3p
A világ egyik legszínvonalasabb operaházában az operairodalom egyik legnehezebb darabja - a bécsi operaház Elektrája úgy vágja belénk baltáját, hogy magunk állunk sorba a következő ütésért. Színházi ajánló sorozatunk következő része.

A Wiener Staatsoper hagyományosan a világ egyik legnívósabb operaszínháza, köszönhető ez Bécs imponáló zenei tradícióinak valamint a ház színházművészeti nyitottságának, újító szellemének. Aki valóban érteni szeretné az operát, az nem hagyhatja ki a bécsi állami operaház előadásait.

Richard, aki nem Johann

Richard Strauss amellett hogy rendkívül izgalmas zenét írt, zenetörténeti szempontból is kiemelt jelentőségű. Őt nevezhetjük a modern, kortárs zene atyjának. Ő volt az, aki először szétválasztotta a zenei és az énekesi szólamokat. (Laikusok kedvéért: nem ugyanazt énekli a művész, mint amit a zenekar játszik.)

Richard Strauss (aki még véletlenül sem keverendő össze a keringőkirállyal, Johann Strauss-szal) gyakorlatilag csak zseniálisat alkotott. A Till Eulenspiegel - aki nagyjából a Lúdas Matyi holland megfelelője - legendáját feldolgozó zeneműve kiváló aláfestője lehet egy vasárnap délelőtti reggelinek:

Az operairodalom egyik legnehezebb szerepe

Az Elektra mégis valahogy több, mint az összes többi. Monumentális műről van szó. Ez a darab dolgozik az összes opera közül a legnagyobb apparátussal, több mint 110 hangszer szólal meg benne. Élőben hallgatni vérfagyasztó – és valljuk be, az egész mű is az: vérfagyasztó.

Ráadásul a címszerep az operairodalom egyik legnehezebb szerepe, az Agamemnon-áriáról nem is beszelve. Az Agamemnon-ária mind színészileg mind hangilag végtelenül megterhelő, keveseknek sikerül csak megbirkóznia vele - azonban ha sikerül, akkor a néző igazi színházi katarzist élhet át.

Íme az ária egy másik feldolgozásban, Leonie Rysanektől:

A Bécsi előadás kétséget kizárólag mind zenei mind színházi szempontból a legjobb Elektra ma a világon. A prózai rendezőként is alkotó, de Bayreuthban is dolgozó Uwe Eric Laufenberg agresszíven, zsigerien kifejező rendezése igazán kiváló kulcsod ad Strauss operájához.

Modern képekkel merészen élő produkció, a klasszikus historizáló operai realizmus helyett Strauss és a librettót jegyző Hofmansthal tradícióit figyelembe véve, de örök tragédiaként teszi színpadra az előadást. A címszerepet a világhírű svéd szoprán, Nina Stemme játsza, s vele a darab sikere biztosított, hiszen jelenleg a világ első számú Elektrájaként tartják számon.

Az előadást a kiváló Peter Schneider dirigálja.

Az előadás trailere:

Richard Strauss: Elektra
Wiener Staatsoper

Előadások: 2015 november 13., 17., 21., 25.

Jegyárak: 13-196 EUR, kedvezmények nélkül.


Színházi ajánló sorozatunk korábbi része: War Horse -  egy ló, a világháború hőse >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Kultúra Lottónyereményre vár? - inkább nézzen körül a padláson!
Privátbankár.hu | 2024. május 12. 12:07
Sokszor vagyont érő műkincsek, festmények tulajdonosai lehetünk - tudtunkon kívül.
Kultúra Megfejthették Leonardo da Vinci évszázados titkát
Kollár Dóra | 2024. május 11. 15:30
Leonardo da Vinci legendás festményének hátteréről végtelen hosszú ideje folyik a vita.
Kultúra Önnek mennyit ér a kultúra? És fizetne is érte?
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 08:55
Egyre több kulturális szolgáltató dönt úgy, hogy közösségi finanszírozás keretében próbálja megvalósítani egy-egy projektjét. Laptársunk, az Mfor azt nézte meg három példán keresztül, hogy ez a gyakorlat milyen formákban működik itthon. 
Kultúra Miben tér el egy kísérleti jelleggel létrehozott oktatási intézmény az államiaktól?
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 06:51
Interjú Halácsy Péterrel, a Budapest School egyik alapítójával.
Kultúra Hihetetlen áron kelt el egy festmény a Sotheby’s árverésén
Kenessei András | 2024. március 10. 14:38
A világ két legnagyobb árverőháza közül a Sotheby’s (a másik a Christie’s) március 6-án tartotta az évad elejének egyik legfontosabb árverését, mint hangsúlyos évnyitót.
Kultúra Párhuzamok a Kádár-kori második nyilvánosság és a mai független média között - Klasszis podcast Haraszti Miklóssal és Danyi Gáborral
Szarvas György | 2024. január 20. 18:07
A napokban jelent meg Danyi Gábor Az írógép és az utazótáska című monográfiája a magyarországi szamizdat irodalom történetéről. Bár az 1980-as években, és annak főleg a második felében már gyakorlatilag nagyüzemi módszerekkel, gyakran állami nyomdákban, feketén folyt a hazai illegális  könyvek és folyóiratok nyomtatása, a szamizdatok kiadása és annak gyökerei az 1950-es évekre nyúlnak vissza. Ennek szerteágazó történetét, illetve a nagyon is sokszínű résztvevői kört idézi meg Danyi Gábor most megjelent munkájában. A Klasszis podcast adásában vele és a szamizdat Beszélő korabeli szerkesztőjével, Haraszti Miklóssal közösen azt kutattuk, miféle hasonlóságot lehet felfedezni a kádári és a mai Magyarország nyilvánosságában.
Kultúra A nap képe: újabb elképesztő tiltás a magyar könyvesboltokban
Kormos Olga | 2024. január 17. 10:03
Az Alexandra egyik könyvesboltjában olyan tájékoztató táblát tettek ki, amely már a fóliázáson is túlmutat. 
Kultúra Matrózpulcsi 500 dollárért - itt az új, nemzeti orosz divat
Elek Lenke | 2024. január 1. 18:15
Nem járja, hogy az oroszok a hanyatló Nyugat termékeiben parádézzanak. Ezen változtatna többek közt a Nina Donis divatház is - a cári és a nyugati kulturális panelek kevergetésével.
Kultúra Willy Wonka – a nagy csokiüzlet és filmbiznisz
Elek Lenke | 2023. december 17. 18:41
Mese és csokoládé – gyerekeknek biztos recept, de már évtizedek óta tudjuk, hogy nemcsak nekik. Mintha a XXI. században menekülnének a valóság elől a felnőttek, lásd a Harry Potter őrületet, meg a különféle fantasy-k és animációk sikerét.
Kultúra A legnagyobb karácsonyi sikerre Gyurcsány Ferenc is táncolt
Elek Lenke | 2023. december 16. 18:23
Mi a töretlen siker titka, és hányféle módon hoz pénzt máig is a karácsonyi romkomok koronázatlan királya?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG