TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Önmagukban a koronavírus-fertőzöttek megyei lebontása is árulkodó, ám sokkal beszédesebb, ha a 100 ezer lakosra vetített esetszámokat vesszük figyelembe. Számítások alapján egyelőre a felfutó második hullám elkerüli a gazdasági teljesítmény szempontjából húzóerőnek számító nagy ipari központjainkat. Nem ezekben a megyékben a legrosszabb a helyzet.

Noha a szakemberek között akad, aki nem rajong a második hullám kifejezésért a koronvírus-járványt illetően, a közbeszédben kiemelt fontossággal bír. Mind az egészségügy felkészültsége, a védőintézkedések meghozatala, a gazdaság és a társadalom szempontjából is. Mint azt laptársunk, az mfor.hu néhány nappal ezelőtt meghatározta, Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter definíciója alapján Magyarország augusztus 27-én lépett be a második hullámba. Ekkor lépett át az aktív fertőzöttek száma az 1000 fölötti tartományba. Azóta egyre nagyobb számban diagnosztizálnak új fertőzötteket hazánkban, ezzel minden eddigi rekordot megdöntve. Szombat reggelre már 510 fertőzöttet azonosítottak és míg korábban egy-egy megyében tartott nagyobb létszámú esemény, vagy egy-egy szuperfertőző személyhez volt köthető a nyárinál magasabb, több tízes napi új esetszám, ma már ilyen minta nehezen figyelhető meg. Hol vidéken valamelyik megye, hol a fővárosi pozitív tesztek száma húzza fel a napi számot.

Persze, ez is relatív, hiszen lehet, hogy a fővárosban napi 200 új esetet regisztrálnak, ám itt a lakosságszám is a legmagasabb, ezért a jelenlegi helyzetről árulkodóbb lehet, ha 100 ezer lakosra vetítve vizsgáljuk meg az adatokat. Igen ám, viszont ez már a második hullám, az összes fertőzött száma a márciusban, áprilisban azonosítottakat is tartalmazza, akik minden bizonnyal már teljesen egészségesek. Ezért kiszámoltuk, hogy a második hullám kezdetének tartott augusztus 27-étől hogyan emelkedett a fertőzöttek száma és ezt a növekményt vizsgáltuk meg 100 ezer lakosra vetítve - írja laptársunk a Piac & Profit.

Ilyen szempontból kiemelkedően súlyosnak tűnik a helyzet Budapesten, hiszen itt a második hullámban 64 új eset jutott a mai napig 100 ezer lakosra. Mögötte már "csak" 29 esettel áll Hajdú-Bihar megye, a dobogó harmadik fokára pedig Pest megye került 28 esettel.

A legjobb helyzetben változatlanul Békés megye van, itt augusztus 27.-e óta csupán 4 új fertőzött jutott 100 ezer lakosra. Előtte Vas és Jász-Nagykun-Szolnok áll 8-8 esettel. Kollégánk nagyjából az első hullám végén vizsgálta meg a járványhelyzetet három hónappal a vírus magyarországi megjelenését követően. Ahhoz képest van egy jelentős különbség. Míg abban az időszakban a lista elején olyan megyéket találtak, amelyek egyben az ország ipari központjai is, mint Fejér, Komárom vagy Pest (és természetesen a főváros). Emiatt a negatív gazdasági hatások - az óvintézkedések miatt csökkenő termelés - is erősebben érték az országot, mintha más eloszlása lett volna a fertőzésnek. Most azonban több ilyen ipari központ (mint Komárom-Esztergom, Bács-Kiskun megye) is a lista második felében tűnik fel.

Igaz, egyelőre a magas esetszámok ellenére sem kellett korlátozásokkal járó óvintézkedéseket elrendelni, ráadásul a kormánynak sem célja ez. Mint azt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a napokban kifejtette: egy tavaszihoz hasonló leállás gazdasági és társadalmi szempontból is drámai következményekkel járna. A második hullám legfőbb feladata kormányzati nyilatkozatok alapján már nem a vírus terjedésének a lassítása lehet, hanem a munkahelyek megvédése és teremtése.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Közérdekű Koronavírus: rekordközeli magyar beteget regisztráltak
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 6. 09:53
Továbbra is nagyon gyorsan terjed a járvány Magyarországon. Öröm az ürömben, hogy az esetek jóval enyhébbnek tűnnek, és a tavaszi első hullámhoz képest sokkal kevesebb embert kell kórházban ápolni.
Közérdekű Továbbra is gyorsan terjed a koronavírus a világban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 6. 08:29
Már 26 782 582 ember fertőződött meg világszerte a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 878 237, a gyógyultaké pedig 17 843 929 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombati összesítése szerint.
Közérdekű Ezért adhatott járványügyi mentesítést az üzletembereknek a kormány - A Hét Videója
Baka F. Zoltán - Izsó Márton | 2020. szeptember 5. 12:37
Egyre többen gondolják azt az esetszámok alakulása alapján, hogy elért minket a koronavírus-járvány második hulláma. De ha ez így van, miért nem nőtt meg - hála az égnek - az elhalálozás? - tehetik fel a kérdést. Erre is megpróbáltunk választ találni e heti videónkban, mint ahogy arra is, hogy miért engedi az üzletembereknek a határ átkelését korlátozások nélkük a kormány, miközben a nép egyszerű fiainak szigorú eljárásrendet kell betartaniuk. A sportolók is különleges kegyben részesülnek, holott mára egyértelművé vált, hogy a sportklubok a járvány magyarországi gócpontjaivá váltak. Munkatársunk, Baka F. Zoltán keresi a választ ezekre a kérdésekre. 
Közérdekű Így lazítja tovább a kormány a határzárat
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 5. 10:38
A puhításokról szóló kormányrendelet a schengeni térségben elvégzett korona-tesztek, az üzleti utak és a kulturális szféra dolgozóinak mobilitása területén pontosít.
Közérdekű Tegnap után ma is csúcsot döntött az új koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 5. 08:25
510 új esetet találtak, és elhunyt 3 beteg.
Közérdekű Koronavírus: pár hét és sokkal rosszabb lesz a helyzet Magyarországon?
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 4. 15:56
Bár az esetszámok napi alakulása a napokban már olyan szinteket ért el Magyarországon, amire az első hullámban sem volt példa, a helyzet távolról nézve sem annyira drámai, mint azt elsőre gondolnánk. Egyelőre legalábbis. A tapasztalatok alapján nem szabad korán örülni, sejthető ugyanis, hogy mikor robbanhat be igazán a második hullám.
Közérdekű Tombol a második hullám: újabb rekordot döntött az új koronavírus-fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 4. 09:23
Ismét rekordszámú fertőzöttet azonosítottak az elmúlt 24 órában hazánkban.
Közérdekű Koronavírus: lesz még gond a vakcinával is
Király Béla | 2020. szeptember 3. 14:18
A koronavírus elleni védőoltásról futószalagon érkeznek a hírek. Úgy tűnik, sok nyugati politikus, így például Donald Trump igyekszik bármi áron elérni, hogy minél előbb rendelkezésre álljon a vakcina. Ez viszont globálisan nézve összességében több kárral járhat, mint haszonnal.
Közérdekű Már Szijjártó Péter is a második hullámról beszél
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 3. 10:44
A külügyminiszer azt mondta, drámai következményekkel járna, ha még egyszer le kéne állítani a magyar gazdaságot, és be kéne zárni az iskolákat.
Közérdekű A nap száma 301: ennyi új koronavírusost találtak Magyarországon
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 3. 08:44
Ezúttal a legtöbb fertőzöttet vidéken diagnosztizálták.
hírlevél