:48
Egyre több családi cégnél történik meg a generációváltás, és ez felgyorsíthatja a digitalizációt –  derült ki a K&H családi vállalatok indexből. Mivel az infláció és az orosz-ukrán konfliktus az ő gazdálkodásuk elé is jelentős akadályokat görget, most mindennél időszerűbb lehet, hogy innovatív fejlesztésekkel növeljék hatékonyságukat.
KKV Hirdetés a Facebookon: ezért nem elég az organikus elérés
Márkázott tartalom | 2022. július 7. 16:48
Rengeteg bejegyzés jön szembe a Facebookon nap mint nap és ezek nagyrésze ma már bizony hirdetés. Annak idején a legtöbb üzleti oldalnak még organikus posztokkal is sikerült elegendő potenciális ügyfelet, vásárlót behúznia. Ma azonban már akkora a verseny, hogy fizetett hirdetés nélkül szinte esélyük sincs a vállalkozásoknak.
KKV Lassan elfogy a kkv-szektor optimizmusa
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 09:42
Bizonytalannak látják a következő egy évet.
KKV Folytatódik a Széchenyi Hitelkártya Program
Tiszóczi Roland | 2022. június 20. 11:51
Július elsejétől december 31-ig meghosszabbították a Széchenyi Hitelkártya Programot, a hazai kkv-szektor számára kedvezményes finanszírozási források elérhetőségét biztosító feltételekkel.
KKV Gulyás Gergely újabb részletek árult el a kata átalakításáról
Privátbankár.hu | 2022. június 17. 10:31
Január 1-jéig marad a kata, csak utána változik - megemelik a keretösszeget.
KKV A családi vállalkozások is elég sötéten látják a jövőt, de hosszú távra terveznek
Privátbankár.hu | 2022. június 9. 10:58
Sújtja őket az infláció és az anyaghiány, de igyekeznek hosszú távra tervezni a családi vállalkozások.
KKV Akik sokra vitték – cégvezetés és Cégépítők
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 12:01
Interjúsorozatunk harmadik, befejező részében Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével a MiniCRM rendszerének használatáról és a Cégépítők podcast legnagyobb tapasztalatairól beszélgettünk.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG