<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

KKV
Az árbevételüket tekintve is visszafogott növekedésre számítanak. A kis- és középvállalkozások látják különösen borúsan a jövőt.

Az 500 hazai mikro-, kis- és középvállalkozás megkérdezésén alapuló negyedéves K&H kkv bizalmi index kutatás eredménye szerint a vállalkozások jövőjét meghatározó egyik legfontosabb tényező a vállalat pénzügyeire vonatkozó várakozások. Az árbevételt érintő várakozások immár egy éve növekednek folyamatosan, az eredményvárakozásoknál azonban egy csökkenő tendencia vette kezdetét. Így az árbevétel és eredményvárakozások mértéke egyre távolabb kerül egymástól. „A cégvezetők jelenleg átlagosan 5,3%-os árbevétel-növekedést valószínűsítenek, ami az előző negyedévhez képest csupán 0,2 százalékpontos, de az egy évvel korábbi értékhez (4%) viszonyítva jelentős elmozdulás. A kkv-k többsége (51%) továbbra is 0-6% közötti árbevétel-növekedéssel számol, azonban egyre több cég (34%) ennél nagyobb árbevétel-növekedést prognosztizál. Az árbevétel-csökkenéssel kalkuláló cégek aránya (15%) nem változott az előző negyedévhez képest” – részletezte az eredményeket Németh László, a K&H Kkv marketing főosztály vezetője.

A különböző méretű cégek árbevétel-várakozásai meglehetősen vegyes képet mutatnak. A mikrovállalkozások a legoptimistábbak a jövőt illetően, ők átlagon felüli, 6,6%-os árbevétel-növekedést valószínűsítenek, szemben az előző negyedévi 5,1%-os értékkel. Ezzel szemben a kis- és középvállalkozások árbevétel-várakozásai ennél jóval szolidabbak, 4,2 és 4,4%-ra mérséklődtek az előző negyedévhez (5,3 és 5,7%) képest.

Míg az árbevétel-várakozások folyamatosan növekednek, addig eredményüket tekintve egyre visszafogottabbak a cégvezetők. Legtöbbjük (79%) ugyan továbbra is emelkedést prognosztizál, de a nyereség átlagos mértéke negyedévről negyedévre egyre alacsonyabb. Az átlagos elvárás jelenleg a 2,6%-os eredménynövekedés, szemben a korábbi negyedévek 2,8%-os és 3,3%-os értékeivel. A következő egy év eredményét tekintve szintén a mikrovállalkozások a legbizakodóbbak, ők 3,4%-os profitnövekedéssel számolnak, ami átlagon felüli. A kis- és középvállalkozások ennél jóval borúsabban látják a jövőt, előbbi átlagosan 1,7%-os, utóbbi mindössze 1,4%-os profitnövekedést vár idén.

Kék: árbevétel változása, piros: nyereség változása.
Forrás: K&H kkv bizalmi index

A zsugorodó profitvárakozások ellenére a legutóbbi felmérés alkalmával a vevőkkel kapcsolatos elvárások javulni tudtak, ami azért különösen fontos, mert a vállalkozások ezt tartják a jövőjüket meghatározó legfontosabb tényezőnek. Az erősödés annak köszönhető, hogy a vállalkozások piaci várakozásai javultak, aminek hátterében feltehetően az élénkülő belső fogyasztás és a folyamatosan bővülő kiskereskedelmi forgalom áll. „A vevői számlák kifizetésének határideje, illetve a finanszírozandó időtáv rég nem látott szintre csökkent. Jelenleg átlagosan 28 napos fizetési határidővel szembesítik a vevők a cégeket, így mintegy 4 nappal csökkent az átlagos fizetési határidő az előző negyedévhez képest. Ilyen alacsony fizetési határidőre legutóbb 2007-ben volt példa. Ezzel párhuzamosan a vállalkozások átlagosan 21 napos határidővel teljesítik a szállítói számlákat, így a finanszírozandó időtáv mindössze 7 napra csökkent a korábban tartósan jellemző 8-10 napról. Ez azért meghatározó, mert a fizetési határidők lerövidülése jelentősen javítja a cégek likviditási helyzetét” – mondta el a szakértő.

A rovat támogatója a 4iG

KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
KKV Egyre több kkv fedezi fel a TikTok előnyeit
PR | 2023. január 5. 11:19
A 2011-ben alapított TikTok töretlen népszerűségnek örvend elsősorban a fiatalok és a pályakezdők körében, amit egyre több cég ismer fel és fordít a maga javára. A felhasználók elsősorban a szórakozás miatt nyitják meg naponta többször is a TikTokot, de nyitottak a minőségi, márkaépítő jellegű tartalmakra is, ezért a kis- és középvállalkozások, valamint a multinacionális cégek egyaránt profitálhatnak a friss, reklámzajmentes felület aktív használatából. Szakértővel elemeztük a különböző kommunikációs trendeket.
KKV Elmentek a magyar cégek kedve az innovációtól?
Privátbankár.hu | 2022. december 19. 16:22
A magyar vállalatok az utóbbi hónapokban alaposan visszafogták innovációs elképzeléseiket. A K&H innovációs index enyhe visszaesést mutat.
KKV K&H-felmérés: az árfolyamingadozás a kkv-szektor harmadát hátráltatja
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 12:13
A K&H mikro-, kis- és középvállalkozásokat körében végzett kutatása igazolja, az árfolyamok ingadozása, a szakemberhiány, az infláció és az anyaghiány nagyobb kihívást jelent, mint a koronavírus-járvány.
KKV Be vannak rezelve a vállalkozások attól, hogy a kormány újabb megszorító intézkedéseket hoz
Privátbankár.hu | 2022. november 21. 06:34
Ez is kiderül a több mint 160 ezres vállalkozói felhasználó bázissal rendelkező Billingo online számlázó kutatásából. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG