1p
KKV
A válságnak ugyan vége, ám a nehézségeknek nem feltétlenül - hangzott el azon a kétnapos IT konferencián, amelyet informatikai és üzleti felsővezetőknek tartottak
A válságnak ugyan vége, ám a nehézségeknek nem feltétlenül - hangzott el azon a kétnapos IT konferencián, amelyet informatikai és üzleti felsővezetőknek tartottak

A Figyelő és a Bitport idén ismét összehívta az informatikai társadalom meghatározó vezetőit és megrendezte a CIO’10 Konferenciát és kiállítást. A kétnapos, informatikai és üzleti felsővezetőknek szóló szakmai rendezvény első napján az előadások és kerekasztal beszélgetések legtöbbjében valamilyen formában elhangzott: a válságnak ugyan vége, ám a nehézségeknek nem feltétlenül.

A CIO’10 Konferencia megnyitó beszédeiben, melyeket Braun Péter, a VISZ elnöke, Poros Gábor, a Fujitsu magyar képviseletének ügyvezetője valamint Bárány Zsolt, a NetApp hazai vezetője tartott, elhangzott: bár a legnagyobb gazdasági nehézségeken már túl van az informatikai világ is, ám nem ugyanoda tért vissza a szakma, ahol a válság előtt volt. Új technológiák, a költségcsökkentés nagyobb fontossága, a pár éve üzleti szinten még jelentéktelen közösségi média olyan kihívások elé állítja a piac résztvevőit, amelyek teljesen új felfogást kívánnak.

A hazai közép- és nagyvállalatok nagy része megsínylette a válságot, de középtávon optimisták a vezetők gazdasági környezetre, illetve IT-költéseik alakulására vonatkozó várakozásai szerint. A BellResearch által a CIO´10 konferenciára készített felmérésből kiderül: a hazai szervezetek vezetési és IT-kultúrája jelentős fáziskésésben van a nemzetközi trendekhez képest. Mindez azt is jelenti, hogy a magyarországi vállalati szféra némileg kisebb rugalmassággal reagál, több időre van szüksége a felívelésre, mint az a globális informatikai vállalatok egyre bizakodóbb negyedéves jelentései, illetve rövidtávú prognózisai alapján sejthető lenne.

Joseph Réger, a Fujitsu Technology Solutions technológiai igazgatója, a konferencián a nemzetközi trendek alapján a cloud térnyeréséről beszélt. "Negyven év hátrányait kell behoznunk" - mondta - "Túl sok gép gyűlt fel és dolgozik a világon, a kihasználtságuk pedig egyenként igen alacsony." A felhő alapú informatikai megoldások Réger szerint a kihasználtság csökkentésével is erősen hozzájárulhatnak a profitabilitáshoz. A szakember elmondta: bár töretlenül felhő-pártinak tartja magát, nem tudja egyértelműen állítani, hogy "felhőtlen lenne a felhő" - a paradigmaváltás sok buktatóval járhat, az átütő siker esélye szerinte 70 százalékos, és az átállás is 10 év alatt mehet teljesen végbe.

Bernd Dultinger, a NetApp részéről a vállalati adatok kezelésének oldaláról világította meg a kihívásokat: a válság alatt és után is meredeken emelkednek a céges adatok, ám az informatikai költségvetés csaknem ugyanannyi, mint három vagy öt éve. Így valóban a válság után is fontos a költséghatékonyság, kis büdzsével kell sokkal kiterjedtebb feladatokat megoldani - az adatközpontok, újfajta megoldások szerepe ezen igények kiszolgálása.

A BellResearch által összefoglalt kutatásról Sugár Mihály előadása értő fülekre talált, mivel a délelőttöt záró kerekasztal-beszélgetésen is az itt felvetett problémákat tárgyalták a résztvevők: a hazai infokommunikációs szakmát nagy szakadék választja el a nemzetközi trendektől és szinttől. Történelmi és gazdasági sajátosságok miatt tartunk itt, de nem nehéz észrevenni a kiutat. Virtualizáció, új technológiák - sok minden segíthet, ám ehhez a vállalatoknak is fel kell ismerniük, hogy váltásra, új gondolkodásmódra van szükség. Laufer Tamás, az IVSZ nemrégiben megválasztott elnöke szerint a világszintű gazdasági környezet már egészséges, Magyarországon is van lehetőség a rendezésre - politikai szinten is reméli az IT ágazat átfogóbb támogatását. Az oktatás és átképzés fontosságát szintén kiemelte, amely szintén segíthet az infokommunikáció helyreállásában.

A CIO’10 Konferencia és kiállítás mottója „Mélyből a csúcsra”, amely arra reflektál, hogy a gazdasági válság elmúltával az informatika várhatóan kulcsfontosságú szerepet fog betölteni az újbóli növekedésben.

Privátbankár

Címkék: KKV
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG