2p

Miközben a 27 uniós tagállamban átlagosan a fiatalok kétharmada akar részt venni a közelgő EP-választásokon, a magyar fiatalok alig fele lesz majd biztosan az urnáknál június 9-én.

Az Európai Bizottság által közzétett, az ifjúságról és a demokráciáról szóló Eurobarométer-felmérésből kiderült, hogy a 27 uniós tagállamban a fiatalok 64%-a szándékozik részt venni a közelgő európai választásokon. A felmérés azonban azt is jelezte, hogy bár sok fiatal aktív és különböző módon elkötelezett, még mindig jelentős azoknak az aránya, akiket nem érdekel a politika vagy a szavazás - írja a Portfolio.

A magyar fiatalok a negyedik legkevésbé érdeklődők az uniós választások iránt: míg az EU-átlag 64 százalék, addig itthon alig 51 százalékuk biztos benne, hogy részt vesz majd a június 9-i voksoláson. 

A magyar fiatalokat kevésbé hozza lázba az EP-választás
A magyar fiatalokat kevésbé hozza lázba az EP-választás
Fotó: Depositphotos

Ebben szerepet játszhat, hogy a magyarországi eredmények azt mutatták, hogy a többi tagállamhoz képest a fiatalok kevésbé ismerik az EU kommunikációs csatornáit. Mindössze 14 százalékukuk ismerte az EU közösségi médiafelületeit és honlapjait, alig 7 százalékuk hallott az Európai Ifjúsági Hétről vagy az Európai Ifjúsági Rendezvényről.

Emellett a magyarországi fiatalok 22 százaléka jelezte, hogy nem ismeri az EU-val való lapcsolattartás semmilyen módját. 

Az EU-ról való tájékozódást illetően Magyarország a televízió mint forrás használata meglehetősen alacsonyan áll, mindössze 33 százalék tájékozódik innen, ami jelentősen elmarad az uniós átlagtól (49 százalék), és a harmadik legalacsonyabb arány az összes tagállam között.

A felmérésből az is kiderült, hogy a magyarországi fiatalok kisebb valószínűséggel tettek lépéseket a társadalom megváltoztatása érdekében olyan témákban, mint az emberi jogok, az éghajlatváltozás és a környezetvédelem, valamint a nemtől, fajtól vagy szexualitástól független jogegyenlőség. A magyarországi válaszadóknak mindössze 21 százaléka számolt be arról, hogy a demokrácia és a jogállamiság területén társadalmi változása érdekében mozgalomban vett részt, támogatott valamilyen kezdeményezést, vagy tüntetett volna, ami az egyik legalacsonyabb arány a tagállamok között.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Közérdekű Magyar Péter így találkozott Antall Józseffel Brüsszelben
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 10:25
Az Európai Néppárt friss képviselője az egykori miniszterelnöktől vesz példát.
Közérdekű 25 év, 50 tenisztorna
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 09:58
Negyedszázad nagy idő. Van, aki 25 éves korára diplomát szerez, van, aki családot alapít. A 25. évfordulón a hosszú házasságot ezüstlakodalommal szokták megünnepelni. Egy profi sportoló pályafutása akár huszonöt évig is eltarthat. A jelenlegi és volt parlamenti képviselők és állami vezetők részére kiírt Tisztelt Ász! társasági tenisztornát 1998 óta, évente kétszer rendezi meg a HGS PR Ügynökség és a Magyar Parlamenti Képviselők Sportegyesület.
Közérdekű Magyar Péter felveszi EP-mandátumát, de...
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 06:21
Csatlakozik az EP-képviselők sorához a Tisza Párt vezére, de döntése nem öt évre szól. Fél év múlva újabb szavazást rendez mandátumáról.
Közérdekű Szavazást indított Magyar Péter
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 09:20
Arra szeretne választ kapni az emberektől, hogy elfogadja-e az uniós parlamenti képviselői posztot. 
Közérdekű Karácsony Gergelynek már gratulált is a vesztes Vitézy Dávid
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 20:08
Vitézy Dávid a Facebook oldalán közölte álláspontját.
Közérdekű Nem tudott fordítani Vitézy Dávid, Karácsony Gergely maradt a győztes
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 19:45
Vitézy Dávid 395 szavazattal, Karácsony Gergely pedig 112 szavazattal kapott többet az újraszámlálás után. Ez azt jelenti, hogy nem tudta behozni a kihívó a jelenlegi polgármestert.
Közérdekű A nap képei: így számolják újra a sorsdöntő voksokat Budapesten
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 14:10
Reggel óta zajlik a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak sajtónyilvános újraszámlálása a Nemzeti Választási Irodában (NVI).  
Közérdekű Gyanús, hogy Olaszország kihúzta a G7 zárónyilatkozatából az abortuszra vonatkozó fontos passzust
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 13:14
Olaszországot azzal vádolják, hogy visszavonta a biztonságos abortuszra vonatkozó garanciát a G7 nyilatkozatból.
Közérdekű Itt az első áldozat a Momentumnál: lemondott Donáth Anna
Privátbankár.hu | 2024. június 10. 14:05
Tisztújítás lesz júliusban.
Közérdekű Teljes feldolgozottságnál Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást
Privátbankár.hu | 2024. június 10. 06:18
Kicsi a különbség, de az újraszámláláshoz ellenfelének Vitézy Dávidnak konkrét kifogásokat kell bejelentenie.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG