5p
Színházi ajánló sorozatunk következő részében egy olyan darabot vettünk elő, amelyre érdemes gyorsan megvenni a jegyeket, mert elég gyorsan fogynak. Nem is csoda: Richard Wagner legdallamosabb sláger-műve elképesztő látványvilággal kerül színpadra Varsóban.

A Kommunista Gyöngyszem

A Lengyel Állami Operaház, a Wielki színház Európa legnagyobb operaháza. 1833-ban nyitotta meg kapuit, a második világháborúban porig bombázták, majd 1965-ben az épület új, monumentális, Antonio Corazzi eredeti terveit néhol felidéző, mégis klasszikus-kommunista stílusú verziója nyitotta meg kapuit. A hodály sokakban rossz érzést kelt, a mai vezetés - már csak a hecc kedvéért is - szigorúan őrzi a kommunista idők emlékét a belső enteriőrökben is. Annak ellenére, hogy az épület olyan, amilyen, a színpad és a nézőtér az egyik legjobb a világon. Az akusztika tökéletes, bár közel 2000 ember ül egy-egy előadáson a nézőtéren, mégis a tér intimnek hat, és mindenhonnan tökéletesen látni, miközben egy másodpercig sem érzi a néző magát egy bálna gyomrában.

A világszinten is kimagasló adottságok miatt szeretnek itt dolgozni az operavilág nagyjai - ez nyilván érthető, hiszen nem kell erőltetni a hangszálakat vagy pocsékolni az energiát, és a rendezőknek sem nagyon kell kompromisszumokat kötni a zsinórpadlás, az oldalszínpadok és a színpad kiváló struktúrája miatt.

Mariusz lenyűgöző egyeduralma

Az intézmény művészeti igazgatója, a méltán világhírű opera-, film- és színházrendező, Mariusz Treliński, akinek neve a leghitelesebb márkanév ma a művészeti világban. Ugyanis nem csak saját produkciói tették világhírűvé – rendezett többek közt a Met-ben, a Covent Gardenben, a Marjinszkijben, a Bayerische Staatsoperben is –, hanem az a keménykezűség, mellyel a Wielkit vezeti. Nagyon szigorúan választja ki az ott dolgozó művészeket, állandóan ellenőrzés alatt tartja a rendezőket.

Ha az adott produkciónak nem elég magas a színvonala, akkor az előadást vagy lemondja vagy elveszi a rendezőtől. Ha az adott művész – akár premier után – nem megfelelő színvonalon énekel, rögvest felmondja a szerződését. Éppen ezért bármelyik előadás kelti is fel az érdeklődésünket, nyugodtan nézzük is meg, mert biztosan nem fogunk mellényúlni.

A rendező igencsak progresszív, a halál témájával, az öngyilkossággal komolyan foglalkozó, aktuális kérdéseket felvető, óriási látványvilággal dolgozó művész. Rendezései még a Trónok Harcán edződött fiatalokat is a székbe szögezik.

A tehetséges Mr. Wagner

Richard Wagner kikerülhetetlen, megkerülhetetlen és kötelező. Az zenetörténelem egyik legfontosabb alakja, az őrült zseni. Gyakran  írják le őt egy „Ez hallgathatatlan!” vagy „Ez unalmas!” felkiáltással, holott nála sokrétűbb, precízebb, izgalmasabb zeneszerzőt, aki így tudna feszültséget kelteni, aligha találni. Nyilván tanult fül kell hozzá, nem lehet csak úgy beleugrani, de hát bármelyik jobb könyvhöz vagy filmhez is kellenek előtanulmányok a műfajon belül. (Szép is lenne, ha a pl. életünk első filmje az Eredet lenne, és előtte nem néztünk volna gyermekkorunkban számtalan mesét, majd ifjúsági filmeket, melyek rávezetnek a film nyelvére és szeretetére.)

Szóval ha láttunk már néhány operát, akkor nincs is jobb lehetőség a Wagnerrel való ismerkedéshez, mint A bolygó hollandi, a szerző legdallamosabb, sláger-műve.

Íme Senta áriája az első felvonásból, a csodálatos Jessye Norman előadásában:

Egy rajongó lány találkozása Edward Cullennel

A történet a híres tengerészlegendát, a bolygó hollandi történetét veszi alapul, melynek számtalan változata él. Jelen esetben a rejtélyes hollandi az örök kárhozatra van ítélve a tengereken, hacsak nem talál rá a sírig tartó szerelem. A darab elején a norvég partoknál hatalmas vihar csap le Daland hajójára, elsodorja őt a vihar, s az éjjel találkozik a hollandival, aki gazdag kereskedőnek adja ki magát.

Ezt hallva a vagyon reményében Daland a hollandinak ajánlja a lánya, Senta kezét. Azt hihetnénk, itt jön a tragédia: jajj, szegény lány, össze kell házasodnia egy idegen férfival, aki ráadásul egy szellem, de nem! Ugyanis Senta nagy rajongója a bolygó hollandi legendájának, fel is ismeri a férfit, és bele is szeret rögvest. Na jó, azért csak részben van happy end, ugyanis a darab végén egy beszélgetést figyelve a hollandi félreérti a lányt, és elhagyja a várost a hajójával. Senta kiborul, öngyilkos lesz, ez azonban megtöri a sírig tartó szerelmi átkot, és a bolygó hollandi tovalebben a távolban már hús-vér emberként.

CGI, 3D, IMAX… live

Gondolhatnánk, ezt a művet színpadra tenni lehetetlen. Hiszen még CGI-technikával sem lenne egyszerű a sztori megfilmesítése. Azonban Trelińskinek sikerült a lehetetlen. A Wilekiben futó bolygó hollandi láttán a nézőbe fagy a levegő. A produkciót elemelte a kosztümös unalomból egy filmszerű, rideg, napjaink hangulatát idéző, mégis stilizált világba helyezi a művet, ezzel kioltva a rózsaszín ködöt, és igazán idegtépő jelent teremt. A színpadon több ezer liter víz, zuhog az eső, ég a tűz – és mégsem válik bóvlivá. A színpadi hatás nem lesz teátrális. Tényleg készüljenek fel lelkileg is, akik megnézik az előadást: tapintani fogják azt, amitől a mozivászon kellemesen elválasztja őket.

Az előadás trailere:

A főszerepben Erika Sunnegardh, napjaink egyik legkeresettebb szopránja.

Richard Wagner:
A bolygó hollandi

Teatr Wielki, Varsó

Előadások a 2015/2016-os szezonban: február 26., február 28.,  március 1.

Jegyárak: 42-240 PLN. Érdemes gyorsan megvenni, mert nagyon fogynak!

A cikkben található fotókat Krzysztof Bieliński készítette.

Színházi ajánló sorozatunk korábbi részei:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Kultúra Hihetetlen áron kelt el egy festmény a Sotheby’s árverésén
Kenessei András | 2024. március 10. 14:38
A világ két legnagyobb árverőháza közül a Sotheby’s (a másik a Christie’s) március 6-án tartotta az évad elejének egyik legfontosabb árverését, mint hangsúlyos évnyitót.
Kultúra Párhuzamok a Kádár-kori második nyilvánosság és a mai független média között - Klasszis podcast Haraszti Miklóssal és Danyi Gáborral
Szarvas György | 2024. január 20. 18:07
A napokban jelent meg Danyi Gábor Az írógép és az utazótáska című monográfiája a magyarországi szamizdat irodalom történetéről. Bár az 1980-as években, és annak főleg a második felében már gyakorlatilag nagyüzemi módszerekkel, gyakran állami nyomdákban, feketén folyt a hazai illegális  könyvek és folyóiratok nyomtatása, a szamizdatok kiadása és annak gyökerei az 1950-es évekre nyúlnak vissza. Ennek szerteágazó történetét, illetve a nagyon is sokszínű résztvevői kört idézi meg Danyi Gábor most megjelent munkájában. A Klasszis podcast adásában vele és a szamizdat Beszélő korabeli szerkesztőjével, Haraszti Miklóssal közösen azt kutattuk, miféle hasonlóságot lehet felfedezni a kádári és a mai Magyarország nyilvánosságában.
Kultúra A nap képe: újabb elképesztő tiltás a magyar könyvesboltokban
Kormos Olga | 2024. január 17. 10:03
Az Alexandra egyik könyvesboltjában olyan tájékoztató táblát tettek ki, amely már a fóliázáson is túlmutat. 
Kultúra Matrózpulcsi 500 dollárért - itt az új, nemzeti orosz divat
Elek Lenke | 2024. január 1. 18:15
Nem járja, hogy az oroszok a hanyatló Nyugat termékeiben parádézzanak. Ezen változtatna többek közt a Nina Donis divatház is - a cári és a nyugati kulturális panelek kevergetésével.
Kultúra Willy Wonka – a nagy csokiüzlet és filmbiznisz
Elek Lenke | 2023. december 17. 18:41
Mese és csokoládé – gyerekeknek biztos recept, de már évtizedek óta tudjuk, hogy nemcsak nekik. Mintha a XXI. században menekülnének a valóság elől a felnőttek, lásd a Harry Potter őrületet, meg a különféle fantasy-k és animációk sikerét.
Kultúra A legnagyobb karácsonyi sikerre Gyurcsány Ferenc is táncolt
Elek Lenke | 2023. december 16. 18:23
Mi a töretlen siker titka, és hányféle módon hoz pénzt máig is a karácsonyi romkomok koronázatlan királya?
Kultúra A botránymúzeum: miért áll a bál a világ egyik leghíresebb intézménye körül?
Kollár Dóra | 2023. december 10. 15:08
A British Museum jelentősége nem kérdéses, ám az intézmény így is problematikus több szempontból is.  
Kultúra A kölni nemcsak szagos víz, hanem színes árverés is
Kenessei András | 2023. november 19. 18:31
A november elején, Kölnben tartott árverésen Közép- és Kelet-Európa számos országából érkezett művek vártak a licitálókra. Megnéztük, hogyan szerepeltek a magyar művészek.
Kultúra Végetért Hollywood eddigi leghosszabb színészsztrájkja
Privátbankár.hu | 2023. november 9. 16:29
A hollywoodi színészcéh (SAG-AFTRA) szerdán előzetes megállapodásra jutott a film- és televízióstúdiókkal, és bejelentették, hogy csütörtökön délben véget ért Hollywood történetének mindeddig leghosszabb, 118 napig tartó színészsztrájkja.
Kultúra Komoly dilemma előtt Silvio Berlusconi örökösei
Kormos Olga | 2023. október 23. 17:52
A volt olasz miniszterelnök élete utolsó éveiben becslések szerint 20 millió eurót költött műalkotásokra. Gyakran televíziós aukciókon keresztül vásárolt álmatlan éjszakáin, ám ezek a művek nem feltétlenül képviseltek nagy értéket.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG