TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV
Ellentétes irányba mozog a magyar cégtörlési és cégalapítási index: idén a havi cégtörlési index, azaz a cégszámhoz viszonyított törölt cégek száma nőtt az elmúlt hónapokban, a havi cégalapítási index, azaz a cégszámhoz viszonyított új cégek száma azonban csökkent. Októberben 10 ezer működő társas vállalkozásra 38 új cég jutott, míg a cégtörlések terén 10 ezer vállalkozásra 67 cégbezárással kellett számolni.

Magyarországon 2013 közepén hosszú évek után megállt a vállalkozások számának növekedése, így ma már egy csökkenő cégvilágról beszélhetünk. Jól mutatja ezt a tendenciát a cégtörlési és cégalapítási index alakulása is, mivel a havi cégalapítási index csupán az év elején haladta meg a törlési index értékét – derül ki a Bisnode nemzetközi cégminősítő jelentéséből.

Októberben 0,73 százalék volt a 3 havi mozgóátlaggal kiigazított havi cégtörlési index értéke. A cégalapítási index az elmúlt hónapban 0,38 százalék volt; éves minimumon eddig szeptemberben volt 0,35 százalékos értékével.

Cégalapítási és cégtörlési index havi értékének alakulása 3 havi mozgóátlag alapján 2014-ben. Forrás: Bisnode

Februárban és márciusban a cégalapítási index értéke csúcsot döntött, melynek oka, hogy márciustól 15-től 500 ezer forintról 3 millió forintra emelkedett a Kft. alapításához szükséges tőke. Ezért, aki tudta előrehozta cégalapítását, így időt nyert a tőkeemeléshez, melyet csak 2016. március 15-ig kell megtennie.

Amennyiben az éves értékeket nézzük, 2013-ban 6,46 százalék volt az éves cégtörlési index értéke, ami idén várhatóan jóval magasabb lesz, mivel még 2 hónap hátra van az évből, és már most a cégek 6,53 százalékát törölték.

Amennyiben a tendencia hasonlóan folytatódik az év hátralevő részében is, akkor 2014-re 7,8 százalék körüli érték várható. A cégalapítási index terén pontosan ellentétes a folyamat: a 2014-re várható éves cégalapítási index értéke feltehetően kevesebb lesz a tavalyi 6,13 százaléknál, 5,5 százalék körül várható.

Megyékre lebontva

A Bisnode elemzése alapján Nógrád megyében a legmagasabb a 2014 első 10 hónapjára eső index értéke.  Itt eddig a vállalkozások több mint 10 százaléka szűnt meg a működő cégek számához viszonyítva, és év végére feltehetően eléri az éves index értéke a 12,5 százalékot is. Pest megyében mondható a legstabilabbnak a cégvilág, mivel itt az index értéke még csak 4,81 százalék.

Cégalapítások tekintetében Nógrád megyében arányaiban sok új vállalkozás is alakul, ugyanis a cégalapítási index első 10 hónapos értéke 4,83 százalék, amit csak Budapest előz meg 5,14 százalékos értékével. A fővárosban tevékenykedik a legtöbb vállalkozás, de az tapasztalható, hogy arányaiban is itt a leggyakoribb a cégalapítás. Baranya, Vas és Tolna megyében alakulnak a meglévő működő cégekhez képes a legkisebb arányban új vállalkozások.

Nyílik az olló

Még másfél hónap van hátra az évből, de már jól látszik, hogy várhatóan 1,4 százalékponttal nőni fog a 2014-es cégtörlési index értéke a 2013-as értékekkel összehasonlítva. Emellett a cégalapítási index értéke előreláthatóan 0,6 százalékpontos csökkenést fog mutatni. A két index tehát ellentétes irányban mozog, így a magyar cégvilág csökkenése továbbra is borítékolható.

Cégalapítási és cégtörlési index éves értéke

A stabilak maradnak

Keleti József a Bisnode csoport country managere elmondta, hogy a cégek számának csökkenése összegészében nem probléma, amennyiben a stabilan működő és megbízható vállalkozások maradnak talpon. Mivel az adósságokat felhalmozó tisztviselőknek már nem olyan egyszerű új vállalkozást alapítaniuk, mint régen, ezért remélhetőleg a csökkenés hosszú távon egy stabilabb cégvilághoz járul hozzá.

Jól bizonyítja a fentieket, hogy ha csak a 100 millió forint árbevétel feletti cégeket vesszük alapul, akkor rájuk vonatkozóan a cégtörlési index 2014-re várható  éves értéke csupán 0,48 százalék, ami jóval kevesebb mint az összes cégre vonatkozó 7,8 százalék. Ez a különbség nem meglepő, mivel ha egy vállalkozás már elért egy bizonyos cégméretet, akkor nem várható a közeljövőben a törlése. Továbbá amennyiben a 100 millió forint árbevétel feletti cégek havi cégtörlési indexét vizsgáljuk, akkor ott nem tapasztalható egyértelmű emelkedés, mint a teljes cégvilág tekintetében, azaz egy stabil és nagyobb árbevételű cégvilág biztosan alacsonyabb cégtörlési indexet eredményez.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Kevesebb adókedvezményre csaptak le a magyar cégek, mint korábban
Privátbankár.hu | 2020. október 2. 14:13
Megjelent a költségvetési zárszámadás a 2019-es évről, amely egyebek mellett az adókedvezmények keretében be nem szedett pénzekről is számot vet. Most kiderül, mennyi pénzt és milyen formában hagyott a cégeknél a kormány.
KKV 1000 milliárdos mentőövet dobtak a vállalkozásoknak
Király Béla | 2020. szeptember 30. 13:08
A koronavírus-járvány ugyan óriási problémákat okozott a magyar vállalatoknak is, ám a hitelgarancia intézménye és az MNB hitelprogramjai komoly segítséget nyújtottak sokak számára. A Garantiqa kezességvállalási portfoliója 1000 milliárd forint fölé emelkedett szeptember végére, amely jóval nagyobb, mint amivel az év elején a tervekben számoltak.
KKV NHP Hajrá: a rendelkezésre álló hitelkeret közel fele már kipöröghetett
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 14. 08:19
531 milliárd forintot folyósítottak eddig az NHP Hajrá hitelprogram 1500 milliárd forintos keretéből, és további közel 186 milliárd forint vár folyósításra vagy hitelbírálatra a Bank360.hu pénzintézetektől származó információi szerint. A pénzügyi szakportál a folyósítási adatok mellett arra is rákérdezett a hitelintézeteknél, hogy melyik a legnépszerűbb hitelcél, átlagosan mekkora összeget folyósítottak, illetve hogy melyik ágazatba jutott eddig a legtöbb pénz.
KKV Indul a pályázat: újabb pénzszerzési lehetőség nyílt meg a cégek előtt
Kollár Dóra | 2020. augusztus 31. 19:31
Örülhetnek a magyar kkv-k, megnyílt egy újabb pályázati lehetőség. 
KKV Ismét komoly összegekre pályázhatnak a magyar cégek
Kollár Dóra | 2020. augusztus 29. 17:22
Készülhetnek a magyar kkv-k, jön egy újabb pályázati kiírás. 
KKV Dobogós helyen a magyar hitelgarancia piac
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 11:30
Európai szinten is kiemelkedő kereslet van Magyarországon a garanciakonstrukciók iránt, amelyek segítségével a vállalkozások hitelforráshoz juthatnak. A Garanciaszervezetek Európai Szövetsége (AECM) tavalyi adatai szerint a GDP-hez mért garanciaportfolió Magyarországon 2,1 százalékot tett ki, ez a második legjobb eredmény a kontinensen. Az idei évben megváltozott az eddigi helyzet, a koronavírus-válság átírta a menetrendet és kihívás elé állítja mind a garanciaszervezeteket, mind a vállalkozásokat.
KKV K&H: A katások 15 százaléka milliós nagyságrendet bukhat a szigorításokon
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 13. 12:51
Szigorodnak a kata szabályai, így 2021. január 1-jétől 40 százalékos adót kell fizetnie a megbízó cégnek, ha egy kisadózó számára 3 millió forintnál több pénzt fizet ki. A törvénymódosítás miatt kérdésessé válhat, hogy a kata szerint adózóknak mennyire lesz érdemes továbbra is ezt a formát választani. A K&H szakértői szerint a katások harmada lehet érintett, aki pedig adózási forma váltáson gondolkodik, annak az elszámolható költségeket, illetve a vállalkozókat érintő kedvezményeket is érdemes figyelembe vennie.
KKV Felállva a válságból: aki időben észbe kap, akár nyertesként kerülhet ki
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 9. 13:24
Számos olyan iparág volt, amelyet a koronavírus-járvány nem érintett közvetlenül, ám ezek is szembesültek kihívásokkal: a megváltozott helyzet mindenki számára új lehetőségeket kínál. Aki most képes megragadni ezeket, az nyertesként kerülhet ki a küzdelemből.  
KKV Zöld kkv-k figyelem: 7,3 milliárd forintnyi pályázati pénz vált elérhetővé
MTI | 2020. augusztus 3. 09:21
Vállalkozásonként 20 és 400 millió forint közötti összeget lehet elnyerni.
KKV Optimistábbak a cégvezetők, mint amire bárki számított
Privátbankár.hu | 2020. július 22. 12:24
A vírusjárvány meglepő módon mérsékelten hatott a cégvezetők várakozásaira: nem sokkal maradnak el a hazai kkv-k következő egy évre vonatkozó árbevétel- és nyereségvárakozásai az előző év azonos időszakához képest – derült ki a K&H kkv bizalmi index legfrissebb kutatásából.  
Friss
hírlevél