1p
KKV
Tiltakozó megmozdulások kezdődtek a General Motors ellen csütörtök délelőtt a németországi Opel-üzemekben
Tiltakozó megmozdulások kezdődtek a General Motors ellen csütörtök délelőtt a németországi Opel-üzemekben.

Elsőként a legnagyobb németországi gyár, a Hessen tartományban lévő Rüsselsheim üzemének mintegy 10 ezer alkalmazottja kezdett tiltakozó akciót.

A rüsselsheimi nagygyűlés résztvevői plakátokon és transzparenseken tiltakoztak amiatt, hogy az amerikai anyavállalat nem járult hozzá az Opel eladásához. A General Motors folytatódó tulajdonlása kapcsán aggodalmuknak adtak hangot az amerikai konszern által korábban kilátásba helyezett üzembezárások, illetve elbocsátások miatt.

A nagygyűlésen részt vett Hessen tartomány miniszterelnöke is. Roland Koch megígérte, hogy kiáll az alkalmazottak mellett. "Olyan Opelt szeretnénk, amelynek jövője van Németországban és Európában" - hangsúlyozta a politikus.

Délutánra hasonló tiltakozó nagygyűlést hirdettek a többi németországi Opel-üzem alkalmazottai is.

A német kancellár az amerikai elnökkel is tárgyalt az Opel védelmében - közölte délután a berlini kormány szóvivője. Ulrich Wilhelm szóvivő közlése szerint Angela Merkel telefonon hívta fel Barack Obamát, és közölte vele: a német kormány elvárja, hogy az amerikai anyavállalat a lehető leggyorsabban előterjessze az európai, illetve németországi leányvállalat átszervezésének tervét. A kancellár hangsúlyozta azt is, hogy kormánya visszaköveteli az amerikai konszerntől azt az 1,5 milliárd eurót kitevő, úgynevezett áthidaló hitelt, amelyet még tavasszal biztosított az Opel számára a talpon maradás érdekében. Merkel ezzel kapcsolatban határidőt is szabott, utalva arra, hogy Berlin november végéig várja az összeget.
A négy németországi üzem közül a rüsselsheimi a legnagyobb gyár, ahol a több mint 25 ezer német alkalmazott közül mintegy 16 ezer dolgozik. A rüsselsheimi gyár ugyanakkor az Opel "agytrösztjének" - azaz technológiai fejlesztési központjának - számít, és szakértők szerint ennek megőrzése volt az egyik fő indoka annak, hogy a General Motors visszalépett az Opel eladásától.

Az üzemi tanácsok vezetői szerint a tiltakozó megmozdulások célja, hogy felhívják a régi-új tulajdonos figyelmét: a munkavállalók nem fogadják el a General Motors "diktátumait".

A hesseni miniszterelnök szavaiból ugyanakkor az tűnt ki: a német politikusok kénytelen-kelletlen belenyugszanak az új helyzetbe, és a General Motors döntését véglegesnek tekintik. Arra számítanak, hogy az Opel jövőjével kapcsolatban kemény és hosszadalmas tárgyalások következnek, ugyanakkor a minimális cél az, hogy mind a négy németországi üzemet és minél több munkahelyet megőrizzenek.

A német kormány képviselői ismét arra szólították fel az amerikai konszern vezetőségét, hogy minél előbb terjessze elő a németországi, illetve európai leányvállalat  átszervezési tervét. Értesülések szerint a General Motors Európa-szerte mintegy 10 ezer alkalmazott elbocsátást tervezi, és az antwerpeni üzem sorsa megpecsételődött.
   
Németország, illetve a németországi Opel-üzemek alkalmazottai mostanáig az osztrák-kanadai autóipari cég, a Magna többségi tulajdona mellett álltak ki. Korábban a General Motors is beleegyezett a részvények többségének eladásába, előzetes döntését azonban a hét elején megváltoztatta.

Opel-döntés: sokkot kapott Németország
Pálfordulás: mégsem adják el az Opelt
Újabb vizsgálat az Opel ügyében

MTI

Címkék: KKV
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG