4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Úgy tűnik, nem kell ahhoz Magyarországon élni, hogy az ember kínszenvedésként élje meg a fiatal felnőtt éveit: egy Broadwayről indult darab kiválóan be tudja mutatni egy kilátástalanságban élő srác lelkét, aki akár Magyarországon is élhetne. Jesse Eisenberg nem csak mint színész, hanem mint író is bemutatkozik a nagyközönségnek, ezúttal Londonban.

Jesse Eisenberget szinte mindenki ismeri, ha máshonnan nem, akkor a Facebook-film főszerepéből -  hiszen egy olyan szerencsés művészről van szó, aki az igényesebb hollywoodi blockbusterekben is helyet kap a független színházi és filmes produkciók mellett. Fiatal kora ellenére egy fontos színházi és filmes gondolkodó, és egy új generációs művészeti oktatás ékes példája.

Mi is az a method acting?

Amerikában a művészeti oktatás különböző metódusok szerint folyik. Ezért is hívjuk az amerikai színművészeket „method actors” -nak.

Ezek a methodok - mint például a Meisner, a Strasberg, az Adler - nagyon különösnek tűnnek az európaiak számára, hiszen a végletekig leegyszerűsített, racionális, leírható módon, szinte képletek alapján vezetik le a színjátszást – amit nyilván nem nagy örömmel fogadnak az európai kultúrákban, ahol valamiféle túlmisztifikált, lila köd lengi körül az alkotási folyamatokat.

Az európai művészek szimplán csak lerendezik annyival az amerikai metódusokat, hogy azok primitívek és szánalmasak. Ebben akár lehet is némi igazságot találni - ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a világ legsikeresebb művészei mind ezen metódusok egyikét alkalmazzák, így Meryl Streep, Robert de Niro vagy épp Al Pacino is.

Jó eséllyel egyébként nem érdemesen ezen vitatkozni, hiszen számos kultúrának számos kialakult és jól működő gondolkodása van a művészetekről - mindegyikből a jót kellene elsajátítani.

Az Atlantic metódus pontosan ezt teszi. Nem egy adott művész által kitalált technikáról van szó, hanem egy kevert, több metódust alkalmazó programról – ami azért ugyanolyan szigorúan komolyan veszi magát, mint az összes többi. Alapvetően azonban ez a legjobb és európai szemmel legérthetőbb művészeti program. Ez a leginkább előremutató, és tulajdonképpen az első valóban amerikai metódus. Itt végzett Jesse Eisenberg is, aki valóban egyre fontosabb a mélyművészeti palettán is. Szakmai körökben óriási sikert aratott például a The Double, a Holy Rollers (Kóserjátszma) és a When the rain stops falling (Off-Off-Broadway).

The Spoils
Fotó: Monique Carboni

Egy évvel ezelőtt írta meg a The Spoils című színdarabot, ami Benről szól. Ben az a fiú, akit senki nem szeret. Még ő maga sem szereti magát. Ő a mai fiatal - egyébként egy tipikus arc a Facebookról. Az elbaszott életével, a kétségbeesett szüleivel, a frusztrációival, a nepáli bevándorló lakótársával és haverjaival, akiknek valahogyan sokkal egyszerűbb az életük.

A történet szerint Ben megtudja, hogy diákkori nője házasodni készül egy menő bankárral, és elhatározza, tönkreteszi a kapcsolatukat és visszaszerzi a lányt. A darab azonban ezen a sztorin bőven túlmutat.

Számunkra, itt a régióban az elbaszott fiatalfelnőtt-lét teljesen természetes. Már szinte az a meglepő, ha valaki nem a kilátástalanságtól megtört lelki világával pusztítja el a még megmaradt pozitív energiát. Azonban az, hogy egy New York-i csapat kezd el foglalkozni a témával, az akár rémisztő is lehet, hiszen ezek szerint a baj egyre nagyobb a világ fejlett országaiban is.

Persze azért az Eisenbergre jellemző flegma irónia itt sem hiányzik. Valójában az ember végigneveti a darabot, ugyanis nagyon erős humora van.

Alternatív sztárparádé

A Broadway-n bemutatott darab nagy sikere után Londonban kerül műsorra. Nem Jesse Eisenberg az egyetlen sztár a darabban. Rajta kívül ott van még Alfie Allen, is aki az Equus óta, mindegy nyolc éve nem állt színpadon, és már nagyon ideje volt pótolni a kihagyott éveket. Szerepel továbbá Michael Zegen, akit legutóbb az Oscar-jelölt Brooklyban láthattunk és Erin Darke (Still Alice, Kill Your Darlings).

Eredetileg május 18. és június 28. között volt a színdarab londoni futamideje a Trafalgar Studios-ban, de az óriási siker miatt kitolták a programot, így augusztus 13-ig tartják műsoron a darabot.

A darab honlapja >>

Jegyárak: 35-80 font

Trailer:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Kultúra Lottónyereményre vár? - inkább nézzen körül a padláson!
Privátbankár.hu | 2024. május 12. 12:07
Sokszor vagyont érő műkincsek, festmények tulajdonosai lehetünk - tudtunkon kívül.
Kultúra Megfejthették Leonardo da Vinci évszázados titkát
Kollár Dóra | 2024. május 11. 15:30
Leonardo da Vinci legendás festményének hátteréről végtelen hosszú ideje folyik a vita.
Kultúra Önnek mennyit ér a kultúra? És fizetne is érte?
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 08:55
Egyre több kulturális szolgáltató dönt úgy, hogy közösségi finanszírozás keretében próbálja megvalósítani egy-egy projektjét. Laptársunk, az Mfor azt nézte meg három példán keresztül, hogy ez a gyakorlat milyen formákban működik itthon. 
Kultúra Miben tér el egy kísérleti jelleggel létrehozott oktatási intézmény az államiaktól?
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 06:51
Interjú Halácsy Péterrel, a Budapest School egyik alapítójával.
Kultúra Hihetetlen áron kelt el egy festmény a Sotheby’s árverésén
Kenessei András | 2024. március 10. 14:38
A világ két legnagyobb árverőháza közül a Sotheby’s (a másik a Christie’s) március 6-án tartotta az évad elejének egyik legfontosabb árverését, mint hangsúlyos évnyitót.
Kultúra Párhuzamok a Kádár-kori második nyilvánosság és a mai független média között - Klasszis podcast Haraszti Miklóssal és Danyi Gáborral
Szarvas György | 2024. január 20. 18:07
A napokban jelent meg Danyi Gábor Az írógép és az utazótáska című monográfiája a magyarországi szamizdat irodalom történetéről. Bár az 1980-as években, és annak főleg a második felében már gyakorlatilag nagyüzemi módszerekkel, gyakran állami nyomdákban, feketén folyt a hazai illegális  könyvek és folyóiratok nyomtatása, a szamizdatok kiadása és annak gyökerei az 1950-es évekre nyúlnak vissza. Ennek szerteágazó történetét, illetve a nagyon is sokszínű résztvevői kört idézi meg Danyi Gábor most megjelent munkájában. A Klasszis podcast adásában vele és a szamizdat Beszélő korabeli szerkesztőjével, Haraszti Miklóssal közösen azt kutattuk, miféle hasonlóságot lehet felfedezni a kádári és a mai Magyarország nyilvánosságában.
Kultúra A nap képe: újabb elképesztő tiltás a magyar könyvesboltokban
Kormos Olga | 2024. január 17. 10:03
Az Alexandra egyik könyvesboltjában olyan tájékoztató táblát tettek ki, amely már a fóliázáson is túlmutat. 
Kultúra Matrózpulcsi 500 dollárért - itt az új, nemzeti orosz divat
Elek Lenke | 2024. január 1. 18:15
Nem járja, hogy az oroszok a hanyatló Nyugat termékeiben parádézzanak. Ezen változtatna többek közt a Nina Donis divatház is - a cári és a nyugati kulturális panelek kevergetésével.
Kultúra Willy Wonka – a nagy csokiüzlet és filmbiznisz
Elek Lenke | 2023. december 17. 18:41
Mese és csokoládé – gyerekeknek biztos recept, de már évtizedek óta tudjuk, hogy nemcsak nekik. Mintha a XXI. században menekülnének a valóság elől a felnőttek, lásd a Harry Potter őrületet, meg a különféle fantasy-k és animációk sikerét.
Kultúra A legnagyobb karácsonyi sikerre Gyurcsány Ferenc is táncolt
Elek Lenke | 2023. december 16. 18:23
Mi a töretlen siker titka, és hányféle módon hoz pénzt máig is a karácsonyi romkomok koronázatlan királya?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG