TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Úgy tűnik, mégiscsak van remény a Netflixnek: ritkán ugyan, de előfordul, hogy a rendkívül felszínes munka eredménye egy valóban értékes alkotás lesz. Aki úgy gondolja, hogy a karácsonyi hangulathoz elengedhetetlen egy A diótörő-előadás, azoknak van egy jó hírünk. A bejglit még tényleg korai lenne megsütni, de van, ami nem tűr halasztást.

A tehetség utat tör magának - kivéve akkor, amikor elveszik a korrumpálódott művészvilágban. A 2020-as években ilyenkor már algoritmusok sietnek a producerek segítségére, a nézők ízlése alapján kidobva, miből lehet nézettséget kovácsolni - az alkotógárda pedig az eredmények alapján rak össze valamit a kasszasiker reményében. Ebből a metódusból nem sok jó dolog tud kisülni, hiszen jól érzékelhető a különbség a valódi, létjogosultsággal rendelkező s a profit érdekében erőltetett produkciók között. Mégis be kell valljuk, hogy a világ egyik legjobban sikerült és leghíresebb alapműve hasonló módon született.

Iván Vszevolozsszkij, a szentpétervári cári színházak igazgatója az 1800-as évek végén kitalálta, hogy csináljanak egy, a korábbiaknál is grandiózusabb és látványosabb előadást. Erre Hoffmann A diótörőjének Dumas-féle átiratát találta a legalkalmasabbnak. Gondolatait megosztotta Marius Petipával (a balett-történelem legfontosabb alakjával, akiről itt írtunk bővebben >>), aki abszolút látta a sikert az ötletben.

A korábbi közös sikerek után természetesen Csajkovszkijt kérték fel a mű megkomponálására, amit az akkor már teljes életművel rendelkező művész degradálónak talált. Hogy aztán mégis miért vállalta el a felkérést, arra a forrástól függően több magyarázat is van. Az egyik szerint az győzte meg, hogy egy meséről volt szó, míg a másik magyarázat az, hogy annyira rettegett a homoszexualitása miatti megtorlástól, hogy úgy vélte, jobb eleget tenni a felkérésnek – ha a cárnak készülő darabban nem vállalta volna a közreműködést, könnyen kieshetett volna a pikszisből.

A sorsot tehát nem akarta kihívni maga ellen, de azért nem vette túl komolyan a munkát és elég gyorsan haladt vele - így a hivatalos leadás előtt fél évvel, már 1892. március 7-én elhangzott egy kivonat a műből. A premiert ebben az évben december 18-án tartották a Mariinszkij Színházban, ahol - meglepő módon - osztatlan sikert aratott. Azóta mindenütt, ahol ünneplik a karácsonyt vagy szeretik a komolyzenét, Csajkovszkij A diótörője uralja a decembereket. Talán csak Mariah Carey All I Want for Christmas Is You című dala számít annyira karácsonyi alapműnek mint A diótörő, de valószínűleg ez előbbi jóval hamarabb feledésbe fog merülni.

Feltehetőleg maga Csajkovszkij dobná máglyára a Diótörő kottáit, ha tudná, hogy ezzel ő maga teremtett precedenst a Netflix-féle haszonleső kontentgyárosoknak.

Persze azt mondják, a kivétel erősíti a szabályt, és nem győzzük eléggé hangsúlyozni, mennyire igaz ez az állítás. A diótörő zseniális - a zenéje, a története és általában a színpadra állításai is. Ugyanakkor kicsit értetlenkedve figyeljük azokat a szülőket, aki beültetik a gyereküket egy hosszú A diótörő-előadásra – a gyerekek ugyanis többnyire unják azt. Egy ideig elviszi őket a zene-tánc-látvány, de nagyon kötődni nem tudnak a műhöz, mert annak cselekménye mára muzeális lett.

Ezért is ujjongunk annyira amiatt, hogy a legendás Sir Matthew Bourne 2020 karácsonyára előveszi és felújítja a hajdani első koreográfiáját - az Adventure-társulatok kezdetét jelentő saját Diótörő-koncepcióját. Bourne finoman meghúzta a zenét, ami jót tesz az előadásnak, egyúttal új helyzeteket kreált a cselekmény köré.

Az úri miliő helyett egy árvaház falai közé helyezi a történetet úgy, hogy az térben és időben ne nagyon kötődjön sehova, ugyanakkor a személyes helyzetek ismerősek legyenek a gyerekeknek.

Karácsony alkalmával az árvaházba ajándékokat hoz a lakosság. Az árvaház vezetőjének agyonkényeztetett gyerekei nem viselik el, hogy az árvák ajándékokat kapnak: mindent elvesznek vagy eltörnek, így Klára diótörőjét is. Éjjel azonban a Diótörő életre kel, és az árvaház összes gyerekével nagy utazásra indulnak, hogy megmeneküljenek az árvaházi vezetők gyerekeitől, a Cukor Hercegnőtől s irritáló öccsétől. Csakhogy az élet nem ilyen egyszerű - a Diótörő beleszeret a Cukor Hercegnőbe és otthagyja Klárát, akinek innentől egyedül kell megküzdenie az ismeretlen, fantasztikus világgal. (Igen, ez egy girl power-előadás.)

A Mariinszkij előadása mellett biztosan Bourne koreográfiája az egyik legjobb, legélvezhetőbb, legtöbbet adó A diótörő-előadás, ami közel 10 év után tér vissza a színpadra.

Novembertől Londonban a Sadler's Wells-ben nézhetjük meg – bár úgy tűnhet, hogy ez még nagyon sokára lesz, ne feledjük: ez a világ jelenlegi legjobb A diótörője, amire a fél világ rá is fogja vetni magát, így érdemes igyekezni a jegyvásárlással annak, aki nem akar lemaradni róla. Jegyek itt kaphatóak, 15 és 85 font közötti áron.

Hogy nem a levegőbe beszélünk: az előadás 1994-ben megkapta a legjobb előadásnak járó Olivier-díjat – amely a legpatinásabb színházi díj Angliában. Ezt a verziót ráadásul úgy ahogy van, HD-minőségben felpakolták a Youtube-ra – itt megnézhető. Aki a gyerekének A diótörőt szeretné megmutatni, ezt javasoljuk.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Kultúra Taxissztrájk - 30 éve bénult meg az ország a sebtében bejelentett benzináremelés miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 25. 14:39
Vasárnap van pont harminc éve, hogy a mindenféle előkészítés nélkül, egy hirtelenjében bejelentett benzináremelés miatt a hazai fuvarozótársadalom blokád alá vonta az ország közútjait, napokig megbénítva az életet. A tiltakozás végül a tárgyalóasztalhoz ültette a kormány képviselőit, és kompromisszumos megállapodás született az ügyben.  
Kultúra "Mindig a valóságról írok, de szürreális módon" - videóinterjú Kiss Tibor Noé íróval
Szarvas György | 2020. október 24. 16:38
Az idei Margó fesztiválon mutatták be Kiss Tibor Noé harmadik, Beláthatatlan táj című regényét. Ahogy azt a fülszövegben is olvashatjuk, a Beláthatatlan táj elemelt költőiségével és szürreális kompozícióival radikális és felszabadító olvasmány. 
Kultúra Szeretnénk, ha minden városban lenne egy helyi csoport - videóinterjú Nagy Emesével, a Heti Betevő alapító tagjával
Szarvas György | 2020. október 24. 06:37
A Világélelmezési Programnak ítélte oda 2020-ban a Nobel-békedíjat és az azzal járó 10 millió svéd koronát (345 millió forintot) a norvég Nobel Bizottság. A világszintű kezdeményezések általában akkor tudnak hatékonyan működni, ha helyi szinten vannak erős segítőik. Nagy Emesével, a Heti Betevő Egyesület alapító tagjával beszélgettünk.
Kultúra Másfél évtizede '56 teljesen hamisan összemosódik a jobboldali követelésekkel - videóinterjú Eörsi László történésszel
Szarvas György | 2020. október 23. 06:48
Eörsi László harminc év alatt gyakorlatilag feltérképezte az összes budapesti felkelőcsoport működését; a pesti és budai srácok történetének megírása után pedig záródarabként most jelenteti meg, "Külpesti srácok" címmel a külvárosok felkelőinek hősi történetét. A könyv októberben kerül a boltokba. 
Kultúra "Jó helyre került ez a mostani irodalmi Nobel-díj" - videóinterjú Gerevich András költővel
Szarvas György | 2020. október 17. 19:13
Louise Glück 77 éves amerikai költőnő lett 2020 irodalmi Nobel-díjasa – jelentette be a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. Az indoklás így hangzik: „összetéveszthetetlen költői hangjáért, mely zord szépségével egyetemessé teszi az egyéni létezést”. Gerevich András költő, műfordítóval beszélgetünk. 
Kultúra Második hullám - nehéz helyzetbe kerülhetnek a kevesebb erőforrással működő magánszínházak
Szarvas György | 2020. október 17. 12:18
A Hatszín Teátrum az első vesztese a színházi élet szereplői közül, amely a járvány miatt ideiglenes bezárásra kényszerült. Tény, hogy a kevesebb tartalékkal, kisebb erőforrással működő színházak feladhatják, míg a nagyobbak a nézőszám esetleges visszaesésével számolhatnak.  
Kultúra Az üzleti életben is sok helyzetet le lehet fordítani a sakk nyelvére - videóinterjú Polgár Judittal
Szarvas György | 2020. október 11. 16:32
Október 10-én, szombaton rendezik meg hatodik alkalommal a Polgár Judit által alapított, és mára már nagy hagyománnyal bíró Világ-sakkfesztivált, amely a pandémia miatt idén az online térbe költözik. Ebből az alkalomból beszélgettünk a sakk nagymesterrel, arról, hogy ez az ősi játék miként segíthet kilépni a gyerekeknek a virtuális világból. 
Kultúra Megtudhatjuk, hol esett el nagyapa a nagy háborúban - videóinterjú Dr. Számvéber Norberttel
Szarvas György | 2020. október 4. 14:49
Bárki számára hozzáférhető, és így kutatható az I. világháborúban hősi halált halt, megsebesült, vagy éppen hadifogságba esett magyarországi katonák adatbázisa az interneten. A katonahoseink.militaria.hu oldalt a héten mutatták be Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A részletekről kérdeztük az intézmény igazgatóját. 
Kultúra A szembenézés mindig nagyon nehéz - videóinterjú Oláh Judittal, a Visszatérés Epipóba rendezőjével
Szarvas György | 2020. október 3. 16:58
A szocialista Magyarországon működött egy különleges nyári tábor, Epipo, ahova sok gyerek szeretett volna eljutni. Mesébe illő szerepjátékok, titkos nyelv és varázslat várta a táborlakókat. A karizmatikus vezető bűvkörébe vonta a gyerekeket, annak ellenére, hogy a játékokat megalázás és titkolt abúzus árnyékolta be. A film rendezője, Oláh Judit újra találkozik egykori társaival, hogy megértsék, hogyan él bennük Epipo, ez a zárt, misztikus és titkokkal terhelt világ. A film október elsejétől az HBO csatornán megtekinthető.  
Kultúra "Az elvágyódás akadályozta, hogy a helyén kezeljük Budapestet" - videóinterjú Saly Noémi várostörténésszel
Szarvas György | 2020. szeptember 26. 19:01
Idén tizedik alkalommal rendezték meg a Budapest100 programot, melynek keretében ismét megnyíltak a nagyközönség előtt a főváros hajdanvolt patinás bérházai. Az esemény kapcsán többek között a város rejtett értékeiről,de arról is beszélgettünk Saly Noémi várostörténésszel, hogy a városvezető sétákra nem a turisták, hanem a Budapestre kíváncsi városi bennszülöttek mennek el, ami nagyon jó. 
Friss
hírlevél