TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Van egy társulat a világon, amit egy igazi diktátor vezet - aki azonban ha kell, saját magával is szembe megy, így biztosítja az évtizedeken át tartó sikert. Ez most egy igazi hollywoodi sztárral és egy botrányos film adaptációjával kiegészülve Európa legnagyobb színházában hozza el a nézőknek a katarzist. Visconti remekműve van Hove szűrőjén keresztül Jude Law főszereplésével igazi színházi mérföldkő.

Jude Law Michael Grandage Hamletje után, a neorealizmus első remekművével tér vissza a színpadra.

Jude Law, akit nem Zimány Linda tett híressé

Jude Law azon kívül, hogy fényes karrierrel rendelkező elismert nemzetközi filmsztár, nagyon komoly színpadi színész. Pályája eleje óta tudatosan figyel arra, hogy folyamatosan legyenek színpadi munkái - színpadi sikerei pedig valósak, nem csupán a sikerhajhászásról szólnak.

Az utóbbi időben kettő igazán emlékezetes alakítása volt színpadon, az V. Henrik és a Hamlet.

Mielőtt rátérnénk az új szerepére, meg kell említeni, hogy a Saturday Night Live-ban Jude Law Hamlet-beszédet tartott. Lehet ostobázni az amerikaiakat, de szögezzük le: Magyarországon gyakorlatilag nem történhetne meg, hogy főműsoridőben egy négy perces Shakespeare-etap kerüljön adásba:

Van Hove, Toneelgroep, Stadsschouwburg... mi van?

Feltehetőleg Ivo van Hove neve nem sokaknak cseng ismerősen, holott egy igen fontos rendezőről van szó. Ivo van Hove belga születésű színházrendező, aki a Gerardjan Rijnders által alapított Toneelgroep Amsterdam társulat igazgatója, főrendezője.  Természetesen dolgozik társulaton kívül is. Rendszeresen rendez operát világszerte, más színházakba más társulatokhoz is hajlandó elmenni vendégrendezőként – ahogyan ő is több vendégrendezővel dolgozik saját társulatában. Ő dolgozott együtt David Bowie utolsó albumán a művésszel, s a Lazarus-projektet ő vitte végig és a klipben is alkotótárs volt.

Jude Law V. Henrik szerepében
Michael Grandage Company,
London, 2013

A Toneelgroep Amsterdam Hollandia legnagyobb, legfontosabb társulata. Főhadiszállásuk Stadsschouwburg színház Amszterdamban, de van, hogy akár több évadra is elköltöznek, pl. New Yorkba a Broadwayre, Párizsba vagy éppen a következő évadban Londonba.  A társulat és van Hove védjegye az úgymond fogyasztható avantgarde. Igen példaértékű a működésük - nem véletlen, hogy lassan 20 éve irányítja a csapatot. Bár van Hove nagyon kemény szigorral fogja a társulatát, nem esik abba a hibába, hogy semmi engedményt nem tesz. Sok nagy társulat bukott már el azon, hogy az elveket nem tudta felülírni a pillanat kívánalma. De van Hove figyel, és nem hagyja, hogy akár ő maga, akár művészei belefásuljanak vagy akár csak megszokják az együttlétet.

Rendszeresen dolgozik vendégművészekkel: Juliette Binoche játszotta Antigonét, Mark Strong a Pillantás a hídról főszerepét, és most Jude Law az Obsession (Megszállottság) Ginóját.

Visconti remekműve színpadon

Az Obsession Luchino Visconti első rendezése, egyben a neorealizmus első komoly alkotása. A film James Cain A postás mindig kétszer csenget című regényéből született, de van Hove nem a regényt, hanem a filmet dolgozza fel. Ez egyébként szokása, gyakran dolgoz föl filmeket, sőt Visconti-feldolgozásból sem az elsőt csinálja. (A film egyébként annyira realista lett, hogy Olaszországban egyetlen alkalommal sikerült levetíteni, és azonnal betiltották - a nézők őrjöngtek, lincshangulat volt, Visconti az alsónadrágjában csempészte ki a kópiát, ami később az egész világon óriási siker lett.)

A történet szerint Gino, a jóképű csavargó betér egy fogadóba, ahol az idős tulajdonos éppen segítőt keres. Mikor Gino meglátja a tulajdonos fiatal feleségét, eldönti, marad. Az asszony és Gino között kapcsolat alakul ki, melyben a nő férje egyre zavaróbb - ezért kitalálják, megölik a férjet, és az életbiztosítási pénzből új életet kezdenek. A terv sikerül, de Ginót nyomasztja tette. Az időközben feleségül vett nővel összeveszik, bosszúból kurvázni megy. Végül sorsa utoléri: autóbalesetet okoz, melyben terhes felesége meghal, Ginót lecsukják.

Aki Londonban megnézné van Hove előadásait, ezek közül válogathat majd:

2017. március 17-18-19. Római tragédiák - Shakespeare összes, a Római Birodalomhoz köthető drámájának összeszerkesztett változata

2017. április 19. - május 20. Obsession – Jude Law-val a főszerepben

2017. szeptember 27-28-29-30. After the Rehearsal - Bergman-feldolgozás (a társulat ikonikus produkciója, ha csak egyet tud megnézni, ez legyen az - de mind zseniális, és bérletet is árulnak az előadásokra):

A társulat londoni befogadó főhadiszállása a Barbican Theatre.

A színház igen nagy és impresszív – ez Európa legnagyobb színházterme és összművészeti központja. A jegyvásárlással érdemes nagyon sietni, mert összességében véve elég kevés előadás lesz, a fent említett 3 előadás összes jegye egy-két napon belül el fog kelni.

Színházi ajánló sorozatunk korábbi részei >>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Kultúra A koronavírus-járvány miatt idén elmarad a Nobel-díjátadó
Szarvas György | 2020. november 28. 11:09
Pontosan 125 évvel ezelőtt alapította a Nobel-díjat a svéd kémikus és feltaláló, Alfred Nobel. 1895. november 27-én kelt végrendeletében rendelkezett úgy, hogy vagyonának kamataiból évről évre részesedjenek a tudomány kiválóságai. Az összeg jelenleg kilencmillió svéd korona, azaz körülbelül 305 millió forint - a díj eszmei értéke felbecsülhetetlen. 
Kultúra Tovább perlik a fraknói kincset
Szakonyi Péter | 2020. november 24. 16:58
Még hosszú évekbe telik, míg végleges bírói ítélet születik az úgynevezett fraknói kincs ügyében. Az Esterházy hercegek fraknói várában őrzött műkincsegyüttest öt éve egy raktárba szállították. A közel 300 darabból álló és korábban az Iparművészeti Múzeumban kiállított páratlan gyűjtemény azóta nem látható.
Kultúra A mi hazánk Budapest - videóinterjú Koncz Zsuzsával
Szarvas György | 2020. november 22. 15:11
A napokban vehette át Budapest díszpolgára címét Koncz Zsuzsa előadóművész, és a napokban jelenik meg új lemeze a Szabadnak születtél is. A városról és a város nyújtotta szabadságról beszélgettünk a művésznővel. 
Kultúra Van bennem egy alapvető csibész - interjú Szervét Tiborral
Vidacs Éva | 2020. november 21. 18:31
Évekig úgy választottam darabot, hogy mindegy, mi az, de ő benne legyen. Láttam drámai szerepben, polgárpukkasztó előadásban és zenés komédiában is. Most viszont egy olyan arcát mutatja meg Szervét Tibor, amelyiket eddig nem ismerhettük.  
Kultúra Nagy pofont kapott a szórakoztatóipar
Baka F. Zoltán | 2020. november 19. 18:02
Sok rendezvényszervező vállalkozás nem fog felállni a járványhelyzetből – mondta a Piac & Profit magazin ma megjelenő számának adott interjúban Fülöp Zoltán, a több rendezvényt – köztük a Sziget és a Volt Fesztivált, a Balaton Soundot - összefogó Sziget Zrt. egyik fesztiváligazgatója, aki egyben az Akvárium Klubot is üzemeltető cég egyik tulajdonosa. A Sziget Zrt. bankhitellel próbálja áthidalni az idei évi veszteségeit.
Kultúra Szinkron, reklám és filmszerep - mekkora gázsikat tud kitermeli a magyar szórakoztatóipar
Szarvas György | 2020. november 15. 15:03
Bár az SzFE-n a vészhelyzet kihirdetésével kényszerűségből a tiltakozók is időlegesen visszavonulót fújnak (legalább is az épületet elhagyják), ez a több hónapos közjáték arra mindenképpen alkalmat szolgáltat, hogy megnézzük, azok, akik kikerülnek az egyetemről, milyen lehetőségekkel vágnak neki az életnek, színészként miféle megélhetésük lehet, társulati tagként vagy szabadúszóként. Mit kínál számukra a szinkron, a reklámipar, és milyen esélyeik lehetnek – anyagilag is – ha bekerülnek egy nagyjátékfilm forgatására.
Kultúra A stream a veszélyhelyzet után is velünk marad - videóinterjú Mácsai Pállal
Szarvas György | 2020. november 14. 15:43
Az Örkény Színház már a mostani őszi szezonnak is úgy ment neki, hogy a hagyományos előadások mellett számos darabot streamelve is közvetítettek a nézőknek. A legutóbbi veszélyhelyzeti intézkedések miatt a színház most bezárt, maradt a streamelés, amiről Mácsai Pál igazgató úgy nyilatkozott, hogy bár ma még ez a forma gyerekcipőben jár, körülbelül ahhoz hasonlítható, mint ahol a film tartott a Lumiere fivérek idején. Szerinte ez megmarad a jövőben is, és hasonló pályát fog befutni, mint amit a filmművészet produkált a kezdetektől mostanáig. Sikerre van ítélve. 
Kultúra A kádár-korszakban minden, ami R-rel kezdődött és ajk-kal végződött, rémületet keltett az apparátusban - videóinterjú a bécsi CEU történészével
Szarvas György | 2020. november 8. 13:33
A magyar történelem nem bővelkedik kiemelkedő női politikusokban, de még ők is gyakran feledésbe merülnek a hazai emlékezetpolitikai csatározásokban. Pető Andrea a bécsi CEU történésze Rajk Júliáról megjelent életrajzában arra tesz kísérletet, hogy az árnyékból ( magának a könyvnek is Árnyékban a címe) a napvilágra hozza Rajk László özvegyének igencsak rendhagyó politikai életútját. 
Kultúra Vajon mennyit számít az életkor az amerikai elnökök megválasztásakor?
Szarvas György | 2020. november 1. 16:37
Trump második ciklusát megválasztása esetén 74 évesen kezdené el. Ezzel az életkorral mindenképpen rangidősnek számítana az indulók között, hiszen még Reagan is "csupán" 73 volt a második terminus alatt. A mostani jelöltek - így a demokrata Biden esetében is - a magas életkor miatt felmerül a kérdés, vajon érdemes-e meghúzni ebben az ügyben bármiféle korhatárt.
Kultúra Taxissztrájk - 30 éve bénult meg az ország a sebtében bejelentett benzináremelés miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 25. 14:39
Vasárnap van pont harminc éve, hogy a mindenféle előkészítés nélkül, egy hirtelenjében bejelentett benzináremelés miatt a hazai fuvarozótársadalom blokád alá vonta az ország közútjait, napokig megbénítva az életet. A tiltakozás végül a tárgyalóasztalhoz ültette a kormány képviselőit, és kompromisszumos megállapodás született az ügyben.  
Friss
hírlevél