<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

KKV
Mladen Pejnovic, a horvát állami vagyonkezelő vezetője szerint sikeresek lesznek a horvát INA olajvállalat jövőjéről folytatott tárgyalások a Mol és a horvát állam között.

Pejnovic szerint a horvát állam meg fog egyezni a Mollal az INA irányításáról, mert ez egyszerűbb megoldás, mint új partnert keresni a horvát olajtársaság irányításához.

A Lider üzleti magazin pénteki konferenciáján nyilatkozott Pejnovic, aki szerint a szeptember 18-án kezdődött tárgyalások egy 2003-ban elfogadott irányelven alapulnak. Az irányelvben az szerepel, hogy az INA-t privatizálják, biztosítva ezzel részint a vállalat, részint a társadalom fejlődését.

Javított a magyar vezetés, de nem eleget?

Pejnovic szerint azonban a privatizációkor megfogalmazott célok nagyrészt nem teljesültek. Példaként említette, hogy csökkent a horvát nyersolaj kitermelése és feldolgozása, visszaesett a gázkitermelés, és zsugorodott az INA piaci részesedése a régióban. Ezek a változások szerinte hatással voltak a horvát ipari termelésre és a GDP-re, és az olajipari termékek importjához vezettek, ami rontotta a horvát külkereskedelmi mérleget.

Az állami vagyonkezelő vezetője szerint a magyar tulajdonosok jelentősen javítottak az INA belső működésén, de a vezetőség nem érte el azokat a fejlesztési célokat, amelyekért felelősek. Pejnovic szerint a politikusokat is felelősség terheli, hogy erre nem reagáltak.

A horvát kormány 44,84 százalékos részesedéssel rendelkezik az INA-ban, a Mol-nak 49,08 százalékos részesedése van. A tárgyalások kezdete előtt a Mol úgy nyilatkozott, hogy nem akarja feladni az irányítási jogokat a vállalat felett. A Mol hangsúlyozta, hogy kész 2 milliárd kunáért (mintegy 78 milliárd forint) perelni is Horvátországot, mert a korábbi megegyezések ellenére a horvát állam nem vette át az INA veszteséges gázüzletágát, vagy ennek alternatívájaként nem érvényesített piaci árazást a gáz árának meghatározásában sem.

Az elfogatóparancs nehezítheti a tárgyalásokat

Bár a legújabb szeptemberi tárgyalások első fordulóját megtartották, a megegyezés nem lesz könnyű. Pénteken vizsgálati őrizetbe vételt rendelt el a zágrábi megyei bíróság Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója ellen, ami az első lépés ahhoz, hogy európai elfogatóparancsot adjanak ki ellene.

A bíróság közlemény szerint a szervezett bűnözés elleni fellépést irányító horvát ügyészség (USKOK) javaslatára rendelték el az őrizetbe vételt, szökés veszélye miatt. Hernádit azzal gyanúsítják, hogy vesztegetési pénzt fizetett Ivo Sanader horvát exkormányfőnek annak érdekében, hogy a Mol meghatározó befolyást szerezzen a Mol-INA vállalat irányításában.

A rovat támogatója a 4iG

KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
KKV Egyre több kkv fedezi fel a TikTok előnyeit
PR | 2023. január 5. 11:19
A 2011-ben alapított TikTok töretlen népszerűségnek örvend elsősorban a fiatalok és a pályakezdők körében, amit egyre több cég ismer fel és fordít a maga javára. A felhasználók elsősorban a szórakozás miatt nyitják meg naponta többször is a TikTokot, de nyitottak a minőségi, márkaépítő jellegű tartalmakra is, ezért a kis- és középvállalkozások, valamint a multinacionális cégek egyaránt profitálhatnak a friss, reklámzajmentes felület aktív használatából. Szakértővel elemeztük a különböző kommunikációs trendeket.
KKV Elmentek a magyar cégek kedve az innovációtól?
Privátbankár.hu | 2022. december 19. 16:22
A magyar vállalatok az utóbbi hónapokban alaposan visszafogták innovációs elképzeléseiket. A K&H innovációs index enyhe visszaesést mutat.
KKV K&H-felmérés: az árfolyamingadozás a kkv-szektor harmadát hátráltatja
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 12:13
A K&H mikro-, kis- és középvállalkozásokat körében végzett kutatása igazolja, az árfolyamok ingadozása, a szakemberhiány, az infláció és az anyaghiány nagyobb kihívást jelent, mint a koronavírus-járvány.
KKV Be vannak rezelve a vállalkozások attól, hogy a kormány újabb megszorító intézkedéseket hoz
Privátbankár.hu | 2022. november 21. 06:34
Ez is kiderül a több mint 160 ezres vállalkozói felhasználó bázissal rendelkező Billingo online számlázó kutatásából. 
KKV Egyre jobban látszik, mennyire aggasztja a cégeket a dráguló energia
Privátbankár.hu | 2022. október 12. 15:20
Romlik a német cégek hangulata, elég egyértelműen.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG