1p
KKV
Magyarország nemcsak korábbi önmagához képest halad jobb pályán, hanem a versenytársakhoz képest is - mondta Oszkó Péter
Magyarország nemcsak korábbi önmagához képest halad jobb pályán, hanem a versenytársakhoz képest is; a növekedést tekintve 2010-ben és 2011-ben a legjobb helyzetben lehet - mondta Oszkó Péter hétfőn, az APEH és az MKIK TOP 100 kiadványának bemutatásakor.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta: az államadósság és a lakossági adósság leszorítása prioritást élvez, mert végtelenül kiszolgáltatottá teszi az országot, és ez a növekedés serkentéséhez is nélkülözhetetlen. A költségvetési hiány mértéke arról szól, hogy milyen gyorsan tudjuk csökkenteni az államadósságot. A miniszter szerint van rá esély, hogy az idei évre jelzett hiányt tartani tudjuk, és a jövő évit is, amíg a mostani kormány kontrollálja a kiadásokat.

Emlékeztetett: a költségvetés hiányát már lényegében a kamatkiadások okozzák, s ha sikerül leszorítani az államadósságot, az 1200 milliárd forintos mozgásteret ad. A vállalkozások most háromszor annyi kamatköltséget fizetnek, mint társasági adót, elemi versenyképességi kérdés tehát, hogy Magyarország mennyire hiteles adós, ez ugyanis a forintkamatok szintjét is befolyásolja - mutatott rá.

Oszkó Péter szerint Magyarország már elvégezte a költségvetési struktúra átalakítását, míg a versenytársak azzal küzdenek majd, hogy a hiány csökkentése érdekében adót emeljenek vagy kiadást csökkentsenek. Ennek köszönhetően 2010-2011-ben Magyarország lehet a legjobb helyzetben a növekedés tekintetében.

A foglalkoztatási rátát illetően van még tennivaló: az uniós átlaghoz képest 11, a régióhoz viszonyítva pedig 6 százalékos lemaradás van. Az inaktívak magas aránya óriási versenyképességi hátrányt okoz, jelezte a miniszter, aki szerint a nyugdíj- és szociális rendszer átalakításának hatása 2011-2012-ben jelentkezik majd az időskorúak és kisgyermekesek foglalkoztatásának növekedésében.

A legnagyobb problémát az alacsony képzettségűek és a munkatapasztalattal nem rendelkezők foglalkoztatása jelenti - mondta Oszkó Péter -, ami csak állami beavatkozással kezelhető, s nem lehet takarékoskodni rajta. Az Út a munkához programra az idei közel 100 milliárd forintos költés után jövőre mintegy 110 milliárd forint áll rendelkezésre.

A foglalkoztatás adóterhelésének csökkentésére mintegy 700 milliárd forint adóterhet csoportosított át a kormány a fogyasztásra (az áfa és a jövedéki adó emelése révén), továbbá bevezette a vagyonadót. Az idén sikerült a marginális adóéket is 20 százalékkal csökkenteni a középső jövedelemsávban, s jövőre a magasabb jövedelemsávban is mérséklődni fog - emlékeztetett a miniszter.

Az eredményeket a "világ" is látja: az OECD adatai szerint 2010-ben csupán két ország ciklikusan kiigazított költségvetési egyenlege lesz pozitív, Magyarországé és Svédországé;
az élőmunka költségeit tekintve 2010-ben az adóváltoztatásokat figyelembe véve Magyarország lesz a legolcsóbb a visegrádi országok közül londoni elemzések szerint. 

Parragh László, az MKIK elnöke a rendezvényen úgy vélekedett: az egyensúly megteremtése nem elég, meg kell találni a növekedési lehetőségeket is. Vannak területek, ahol célzott programokkal tompítani lehetne a válság hatásait - mondta. A GDP 6,7 százalékos csökkenése 8,5 százalékkal rontja a vállalkozások jövedelmi pozícióját - mutatott rá. A tb-járulék mérséklése ugyan 300 milliárd forinttal csökkentette az élőmunka terheit, ezt azonban az egyéb terhek ellensúlyozták az MKIK elnöke szerint.

Szikora János, az APEH elnöke ismertette: a válság hatására nem esett vissza a regisztrált adózók száma, december 5-ig 76.722 új vállalkozást regisztráltak, és 62.120 szűnt meg. A tevékenységüket bejelentés nélkül végzők száma sem ugrott meg.

A tavalyi egész évi 31,3 milliárd forinttal szemben ugyanakkor az idén november végéig már 47,2 milliárd forintra kértek társasági adóelőleg mérséklést a vállalkozások. Fizetési kedvezményt is nagyobb összegben igényeltek. A hátralékok összege 400 milliárd forinttal emelkedett 2008 végéhez képest. A működő adózók hátraléka is mintegy 100 milliárd forinttal nőtt azzal összefüggésben, hogy az adóhatóság hosszabb időre, nagyobb összegben engedélyez fizetési kedvezményt.

A válság miatt a részletfizetés helyett többen kérnek fizetéshalasztást
(türelmi időt), egyéni helyzethez igazított ütemezéssel - mondta Szikora János. Nőtt a felszámolások száma is: míg tavaly egész évben 10.594 felszámolást kezdeményeztek (az APEH 6.841-et), az idén az első 11 hónapban 11.779-et (az APEH 5.699-et).

Parragh: újra kell szervezni a magyar gazdaságot
Orbán: szervezett hazugságok uralják az országot
Oszkó már látja a pénzügyi stabilitást

MTI

Címkék: KKV
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG