1p
KKV
A jövő évtől Magyarországon keresztül importál földgázt Ukrajna a német RWE vállalattól - közölte Jurij Bojko ukrán energetikai miniszter az Inter nevű ukrán televíziónak nyilatkozva.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy Ukrajna igyekszik új lehetőségeket találni a számára szükséges földgázmennyiség beszerzésére a drága orosz gáz helyett. Az RWE vállalattal kötött megállapodás alapján a német cég 5 milliárd köbméter földgázt szállít Ukrajnának november elejétől. Az idén Lengyelországon keresztül - a szerződés értelmében körülbelül napi 1 millió köbmétert - szállít, január 1-jétől pedig Magyarország területén át kapja meg Kijev a német gázt.

Bojko szavai szerint 40-70 dollárral kevesebbért vásárolja Kijev a földgázt az RWE-től, mint az orosz Gazprom állami cégtől. Ukrajna valójában orosz gázt vásárol a német cégtől, de azért olcsóbban, mert Németországnak jelentős kedvezményt ad Moszkva az árból. Az ukrán energetikai minisztériumból származó korábbi értesülés szerint Ukrajna ezer köbméterenként körülbelül 360 dollárt fizet jelenleg a Lengyelországon keresztül érkező német szállítmányért.

Horribilis árat kértek a gázért

Az ukrán sajtóban megjelent adatok szerint 2012 első negyedében Ukrajna 416 dollárt fizetett a Gazpromnak ezer köbméterenként a földgázért. Ez az ár a második negyedévben már 425 dollár, a harmadikban 426 dollár volt, a negyedik negyedévben pedig 432 dollárt kell fizetnie Kijevnek.

A Naftogaz ukrán állami gázvállalat csak októberben 1 milliárd 43 millió dollárt fizetett a Gazpromnak a földgázért.

Ukrajna idén összesen csak 27 milliárd köbméter gázt tervez vásárolni Oroszországtól. A Gazpromnál szerződésszegéssel vádolják Ukrajnát, amiért más forrásból pótolja azt a részt, amivel kevesebbet vásárol Oroszországtól, és azzal fenyegetőznek, hogy peres úton szereznek érvényt igazuknak. Arra hivatkoznak, hogy az érvényben lévő megállapodás szerint legalább évi 32 milliárd köbméter gázt kell megvásárolnia Oroszországtól Ukrajnának.

Bojko erre válaszul az Inter televízióban kijelentette, hogy Kijev készen áll a perre Moszkvával. Hozzátette, hogy egy sor európai vállalatnak sikerült már peres úton elérnie, hogy a Gazprom csökkentse a földgáz árát.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG