3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

KKV
Az árbevételüket tekintve is visszafogott növekedésre számítanak. A kis- és középvállalkozások látják különösen borúsan a jövőt.

Az 500 hazai mikro-, kis- és középvállalkozás megkérdezésén alapuló negyedéves K&H kkv bizalmi index kutatás eredménye szerint a vállalkozások jövőjét meghatározó egyik legfontosabb tényező a vállalat pénzügyeire vonatkozó várakozások. Az árbevételt érintő várakozások immár egy éve növekednek folyamatosan, az eredményvárakozásoknál azonban egy csökkenő tendencia vette kezdetét. Így az árbevétel és eredményvárakozások mértéke egyre távolabb kerül egymástól. „A cégvezetők jelenleg átlagosan 5,3%-os árbevétel-növekedést valószínűsítenek, ami az előző negyedévhez képest csupán 0,2 százalékpontos, de az egy évvel korábbi értékhez (4%) viszonyítva jelentős elmozdulás. A kkv-k többsége (51%) továbbra is 0-6% közötti árbevétel-növekedéssel számol, azonban egyre több cég (34%) ennél nagyobb árbevétel-növekedést prognosztizál. Az árbevétel-csökkenéssel kalkuláló cégek aránya (15%) nem változott az előző negyedévhez képest” – részletezte az eredményeket Németh László, a K&H Kkv marketing főosztály vezetője.

A különböző méretű cégek árbevétel-várakozásai meglehetősen vegyes képet mutatnak. A mikrovállalkozások a legoptimistábbak a jövőt illetően, ők átlagon felüli, 6,6%-os árbevétel-növekedést valószínűsítenek, szemben az előző negyedévi 5,1%-os értékkel. Ezzel szemben a kis- és középvállalkozások árbevétel-várakozásai ennél jóval szolidabbak, 4,2 és 4,4%-ra mérséklődtek az előző negyedévhez (5,3 és 5,7%) képest.

Míg az árbevétel-várakozások folyamatosan növekednek, addig eredményüket tekintve egyre visszafogottabbak a cégvezetők. Legtöbbjük (79%) ugyan továbbra is emelkedést prognosztizál, de a nyereség átlagos mértéke negyedévről negyedévre egyre alacsonyabb. Az átlagos elvárás jelenleg a 2,6%-os eredménynövekedés, szemben a korábbi negyedévek 2,8%-os és 3,3%-os értékeivel. A következő egy év eredményét tekintve szintén a mikrovállalkozások a legbizakodóbbak, ők 3,4%-os profitnövekedéssel számolnak, ami átlagon felüli. A kis- és középvállalkozások ennél jóval borúsabban látják a jövőt, előbbi átlagosan 1,7%-os, utóbbi mindössze 1,4%-os profitnövekedést vár idén.

Kék: árbevétel változása, piros: nyereség változása.
Forrás: K&H kkv bizalmi index

A zsugorodó profitvárakozások ellenére a legutóbbi felmérés alkalmával a vevőkkel kapcsolatos elvárások javulni tudtak, ami azért különösen fontos, mert a vállalkozások ezt tartják a jövőjüket meghatározó legfontosabb tényezőnek. Az erősödés annak köszönhető, hogy a vállalkozások piaci várakozásai javultak, aminek hátterében feltehetően az élénkülő belső fogyasztás és a folyamatosan bővülő kiskereskedelmi forgalom áll. „A vevői számlák kifizetésének határideje, illetve a finanszírozandó időtáv rég nem látott szintre csökkent. Jelenleg átlagosan 28 napos fizetési határidővel szembesítik a vevők a cégeket, így mintegy 4 nappal csökkent az átlagos fizetési határidő az előző negyedévhez képest. Ilyen alacsony fizetési határidőre legutóbb 2007-ben volt példa. Ezzel párhuzamosan a vállalkozások átlagosan 21 napos határidővel teljesítik a szállítói számlákat, így a finanszírozandó időtáv mindössze 7 napra csökkent a korábban tartósan jellemző 8-10 napról. Ez azért meghatározó, mert a fizetési határidők lerövidülése jelentősen javítja a cégek likviditási helyzetét” – mondta el a szakértő.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG