<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Hogyan élték túl a válságot a vendéglátósok, fesztiválszervezők? Egyáltalán - túlélték?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Gerendai Károllyal - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. július 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

KKV
Idén háromszor annyi cég adószámát függesztette fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal mint tavaly. A legtöbb problémás cég a fővárosban van, viszont néhány nagyobb vidéki városból pozitív változásokról számoltak be.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2012-ben 5500, idén viszont 16 ezer esetben nyúlt az adóhatóság ehhez a szankcióhoz, vagyis az adószám felfüggesztéséhez - közölte a Privátbankárral a feketelista.hu.

Nagyjából az esetek felében azért, mert a megadott címen nem található meg a cég, az esetek másik felében pedig azért, mert nem lehetett elérni a céget, vagyis kétszer érkezett vissza ismeretlen jelzéssel az adóhatósági küldemény.

Korábban a leggyakrabban a számviteli beszámoló közzétételének elmulasztása miatt rendelték el az adószám felfüggesztését, a múlt év elejétől azonban ilyen esetekben már nem a felfüggesztés, hanem a törlés a szankció. Az elmúlt két évben több mint 37 ezer vállalkozás adószámának szankciós törlésére került így sor – tájékoztat a feketelista.hu

Több idő van a pótlásra

Az adószám törlésével büntet – a fent említett okok mellett – az adóhivatal több más mulasztás esetében is. Így például akkor, ha kiderül, hogy az adózó székhelye vagy képviselője fiktív cím vagy személy, illetve ha az adózó szervezet képviselőjének adatait nem jelentette be az adóhatóságnak.

A feketelista.hu emlékeztet: az adószám törlése a következménye annak is, ha az adóhivatal tudomására jut, hogy az adószám megállapítására adóregisztrációs akadály ellenére került sor, de annak elhárítására az adózó nem tett eleget. Az adófizetés egy éven túli elmulasztása miatt elrendelt adószám-felfüggesztést ugyancsak adószámtörlés követi, ha az adózó a meghatározott időn belül nem teljesíti törvényi kötelezettségét. Az adószám törlésére számíthat az a társaság is, amely nem tesz eleget a fokozott adóhatósági felügyelettel kapcsolatos követelményeknek, például felszólítás ellenére sem teljesíti bevallási, illetve közzétételi kötelezettségét.

Az új szabályok a korábbinál több méltányosságot tanúsítanak a mulasztókkal szemben, így például csak két – bírság kiszabásával is járó – felhívás után törölheti az adóhatóság az adószámot. A mulasztók így hosszabb időt kapnak kötelezettségeik teljesítésére. A bevallási, illetve adófizetési kötelezettség egy éven túli elmulasztása esetén a kötelezettség pótlására 30 nap, a számviteli beszámoló közzétételének elmulasztása esetén pedig kétszer 30 nap haladék áll rendelkezésükre.

Több mint 3 ezer engedélyt tagadtak meg

Nagy változást hozott a tavaly törvénybe iktatott adóregisztrációs vizsgálat kiterjesztése. Ezzel az eljárással három esetben találkozhatnak az adózók. Új cég alapításkor (akkor is, ha a szervezet átalakulással jött létre); ha a vezető tisztségviselő vagy a többségi befolyással rendelkező tag személye megváltozik; ha az eljárás lefolytatását az alapítandó cég vezető tisztségviselője kéri.

Az adóhatóság szűrővizsgálatán az elmúlt két évben 441 130 adózó esett át: 67 013 esetben új cég alapítása, 374 117 esetben pedig személyi változások miatt. Az ellenőrzések során 39 716 alkalommal merült fel olyan akadály, ami miatt eljárást is kellett indítani. Ezek lefolytatását követően 1593 esetben elutasította az adóhivatal az adószám megállapítása iránti kérelmet, és így a tervezett vállalkozás nem kezdhette meg tevékenységét. 1558 esetben a vezető tisztségviselő változásával ka pcsolatos eljárás lefolytatása után döntött az adóhatóság az adószám szankciós törléséről.

Csak törlés után kérhető új adószám

Az adóhivatal tapasztalata szerint a regisztrációs eljárás és a kockázatelemzési eljárás megfelelő eszköznek bizonyult arra, hogy már az adószámkérés időszakában kiszűrjék a korábbi tevékenységük alapján kockázatosnak ítélt személyeket a gazdasági élet vezető-posztjairól.

A feketelista.hu emlékeztet: adószám hiányában, köztudottan adóköteles tevékenység jogszerűen nem folytatható. A cégbejegyzésre kötelezett vállalkozó csak az adószám felfüggesztését követő adószámtörlés esetén kérheti adószáma ismételt megállapítását, az adószámtörlés egyéb eseteiben nem. Az újonnan alakuló cég új jogalanynak számít akkor is, ha tulajdonosi köre megegyezik a korábban megszűnt társaságéval. Egyéni vállalkozó törölt adószámát nem kérheti vissza, tevékenységét csak új adószám birtokában folytathatja.

Egyre több fővárosi céggel van baj

A feketelista.hu a jelenleg folyamatban lévő eljárásokról készített statisztikát, amely 7687 társaság nevét tartalmazza. Az adatokból kiolvasható, hogy az idén jelentősen eltolódott az elmarasztalt vállalkozások régiós megoszlása. A legszembetűnőbb Budapest folyamatosan növekvő érintettsége.

Az idén már az adószám-felfüggesztési eljárások 66,4 százaléka jutott a fővárosra, a tavalyi 53,7, és a tavalyelőtti 42,4 százalékkal szemben. Pest megyében 804 cég ellen folyik adószám-felfüggesztési eljárás; ez a szám csaknem tízszerese a tavalyinak (84).

A legnagyobb megye után Csongrád következik a kimutatásban; itt 246 cég adószámát függesztették fel. Kétszáznál több vállalkozással szerepel a listán Bács-Kiskun (243), Szabolcs-Szatmár-Bereg (234) és Komárom-Esztergom megye (209). A legkevesebb társaság adószámát Tolnában (10), Somogyban (16), Békésben (25), illetve Zalában (27) függesztették fel.

Vannak kedvező számok is

A tíz legnagyobb vidéki város közül csak Debrecenben, Győrben és Szolnokon kedvező a statisztika. A cívis városban mindössze 27 adószám-felfüggesztésre került sor (tavaly 96-ra), Szolnokon pedig kilenc cégtől vonta meg az adóhatóság a működés lehetőségét (tavaly 10-től). Győrben az előző év 56 cégével szemben az idén csak 32-t sújtott adószáma felfüggesztésével a hatóság. A legtöbb esetben (178) szegedi cégeknek kellett ilyen szankció miatt lehúzniuk a rolót, háromszor annyinak, mint egy évvel korábban. Száznál több (108) céget marasztaltak el adószámmegvonással Nyíregyházán is.

Gazdasági döntés előtt, üzleti partner választása esetén feltétlenül hasznos ennek a statisztikának alaposabb tanulmányozása, akár személyre szabottan – közölte Iklódi András, a feketelista.hu főszerkesztője. A portál egyesített adatbázisában tizenkét állami hivatal elmarasztaló határozatai egyetlen klikkeléssel elérhetőek.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Felemás a kép: hogyan teljesítenek a hazai cégek, ha innovációról van szó?
Privátbankár.hu | 2021. július 14. 13:52
A járvány okozta gazdasági válság utáni kilábalásban főszerepet kap az innováció, de ezen a téren felemás kép rajzolódik ki Magyarországon – derül ki a K&H most elindított innovációs indexéből, amely a 300 millió forintot meghaladó éves árbevétellel rendelkező magyar cégek innovációhoz való hozzáállását és terveit mutatja be.
KKV Ez az a hét döntés, amitől most bedörrenhet a magyar gazdaság
MTI | 2021. július 8. 14:08
Szijjártó Péter Belgrádban beszélt bővebben azokról a kilábalást segítő jogszabályokról, melyeket most fogadott el a kormány.
KKV Egy lehetőség, amiből a katás vállalkozások kimaradnak
Privátbankár.hu | 2021. június 13. 11:03
A 200 milliárd forintos keretösszegű Technológiaváltó támogatási programban a termelő és a szolgáltató ágazatokban tevékenykedő mikro-, kis- és középvállalkozások kaphatnak 10-629,3 millió forint közötti támogatást a termelékenységük növeléséhez, valamint a technológiai és szervezeti megújulásukhoz.
KKV Nagy tervek: mivel foglalkozik majd Hosszú Katinka legújabb cége?
Privátbankár.hu | 2021. június 8. 16:07
Sikeres évet zártak Hosszú Katinka cégei - az úszónő idén pedig újabb piacon próbálja majd ki magát. 
KKV Budapestet meg kell okosítani - pályázatot indít a főváros
Privátbankár.hu | 2021. május 26. 15:05
Smart Budapest Ötletversenyt hirdet a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK). A pályázatokat július elsejéig várja a város, az ötletverseny győzteseit pedig – egy többkörös zsűrizést követően – szeptember elején hirdetik ki. Az ötletverseny célja, hogy Budapest a 21. század kihívásaira hatékonyan reagálni képes, okosabb várossá váljon az elkövetkező években.
KKV A covid kárvallottjai között a baristák és a sommelier-ék
Szarvas György | 2021. május 18. 18:43
Megbecsülni is nehéz, hány olyan munkavállaló van ma Magyarországon, akiknek az állása attól függ, a szagokat és az illatokat mennyire érzékelik jól. Márpedig sokuknál ez döntő kérdés, hiszen - mint az köztudott - a koronavírus-járvány egyik legkorábbi jele, és hosszan tartó következménye a szaglás és ízlelés képességének teljes, vagy részleges elvesztése. Cikkünkben annak jártunk utána, hogy a baristák, a sommelier-ek és a cukrászok, azaz a három legérintettebb szakma képviselői miként élik meg mindezt.
KKV Ismét jön a pályázat: új lehetőség a taxisoknak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 14. 10:48
Hamarosan újra pályázhatnak a taxisok kormányzati támogatásra elektromos autók beszerzéséhez, jelentett be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese.
KKV Iparűzési adó: erre figyelnie kell a cégeknek
Privátbankár.hu | 2021. február 24. 13:40
Az alacsonyabb iparűzési adómérték automatikusan jár a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv), és a március 15-ig fizetendő adóelőleg is felezhető. Ez utóbbihoz mindössze egy nyilatkozat benyújtására van szükség. Ma reggelig az érintett kkv-k csaknem 90 százalékától, mintegy 410 ezer vállalkozástól már be is érkezett a nyilatkozat az adóhivatalhoz - közölte a Pénzügyminisztérium.
KKV Fontos részleteket tudtunk meg az Orbán-kormány gyorskölcsönéről
Baka F. Zoltán - Kollár Dóra - Vég Márton | 2021. február 9. 05:51
Inkább vidékieknek, de nem az agráriumban érdekelt vállalkozásoknak szánják a 10 milliós kamatmentes hitelt, amihez katások is hozzáférhetnek, és a pénzt akár egy másik hitel kiváltására is lehetne fordítani. Itt tart az előkészítő munka, amivel e hét végén végeznek, mások mellett az MKIK bevonásával. Megkérdeztünk több érintett szakmai szervezetet és érdekképviseletet arról, hogy mit gondolnak a programról. És az ötletgazdát is.
KKV Soha nem fogyott még ennyi hitel a Takarékbank MFB Pontjain
Privátbankár.hu | 2021. január 20. 14:55
Több mint 67 milliárd forintot folyósítottak a Takarékbank vezette konzorcium MFB Pontjai tavaly a vállalkozásoknak és a lakosságnak, ami rekordnak számít. A 2016-os indulás óta a legjobb évet zárták, túlszárnyalva az előzetes tervet, és így támogatva a gazdaság működésének fenntartását a válsághelyzetben. A vállalkozások leginkább a nulla százalékos forgóeszközhitelt keresték, amelyet a járvány következményeinek enyhítésére indítottak el, de sokan igényeltek kedvezményes forrást a válságra reagáló fejlesztéseikhez, beruházásaikhoz is. Az MFB Pontok az észak- és a dél-alföldi régióban fogadták be a legtöbb igénylést. Idén a hétéves uniós költségvetési ciklus kifutása miatt nem várnak bővülést, hanem a tavalyihoz hasonló forgalomra készülnek.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos