<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

KKV
Ellentétes irányba mozog a magyar cégtörlési és cégalapítási index: idén a havi cégtörlési index, azaz a cégszámhoz viszonyított törölt cégek száma nőtt az elmúlt hónapokban, a havi cégalapítási index, azaz a cégszámhoz viszonyított új cégek száma azonban csökkent. Októberben 10 ezer működő társas vállalkozásra 38 új cég jutott, míg a cégtörlések terén 10 ezer vállalkozásra 67 cégbezárással kellett számolni.

Magyarországon 2013 közepén hosszú évek után megállt a vállalkozások számának növekedése, így ma már egy csökkenő cégvilágról beszélhetünk. Jól mutatja ezt a tendenciát a cégtörlési és cégalapítási index alakulása is, mivel a havi cégalapítási index csupán az év elején haladta meg a törlési index értékét – derül ki a Bisnode nemzetközi cégminősítő jelentéséből.

Októberben 0,73 százalék volt a 3 havi mozgóátlaggal kiigazított havi cégtörlési index értéke. A cégalapítási index az elmúlt hónapban 0,38 százalék volt; éves minimumon eddig szeptemberben volt 0,35 százalékos értékével.

Cégalapítási és cégtörlési index havi értékének alakulása 3 havi mozgóátlag alapján 2014-ben. Forrás: Bisnode

Februárban és márciusban a cégalapítási index értéke csúcsot döntött, melynek oka, hogy márciustól 15-től 500 ezer forintról 3 millió forintra emelkedett a Kft. alapításához szükséges tőke. Ezért, aki tudta előrehozta cégalapítását, így időt nyert a tőkeemeléshez, melyet csak 2016. március 15-ig kell megtennie.

Amennyiben az éves értékeket nézzük, 2013-ban 6,46 százalék volt az éves cégtörlési index értéke, ami idén várhatóan jóval magasabb lesz, mivel még 2 hónap hátra van az évből, és már most a cégek 6,53 százalékát törölték.

Amennyiben a tendencia hasonlóan folytatódik az év hátralevő részében is, akkor 2014-re 7,8 százalék körüli érték várható. A cégalapítási index terén pontosan ellentétes a folyamat: a 2014-re várható éves cégalapítási index értéke feltehetően kevesebb lesz a tavalyi 6,13 százaléknál, 5,5 százalék körül várható.

Megyékre lebontva

A Bisnode elemzése alapján Nógrád megyében a legmagasabb a 2014 első 10 hónapjára eső index értéke.  Itt eddig a vállalkozások több mint 10 százaléka szűnt meg a működő cégek számához viszonyítva, és év végére feltehetően eléri az éves index értéke a 12,5 százalékot is. Pest megyében mondható a legstabilabbnak a cégvilág, mivel itt az index értéke még csak 4,81 százalék.

Cégalapítások tekintetében Nógrád megyében arányaiban sok új vállalkozás is alakul, ugyanis a cégalapítási index első 10 hónapos értéke 4,83 százalék, amit csak Budapest előz meg 5,14 százalékos értékével. A fővárosban tevékenykedik a legtöbb vállalkozás, de az tapasztalható, hogy arányaiban is itt a leggyakoribb a cégalapítás. Baranya, Vas és Tolna megyében alakulnak a meglévő működő cégekhez képes a legkisebb arányban új vállalkozások.

Nyílik az olló

Még másfél hónap van hátra az évből, de már jól látszik, hogy várhatóan 1,4 százalékponttal nőni fog a 2014-es cégtörlési index értéke a 2013-as értékekkel összehasonlítva. Emellett a cégalapítási index értéke előreláthatóan 0,6 százalékpontos csökkenést fog mutatni. A két index tehát ellentétes irányban mozog, így a magyar cégvilág csökkenése továbbra is borítékolható.

Cégalapítási és cégtörlési index éves értéke

A stabilak maradnak

Keleti József a Bisnode csoport country managere elmondta, hogy a cégek számának csökkenése összegészében nem probléma, amennyiben a stabilan működő és megbízható vállalkozások maradnak talpon. Mivel az adósságokat felhalmozó tisztviselőknek már nem olyan egyszerű új vállalkozást alapítaniuk, mint régen, ezért remélhetőleg a csökkenés hosszú távon egy stabilabb cégvilághoz járul hozzá.

Jól bizonyítja a fentieket, hogy ha csak a 100 millió forint árbevétel feletti cégeket vesszük alapul, akkor rájuk vonatkozóan a cégtörlési index 2014-re várható  éves értéke csupán 0,48 százalék, ami jóval kevesebb mint az összes cégre vonatkozó 7,8 százalék. Ez a különbség nem meglepő, mivel ha egy vállalkozás már elért egy bizonyos cégméretet, akkor nem várható a közeljövőben a törlése. Továbbá amennyiben a 100 millió forint árbevétel feletti cégek havi cégtörlési indexét vizsgáljuk, akkor ott nem tapasztalható egyértelmű emelkedés, mint a teljes cégvilág tekintetében, azaz egy stabil és nagyobb árbevételű cégvilág biztosan alacsonyabb cégtörlési indexet eredményez.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Akik sokra vitték – cégvezetés és Cégépítők
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 12:01
Interjúsorozatunk harmadik, befejező részében Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével a MiniCRM rendszerének használatáról és a Cégépítők podcast legnagyobb tapasztalatairól beszélgettünk.
KKV A kolléga a belső ügyfél – világklasszis HR-részleg egy jó rendszerrel
Privátbankár.hu | 2022. május 3. 14:05
Egyedül nem megy – hogyan segíthet egy jó rendszermegoldás abban, hogy a cégem megtartsa a kollégákat? Interjúsorozatunk második részében erről beszélgettünk Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével.
KKV Több százmilliós adócsalást buktatott le a NAV
Privátbankár.hu | 2022. április 26. 08:42
Gumiabroncs-kereskedelemmel foglalkozó, a költségvetésnek mintegy 400 milliós kárt okozó bűnbandát iktatott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.
KKV Hogyan kezelhető az infláció a cégben?
Privátbankár.hu | 2022. április 19. 14:06
Interjúsorozatunk első részében arról beszélgettünk Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével, hogy mihez kezdjenek azok a cégek, amelyek sikeresen akarják kezelni  az inflációs nyomást. 
KKV Varga Mihály milliárdos támogatásokra figyelmeztette a cégeket
Privátbankár.hu | 2022. április 8. 10:11
A tárcavezető közösségi oldalára posztolt az energiahatékonysági támogatásokról.
KKV Egy nap van már csak a kamarai tagdíj határidejéből
Privátbankár.hu | 2022. március 30. 10:40
Március 31-ig kell megfizetni a tagdíjat. Nagy változás a korábbi évekhez képest, hogy ezúttal a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó banknál vezetett számlára kell küldeni a pénzt.
KKV Mit tegyenek azok, akiket kihagytak a kamatstopból?
Csabai Károly | 2022. március 15. 12:16
A gyorsuló infláció miatt tavaly november óta drasztikusan emelkednek a kamatok. Utánajártunk, hogy ebben a helyzetben milyen ajánlatokkal várják a cégeket a bankok, milyen kedvezményes és milyen piaci kamatozású forrásokat kínálnak, milyen célra és kinek. S megnéztük azt is, mit tehet az a kis- és középvállalkozás (kkv), amely a kamatemelkedések miatt nehéz helyzetbe került, illetve kerülhet.
KKV Megnyitották a pénzcsapot: közel 100 milliárd forintot akasztottak le a magyar cégek
Privátbankár.hu | 2022. február 14. 10:02
Lassan már 98 milliárd forintnyi gyorskölcsön jutott a cégeknek.
KKV Holnap lejár egy fontos határidő – több céget is érinthet
Privátbankár.hu | 2022. január 30. 17:53
Ha az érintettek nem kapnak észbe, akkor könnyen bírság lehet a történet vége.
KKV A vállalatokat is elérte az infláció
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 10:19
Bár a nagyvállalatok jellemzően már beépítették áraikba a pénzromlás hatását, a cégek több mint felének okoz nehézséget a magas infláció. A K&H nagyvállalati növekedési index szerint a szektorok közül magasan a mezőgazdasági cégeknek jelenti a legnagyobb kihívást az áremelkedés.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG