TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Még hogy a régi jó dolgokból nem maradt semmi: nagyjából száz éve rendezik meg a Salzburgi Ünnepi Játékokat, ami a világ felső százezrének biztosít kellemes kikapcsolódást úgy, hogy a színvonalat nem a fizetőközönséghez, hanem egy nagyon magas szakmai mércéhez igazítják. Ha a világelit tagjai találkozni akarnak egymással, akkor operát hallgatnak.

Július 21. és augusztus 30. között rendezik meg a Salzburgi Ünnepi Játékokat. Az 1920 óta évente megrendezett fesztivál mára a legrangosabb opera és komolyzenei valamint színházi fesztivállá nőtte ki magát.

Előbb a tyúk, aztán a tojás

Tulajdonképpen 1877-ben rendezték meg az első nyári fesztivált Mozart szülővárosában, de ez akkor még csupán egy egyszeri próbálkozás volt. 1910-ben megismételték, majd '14-ben bejegyeztek egy, a fesztiválsorozat létrehozására törekvő társaságot, majd Max Reinhardt világhírű rendező és Hugo von Hofmannsthal költő, drámaíró ötletével 1920-ban útnak indult az azóta már szárnyaló fesztivál.

Poldi Wojtek grafikus
az 1928-as fesztiválhoz tervezte
ezt a plakátot - azóta is ezt
használják.

Tulajdonképpen 1927-ben a Fesztiválpalota (ma Mozart-ház) megépítésével kezdte a közönség felfedezni a fesztivált, hiszen ez az épület volt méltó a művészeti munka minőségéhez - magyarán a fesztivál már évek óta megvolt, mire kialakították a megfelelő helyszínt. Miután lett végre egy jó akusztikájú, jól tervezett épület, hirtelen megugrott a fesztivál látogatottsága.

1960-ban felhúzták a Nagy Fesztiválpalotát, ami a maga 2200 fős nézőterével és kiváló akusztikájával az egyik legfontosabb operaszínpad lett. A fesztivál pedig a talán az egyetlen olyan nyári operafesztivál, ami nem ment el a fizetőképes, de kevésbé tájékozott nézők kegyeit keresve a könnyű nyári produkciók irányába.

Félreértés ne essék: nincsen semmi baj például az Arena di Verona műsorával sem, de azért jó, hogy a Salzburg Festival olyan komoly civil és állami támogatásokat kap, szponzorálni olyan presztízst jelent, hogy ténylegesen csak a művészeti vezetőn múlik a műsor, nem az elsődleges szempont, hogy miért adnának szívesen pénzt a nézők. Ezzel együtt szinte lehetetlen bejutni, akkora az érdeklődés az előadások iránt.

A fesztivál mára elérte azt, hogy az összes előadásán a legnagyobb művészek lépjenek színpadra. Példának okáért Anna Netrebko egymás után 5 alkalommal lép színpadra idén a fesztiválon, gázsija mellesleg már önmagában meghaladja egy átlagos magyar kultúrfesztivál költségvetését. A legjobb zenészek, karmesterek, operaénekesek és operarendezők találkozója ez, ahonnan olyan nagyszerű előadások indultak útnak, mint például a legendás 2005-ös Traviata.

A fesztivál eddigi legnagyobb vállalkozása 2006-ban volt, amikor Mozart születésének 205. évfordulójára a zeneszerző mind a 22 operáját (a befejezetlent is) színpadra állították, majd még abban az évben DVD-n is kiadták.

A 2017-es program is szemet gyönyörködtető

A fesztivál meghatározó igazgatója volt közel harminc éven keresztül a karizmatikus, zsarnoki természetéről és egyben a tökéletes hangzásról ismert Herbert von Karajan. Karajan harminc év alatt lefektette és megszilárdította a zenei minőség alapkövetelményét, habár az előadások talán túl konzervatívok voltak. Mindenesetre Karajannak köszönhetően mai napig tökéletes a hangzás s az új igazgatók színesebbé formálták a műsort is.

Jelenleg Sven-Eric Bechtolf rendező a fesztivál igazgatója, aki kiáll a fesztivál prózai előadásai mellett is, ami művészi szempontból nagyon fontos az operisták számára, mert a két műfajból egymást beoltva nagyon izgalmas dolgok tudnak kijönni. A Salzburgi Ünnepi Játékok tehát a legfontosabb operafesztivál és egyben a legfontosabb színházfesztivál a német nyelvterületen belül, amihez 1971 óta Karajannak köszönhetően hozzátartozik a Salzburgi Pünkösdi Játékok is - ami szintén nem valami kis gittegyleti gyűlés, hanem a legrangosabb barokk- és klasszicista-zenei fesztivál, melynek jelenleg Ricardo Mutti az igazgatója.

A fesztivált 1964 óta mindig egy fontos személyiség előadása nyitja meg. Magyarországról Hanák Péter, Göncz Árpád és Szabó István tartottak eddig nyitóelőadásokat. Idén Ferdinand von Schirach van soron - a korábbi évek keynote speakereit az alábbi cikkben listázzák.

Az idei program a hagyományokhoz hűen hozza a kötelező darabokat, a kortárs műveket, a konzervatív és a provokatív rendezéseket egyaránt. A Titus kegyelme című Mozart-operától Reimann Learjén keresztül az Il due Foscariig több mint 10 operabemutatóval és ezen felül gyerek-operaelőadásokkal, interaktív operákkal, 13 prózai bemutatóval, többek között Ödön von Horváth Kasimir és Karoline-jával és Hofmannsthal hagyományos Jedermannjával és 17 koncerttel, többek között a Bécsi Filharmonikusok koncertjével várja Salzburg a Cote d’Azur forró zsivajában megfáradt közönségét.

Bejutni nem könnyű, a legolcsóbb program 30 eurónál indul és ez bizony felmegy 430 eurós jegyárig.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Kultúra Másfél évtizede '56 teljesen hamisan összemosódik a jobboldali követelésekkel - videóinterjú Eörsi László történésszel
Szarvas György | 2020. október 23. 06:48
Eörsi László harminc év alatt gyakorlatilag feltérképezte az összes budapesti felkelőcsoport működését; a pesti és budai srácok történetének megírása után pedig záródarabként most jelenteti meg, "Külpesti srácok" címmel a külvárosok felkelőinek hősi történetét. A könyv októberben kerül a boltokba. 
Kultúra "Jó helyre került ez a mostani irodalmi Nobel-díj" - videóinterjú Gerevich András költővel
Szarvas György | 2020. október 17. 19:13
Louise Glück 77 éves amerikai költőnő lett 2020 irodalmi Nobel-díjasa – jelentette be a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. Az indoklás így hangzik: „összetéveszthetetlen költői hangjáért, mely zord szépségével egyetemessé teszi az egyéni létezést”. Gerevich András költő, műfordítóval beszélgetünk. 
Kultúra Második hullám - nehéz helyzetbe kerülhetnek a kevesebb erőforrással működő magánszínházak
Szarvas György | 2020. október 17. 12:18
A Hatszín Teátrum az első vesztese a színházi élet szereplői közül, amely a járvány miatt ideiglenes bezárásra kényszerült. Tény, hogy a kevesebb tartalékkal, kisebb erőforrással működő színházak feladhatják, míg a nagyobbak a nézőszám esetleges visszaesésével számolhatnak.  
Kultúra Az üzleti életben is sok helyzetet le lehet fordítani a sakk nyelvére - videóinterjú Polgár Judittal
Szarvas György | 2020. október 11. 16:32
Október 10-én, szombaton rendezik meg hatodik alkalommal a Polgár Judit által alapított, és mára már nagy hagyománnyal bíró Világ-sakkfesztivált, amely a pandémia miatt idén az online térbe költözik. Ebből az alkalomból beszélgettünk a sakk nagymesterrel, arról, hogy ez az ősi játék miként segíthet kilépni a gyerekeknek a virtuális világból. 
Kultúra Megtudhatjuk, hol esett el nagyapa a nagy háborúban - videóinterjú Dr. Számvéber Norberttel
Szarvas György | 2020. október 4. 14:49
Bárki számára hozzáférhető, és így kutatható az I. világháborúban hősi halált halt, megsebesült, vagy éppen hadifogságba esett magyarországi katonák adatbázisa az interneten. A katonahoseink.militaria.hu oldalt a héten mutatták be Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A részletekről kérdeztük az intézmény igazgatóját. 
Kultúra A szembenézés mindig nagyon nehéz - videóinterjú Oláh Judittal, a Visszatérés Epipóba rendezőjével
Szarvas György | 2020. október 3. 16:58
A szocialista Magyarországon működött egy különleges nyári tábor, Epipo, ahova sok gyerek szeretett volna eljutni. Mesébe illő szerepjátékok, titkos nyelv és varázslat várta a táborlakókat. A karizmatikus vezető bűvkörébe vonta a gyerekeket, annak ellenére, hogy a játékokat megalázás és titkolt abúzus árnyékolta be. A film rendezője, Oláh Judit újra találkozik egykori társaival, hogy megértsék, hogyan él bennük Epipo, ez a zárt, misztikus és titkokkal terhelt világ. A film október elsejétől az HBO csatornán megtekinthető.  
Kultúra "Az elvágyódás akadályozta, hogy a helyén kezeljük Budapestet" - videóinterjú Saly Noémi várostörténésszel
Szarvas György | 2020. szeptember 26. 19:01
Idén tizedik alkalommal rendezték meg a Budapest100 programot, melynek keretében ismét megnyíltak a nagyközönség előtt a főváros hajdanvolt patinás bérházai. Az esemény kapcsán többek között a város rejtett értékeiről,de arról is beszélgettünk Saly Noémi várostörténésszel, hogy a városvezető sétákra nem a turisták, hanem a Budapestre kíváncsi városi bennszülöttek mennek el, ami nagyon jó. 
Kultúra "A járvány miatt egyes prémium tételekből kevesebb készül" - videóinterjú Laposa Zsófia borásszal
Szarvas György | 2020. szeptember 20. 06:37
Mi történik akkor, ha a szüretelő brigád valamelyik tagjának pozitív lesz a COVID-tesztje, milyen lesz az idei termés, különös tekintettel a hosszú vénasszonyok nyarára, és mi lesz a polcokon sorjázó üveg borokkal, ha megint karanténba kényszerülünk - ezekről a témákról és még sok minden másról beszélgettünk az egyik legnevesebb badacsonyi borászat, a Laposa Birtok borászával. 
Kultúra Milyen a valóban jó élet? Nem biztos, hogy boldog, és biztos, hogy nem könnyű
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 13. 18:40
Egy új kutatás arra jutott, hogy az emberek sokkal többre értékelik, ha az élet váratlan fordulatokban gazdag - akkor is, ha azok nem mindegyike örömteli.
Kultúra A nők töltötték meg tartalommal a lengyel Szolidaritás szakszervezetet - videóinterjú Mitrovits Miklós történésszel
Szarvas György | 2020. szeptember 12. 16:05
Szabadság, függetlenség, haza,  - ezek a szavak lengyelül furcsamód mind nőneműnek számítanak. Talán nem véletlen, hogy az idén negyven éve megalakult Szolidaritás szakszervezetben a nők kifejezetten fontos szerepet vittek. Mitrovits Miklós, a korszak történetének kutatója a vele készült videóinterjúban ismertet meg minket a valóban gazdag és izgalmas részletekkel. (A budapesti Lengyel Intézetben A szabadság felé címmel fotókiállítás nyílt a 40 éve alakult Szolidaritás szakszervezetről.) 
hírlevél