TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV
A vitatott befektető-védelmi előírások miatt kétséges a megegyezés az EU és az USA között folyó szabadkereskedelmi tárgyalásokon (TTIP) – derül ki az EUObserver cikkéből. Ha a „befektető és az állam közötti viták rendezését célzó eljárások” életbe lépnének, jogi úton lehetne fellépni a kormányok ellen, ha azok olyan intézkedéseket hoznak, amik veszélyeztetik a befektetéseiket.

A portál idézi Cecilia Malmström kereskedelmi biztost, aki elismerte, hogy a vitatott rendelkezések miatt "jelentős kétségek" merültek fel megegyezéssel kapcsolatban és a befeketővédelmi előírások "rendkívül sok európai állampolgárnak jelentőséggel bírnak" – írja az MTI.

A bizottság a civil szereplőkkel folytatott online konzultáció után, kedden nyilvánosságra hozott jelentése szerint a civil oldal mintegy 150 ezer beadványának 97 százaléka ellenzi, hogy a megállapodás tartalmazza az úgynevezett "befektető és az állam közötti viták rendezését célzó eljárásokat" (ISDS). Az összes beadvány 35 százaléka az Egyesült Királyságból érkezett, a második legnagyobb számban Ausztriából küldték el a kifogásaikat.

Az ISDS rendelkezéseket a nem-kormányzati szervek (NGO) álláspontja szerint a cégek arra használnák, hogy jogi úton lépjenek fel a kormányok ellen, ha azok olyan intézkedéseket hoznak, amik veszélyeztetik a befektetéseiket. Szerintük az ISDS bíróságok működése és a nemzeti jogrendszerekhez való viszonya egyelőre nem tisztázott, ahogy az sem, hogyan lehet majd a döntések ellen fellebbezni .

Érdemes belegondolni, hogy ha Magyarországon is perelhetővé válnának a kormányok a vállalatok számára káros rendelkezéseik miatt, az a jelenlegi unortodoxnak nevezett kormányzást igencsak megnehezítené. Elég csak a százmilliárdos nagyságrendű különadókra, a bankoknak kárt vagy kiadást okozó egyéb rendelkezésekre vagy az egyes kereskedelmi láncokat a többivel szemben előnyösebb helyzetbe hozó korlátozásokra gondolni.

"Még nem látni, hogyan alakul majd a befektetővédelem a TTIP-ben" - mondta Cecilia Malmström. Hozzátette: "nincsen pontos határidő" a következő lépésre, azonban "tavaszig elő kell állni egy javaslattal az ügyben".  Az Egyesült Államok többször hangsúlyozta az ISDS-nek a megállapodásba való bevételének fontosságát.

A 2013 szeptembere óta tartó Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség (Transatlantic Trade and Investment Partnership, TTIP) tárgyalások célja a kereskedelem előtt álló akadályok lebontása a gazdasági ágazatok széles körében, hogy könnyebbé váljon az áruk és szolgáltatások adása és vétele az EU és az Egyesült Államok között.

(Nemrég megjelent cikkünk a tárgyalásokról itt olvasható.)

http://privatbankar.hu/makro/mindenki-a-masikat-hibaztatja-hogy-fog-ebbol-a-katyubol-kimaszni-europa-275978

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Kevesebb adókedvezményre csaptak le a magyar cégek, mint korábban
Privátbankár.hu | 2020. október 2. 14:13
Megjelent a költségvetési zárszámadás a 2019-es évről, amely egyebek mellett az adókedvezmények keretében be nem szedett pénzekről is számot vet. Most kiderül, mennyi pénzt és milyen formában hagyott a cégeknél a kormány.
KKV 1000 milliárdos mentőövet dobtak a vállalkozásoknak
Király Béla | 2020. szeptember 30. 13:08
A koronavírus-járvány ugyan óriási problémákat okozott a magyar vállalatoknak is, ám a hitelgarancia intézménye és az MNB hitelprogramjai komoly segítséget nyújtottak sokak számára. A Garantiqa kezességvállalási portfoliója 1000 milliárd forint fölé emelkedett szeptember végére, amely jóval nagyobb, mint amivel az év elején a tervekben számoltak.
KKV NHP Hajrá: a rendelkezésre álló hitelkeret közel fele már kipöröghetett
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 14. 08:19
531 milliárd forintot folyósítottak eddig az NHP Hajrá hitelprogram 1500 milliárd forintos keretéből, és további közel 186 milliárd forint vár folyósításra vagy hitelbírálatra a Bank360.hu pénzintézetektől származó információi szerint. A pénzügyi szakportál a folyósítási adatok mellett arra is rákérdezett a hitelintézeteknél, hogy melyik a legnépszerűbb hitelcél, átlagosan mekkora összeget folyósítottak, illetve hogy melyik ágazatba jutott eddig a legtöbb pénz.
KKV Indul a pályázat: újabb pénzszerzési lehetőség nyílt meg a cégek előtt
Kollár Dóra | 2020. augusztus 31. 19:31
Örülhetnek a magyar kkv-k, megnyílt egy újabb pályázati lehetőség. 
KKV Ismét komoly összegekre pályázhatnak a magyar cégek
Kollár Dóra | 2020. augusztus 29. 17:22
Készülhetnek a magyar kkv-k, jön egy újabb pályázati kiírás. 
KKV Dobogós helyen a magyar hitelgarancia piac
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 11:30
Európai szinten is kiemelkedő kereslet van Magyarországon a garanciakonstrukciók iránt, amelyek segítségével a vállalkozások hitelforráshoz juthatnak. A Garanciaszervezetek Európai Szövetsége (AECM) tavalyi adatai szerint a GDP-hez mért garanciaportfolió Magyarországon 2,1 százalékot tett ki, ez a második legjobb eredmény a kontinensen. Az idei évben megváltozott az eddigi helyzet, a koronavírus-válság átírta a menetrendet és kihívás elé állítja mind a garanciaszervezeteket, mind a vállalkozásokat.
KKV K&H: A katások 15 százaléka milliós nagyságrendet bukhat a szigorításokon
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 13. 12:51
Szigorodnak a kata szabályai, így 2021. január 1-jétől 40 százalékos adót kell fizetnie a megbízó cégnek, ha egy kisadózó számára 3 millió forintnál több pénzt fizet ki. A törvénymódosítás miatt kérdésessé válhat, hogy a kata szerint adózóknak mennyire lesz érdemes továbbra is ezt a formát választani. A K&H szakértői szerint a katások harmada lehet érintett, aki pedig adózási forma váltáson gondolkodik, annak az elszámolható költségeket, illetve a vállalkozókat érintő kedvezményeket is érdemes figyelembe vennie.
KKV Felállva a válságból: aki időben észbe kap, akár nyertesként kerülhet ki
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 9. 13:24
Számos olyan iparág volt, amelyet a koronavírus-járvány nem érintett közvetlenül, ám ezek is szembesültek kihívásokkal: a megváltozott helyzet mindenki számára új lehetőségeket kínál. Aki most képes megragadni ezeket, az nyertesként kerülhet ki a küzdelemből.  
KKV Zöld kkv-k figyelem: 7,3 milliárd forintnyi pályázati pénz vált elérhetővé
MTI | 2020. augusztus 3. 09:21
Vállalkozásonként 20 és 400 millió forint közötti összeget lehet elnyerni.
KKV Optimistábbak a cégvezetők, mint amire bárki számított
Privátbankár.hu | 2020. július 22. 12:24
A vírusjárvány meglepő módon mérsékelten hatott a cégvezetők várakozásaira: nem sokkal maradnak el a hazai kkv-k következő egy évre vonatkozó árbevétel- és nyereségvárakozásai az előző év azonos időszakához képest – derült ki a K&H kkv bizalmi index legfrissebb kutatásából.  
hírlevél