5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Ez a hétvége emlékezetes lesz minden brit számára – de már azok voltak a néhány héttel ezelőttiek is.

Talán soha nem lesz olyan uralkodója a Brit Királyságnak, aki megéri a saját platina jubileumát. A féléves ünneplés – melynek csúcsidőszaka június 2-től június 5-ig tart - nem csupán szórakozás persze, hanem kőkemény biznisz is.

Az ünnepségsorozat már hetekkel ezelőtt elkezdődött, és még több hónapig tart. Ennek egyik sajátos fejezete a londoni tömegközlekedéshez kapcsolódik: 1979 óta nem nyitottak vadonatúj metróvonalat Londonban, de május 24-én igen: megnyílt a királynő saját vonala, az Elizabeth Line.

Lila metróvonal, lila komplé

Felavatták tehát a tizenkettedik metróvonalat, amely ezúttal természetesen Erzsébethez kötődik, aki idén ünnepeli trónra lépésének 70. évfordulóját. Az Elizabeth Line olyan jól ismert állomásokon halad keresztül, mint a Paddington, a Tottenham Court Road és a Liverpool Street London központjában a keleti Shenfieldig. Az Elizabeth Line tábláinak színe lila. A királynő – természetesen lila kompléban - pár napja avatta fel az új vonal nevével ellátott emléktáblát a Paddington állomáson.

Nagy ünnep kezdődött. Fotó: EPA/BUCKINGHAM PALACE/Crown Copyright
Nagy ünnep kezdődött. Fotó: EPA/BUCKINGHAM PALACE/Crown Copyright

Az új vonal 41 állomáson áll meg, amelyek közül 10 vadonatúj, és várhatóan évente mintegy 200 millió utast fog kiszolgálni. Kezdetben óránként tizenkét vonat közlekedik majd rajta, de ősztől még több. Az új vonalon 70 vadonatúj, nagy befogadóképességű, klímával, belső TV-vel és kerekesszékesek számára fenntartott hellyel felszerelt vonat közlekedik majd.

A platina jubileum természetesen jól jön a turizmusnak, a szállodaiparnak és a vendéglátásnak is, nagyon sok turistát várnak a felvonulásokra, tűzijátékokra, örömtüzekre és más megmozdulásokra.  
Tea, csak Elizabeth-eknek

Egy londoni szálloda kiváló marketing ötlettel használja ki a helyzetet:– minden Elizabeth nevű vendégüknek ingyenes délutáni teát kínál. Az öt csillagos London Marriott Hotel County Hall a Temze déli partján található, kilátással a Parlament épületére és a London Eye-ra. A szállodát 1922-ben nyitotta meg V. György király és Mária királyné, azaz idén ünnepli fennállásának 100. évfordulóját. Délutáni teájuk – ami persze nemcsak eme hagyományos angliai ital szürcsöléséből áll - a Big Benre néző könyvtárukban legendás.

A szálloda vezetése úgy döntött, hogy 2022 júniusában minden Elizabeth nevű látogató ingyenesen elfogyaszthat egy tipikus brit délutáni teát a szállodában. A feltételek elég szigorúak: a helyet előre le kell foglalni, és a szabad helyek függvényében, méghozzá legalább 2 fős asztalra. A kedvezmény foglalásonként csak egy személyre vonatkozik.

A névazonosságot igazolni kell útlevél vagy jogosítvány formájában, ami azt jelenti, hogy az  Elisabeth-ek, Elisabet-ek, Lizák és Erzsébetek kiesnek e körből, csak azok jöhetnek számításba, akik pontosan úgy írják a nevüket,, mint a királynő, azaz z-vel és th-vel. Ha megfelel valaki e követelményeknek, akkor a The library at county hall oldalon lehet helyet foglalni.

A citromos-amarettis trifle nyert

A gasztronómia sem marad ki a parádéból: pudingkészítő verseny is lezajlott a királynő uralkodásának hetvenedik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségsorozat részeként. A győztes hagyományos brit édességet a június 2. és 5. közötti, hosszú hétvégén lehet majd megkóstolni, a Big Jubile-en. A süteményben többek között citromos túró, amaretti keksz, csokoládé, mandarin és zselé van.

A versenyre ötezren neveztek, szerte Nagy-Britanniából. Öten jutottak a döntőbe, ők a BBC One egyik műsorában szakértő zsűri előtt versenyeztek. Végül Jemma Melvin nyert, aki azt mondta, hogy a „nép pudingját” szerette volna megalkotni. Ez valójában nem a magyar fogalmakat lefedő puding, hanem egy citromos-amarettis trifle, amit a királynő és Fülöp herceg esküvőjén felszolgált desszert ihletett.

Utcabálok, világsztárokat felvonultató koncertek, lovas felvonulások, parádék, cirkuszi és színházi események, istentiszteletek, a királynő otthonának meglátogatása szórakoztatja majd az udvar élete iránt érdeklődőket. Akik bizonyára sok százezren lesznek, hiszen minden, a királyi családdal kapcsolatos esemény, főleg Károly és Diana esküvője óta, hatalmas média jelenlétet és szinte hisztérikus tömegvisszhangot kap.

Az ünnepi fogadások és események lebonyolítása önmagában is hatalmas biznisz, hiszen a kivételes alkalomra a királyi család minden tagja és meghívott vendége különlegesen elegáns ruhát ölt majd, természetesen minden alkalomra mást.

Óriásit kaszál a szuveníripar

Amint az több helyütt is megjelent, a gyerekek képekben és rajzokban kell kifejezniük a következő hetven évről szóló reményeiket. A legszebb művek selyem zászlókon láthatók majd, ezeket középiskolások fogják vinni.

Óriásit kaszál a szuveníripar is, - van, amikor engedéllyel, máskor anélkül - hiszen a turisták bizonyára vevők lesznek a pólókra, bögrékre, táskákra, noteszekre és más ilyenkor hagyományosan árusított tárgyakra. Az ünnepségeken – amint arra több brit lap is utalt – nem biztos, hogy egészségi állapota miatt jelen lesz a királynő, de mindez ma már kevéssé számít: nem valószínű, hogy lesz még valaki Nagy-Britannia történetében, aki ennyi ideig fog uralkodni.

(via Expressen)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Kultúra Önnek mennyit ér a kultúra? És fizetne is érte?
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 08:55
Egyre több kulturális szolgáltató dönt úgy, hogy közösségi finanszírozás keretében próbálja megvalósítani egy-egy projektjét. Laptársunk, az Mfor azt nézte meg három példán keresztül, hogy ez a gyakorlat milyen formákban működik itthon. 
Kultúra Miben tér el egy kísérleti jelleggel létrehozott oktatási intézmény az államiaktól?
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 06:51
Interjú Halácsy Péterrel, a Budapest School egyik alapítójával.
Kultúra Hihetetlen áron kelt el egy festmény a Sotheby’s árverésén
Kenessei András | 2024. március 10. 14:38
A világ két legnagyobb árverőháza közül a Sotheby’s (a másik a Christie’s) március 6-án tartotta az évad elejének egyik legfontosabb árverését, mint hangsúlyos évnyitót.
Kultúra Párhuzamok a Kádár-kori második nyilvánosság és a mai független média között - Klasszis podcast Haraszti Miklóssal és Danyi Gáborral
Szarvas György | 2024. január 20. 18:07
A napokban jelent meg Danyi Gábor Az írógép és az utazótáska című monográfiája a magyarországi szamizdat irodalom történetéről. Bár az 1980-as években, és annak főleg a második felében már gyakorlatilag nagyüzemi módszerekkel, gyakran állami nyomdákban, feketén folyt a hazai illegális  könyvek és folyóiratok nyomtatása, a szamizdatok kiadása és annak gyökerei az 1950-es évekre nyúlnak vissza. Ennek szerteágazó történetét, illetve a nagyon is sokszínű résztvevői kört idézi meg Danyi Gábor most megjelent munkájában. A Klasszis podcast adásában vele és a szamizdat Beszélő korabeli szerkesztőjével, Haraszti Miklóssal közösen azt kutattuk, miféle hasonlóságot lehet felfedezni a kádári és a mai Magyarország nyilvánosságában.
Kultúra A nap képe: újabb elképesztő tiltás a magyar könyvesboltokban
Kormos Olga | 2024. január 17. 10:03
Az Alexandra egyik könyvesboltjában olyan tájékoztató táblát tettek ki, amely már a fóliázáson is túlmutat. 
Kultúra Matrózpulcsi 500 dollárért - itt az új, nemzeti orosz divat
Elek Lenke | 2024. január 1. 18:15
Nem járja, hogy az oroszok a hanyatló Nyugat termékeiben parádézzanak. Ezen változtatna többek közt a Nina Donis divatház is - a cári és a nyugati kulturális panelek kevergetésével.
Kultúra Willy Wonka – a nagy csokiüzlet és filmbiznisz
Elek Lenke | 2023. december 17. 18:41
Mese és csokoládé – gyerekeknek biztos recept, de már évtizedek óta tudjuk, hogy nemcsak nekik. Mintha a XXI. században menekülnének a valóság elől a felnőttek, lásd a Harry Potter őrületet, meg a különféle fantasy-k és animációk sikerét.
Kultúra A legnagyobb karácsonyi sikerre Gyurcsány Ferenc is táncolt
Elek Lenke | 2023. december 16. 18:23
Mi a töretlen siker titka, és hányféle módon hoz pénzt máig is a karácsonyi romkomok koronázatlan királya?
Kultúra A botránymúzeum: miért áll a bál a világ egyik leghíresebb intézménye körül?
Kollár Dóra | 2023. december 10. 15:08
A British Museum jelentősége nem kérdéses, ám az intézmény így is problematikus több szempontból is.  
Kultúra A kölni nemcsak szagos víz, hanem színes árverés is
Kenessei András | 2023. november 19. 18:31
A november elején, Kölnben tartott árverésen Közép- és Kelet-Európa számos országából érkezett művek vártak a licitálókra. Megnéztük, hogyan szerepeltek a magyar művészek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG