<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
KKV
A vitatott befektető-védelmi előírások miatt kétséges a megegyezés az EU és az USA között folyó szabadkereskedelmi tárgyalásokon (TTIP) – derül ki az EUObserver cikkéből. Ha a „befektető és az állam közötti viták rendezését célzó eljárások” életbe lépnének, jogi úton lehetne fellépni a kormányok ellen, ha azok olyan intézkedéseket hoznak, amik veszélyeztetik a befektetéseiket.

A portál idézi Cecilia Malmström kereskedelmi biztost, aki elismerte, hogy a vitatott rendelkezések miatt "jelentős kétségek" merültek fel megegyezéssel kapcsolatban és a befeketővédelmi előírások "rendkívül sok európai állampolgárnak jelentőséggel bírnak" – írja az MTI.

A bizottság a civil szereplőkkel folytatott online konzultáció után, kedden nyilvánosságra hozott jelentése szerint a civil oldal mintegy 150 ezer beadványának 97 százaléka ellenzi, hogy a megállapodás tartalmazza az úgynevezett "befektető és az állam közötti viták rendezését célzó eljárásokat" (ISDS). Az összes beadvány 35 százaléka az Egyesült Királyságból érkezett, a második legnagyobb számban Ausztriából küldték el a kifogásaikat.

Az ISDS rendelkezéseket a nem-kormányzati szervek (NGO) álláspontja szerint a cégek arra használnák, hogy jogi úton lépjenek fel a kormányok ellen, ha azok olyan intézkedéseket hoznak, amik veszélyeztetik a befektetéseiket. Szerintük az ISDS bíróságok működése és a nemzeti jogrendszerekhez való viszonya egyelőre nem tisztázott, ahogy az sem, hogyan lehet majd a döntések ellen fellebbezni .

Érdemes belegondolni, hogy ha Magyarországon is perelhetővé válnának a kormányok a vállalatok számára káros rendelkezéseik miatt, az a jelenlegi unortodoxnak nevezett kormányzást igencsak megnehezítené. Elég csak a százmilliárdos nagyságrendű különadókra, a bankoknak kárt vagy kiadást okozó egyéb rendelkezésekre vagy az egyes kereskedelmi láncokat a többivel szemben előnyösebb helyzetbe hozó korlátozásokra gondolni.

"Még nem látni, hogyan alakul majd a befektetővédelem a TTIP-ben" - mondta Cecilia Malmström. Hozzátette: "nincsen pontos határidő" a következő lépésre, azonban "tavaszig elő kell állni egy javaslattal az ügyben".  Az Egyesült Államok többször hangsúlyozta az ISDS-nek a megállapodásba való bevételének fontosságát.

A 2013 szeptembere óta tartó Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség (Transatlantic Trade and Investment Partnership, TTIP) tárgyalások célja a kereskedelem előtt álló akadályok lebontása a gazdasági ágazatok széles körében, hogy könnyebbé váljon az áruk és szolgáltatások adása és vétele az EU és az Egyesült Államok között.

(Nemrég megjelent cikkünk a tárgyalásokról itt olvasható.)

//privatbankar.hu/makro/mindenki-a-masikat-hibaztatja-hogy-fog-ebbol-a-katyubol-kimaszni-europa-275978

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV 45 ezer vállalkozás hitelét biztosították a válságban
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 30. 10:39
Töretlen az igény a hazai kkv-szektor részéről az állami hátterű, kedvező feltételekkel igénybe vehető intézményi kezességvállalásra, derült ki a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. sajtóbeszélgetésén. Ma már minden harmadik kkv hitele mögött ott állnak.
KKV A kormány készen áll további adócsökkentésekre
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 29. 12:34
Ezt Bodó Sándor mondta egy sajtótájékoztatón.
KKV IPOSZ-vezető: segítség a hitelmoratórium a kkv-knak
MTI | 2021. szeptember 16. 18:18
Nagy segítség a rászoruló családi, mikro- és kisvállalkozásoknak, hogy a kormány meghosszabbította a hitelmoratóriumot a vállalatok számára is - mondta Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) elnöke az MTI-nek.
KKV Nehéz helyzetben az éttermek: itt a válasz, miért drágultak meg a vártnál jobban a vacsorák
Kollár Dóra | 2021. szeptember 8. 05:12
Több mint egy hónapja megszűnt az ételkiszállítás és –elvitel kedvezményes áfakulcsa, amely a vártnak megfelelően drágulást hozott az éttermekben, azonban a hízó számlák mögött a vendéglátóipar szereplői más tényezőket is látnak.
KKV K&H: megjött a kisebb és közepes cégek beruházási kedve
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 2. 11:23
Majdnem két éve nem állt ilyen magasan a beruházási hajlandóság a kis- és középvállalkozások körében, derül ki a K&H bizalmi index kutatás legutóbbi eredményeiből.  
KKV Vállalkozói hitelek: milyen lehetőségei vannak most egy kisvállalkozásnak?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 31. 15:51
A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság enyhítésére több kamattámogatott kölcsön is elérhetővé vált. Ezek közül az NHP Hajrá hitelkerete július elején kimerült, más konstrukciók azonban továbbra is elérhetők a kisvállalati ügyfelek számára. Cikkünkben a támogatott kölcsönök feltételeit hasonlították össze a Bank360 szakértői. 
KKV Milyen veszélyeket rejtenek a közösségi oldalak a kkv-knak – hová fordulhatnak a cégek?
Natív tartalom | 2021. augusztus 26. 13:59
A közösségi média oldalak elsőre a legegyszerűbb megoldásnak tűnhetnek a hirdetni tervező kis- és középvállalkozások számára, ám a szakértők több kockázatra is figyelmeztetnek.
KKV Hogyan dolgozzunk együtt a folyamatosan kötekedő kollégákkal?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 21. 17:06
A munkahelyi konfliktusok senki számára sem ismeretlenek, azonban míg egyes viták előre visznek és fejlődéshez vezetnek, mások csak kárt okoznak, és mérgezővé teszik a munkahelyi légkört. Mit tehetünk azért, hogy a kötekedő kollégákkal együtt tudjunk dolgozni? A Harvard Business Review kutatói ezt járták körbe.
KKV Örülhetnek a lottóárusok ennek a hírnek
Privátbankár.hu / MTI | 2021. augusztus 2. 15:32
A Szerencsejáték Zrt. fél évvel meghosszabbítja a februárban indított, kis- és közepes vállalkozásokat célzó ösztönző programját, ezzel a lépéssel további 1,5-2 milliárd forint jutalékot juttathat partnerértékesítőinek.
KKV Varga Mihály: ezekkel a javaslatokkal erősítenék a digitalizációt
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 29. 17:28
A digitalizáció erősítéséről tárgyalt a Nemzeti Versenyképességi Tanács, a testület négy területen javasol intézkedéseket a kormánynak - közölte a pénzügyminiszter.
hírlevél
depositphotos