<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

KKV
Idén háromszor annyi cég adószámát függesztette fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal mint tavaly. A legtöbb problémás cég a fővárosban van, viszont néhány nagyobb vidéki városból pozitív változásokról számoltak be.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2012-ben 5500, idén viszont 16 ezer esetben nyúlt az adóhatóság ehhez a szankcióhoz, vagyis az adószám felfüggesztéséhez - közölte a Privátbankárral a feketelista.hu.

Nagyjából az esetek felében azért, mert a megadott címen nem található meg a cég, az esetek másik felében pedig azért, mert nem lehetett elérni a céget, vagyis kétszer érkezett vissza ismeretlen jelzéssel az adóhatósági küldemény.

Korábban a leggyakrabban a számviteli beszámoló közzétételének elmulasztása miatt rendelték el az adószám felfüggesztését, a múlt év elejétől azonban ilyen esetekben már nem a felfüggesztés, hanem a törlés a szankció. Az elmúlt két évben több mint 37 ezer vállalkozás adószámának szankciós törlésére került így sor – tájékoztat a feketelista.hu

Több idő van a pótlásra

Az adószám törlésével büntet – a fent említett okok mellett – az adóhivatal több más mulasztás esetében is. Így például akkor, ha kiderül, hogy az adózó székhelye vagy képviselője fiktív cím vagy személy, illetve ha az adózó szervezet képviselőjének adatait nem jelentette be az adóhatóságnak.

A feketelista.hu emlékeztet: az adószám törlése a következménye annak is, ha az adóhivatal tudomására jut, hogy az adószám megállapítására adóregisztrációs akadály ellenére került sor, de annak elhárítására az adózó nem tett eleget. Az adófizetés egy éven túli elmulasztása miatt elrendelt adószám-felfüggesztést ugyancsak adószámtörlés követi, ha az adózó a meghatározott időn belül nem teljesíti törvényi kötelezettségét. Az adószám törlésére számíthat az a társaság is, amely nem tesz eleget a fokozott adóhatósági felügyelettel kapcsolatos követelményeknek, például felszólítás ellenére sem teljesíti bevallási, illetve közzétételi kötelezettségét.

Az új szabályok a korábbinál több méltányosságot tanúsítanak a mulasztókkal szemben, így például csak két – bírság kiszabásával is járó – felhívás után törölheti az adóhatóság az adószámot. A mulasztók így hosszabb időt kapnak kötelezettségeik teljesítésére. A bevallási, illetve adófizetési kötelezettség egy éven túli elmulasztása esetén a kötelezettség pótlására 30 nap, a számviteli beszámoló közzétételének elmulasztása esetén pedig kétszer 30 nap haladék áll rendelkezésükre.

hirdetés

Több mint 3 ezer engedélyt tagadtak meg

Nagy változást hozott a tavaly törvénybe iktatott adóregisztrációs vizsgálat kiterjesztése. Ezzel az eljárással három esetben találkozhatnak az adózók. Új cég alapításkor (akkor is, ha a szervezet átalakulással jött létre); ha a vezető tisztségviselő vagy a többségi befolyással rendelkező tag személye megváltozik; ha az eljárás lefolytatását az alapítandó cég vezető tisztségviselője kéri.

Az adóhatóság szűrővizsgálatán az elmúlt két évben 441 130 adózó esett át: 67 013 esetben új cég alapítása, 374 117 esetben pedig személyi változások miatt. Az ellenőrzések során 39 716 alkalommal merült fel olyan akadály, ami miatt eljárást is kellett indítani. Ezek lefolytatását követően 1593 esetben elutasította az adóhivatal az adószám megállapítása iránti kérelmet, és így a tervezett vállalkozás nem kezdhette meg tevékenységét. 1558 esetben a vezető tisztségviselő változásával ka pcsolatos eljárás lefolytatása után döntött az adóhatóság az adószám szankciós törléséről.

Csak törlés után kérhető új adószám

Az adóhivatal tapasztalata szerint a regisztrációs eljárás és a kockázatelemzési eljárás megfelelő eszköznek bizonyult arra, hogy már az adószámkérés időszakában kiszűrjék a korábbi tevékenységük alapján kockázatosnak ítélt személyeket a gazdasági élet vezető-posztjairól.

A feketelista.hu emlékeztet: adószám hiányában, köztudottan adóköteles tevékenység jogszerűen nem folytatható. A cégbejegyzésre kötelezett vállalkozó csak az adószám felfüggesztését követő adószámtörlés esetén kérheti adószáma ismételt megállapítását, az adószámtörlés egyéb eseteiben nem. Az újonnan alakuló cég új jogalanynak számít akkor is, ha tulajdonosi köre megegyezik a korábban megszűnt társaságéval. Egyéni vállalkozó törölt adószámát nem kérheti vissza, tevékenységét csak új adószám birtokában folytathatja.

Egyre több fővárosi céggel van baj

A feketelista.hu a jelenleg folyamatban lévő eljárásokról készített statisztikát, amely 7687 társaság nevét tartalmazza. Az adatokból kiolvasható, hogy az idén jelentősen eltolódott az elmarasztalt vállalkozások régiós megoszlása. A legszembetűnőbb Budapest folyamatosan növekvő érintettsége.

Az idén már az adószám-felfüggesztési eljárások 66,4 százaléka jutott a fővárosra, a tavalyi 53,7, és a tavalyelőtti 42,4 százalékkal szemben. Pest megyében 804 cég ellen folyik adószám-felfüggesztési eljárás; ez a szám csaknem tízszerese a tavalyinak (84).

A legnagyobb megye után Csongrád következik a kimutatásban; itt 246 cég adószámát függesztették fel. Kétszáznál több vállalkozással szerepel a listán Bács-Kiskun (243), Szabolcs-Szatmár-Bereg (234) és Komárom-Esztergom megye (209). A legkevesebb társaság adószámát Tolnában (10), Somogyban (16), Békésben (25), illetve Zalában (27) függesztették fel.

Vannak kedvező számok is

A tíz legnagyobb vidéki város közül csak Debrecenben, Győrben és Szolnokon kedvező a statisztika. A cívis városban mindössze 27 adószám-felfüggesztésre került sor (tavaly 96-ra), Szolnokon pedig kilenc cégtől vonta meg az adóhatóság a működés lehetőségét (tavaly 10-től). Győrben az előző év 56 cégével szemben az idén csak 32-t sújtott adószáma felfüggesztésével a hatóság. A legtöbb esetben (178) szegedi cégeknek kellett ilyen szankció miatt lehúzniuk a rolót, háromszor annyinak, mint egy évvel korábban. Száznál több (108) céget marasztaltak el adószámmegvonással Nyíregyházán is.

Gazdasági döntés előtt, üzleti partner választása esetén feltétlenül hasznos ennek a statisztikának alaposabb tanulmányozása, akár személyre szabottan – közölte Iklódi András, a feketelista.hu főszerkesztője. A portál egyesített adatbázisában tizenkét állami hivatal elmarasztaló határozatai egyetlen klikkeléssel elérhetőek.

 

Készült a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. támogatásával.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Melyik az Orbán-rendszer legsikeresebb üzletága?
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 16:05
„Ahol ilyen mértékű dominanciája van egy politikai erőnek, ott mindenki abban érdekelt, hogy a kormányon lévőkkel jóban legyen” – állítja Török Gábor a Piac & Profit legfrissebb számában. A politológus arról is beszélt a lapnak adott interjúban, mi befolyásolja azt, hogy az üzleti élet szereplői melyik párthoz húznak. De nem csak pénzről és profitról szól a decemberi magazin, amely már kapható az újságárusoknál.
KKV Bűvésztrükk: 600 millió forint áfát tüntetett el a csaló család
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 17:55
Ötven cégből álló számlagyárat működtetett és összesen 600 millió forint áfát tüntetett el fiktív számlákkal egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei bűnszervezet.
KKV Honnan lesz pénze a hazai startupoknak?
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 14:19
Rohamléptekben növekszik a budapesti startup ökoszisztéma, az induló cégek pedig egyre több finanszírozási lehetőség közül választhatnak.
KKV Bérmegállapodás: mit kapnak a cégek?
Privátbankár.hu | 2021. november 3. 18:57
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint jelentős előrehaladást értek el a jövő évi bérmegállapodás részleteinek kidolgozásában.  
KKV Közel 20 milliárd forintot fektettek be hazai cégekbe a kockázati tőke piac szereplői
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 10:04
A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) jelentése szerint az egyesület befektető tagjai az idén január- és június közötti időszakban 61 tranzakció keretében összesen 19,813 milliárd forintot fektettek hazai vállalkozásokba.
KKV Még nem késő észbe kapnia a cégeknek, ha így adóznának
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 11:06
A vállalkozásoknak pár hetük maradt eldönteni, hogy a csoportos társasági adóalanyiságot választják-e, hiszen a nyilatkozatot legkésőbb november 20-ig lehet benyújtani – hívta fel a figyelmet a Mazars. Eddig a jogvesztő határidőig lehet beadni a kérelmet arra vonatkozón is, amennyiben új tag kívánna csatlakozni a csoporthoz. A csoportos társasági adózással a cégek összességében akár 15 milliárd forintot is megtakaríthatnak.
KKV 45 ezer vállalkozás hitelét biztosították a válságban
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 30. 10:39
Töretlen az igény a hazai kkv-szektor részéről az állami hátterű, kedvező feltételekkel igénybe vehető intézményi kezességvállalásra, derült ki a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. sajtóbeszélgetésén. Ma már minden harmadik kkv hitele mögött ott állnak.
KKV A kormány készen áll további adócsökkentésekre
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 29. 12:34
Ezt Bodó Sándor mondta egy sajtótájékoztatón.
KKV IPOSZ-vezető: segítség a hitelmoratórium a kkv-knak
MTI | 2021. szeptember 16. 18:18
Nagy segítség a rászoruló családi, mikro- és kisvállalkozásoknak, hogy a kormány meghosszabbította a hitelmoratóriumot a vállalatok számára is - mondta Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) elnöke az MTI-nek.
KKV Nehéz helyzetben az éttermek: itt a válasz, miért drágultak meg a vártnál jobban a vacsorák
Kollár Dóra | 2021. szeptember 8. 05:12
Több mint egy hónapja megszűnt az ételkiszállítás és –elvitel kedvezményes áfakulcsa, amely a vártnak megfelelően drágulást hozott az éttermekben, azonban a hízó számlák mögött a vendéglátóipar szereplői más tényezőket is látnak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló