<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Úgy tűnik, mégiscsak van remény a Netflixnek: ritkán ugyan, de előfordul, hogy a rendkívül felszínes munka eredménye egy valóban értékes alkotás lesz. Aki úgy gondolja, hogy a karácsonyi hangulathoz elengedhetetlen egy A diótörő-előadás, azoknak van egy jó hírünk. A bejglit még tényleg korai lenne megsütni, de van, ami nem tűr halasztást.

A tehetség utat tör magának - kivéve akkor, amikor elveszik a korrumpálódott művészvilágban. A 2020-as években ilyenkor már algoritmusok sietnek a producerek segítségére, a nézők ízlése alapján kidobva, miből lehet nézettséget kovácsolni - az alkotógárda pedig az eredmények alapján rak össze valamit a kasszasiker reményében. Ebből a metódusból nem sok jó dolog tud kisülni, hiszen jól érzékelhető a különbség a valódi, létjogosultsággal rendelkező s a profit érdekében erőltetett produkciók között. Mégis be kell valljuk, hogy a világ egyik legjobban sikerült és leghíresebb alapműve hasonló módon született.

Iván Vszevolozsszkij, a szentpétervári cári színházak igazgatója az 1800-as évek végén kitalálta, hogy csináljanak egy, a korábbiaknál is grandiózusabb és látványosabb előadást. Erre Hoffmann A diótörőjének Dumas-féle átiratát találta a legalkalmasabbnak. Gondolatait megosztotta Marius Petipával (a balett-történelem legfontosabb alakjával, akiről itt írtunk bővebben >>), aki abszolút látta a sikert az ötletben.

A korábbi közös sikerek után természetesen Csajkovszkijt kérték fel a mű megkomponálására, amit az akkor már teljes életművel rendelkező művész degradálónak talált. Hogy aztán mégis miért vállalta el a felkérést, arra a forrástól függően több magyarázat is van. Az egyik szerint az győzte meg, hogy egy meséről volt szó, míg a másik magyarázat az, hogy annyira rettegett a homoszexualitása miatti megtorlástól, hogy úgy vélte, jobb eleget tenni a felkérésnek – ha a cárnak készülő darabban nem vállalta volna a közreműködést, könnyen kieshetett volna a pikszisből.

A sorsot tehát nem akarta kihívni maga ellen, de azért nem vette túl komolyan a munkát és elég gyorsan haladt vele - így a hivatalos leadás előtt fél évvel, már 1892. március 7-én elhangzott egy kivonat a műből. A premiert ebben az évben december 18-án tartották a Mariinszkij Színházban, ahol - meglepő módon - osztatlan sikert aratott. Azóta mindenütt, ahol ünneplik a karácsonyt vagy szeretik a komolyzenét, Csajkovszkij A diótörője uralja a decembereket. Talán csak Mariah Carey All I Want for Christmas Is You című dala számít annyira karácsonyi alapműnek mint A diótörő, de valószínűleg ez előbbi jóval hamarabb feledésbe fog merülni.

Feltehetőleg maga Csajkovszkij dobná máglyára a Diótörő kottáit, ha tudná, hogy ezzel ő maga teremtett precedenst a Netflix-féle haszonleső kontentgyárosoknak.

Persze azt mondják, a kivétel erősíti a szabályt, és nem győzzük eléggé hangsúlyozni, mennyire igaz ez az állítás. A diótörő zseniális - a zenéje, a története és általában a színpadra állításai is. Ugyanakkor kicsit értetlenkedve figyeljük azokat a szülőket, aki beültetik a gyereküket egy hosszú A diótörő-előadásra – a gyerekek ugyanis többnyire unják azt. Egy ideig elviszi őket a zene-tánc-látvány, de nagyon kötődni nem tudnak a műhöz, mert annak cselekménye mára muzeális lett.

Ezért is ujjongunk annyira amiatt, hogy a legendás Sir Matthew Bourne 2020 karácsonyára előveszi és felújítja a hajdani első koreográfiáját - az Adventure-társulatok kezdetét jelentő saját Diótörő-koncepcióját. Bourne finoman meghúzta a zenét, ami jót tesz az előadásnak, egyúttal új helyzeteket kreált a cselekmény köré.

Az úri miliő helyett egy árvaház falai közé helyezi a történetet úgy, hogy az térben és időben ne nagyon kötődjön sehova, ugyanakkor a személyes helyzetek ismerősek legyenek a gyerekeknek.

Karácsony alkalmával az árvaházba ajándékokat hoz a lakosság. Az árvaház vezetőjének agyonkényeztetett gyerekei nem viselik el, hogy az árvák ajándékokat kapnak: mindent elvesznek vagy eltörnek, így Klára diótörőjét is. Éjjel azonban a Diótörő életre kel, és az árvaház összes gyerekével nagy utazásra indulnak, hogy megmeneküljenek az árvaházi vezetők gyerekeitől, a Cukor Hercegnőtől s irritáló öccsétől. Csakhogy az élet nem ilyen egyszerű - a Diótörő beleszeret a Cukor Hercegnőbe és otthagyja Klárát, akinek innentől egyedül kell megküzdenie az ismeretlen, fantasztikus világgal. (Igen, ez egy girl power-előadás.)

A Mariinszkij előadása mellett biztosan Bourne koreográfiája az egyik legjobb, legélvezhetőbb, legtöbbet adó A diótörő-előadás, ami közel 10 év után tér vissza a színpadra.

Novembertől Londonban a Sadler's Wells-ben nézhetjük meg – bár úgy tűnhet, hogy ez még nagyon sokára lesz, ne feledjük: ez a világ jelenlegi legjobb A diótörője, amire a fél világ rá is fogja vetni magát, így érdemes igyekezni a jegyvásárlással annak, aki nem akar lemaradni róla. Jegyek itt kaphatóak, 15 és 85 font közötti áron.

Hogy nem a levegőbe beszélünk: az előadás 1994-ben megkapta a legjobb előadásnak járó Olivier-díjat – amely a legpatinásabb színházi díj Angliában. Ezt a verziót ráadásul úgy ahogy van, HD-minőségben felpakolták a Youtube-ra – itt megnézhető. Aki a gyerekének A diótörőt szeretné megmutatni, ezt javasoljuk.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Kultúra 2 perc, és mehetsz a Budapest Borfesztiválra!
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 9. 12:17
Szánj ránk 2 percet és nyerj páros belépőt a 30. Budapest Borfesztiválra!
Kultúra Jövőre visszatér a Sziget fesztivál
MTI | 2021. augusztus 3. 10:46
2022. augusztus 10-15. között rendezik meg.
Kultúra Magyar História: Ezerszáz év, puha kötésben
Szarvas György | 2021. május 16. 14:22
Már-már unalomig ismert toposz, hogy a magyar társadalom nem sokat tud saját történelméről, és hogy ebben a megismerési folyamatban maga a történettudomány sem igazán siet a segítségére. A Magyar História most megjelent hétkötetes változata mindennek élő cáfolata, úgynevezett bookazine, azaz tartalmában egy komoly, friss történelmi kutatásokat felvonultató könyv, viszont mindez felgyorsult korunk igényeinek megfelelően magazin formátumban. A kötetekről Medgyesy Zsófia sorozatszerkesztővel beszélgettünk. 
Kultúra Hol van már a járvány? Hatalmas partit csaptak Vuhanban
Privátbankár.hu | 2021. május 3. 15:54
Több ezren vettek részt a hagyományos vuhani könnyűzenei fesztivál, a Strawberry Music Festival szombati nyitónapján. Az esemény különlegességét az adta, hogy ebből a közép-kínai városból indult el a pár hónap alatt pandémiává fejlődő Covid-19, és ez az a milliós megacity, mely először szenvedte meg a teljes lezárást.
Kultúra A Szabad Európából tudta meg, hogy övé az Oscar-díj - videóinterjú Rófusz Ferenccel
Szarvas György | 2021. április 4. 17:59
Rófusz Ferenc A légy című animációs filmjével érdemelte ki az Amerikai Filmakadémia legmagasabb elismerését. A díjat azonban nem vehette át azonnal, a korabeli magyar hivatalosságok ugyanis megakadályozták, hogy kiutazzon a gálára.
Kultúra A matematikusok Nobel-díjaként jegyzett Abel-díjat kapta Lovász László, az MTA volt elnöke
Privátbankár.hu | 2021. március 17. 13:08
A Norvég Tudományos Akadémia 2021-ben az Abel-díjat Lovász Lászlónak, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem professor emeritusának, a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet kutatóprofesszorának és Avi Wigdersonnak, a princetoni Fejlett Tanulmányok Intézete (USA) munkatársának ítéli oda „meghatározó jelentőségű munkásságukért az elméleti számítógép-tudomány és a diszkrét matematika terén és szerepükért abban, hogy ezek a modern matematika központi területeivé válhattak”.
Kultúra Nem a csend az alternatíva - a noÁr Mozgalom így készül március 15-re
Szarvas György | 2021. március 14. 18:43
Újabb klippel készül nemzeti ünnepünkre a noÁr Mozgalom, és személyesen Molnár Áron színművész. A Magyar cím alatt futó számban arra keresik a választ, hogy valójában mitől is érezhetjük magunkat magyarnak. Mivel a rap-számokat általában is bombaként kezelik, így számíthatunk arra, hogy a 15-én ez a szám is robbanni fog.  
Kultúra "Évek óta döglődik a POSZT" - videóinterjú Bagossy László rendezővel
Szarvas György | 2021. március 6. 14:53
Eddigi formájában megszűnik a POSZT (Pécsi Országos Színházi Találkozó) névre hallgató színházi szemle. Az elmúlt évek már igencsak elromlott hangulatú fesztiváljairól, árulókról, átpolitizálódásról, SZFE-ről és a lehetséges jövőről kérdeztük a POSZT-on két díjat is elnyerő Bagossy László rendezőt, egyetemi tanárt. 
Kultúra Hun az igazság? Tananyagba emelték a történelmi fantazmagóriákat
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 19:03
Eddig az általános iskolai történelem oktatás alapját a kutatásokból levont tények adták, most változott a helyzet. A magyarság vélt hőstörténete került a tankönyvekbe, az oktatóknak ezt kell most tanítani. Mindez számos történelemtanár nézetével szembe megy, ráadásul a Nemzeti Alaptanterveben foglaltaknak sem feltétel felel meg a tananyag.
Kultúra A Facebook talán felül fogja vizsgálni a policy-ját - véli Ungváry Krisztián miután a tech cég letiltotta a történész kitoresnapja.hu profilját
Szarvas György | 2021. február 19. 17:01
Idén a járvány miatt nem lehetett megtartani a kitörésnapi emléktúrát, a budapesti szovjet ostromgyűrűből 1945-ben kitörni akaró német és magyar katonák kétségbeesett akciójára emlékező hagyományos túrát. Ungváry Krisztián ezért egy virtuális túrázást lehetővé tevő oldalt készített, azért is, hogy  leszámoljon az eseménnyel kapcsolatos hamis mítoszokkal. A Facebook viszont letiltotta a történész által kreált oldalt, miután a szélsőjobboldali Szent Korona Rádió feljelentette gyűlöletbeszéd miatt. Ungváry Krisztiánt kérdeztük a hogyan továbbról.  
hírlevél
depositphotos