Színház
Kultúra "Évek óta döglődik a POSZT" - videóinterjú Bagossy László rendezővel  
Szarvas György | 2021. március 6. 14:53
Eddigi formájában megszűnik a POSZT (Pécsi Országos Színházi Találkozó) névre hallgató színházi szemle. Az elmúlt évek már igencsak elromlott hangulatú fesztiváljairól, árulókról, átpolitizálódásról, SZFE-ről és a lehetséges jövőről kérdeztük a POSZT-on két díjat is elnyerő Bagossy László rendezőt, egyetemi tanárt. 
Kultúra Szinetár Miklós: "Én Vidnyánszky Attila helyében lemondanék" - videóinterjú az SZFE-ügyről 
Szarvas György | 2021. február 17. 14:22
Szinetár Miklós rendezésével nyílt meg 1959-ben a korabeli Színház és Filmművészeti Főiskola játszóhelye, az Ódry Színpad. Az időközben egyetemmé avanzsáló intézmény mostani megszüntetve-megőrzése a vizsgaelőadásoknak is otthont adó Ódry megszűnését is jelenti. A felsőoktatási intézményben 51 éven keresztül oktató Szinetár Miklóst kérdeztük.
Kultúra Scherer Péter: „Azt üzenem a fiataloknak, ne adják fel, amit nagyon akarnak’”  
Vidacs Éva | 2021. január 30. 17:32
Scherer Péter közel negyven éve kötelezte el magát a színészettel, mégis akkor égett be a köztudatba, amikor eljátszotta a Válótársak egyik főszerepét, de ezt nem bánja, ahogyan azt sem, hogy sokszor csetlő-botló, megmosolyogtató figurákat alakít. Pepe civilben is nagyon vicces, talán még sosem nevettem ennyit interjú közben, és hogy valóban szellemes, annak bizonysága, hogy tavaly ő kapta Karinthy-gyűrűt is. 
Kultúra Sokkal kevesebb önsajnálat, és sokkal több cselekvés kellene - videóinterjú Kerekes Viktóriával és Horgas Péterrel 
Szarvas György | 2020. december 13. 17:19
Egy színésznő és egy díszlettervező, akik az eredeti szakmájuk mellett manapság lakásfelújítással és kertépítéssel is foglalkoznak. Részben jövedelem kiegészítésként, de nem csak azért. Sőt! Úgy látják, hogy a járvány olyan mélyreható társadalmi változásokat indított el, hogy eddigi életünket már nem folytathatjuk tovább, és a közösségi cselekvés terén kell új utakat keresnünk. Videóinterjúnkban is erről beszéltek. 
Kultúra A stream a veszélyhelyzet után is velünk marad - videóinterjú Mácsai Pállal 
Szarvas György | 2020. november 14. 15:43
Az Örkény Színház már a mostani őszi szezonnak is úgy ment neki, hogy a hagyományos előadások mellett számos darabot streamelve is közvetítettek a nézőknek. A legutóbbi veszélyhelyzeti intézkedések miatt a színház most bezárt, maradt a streamelés, amiről Mácsai Pál igazgató úgy nyilatkozott, hogy bár ma még ez a forma gyerekcipőben jár, körülbelül ahhoz hasonlítható, mint ahol a film tartott a Lumiere fivérek idején. Szerinte ez megmarad a jövőben is, és hasonló pályát fog befutni, mint amit a filmművészet produkált a kezdetektől mostanáig. Sikerre van ítélve. 
Kultúra Nem akarunk stresszelni, de muszáj elkezdeni a karácsonyi tervezést 
Privátbankár.hu | 2020. április 4. 18:44
Úgy tűnik, mégiscsak van remény a Netflixnek: ritkán ugyan, de előfordul, hogy a rendkívül felszínes munka eredménye egy valóban értékes alkotás lesz. Aki úgy gondolja, hogy a karácsonyi hangulathoz elengedhetetlen egy A diótörő-előadás, azoknak van egy jó hírünk. A bejglit még tényleg korai lenne megsütni, de van, ami nem tűr halasztást.
Kultúra Pi élete: visszatér a négy Oscar-díjas sztori - de hogy! 
Privátbankár.hu | 2020. február 16. 18:43
A brit színházi főszezonban egy szibériai tigris uralja majd a színpadokat. Már az is meglepő, hogy a Pi élete egyáltalán színpadra kerül, az pedig pláne, hogy a bemutató előtt már el is hozta a négy legfontosabb brit színházi díjat. A muszlim-hindu-keresztény fiatalember megható történetét látni kell.
Kultúra Úgy várják Csehov Sirályát, mint még soha – színre lép a Sárkányok Anyja 
Privátbankár.hu | 2019. december 31. 15:28
Egy ügyes húzással garantálják a teltházat a Sirály legújabb, londoni bemutatóján: egy világsztárt szerveztek be az egyik főszerepre. A jó hír, hogy Emilia Clarke-nak valóban testhezálló Nyina szerepe, és a rendező is pontosan tudja, hogyan kezelje az ilyen helyzeteket – talán a 19. század óta nem láttunk ilyen izgalmas Sirály-bemutatót.
Kultúra Sikeres lett a világ legpechesebb embere Szabadkán 
Varga Szilveszter | 2019. december 24. 06:30
December 20-án este mutatták be Szabadkán Somogyi Gyula, Eisemann Mihály és Zágon István zenés vígjátékát, a Fekete Pétert. A bemutató után Mezei Zoltán rendező arról beszélt a BALK-nak, hogy a börleszk világának megidézése jól illik Fekete Péter karakteréhez. A nézők még nem is látták, de már most nagyon szeretik a darabot, a következő előadásokra ugyanis minden jegy elkelt. Szabadka azonban kis “nézőpotenciállal” rendelkezik, ezért kérdés, hogy meddig megy a darab. A bátortalanabb nézőket elriaszthatják azok az áldatlan körülmények, amelyek között a Szabadkai Népszínház kénytelen működni.
Részvény / Deviza / Áru Ingatlan-befektetések a művészet szerelmeseinek 
Privátbankár.hu | 2019. július 24. 10:45
Bárki ki tudja adni a lakását egy albérlőnek vagy Airbnb-t csinálni belőle, ám ezeken kívül is létezik egy világ, amit nem mindenki ismer. Ugyanis az ötvenes évek óta már színtársulatokat is meghívhatsz a lakásodba, vagy akár éttermet is varázsolhatsz belőle, de ha rajongsz a tárgyilagosabb művészetekért, akár Artbnb-ben is gondolkodhatsz, hiszen vannak olyan művészlelkek, akik egy vagyont képesek fizetni az álom környezetért, amihez még szellemi élmény is társul.
Karrier Döntött a kormány és a főváros: százmilliókat kapnak a fővárosi nagy színházak 
Privátbankár.hu | 2019. április 4. 15:24
Körvonalazódik az élet a kulturális TAO nélkül.
Kultúra Összeáll az elhallgatott, különös családtörténet - Magyarországon először 
Privátbankár.hu | 2018. június 30. 13:03
A Majd, ha az eső eláll az egyik legjobb kortárs családdráma, mely most először kerül színre magyar nyelven. Andrew Bovell drámájában egy család rejtélyes, tragédiákkal terhelt múltja tárul fel, ám mire összeáll a kép, már túl késő - készen állunk-e arra, hogy átadjuk a múltból származó károkat a gyermekeinknek?
Kultúra Bobby Ewing kocsmát nyit - nem is akármilyet 
Privátbankár.hu | 2018. április 27. 09:36
Élő színházi előadásokat nézhetünk whiskyzés közben.
Kultúra Ha csak egy előadást nézel meg ebben az évben, ez legyen az 
Privátbankár.hu | 2018. február 28. 18:31
Csak akkor érdemes meztelen színészeket színpadra küldeni, ha a nézőt nem frusztrálják a pucér művészek - a 21. századi színház egyik legizgalmasabb rendezője pedig kellően tehetséges ahhoz, hogy alig pár perc alatt átlendítse a közönséget azon a tényen, hogy a szereplők jó részén nincs ruha. Papaioannou arra keresi a választ, hogy miért épp mostani útjára lépett az emberiség.
Kultúra A fiúnak egy idő után meg kell ölnie az apját 
Privátbankár.hu | 2017. december 5. 20:20
Egy orosz migráns Amerikában, aki letagadta zsidóságát, hogy jobb eséllyel jusson munkához - Mark Rothko történetének már az eleje sem hétköznapi. A forrongó New York és egyben az Egyesült Államok kultúrájának egyetlen dicső időszakának élharcosa egy élet összes eredményét egy fiatalra hagy örökül - kisülhet ebből bármi jó? Újra színpadra kerül minden idők egyik legsikeresebb darabja.
Kultúra Egy perzsa nő ámokfutása Európában: ettől eláll a lélegzeted is 
Privátbankár.hu | 2017. október 27. 16:30
Puccini híres operáját az olasz síparadicsomban, az Alpok gyűrűjében nézhetjük meg, egy feltehetőleg lélegzetelállító verzióban. A szociopata kínai hercegnőről szóló perzsa mese olasz nyelven, három felvonásban lesz látható januárban a nagyszerű Teatro Regio Torino színpadán. Az ünnepi szezon után egy síeléssel egybekötött Turandot mindannyiunknak csak a javát szolgálja.
Kultúra Bombák között vezeti Bourne Hamupipőkét - ezt nézzék a gyerekek karácsonykor? 
Privátbankár.hu | 2017. szeptember 29. 20:01
Bourne Londonba, a Blitz időszakába kalauzol bennünket, ahol potyognak a bombák, Cinderella mégis szerelmére lel az amerikai vadászpilótában. 30 év után felújítja azt a darabot, amit átjár a világháború borzalma, de tényleg örömet csempész gyermekeink szívébe.
Kultúra Nyakunkon a legnagyobb és legdrágább zenei fesztivál - jegy megvan? 
Privátbankár.hu | 2017. május 12. 17:01
Még hogy a régi jó dolgokból nem maradt semmi: nagyjából száz éve rendezik meg a Salzburgi Ünnepi Játékokat, ami a világ felső százezrének biztosít kellemes kikapcsolódást úgy, hogy a színvonalat nem a fizetőközönséghez, hanem egy nagyon magas szakmai mércéhez igazítják. Ha a világelit tagjai találkozni akarnak egymással, akkor operát hallgatnak.
Kultúra Angyalok Amerikában: monumentális dobásra készülnek Londonban 
Privátbankár.hu | 2017. április 10. 20:10
A nyári limonádék helyett szokatlanul kemény darabbal indítja a nyári szezont a Londoni Nemzeti Színház. Kushner klasszikusával reagálnak a nem annyira vidám londoni közhangulatra brexitestől-bevándorlóstól-terrorizmusostól kétszer három órán keresztül. Ritka alkalom, hogy egy világvárosban a helyieknek állítanak színpadra egy produkciót, nem a turistáknak - pont ezért kell nekünk is megnéznünk.
Kultúra A mese, amit minden gyerek ismer - de inkább nélkülük nézzük meg 
Privátbankár.hu | 2016. december 29. 19:50
Európa kultúrfővárosában forr a levegő Robert Wilson körül, ezért ebben az évadban mindenképp érdemes a Das Berliner Ensemble előadásait látogatni - lehet, hogy a maestro előadásait egy darabig nélkülöznünk kell majd. A Pán Péter tulajdonképpen egy kissé félelmetes sztori, főleg ha megtaláljuk a történet mögött húzódó igazságot, mely napjainkra hatványozottan érvényes.
Kultúra Gyerekkorunk kedvenc meséje most élőbb, mint valaha 
Privátbankár.hu | 2016. november 12. 18:30
Van úgy, hogy nem kell túllihegni a dolgokat. Van úgy, hogy a profizmus és a klasszikus giccs éppen elegendő - így van ez a Londonban és New Yorkban futó Aladdinnal is. Óriási élményben lehet része annak, aki jegyet vált az előadásra, mert a valóban repülő szőnyeg visszarepít bennünket gyermekkorunkba, gyermekeinknek pedig elmeséli a Kelet egyik fantasztikus meséjét.
Kultúra L. Lucia baltával támadt vőlegényére Párizsban 
Privátbankár.hu | 2016. október 25. 20:10
A Bastille-ban történt a tragédia, az ok nagy vihart kelt: Luciát kényszerházasságba hajszolta testvére, Enrico, aki sokkos állapotba került az eset után. Donizetti híres bel canto operája egy korai feministáról, a megdöbbentően dögös Pretty Yendével a címszerepben kerül színpadra - nagyon ajánljuk.
Kultúra Ezt az operát biztos mindenki érteni fogja 
Privátbankár.hu | 2016. szeptember 14. 20:30
Egy izgalmas operaházban viszi színpadra Christof Loy a Macbethet - egy olyan helyen, ami már egy terrortámadást is átvészelt. A Sagrada Familia közelében álló épület kiváló helyszíne lesz a vérbő műnek. A barcelonai előadás nézői biztosak lehetnek abban, hogy a komor előadást érteni fogják: ha szeretnének, kis monitorokon még magyarázatot is kapnak a történésekről.
Kultúra Nincs ötleted estére? Menj színházba – otthon! 
Privátbankár.hu | 2016. szeptember 13. 13:28
Óriási fesztivállal ünneplik Shakespeare 400. születésnapját Londonban, most bárki ingyen bekapcsolódhat az előadásba.
Kultúra Leigázzák a világot a mormonok! 
Privátbankár.hu | 2016. szeptember 6. 20:20
A mormonok már Ugandába is eljutottak, és megpróbálják megtéríteni a kegyetlen diktátort és sanyarú sorsú népét. A The Book of Mormon az elmúlt évek legnagyobb színházi sikere, a South Park alkotóinak színdarabja felülmúlja a botrányos rajzfilmsorozat sikerét és humorát. A vallási szatirikus musical művészi szintre vitt trágárságával és görbe tükröt tartva sokkolja a nézőket.
Kultúra Óriási roham Harry Potterért - te mennyit adnál egy színházjegyért? 
Privátbankár.hu | 2016. augusztus 16. 12:31
Hatalmas az érdeklődés a Harry Potter-színdarab iránt - a jegyüzérek akár kétmillió forintnak megfelelő összeget is elkérnek egy belépőért.
Kultúra Koldusopera: meg lehet ismételni az 50 évvel ezelőtti magyar világsikert? 
Privátbankár.hu | 2016. augusztus 15. 20:20
1728-ban Gay megteremtette a sharing economy alapjait, később Kurt marxista tanmeseként továbbfejlesztette azt, 1965-ben a magyarok máig maradandót alkottak belőle, 2016-ban pedig a londoni nemzeti színházban Norris (nem Chuck!) mindezekből merítve nagy sikert kovácsolt. Hosszú volt az út addig, amíg egy 200 év után felújított darab 288 év után is szórakoztathatja a nagyérdeműt.
Kultúra Pár nap és jön az új Harry Potter: a sztori ígéretes, te is megnézheted 
Privátbankár.hu | 2016. július 27. 20:20
J. K. Rowling újabb Harry Potter-történettel áll elő. A nem várt (más szempontból: borzasztóan várt) nyolcadik rész címe szabad fordításban Harry Potter és az elátkozott gyermek. A világ megőrül, a következő évek újból Potter-őrületben telhetnek majd, könyv, film és meglepő módon színdarab formájában rajonghatunk a varázsvilág iránt.
Kultúra Oscar-díjasok parádéja a második legnagyobb magyar városban 
Privátbankár.hu | 2016. július 26. 20:20
A mai magyar politikai élet tükörképét láthatjuk Londonban - na persze ez így túlzás, de Shakespeare III. Richárdja sajnos sem a magyarok, sem Európa, sem a britek számára nem lehet ennél aktuálisabb mű. 400 év elteltével ugyanazokat a köröket futjuk. Két erős színésznek a színdarabon messze túlmutató párharca szögezi a székbe a nézőket - már persze azokat, akiknek jut ülőhely.
Kultúra A szupersztár, aki tudott repülni, de aztán Lipótmezőn landolt 
Privátbankár.hu | 2016. június 10. 20:05
Életét a szex, a vágy és Isten határozta meg, naplóját már az elmegyógyintézetben írta, Budapesten. Egy őrült zseni, akit akkora hype övezett a 20. század elején, hogy Justin Bieber is megirigyelhetné - Vaclav Nyizsinszkijt Mikhail Barisnyikov kelti életre Robert Wilson rendezésében a napfényes Monte-Carlóban.
Kultúra A srác, akit a Facebookról ismersz, nincs túl jó formában 
Privátbankár.hu | 2016. június 1. 20:20
Úgy tűnik, nem kell ahhoz Magyarországon élni, hogy az ember kínszenvedésként élje meg a fiatal felnőtt éveit: egy Broadwayről indult darab kiválóan be tudja mutatni egy kilátástalanságban élő srác lelkét, aki akár Magyarországon is élhetne. Jesse Eisenberg nem csak mint színész, hanem mint író is bemutatkozik a nagyközönségnek, ezúttal Londonban.
Kultúra Jude Law ismét gyilkol 
Privátbankár.hu | 2016. május 19. 20:01
Van egy társulat a világon, amit egy igazi diktátor vezet - aki azonban ha kell, saját magával is szembe megy, így biztosítja az évtizedeken át tartó sikert. Ez most egy igazi hollywoodi sztárral és egy botrányos film adaptációjával kiegészülve Európa legnagyobb színházában hozza el a nézőknek a katarzist. Visconti remekműve van Hove szűrőjén keresztül Jude Law főszereplésével igazi színházi mérföldkő.
Kultúra Amit mindenkinek látnia kell: Rendfenntartó Rómeó és Hajléktalan Júlia 
Privátbankár.hu | 2016. március 4. 19:58
Rómeó és Júlia a Cote d'Azur-ön, avatott és avatatlan szemeknek, hosszú combokkal, fényűző luxusban, kényelmes távolságból mutatják be nekünk a kelet-európai totalitárius rendszer finomságait. Angelin Preljocaj társulata görbe tükröt tart a realitásokról a leggazdagabbak elé.
Kultúra A világ csalogánya: te hallottál már a legnagyobb magyar világsztárról? 
Privátbankár.hu | 2016. január 22. 20:01
A magyar kultúra óriási sikert ünnepel: 34 év után Oscar-díjra jelöltek egy magyar filmet. Ez egy különleges, de egyszeri siker - egy lyoni Kékszakállú-előadás kapcsán azonban érdemes megemlíteni egy három évtizede dübörgő karriert, egy olyan magyar művészt, aki vitathatatlanul a világ első számú mezzoszopránja, akitől más világsztárok kérnek autogramot.
Kultúra Amit mindenkinek látnia kell: egy tökéletes akusztikájú némafilm 
Privátbankár.hu | 2015. december 31. 20:01
Wolfgang Amadeus Mozart Varázsfuvolája csak egy unalmas, mindenki által ismert és látott remekmű - de mit kapunk akkor, ha valaki némafilmet csinál belőle a színpadon? Egy lenyűgöző és újszerű színházi élményt, amit több mint 3 éve játszanak kiemelkedő sikerrel szerte a világban.
Kultúra Íme a mű, amit mindenki ismer, de senki sem látott 
Privátbankár.hu | 2015. november 24. 20:20
A Hattyúk Tava alapkoreográfiája annyira zseniális, hogy 1895 óta szinte változatlan - hacsak nem számítjuk a csábos hattyúfiúkat, az 50 hektoliter vízben gázoló táncosokat és a ma élő legjobb táncos elképesztő grand jeté-it. Balett-ajánló kezdőknek és haladóknak.
Kultúra Amit mindenkinek látnia kell: megpuccsolják Domingót a Scalában 
Privátbankár.hu | 2015. november 16. 20:20
A világ egyik legrangosabb operaházában döntik meg a dózse hatalmát. Hajlandó-e visszafogni magát a lázadó rendező egy olyan helyen, ahol egyetlen hangot sem szabad átírni a kottában? A Scalában volt már példa arra, hogy előadás közben cseréltek le egy hangot tévesztő művészt - Plácido Domingóval ez a tragédia azért nem nagyon történhet meg. Színházi ajánló sorozatunk újabb része.
Kultúra Amit mindenkinek látnia kell: elképesztő tengeri vihar és Alkonyat-sztori, élőben 
Privátbankár.hu | 2015. november 8. 19:47
Színházi ajánló sorozatunk következő részében egy olyan darabot vettünk elő, amelyre érdemes gyorsan megvenni a jegyeket, mert elég gyorsan fogynak. Nem is csoda: Richard Wagner legdallamosabb sláger-műve elképesztő látványvilággal kerül színpadra Varsóban.
Kultúra Amit mindenkinek látnia kell: lélegzetelállító baltás gyilkosság  
Privátbankár.hu | 2015. november 2. 20:01
A világ egyik legszínvonalasabb operaházában az operairodalom egyik legnehezebb darabja - a bécsi operaház Elektrája úgy vágja belénk baltáját, hogy magunk állunk sorba a következő ütésért. Színházi ajánló sorozatunk következő része.
Kultúra Ezt mindenkinek látnia kell: egy ló, a világháború hőse 
Privátbankár.hu | 2015. október 25. 11:58
A War Horse című színdarab a háború borzalmait egy merőben szokatlan szemszögből mutatja be: egy, az első világháborúban szolgáló ló és gazdája történetén keresztül. Több mint háromezer előadás után vonulhat pihenőre a darab márciusban - színházi ajánló sorozatunk első része.
Vásárló Itt az ország első színházjegy-automatája 
Privátbankár.hu | 2014. október 28. 11:15
Ebben az évadban Magyarországon elsőként a Katona József színház nézői színházjegy-automatából is megválhatják jegyüket az előadásokra.
Adó A színházi büfék is elbuktak az adóhatóság vizsgálatán 
Privátbankár.hu | 2012. január 13. 11:00
Befejeződött az adóhatóság téli ellenőrzéssorozata. A fővárosban és Pest megyében lefolytatott több mint 1600 vizsgálat egyharmadában tárt fel valamilyen hibát, hiányosságot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), amelyhez kapcsolódóan 52 millió forintot meghaladó összegű mulasztási bírság kiszabásáról és tizenöt üzlet bezárásáról is intézkedett.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG