2p

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke annyira elszigetelődött az Európai Unió vezető köreiben, hogy ezen várhatóan a jövő júniusi európai parlamenti választás sem fog javítani.

Gyengülnek Magyarország miniszterelnökének esélyei arra, hogy egy páneurópai radikális konzervatív mozgalom vezetője lehessen – véli a New York Times cikkírója, Andrew Higgins a 24.hu lapszemléje szerint. A szerző hosszú elemzést írt Orbán Viktor európai kapcsolatrendszerének alakulásáról.

Az amerikai cikkírő szerint a magyar kormányfő helyzete európai tisztelőinek gyenge szereplése és az ukrajnai háborúval kapcsolatos oroszbarát politikája miatt gyengült. A Lengyelországot kormányzó Jog és Igazságosság Párt, amely a Fidesz régi partnere volt az Európai Unióval vívott harcokban, várhatóan nem tud kormányt alakítani az októberi parlamenti választások után.

Így követheti Orbán más – spanyol, szlovén, cseh – szövetségeseit legalábbis egy időre a politikai süllyesztőbe. Az amerikai lap cikkírója megemlíti azt is, hogy bár Olaszországban a radikális jobboldali Giorgia Meloni került az ország élére, elfordult a magyar kormányfőtől annak Kreml-barát viselkedése miatt.

Már nincsenek olyan jóban. Fotó: Facebook/Orbán Viktor
Már nincsenek olyan jóban. Fotó: Facebook/Orbán Viktor

A New York Times cikke szerint az oroszbarát álláspont nemcsak a centrista és liberális európai vezetőket háborította fel, hanem sok konzervatív politikusnál is kiverte a biztosítékot, beleértve ebbe az olasz és lengyel radikális jobboldalt. Pedig az ezekhez tartozó politikai erők részt vettek azon a 2021-ben tartott budapesti találkozón, amely „európai konzervatív reneszánszot” hirdetett. Slawomir Debski, a Lengyel Nemzetközi Ügyek Intézetének igazgatója szerint Orbán Oroszországgal kapcsolatos politikája túl mérgező volt. Szinte mindenki távol akarja tartani magát tőle az európai politikai elitben.

A magyar miniszterelnöknek sikerült feldühítenie a NATO-t és az Európai Uniót azzal, hogy a budapesti parlament halogatja hozzájárulását Svédország NATO-csatlakozásához. Az európai színtéren a Fidesz elszigetelt: a párt képviselői 2021-ben kiléptek az Európai Parlament jobbközépre sorolt pártokat tömörítő tömbjéből, az Európai Néppártból, hogy elkerüljék a kizárással járó megaláztatást. Még nem találtak másik parlamenti csoportosulást, amely hajlandó lenne befogadni őket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Közérdekű Tényleg büntetik a kövér utasokat a légitársaságok?
Elek Lenke | 2024. február 24. 15:24
Itt az ideje a tavaszi fogyókúrának – legalábbis így vélik a légitársaságok. Nem most pattant ki a légiközlekedés vezetőinek fejéből az ötlet, hogy nemcsak a bőrönd súlya fontos – méghozzá dekára – de az utasé is.
Közérdekű Tényleg a sajtószabadság forog kockán Assange kedden folytatódó kiadatási perében?
Bózsó Péter | 2024. február 20. 15:01
Az ausztrál Assange Londonban néz szembe a végső ítélettel, hogy kiadják-e az Egyesült Államoknak.
Közérdekű Algéria gázai tűzszüneti terve helyett Amerika mást javasol a Biztonsági Tanácsban
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 06:54
Az Egyesült Államok a Biztonsági Tanácsnak rivális határozati javaslatot terjesztett be az Algéria által benyújtott gázai tűzszüneti indítvány keddi szavazása előtt. A dokumentumot megszerezte a Reuters is.
Közérdekű Visszanyalt a fagyi, aggódik a polgármester
Privátbankár.hu | 2024. február 10. 13:35
Sadiq Khan londoni polgármester szerint káoszba fulladhat az utasforgalom ellenőrzése a londoni határátléptető pontokon, ha a brit kormány nem készül fel a várhatóan ősszel érvénybe lépő új Európai Határregisztrációs Rendszerre (Entry/Exit System, EES).
Közérdekű Ennyi pénzt hozhat a konyhára a CSOK Plusz 
Privátbankár.hu | 2024. február 10. 09:40
A CSOK Plusz két nagyon fontos pontban különbözik az elődjétől, a CSOK támogatástól. Itt most összefoglaljuk a lényeget.
Közérdekű Megjött a szupergyors új wifi: érdemes frissíteni az otthoni hálózatot?
Buksza blog | 2024. február 9. 13:56
Minden technikai újdonságnál az elé a dilemma elé kerül a fogyasztó, hogy érdemes-e frissítenie eszközeit vagy nem kell sietnie. A wifi új változata is nehéz választás elé állítja a felhasználókat.
Közérdekű Méregdrága, de így is mindent visz a fogyókúrás gyógyszer
Privátbankár.hu | 2024. február 8. 16:18
Az emberek lustaságára mindig lehet számítani, legalábbis erre utal a súlycsökkentő gyógyszerek iránti óriási kereslet. Ezek a szerek azt ígérik, hogy pirulák beszedésével megspórolható a mozgás.
Közérdekű Az ENSZ kínzásügyi jelentéstevője Assange kiadatásának leállítását kéri
Privátbankár.hu | 2024. február 7. 13:13
Az ENSZ kínzásügyi különleges jelentéstevője kedden felszólította az Egyesült Királyság kormányát, hogy állítsa le Julian Assange küszöbön álló kiadatását.
Közérdekű Csalók élnek vissza a Mol nevével, ne dőljön be!
Rácz Gergő | 2024. január 26. 11:27
A közösségi médiában a napokban terjedőben van egy csalási kísérlet, amivel Mol-részvények busás megtérülésével hitegetik az esetleges befektetőket Novák Katalin köztársasági elnök gyatra mesterséges intelligenciával hajtott marketingüzenetével. A cég tud róla, nem szabad beleesni a csapdába.
Közérdekű Hogyan maradt el a nagyobb katasztrófa 2024 két repülőgép-balesetében?
Privátbankár.hu | 2024. január 17. 08:22
Kiderült, mi játszotta a főszerepet a Japán Airlines és az Alaska Airline baleseténél. Fontos tanácsok az utasoknak. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG