BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. április 4. 18:44

Úgy tűnik, mégiscsak van remény a Netflixnek: ritkán ugyan, de előfordul, hogy a rendkívül felszínes munka eredménye egy valóban értékes alkotás lesz. Aki úgy gondolja, hogy a karácsonyi hangulathoz elengedhetetlen egy A diótörő-előadás, azoknak van egy jó hírünk. A bejglit még tényleg korai lenne megsütni, de van, ami nem tűr halasztást.

A tehetség utat tör magának - kivéve akkor, amikor elveszik a korrumpálódott művészvilágban. A 2020-as években ilyenkor már algoritmusok sietnek a producerek segítségére, a nézők ízlése alapján kidobva, miből lehet nézettséget kovácsolni - az alkotógárda pedig az eredmények alapján rak össze valamit a kasszasiker reményében. Ebből a metódusból nem sok jó dolog tud kisülni, hiszen jól érzékelhető a különbség a valódi, létjogosultsággal rendelkező s a profit érdekében erőltetett produkciók között. Mégis be kell valljuk, hogy a világ egyik legjobban sikerült és leghíresebb alapműve hasonló módon született.

Iván Vszevolozsszkij, a szentpétervári cári színházak igazgatója az 1800-as évek végén kitalálta, hogy csináljanak egy, a korábbiaknál is grandiózusabb és látványosabb előadást. Erre Hoffmann A diótörőjének Dumas-féle átiratát találta a legalkalmasabbnak. Gondolatait megosztotta Marius Petipával (a balett-történelem legfontosabb alakjával, akiről itt írtunk bővebben >>), aki abszolút látta a sikert az ötletben.

A korábbi közös sikerek után természetesen Csajkovszkijt kérték fel a mű megkomponálására, amit az akkor már teljes életművel rendelkező művész degradálónak talált. Hogy aztán mégis miért vállalta el a felkérést, arra a forrástól függően több magyarázat is van. Az egyik szerint az győzte meg, hogy egy meséről volt szó, míg a másik magyarázat az, hogy annyira rettegett a homoszexualitása miatti megtorlástól, hogy úgy vélte, jobb eleget tenni a felkérésnek – ha a cárnak készülő darabban nem vállalta volna a közreműködést, könnyen kieshetett volna a pikszisből.

A sorsot tehát nem akarta kihívni maga ellen, de azért nem vette túl komolyan a munkát és elég gyorsan haladt vele - így a hivatalos leadás előtt fél évvel, már 1892. március 7-én elhangzott egy kivonat a műből. A premiert ebben az évben december 18-án tartották a Mariinszkij Színházban, ahol - meglepő módon - osztatlan sikert aratott. Azóta mindenütt, ahol ünneplik a karácsonyt vagy szeretik a komolyzenét, Csajkovszkij A diótörője uralja a decembereket. Talán csak Mariah Carey All I Want for Christmas Is You című dala számít annyira karácsonyi alapműnek mint A diótörő, de valószínűleg ez előbbi jóval hamarabb feledésbe fog merülni.

Feltehetőleg maga Csajkovszkij dobná máglyára a Diótörő kottáit, ha tudná, hogy ezzel ő maga teremtett precedenst a Netflix-féle haszonleső kontentgyárosoknak.

Persze azt mondják, a kivétel erősíti a szabályt, és nem győzzük eléggé hangsúlyozni, mennyire igaz ez az állítás. A diótörő zseniális - a zenéje, a története és általában a színpadra állításai is. Ugyanakkor kicsit értetlenkedve figyeljük azokat a szülőket, aki beültetik a gyereküket egy hosszú A diótörő-előadásra – a gyerekek ugyanis többnyire unják azt. Egy ideig elviszi őket a zene-tánc-látvány, de nagyon kötődni nem tudnak a műhöz, mert annak cselekménye mára muzeális lett.

Ezért is ujjongunk annyira amiatt, hogy a legendás Sir Matthew Bourne 2020 karácsonyára előveszi és felújítja a hajdani első koreográfiáját - az Adventure-társulatok kezdetét jelentő saját Diótörő-koncepcióját. Bourne finoman meghúzta a zenét, ami jót tesz az előadásnak, egyúttal új helyzeteket kreált a cselekmény köré.

Az úri miliő helyett egy árvaház falai közé helyezi a történetet úgy, hogy az térben és időben ne nagyon kötődjön sehova, ugyanakkor a személyes helyzetek ismerősek legyenek a gyerekeknek.

Karácsony alkalmával az árvaházba ajándékokat hoz a lakosság. Az árvaház vezetőjének agyonkényeztetett gyerekei nem viselik el, hogy az árvák ajándékokat kapnak: mindent elvesznek vagy eltörnek, így Klára diótörőjét is. Éjjel azonban a Diótörő életre kel, és az árvaház összes gyerekével nagy utazásra indulnak, hogy megmeneküljenek az árvaházi vezetők gyerekeitől, a Cukor Hercegnőtől s irritáló öccsétől. Csakhogy az élet nem ilyen egyszerű - a Diótörő beleszeret a Cukor Hercegnőbe és otthagyja Klárát, akinek innentől egyedül kell megküzdenie az ismeretlen, fantasztikus világgal. (Igen, ez egy girl power-előadás.)

A Mariinszkij előadása mellett biztosan Bourne koreográfiája az egyik legjobb, legélvezhetőbb, legtöbbet adó A diótörő-előadás, ami közel 10 év után tér vissza a színpadra.

Novembertől Londonban a Sadler's Wells-ben nézhetjük meg – bár úgy tűnhet, hogy ez még nagyon sokára lesz, ne feledjük: ez a világ jelenlegi legjobb A diótörője, amire a fél világ rá is fogja vetni magát, így érdemes igyekezni a jegyvásárlással annak, aki nem akar lemaradni róla. Jegyek itt kaphatóak, 15 és 85 font közötti áron.

Hogy nem a levegőbe beszélünk: az előadás 1994-ben megkapta a legjobb előadásnak járó Olivier-díjat – amely a legpatinásabb színházi díj Angliában. Ezt a verziót ráadásul úgy ahogy van, HD-minőségben felpakolták a Youtube-ra – itt megnézhető. Aki a gyerekének A diótörőt szeretné megmutatni, ezt javasoljuk.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Kultúra Új rendelet élesedett, koncertezhet hétvégén a Tankcsapda
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 09:46
A kormány áldását adta arra, hogy péntektől vasárnapig autós könnyűzenei koncerteket lehet tartani.
Kultúra Élet a négy fal között – mit tanulhatunk a hikikomoriktól?
Wéber Balázs | 2020. május 6. 20:01
Nem bírja a több hónapos bezártságot? A japán hikikomorik évekig élnek a külvilágtól elzárva. Egy részük élvezi, hogy a maga ura lehet, újratervezi életét, szabadjára engedi kreativitását. Az izolációnak persze komoly árnyoldalai is vannak.
Kultúra Eldőlt: idén nem lesz Sziget, se Balaton Sound, se Volt fesztivál
Privátbankár.hu | 2020. április 30. 14:24
A szervezők azután döntöttek így, hogy kiderült: augusztus 15-ig nem lehet 500 főnél nagyobb rendezvényeket tartani a koronavírus miatt.
Kultúra A pszichiátriai kezeléseket is felforgatja a járvány
Privátbankár.hu | 2020. április 4. 06:30
A koronavírus-járvány magyarországi elterjedése alaposan felforgatta a pszichiátriai betegek életét, de az ellátás egész rendszerét is. Időközben megjelentek a rendeléseken a vírusfóbiások, a kórházak pszichiátriai osztályain a személyes kapcsolatok megszakadása a korábbiaknál sokkal nehezebb helyzetet idézett elő, az orvosokon és az ápolószemélyzeten hatalmas lett a nyomás. A lapunk által megkérdezett egyik pszichiáter pedig a cikk készülésekor kapta el a kórt. 
Kultúra Könyvajánló: Magánszféra és hatalom
Privátbankár.hu | 2020. április 1. 17:10
Napjainkra az információ a hatalom egyik legfőbb eszközévé vált. Jogos tehát a kérdés, hogy milyen adatokat, információkat követelhet és szerezhet meg a politikai vezetés a társadalom tagjairól, más országok állampolgárairól vagy épp a piaci résztvevőkről arra hivatkozva, hogy mindez az ő védelmüket szolgálja – például terrortámadás vagy vírusjárvány veszélye esetén.  
Kultúra Elmarad a Budapesti Tavaszi Fesztivál
Privátbankár.hu / MTI | 2020. március 28. 18:00
Nem tartják meg az április és 3. és 19. közötti időszakra tervezett 40. Budapesti Tavaszi Fesztivált (BTF) a koronavírus okozta nemzetközi egészségügyi veszélyhelyzet miatt.
Kultúra Gangon élni világnézet
Szarvas György | 2020. március 27. 20:01
Olaszországban a balkonon koncerteznek, Magyarországon pedig a gangélet kezd újraéledni a koronavírus-járvány alatt. Munkatársunk egy tárcanovellában örökítette meg tapasztalatait.
Kultúra Koronavírus: Facebook-csoport segíti a tájékoztatást egy somogyi településen
Szarvas György | 2020. március 22. 11:29
Vidéken is helyzet van koronavírus ügyben, bár erről kevesebb szó esik. Karádon, egy kis somogyi településen már nyolcan vannak önkéntes karanténban, nem tudni, hogy a hétfőn megérkezett német és svájci háztulajdonosok érintettek-e, és hogy az iskolabezárással hogyan oldják meg a rászoruló gyerekek étkeztetését. Egy civil Facebook-csoport talán segít majd.
Kultúra Mi lesz a színészekkel?
Privátbankár.hu | 2020. március 21. 18:35
Köztudott, hogy a koronavírus-járvány következtében az elmúlt napokban bezártak a színházak, elmaradnak az előadások, fellépések. Kíváncsiak voltunk, hogy a színházaknak van-e elképzelése arról, hogy hogyan, miből fizetik a művészeiket.
Kultúra Ömlik ránk az ingyen kultúra – mi az, amit tényleg nem szabad kihagyni?
Privátbankár.hu | 2020. március 19. 20:27
A CoViD-19 okozta pánik és a streaming szolgáltatók uborkaszezonja elhozta a színházi közvetítések idejét. A sok lehetőség közül ajánlunk pár olyan programot, melyeknek a megtekintéséért a koronavírus nélkül egyébként sokat kellene fizetünk.
hírlevél