5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Úgy tűnik, mégiscsak van remény a Netflixnek: ritkán ugyan, de előfordul, hogy a rendkívül felszínes munka eredménye egy valóban értékes alkotás lesz. Aki úgy gondolja, hogy a karácsonyi hangulathoz elengedhetetlen egy A diótörő-előadás, azoknak van egy jó hírünk. A bejglit még tényleg korai lenne megsütni, de van, ami nem tűr halasztást.

A tehetség utat tör magának - kivéve akkor, amikor elveszik a korrumpálódott művészvilágban. A 2020-as években ilyenkor már algoritmusok sietnek a producerek segítségére, a nézők ízlése alapján kidobva, miből lehet nézettséget kovácsolni - az alkotógárda pedig az eredmények alapján rak össze valamit a kasszasiker reményében. Ebből a metódusból nem sok jó dolog tud kisülni, hiszen jól érzékelhető a különbség a valódi, létjogosultsággal rendelkező s a profit érdekében erőltetett produkciók között. Mégis be kell valljuk, hogy a világ egyik legjobban sikerült és leghíresebb alapműve hasonló módon született.

Iván Vszevolozsszkij, a szentpétervári cári színházak igazgatója az 1800-as évek végén kitalálta, hogy csináljanak egy, a korábbiaknál is grandiózusabb és látványosabb előadást. Erre Hoffmann A diótörőjének Dumas-féle átiratát találta a legalkalmasabbnak. Gondolatait megosztotta Marius Petipával (a balett-történelem legfontosabb alakjával, akiről itt írtunk bővebben >>), aki abszolút látta a sikert az ötletben.

A korábbi közös sikerek után természetesen Csajkovszkijt kérték fel a mű megkomponálására, amit az akkor már teljes életművel rendelkező művész degradálónak talált. Hogy aztán mégis miért vállalta el a felkérést, arra a forrástól függően több magyarázat is van. Az egyik szerint az győzte meg, hogy egy meséről volt szó, míg a másik magyarázat az, hogy annyira rettegett a homoszexualitása miatti megtorlástól, hogy úgy vélte, jobb eleget tenni a felkérésnek – ha a cárnak készülő darabban nem vállalta volna a közreműködést, könnyen kieshetett volna a pikszisből.

A sorsot tehát nem akarta kihívni maga ellen, de azért nem vette túl komolyan a munkát és elég gyorsan haladt vele - így a hivatalos leadás előtt fél évvel, már 1892. március 7-én elhangzott egy kivonat a műből. A premiert ebben az évben december 18-án tartották a Mariinszkij Színházban, ahol - meglepő módon - osztatlan sikert aratott. Azóta mindenütt, ahol ünneplik a karácsonyt vagy szeretik a komolyzenét, Csajkovszkij A diótörője uralja a decembereket. Talán csak Mariah Carey All I Want for Christmas Is You című dala számít annyira karácsonyi alapműnek mint A diótörő, de valószínűleg ez előbbi jóval hamarabb feledésbe fog merülni.

Feltehetőleg maga Csajkovszkij dobná máglyára a Diótörő kottáit, ha tudná, hogy ezzel ő maga teremtett precedenst a Netflix-féle haszonleső kontentgyárosoknak.

Persze azt mondják, a kivétel erősíti a szabályt, és nem győzzük eléggé hangsúlyozni, mennyire igaz ez az állítás. A diótörő zseniális - a zenéje, a története és általában a színpadra állításai is. Ugyanakkor kicsit értetlenkedve figyeljük azokat a szülőket, aki beültetik a gyereküket egy hosszú A diótörő-előadásra – a gyerekek ugyanis többnyire unják azt. Egy ideig elviszi őket a zene-tánc-látvány, de nagyon kötődni nem tudnak a műhöz, mert annak cselekménye mára muzeális lett.

Ezért is ujjongunk annyira amiatt, hogy a legendás Sir Matthew Bourne 2020 karácsonyára előveszi és felújítja a hajdani első koreográfiáját - az Adventure-társulatok kezdetét jelentő saját Diótörő-koncepcióját. Bourne finoman meghúzta a zenét, ami jót tesz az előadásnak, egyúttal új helyzeteket kreált a cselekmény köré.

Az úri miliő helyett egy árvaház falai közé helyezi a történetet úgy, hogy az térben és időben ne nagyon kötődjön sehova, ugyanakkor a személyes helyzetek ismerősek legyenek a gyerekeknek.

Karácsony alkalmával az árvaházba ajándékokat hoz a lakosság. Az árvaház vezetőjének agyonkényeztetett gyerekei nem viselik el, hogy az árvák ajándékokat kapnak: mindent elvesznek vagy eltörnek, így Klára diótörőjét is. Éjjel azonban a Diótörő életre kel, és az árvaház összes gyerekével nagy utazásra indulnak, hogy megmeneküljenek az árvaházi vezetők gyerekeitől, a Cukor Hercegnőtől s irritáló öccsétől. Csakhogy az élet nem ilyen egyszerű - a Diótörő beleszeret a Cukor Hercegnőbe és otthagyja Klárát, akinek innentől egyedül kell megküzdenie az ismeretlen, fantasztikus világgal. (Igen, ez egy girl power-előadás.)

A Mariinszkij előadása mellett biztosan Bourne koreográfiája az egyik legjobb, legélvezhetőbb, legtöbbet adó A diótörő-előadás, ami közel 10 év után tér vissza a színpadra.

Novembertől Londonban a Sadler's Wells-ben nézhetjük meg – bár úgy tűnhet, hogy ez még nagyon sokára lesz, ne feledjük: ez a világ jelenlegi legjobb A diótörője, amire a fél világ rá is fogja vetni magát, így érdemes igyekezni a jegyvásárlással annak, aki nem akar lemaradni róla. Jegyek itt kaphatóak, 15 és 85 font közötti áron.

Hogy nem a levegőbe beszélünk: az előadás 1994-ben megkapta a legjobb előadásnak járó Olivier-díjat – amely a legpatinásabb színházi díj Angliában. Ezt a verziót ráadásul úgy ahogy van, HD-minőségben felpakolták a Youtube-ra – itt megnézhető. Aki a gyerekének A diótörőt szeretné megmutatni, ezt javasoljuk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Kultúra Önnek mennyit ér a kultúra? És fizetne is érte?
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 08:55
Egyre több kulturális szolgáltató dönt úgy, hogy közösségi finanszírozás keretében próbálja megvalósítani egy-egy projektjét. Laptársunk, az Mfor azt nézte meg három példán keresztül, hogy ez a gyakorlat milyen formákban működik itthon. 
Kultúra Miben tér el egy kísérleti jelleggel létrehozott oktatási intézmény az államiaktól?
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 06:51
Interjú Halácsy Péterrel, a Budapest School egyik alapítójával.
Kultúra Hihetetlen áron kelt el egy festmény a Sotheby’s árverésén
Kenessei András | 2024. március 10. 14:38
A világ két legnagyobb árverőháza közül a Sotheby’s (a másik a Christie’s) március 6-án tartotta az évad elejének egyik legfontosabb árverését, mint hangsúlyos évnyitót.
Kultúra Párhuzamok a Kádár-kori második nyilvánosság és a mai független média között - Klasszis podcast Haraszti Miklóssal és Danyi Gáborral
Szarvas György | 2024. január 20. 18:07
A napokban jelent meg Danyi Gábor Az írógép és az utazótáska című monográfiája a magyarországi szamizdat irodalom történetéről. Bár az 1980-as években, és annak főleg a második felében már gyakorlatilag nagyüzemi módszerekkel, gyakran állami nyomdákban, feketén folyt a hazai illegális  könyvek és folyóiratok nyomtatása, a szamizdatok kiadása és annak gyökerei az 1950-es évekre nyúlnak vissza. Ennek szerteágazó történetét, illetve a nagyon is sokszínű résztvevői kört idézi meg Danyi Gábor most megjelent munkájában. A Klasszis podcast adásában vele és a szamizdat Beszélő korabeli szerkesztőjével, Haraszti Miklóssal közösen azt kutattuk, miféle hasonlóságot lehet felfedezni a kádári és a mai Magyarország nyilvánosságában.
Kultúra A nap képe: újabb elképesztő tiltás a magyar könyvesboltokban
Kormos Olga | 2024. január 17. 10:03
Az Alexandra egyik könyvesboltjában olyan tájékoztató táblát tettek ki, amely már a fóliázáson is túlmutat. 
Kultúra Matrózpulcsi 500 dollárért - itt az új, nemzeti orosz divat
Elek Lenke | 2024. január 1. 18:15
Nem járja, hogy az oroszok a hanyatló Nyugat termékeiben parádézzanak. Ezen változtatna többek közt a Nina Donis divatház is - a cári és a nyugati kulturális panelek kevergetésével.
Kultúra Willy Wonka – a nagy csokiüzlet és filmbiznisz
Elek Lenke | 2023. december 17. 18:41
Mese és csokoládé – gyerekeknek biztos recept, de már évtizedek óta tudjuk, hogy nemcsak nekik. Mintha a XXI. században menekülnének a valóság elől a felnőttek, lásd a Harry Potter őrületet, meg a különféle fantasy-k és animációk sikerét.
Kultúra A legnagyobb karácsonyi sikerre Gyurcsány Ferenc is táncolt
Elek Lenke | 2023. december 16. 18:23
Mi a töretlen siker titka, és hányféle módon hoz pénzt máig is a karácsonyi romkomok koronázatlan királya?
Kultúra A botránymúzeum: miért áll a bál a világ egyik leghíresebb intézménye körül?
Kollár Dóra | 2023. december 10. 15:08
A British Museum jelentősége nem kérdéses, ám az intézmény így is problematikus több szempontból is.  
Kultúra A kölni nemcsak szagos víz, hanem színes árverés is
Kenessei András | 2023. november 19. 18:31
A november elején, Kölnben tartott árverésen Közép- és Kelet-Európa számos országából érkezett művek vártak a licitálókra. Megnéztük, hogyan szerepeltek a magyar művészek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG