<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Kormányzati definíció szerint onnan számolhatjuk a járvány második hullámát.

"Szerintem hogyha az aktív fertőzések száma az ezret, ezerötszázat meghaladná, akkor nyilván azt mondhatnánk, hogy ez egyértelműen a második hullám. Az egy hetes, tíz napos összefüggéseket érdemes nézni... Egy ezer fős aktív megbetegedésszám emelkedés egyértelműen azt jelentené, hogy második hullámról beszélhetünk."

Ezt Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter mondta július 30-án a Kormányinfón. Akkoriban 542 aktív fertőzöttet tartott nyilván az operatív törzs, a napi új esetszám pedig 19 fő volt. Vagyis távolinak tűnt a miniszter által vázolt drámai helyzet, a második hullám betörése Magyarországra - írta laptársunk, az Mfor.hu.

Főleg annak a fényében, hogy szakértők a nyár közepén még inkább az ősz második felére várták a járvány újabb hullámát. Azóta felülvizsgálták álláspontjukat, és már azon a véleményen vannak, hogy a járvány hamarabb, az iskolaszezon elindultával elérheti az országot.

Amennyiben a miniszter - a kormányüléseken elhangzottakon, valamint az operatív törzs jelentéseire hagyatkozó - véleményéből indulunk ki, akkor kijelenthető, hogy a második hullám bizony már elérte Magyarországot.

Ma reggeli jelentés szerint ugyanis az aktív fertőzöttek száma 2100, visszakeresve az adatokban pedig azt kapjuk, hogy augusztus 27-én már meghaladta a számuk az ezret. Ha a hét napos átlagot nézzük, akkor az elmúlt napokban a járványhelyzet már biztosan megfelelt a második hullám feltételeinek, hiszen az aktív esetszám elérte az 1000-1500 főt.

Mint tapasztaltuk, a határérték átlépése nem hozta magával azt a szigort, amivel a kormány még tavasszal próbálta fékezni a koronavírus terjedését. Egyelőre a határátlépés korlátozásával igyekeznek lassítani a járvány terjedését (amely máris kiváltotta az Európai Unió rosszallását), a belföldi kontaktok korlátozásáról még nincs szó. Közben járványügyi szakértők arra figyelmeztetnek, hogy klinikailag bizonyított hatású vakcina még nem áll rendelkezésre, és a vírus mutálódása sem könnyíti meg a védekezést.

Tavasszal egyebek mellett a vendéglátóhelyek nyitvatartásának és látogatásának korlátozásával, a vásárlási idősávok bevezetésével küzdött a kormány a ferzőzések ellen. Ezekről most nincs szó, Gulyás Gergely tájékoztatása szerint az eddig meghozott intézkedések egy hónapig biztos hatályban lesznek. Nem kizárt - és értelemszerű - ugyanakkor, hogy amennyiben a várakozásoknál rosszabbra fordul a helyzet - és a mai bejelentés a 365 új fertőzöttről ebbe az irányba mutat - akkor a kormánynak hamarabb lépnie kell.

A döntés során azonban mérlegelnie kell, hogy a közegészségügyi intézkedések ne gyengítsék az indokoltnál jobban a gazdaság ellenállóképességét. Egyensúlyt kell találni, különben a korlátozások másodlagos hatásai a gazdaságban pusztító erejűek lesznek, ami újabb kihívás elé állítja a társadalmat. Ugyanakkor rendelkezésre állnak a tavaszi hullám tapasztalatai, az egészségügyi intézményeknél megvannak a protokollok. Kérdés, van-e, lesz-e elegendő kapacitás a hétköznapi védőeszközökből, kézfertőtlenítőkből, maszkokból, kesztyűkből. Ami a gépparkot illeti, a kormány szerint van elég lélegeztetőgép - egyes vélemények szerint több és drágább is, mint amennyire szükség van.

Összefoglalva, a járvány második hulláma az esetszámok alapján nem kopogtat a határon, hanem már itt van, és erre a kormánynak reagálnia kell, mert a késlekedésnek beláthatatlan következményei lennének.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nemcsak Covid ellen kell oltani: 3,6 milliárdos vakcinaszerződést kötött az NNK
Privátbankár.hu | 2021. október 16. 17:33
Bár a hírek folyamát uralja a koronavírus és az ellene folytatott küzdelem, a háttérben más kórokozók ellen is harcolnia kell a Nemzeti Népegészségügyi Központnak. 
Makro / Külgazdaság Megvan, ki vállalja a felelősséget a CDU kudarcáért
MTI | 2021. október 16. 15:32
Armin Laschet pártelnök kijelentette, hogy egyedül őt terheli felelősség azért, hogy a konzervatív Kereszténydemokrata Unió (CDU) több mint hét évtizedes fennállása leggyengébb eredményét érte el a szeptember végi németországi parlamenti választásokon.
Makro / Külgazdaság Először 1000 felett az elhunytak napi száma Oroszországban
MTI | 2021. október 16. 13:45
Oroszországban az elmúlt 24 órában a koronavírus-járvány kezdete óta először haladta meg az ezret a fertőzés nyomán kialakult Covid-19 betegségben elhunytak száma - közölte szombaton a szövetségi operatív törzs.
Makro / Külgazdaság 48 milliárdért húztak be közbeszerzést Mészáros Lőrincék
Székely Sarolta | 2021. október 16. 12:20
A Nemzeti Fejlesztési Programiroda tendereit győzőtt a Mészáros Lőrincék vezette konzorcium. Észak-Magyarországon kaptak munkákat. 
Makro / Külgazdaság Ellenzékbe vonul Andrej Babis
Privátbankár.hu | 2021. október 16. 09:20
Andrej Babis cseh kormányfő pénteken bejelentette: nem fogja elfogadni Milos Zeman köztársasági elnök megbízatását a kormányalakításra, és az általa vezetett ANO mozgalom, amely elveszítette a hétvégi képviselőházi választásokat, ellenzékbe vonul.
Makro / Külgazdaság Komor hangulatban az amerikaiak – az elemzők sem erre számítottak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 15. 17:32
Némileg romlott a fogyasztói hangulat októberben az Egyesült Államokban a Michigan egyetem felmérése szerint, miközben a szakértők javulást vártak.
Makro / Külgazdaság Közelebb araszolt a kancellársághoz Olaf Scholz
MTI | 2021. október 15. 16:58
Eredményesek voltak az előzetes egyeztetések, elkezdődhetnek a konkrét koalíciós tárgyalások a német szociáldemokraták, a Zöldek és a liberálisok között.
Makro / Külgazdaság Putyin elképesztő durvasággal osztotta ki az ukrán vezetést
Káncz Csaba | 2021. október 15. 15:50
A Kreml nyílt levele elképesztő stílusban száll bele Zelenszkij elnökbe és politikustársaiba, akiket válogatott szidalmak között nemzeti identitás nélküli opportunistáknak nevez.  Ukrajna integrálódik az európai légtérbe – és a WizzAir már be is jelentette, hogy 26 új járatot indít Ukrajnából az EU különböző országaiba.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Megemeli a kőolajexport vámját novembertől Oroszország
MTI | 2021. október 15. 13:50
Tonnánként 8,4 dollárral.
Makro / Külgazdaság Uniós pert vesztett a NAV egy német gyógyszergyártó ellen, több százmillió forintot kell visszafizetnie
Privátbankár.hu | 2021. október 15. 11:32
A magyar államnak és a NAV-nak igen kellemetlen ítéletet hozott nemrég az Európai Unió bírósága. Egy októberben zárult ügy végkifejlete ugyanis az lett, hogy az adóhatóság pert vesztett a Boehringer Ingelheim Pharma gyógyszergyárral szemben, aminek eredményeképpen több mint 350 millió forintot vissza kell fizetnie cégnek.
hírlevél
depositphotos