5p
Még hogy a régi jó dolgokból nem maradt semmi: nagyjából száz éve rendezik meg a Salzburgi Ünnepi Játékokat, ami a világ felső százezrének biztosít kellemes kikapcsolódást úgy, hogy a színvonalat nem a fizetőközönséghez, hanem egy nagyon magas szakmai mércéhez igazítják. Ha a világelit tagjai találkozni akarnak egymással, akkor operát hallgatnak.

Július 21. és augusztus 30. között rendezik meg a Salzburgi Ünnepi Játékokat. Az 1920 óta évente megrendezett fesztivál mára a legrangosabb opera és komolyzenei valamint színházi fesztivállá nőtte ki magát.

Előbb a tyúk, aztán a tojás

Tulajdonképpen 1877-ben rendezték meg az első nyári fesztivált Mozart szülővárosában, de ez akkor még csupán egy egyszeri próbálkozás volt. 1910-ben megismételték, majd '14-ben bejegyeztek egy, a fesztiválsorozat létrehozására törekvő társaságot, majd Max Reinhardt világhírű rendező és Hugo von Hofmannsthal költő, drámaíró ötletével 1920-ban útnak indult az azóta már szárnyaló fesztivál.

Poldi Wojtek grafikus
az 1928-as fesztiválhoz tervezte
ezt a plakátot - azóta is ezt
használják.

Tulajdonképpen 1927-ben a Fesztiválpalota (ma Mozart-ház) megépítésével kezdte a közönség felfedezni a fesztivált, hiszen ez az épület volt méltó a művészeti munka minőségéhez - magyarán a fesztivál már évek óta megvolt, mire kialakították a megfelelő helyszínt. Miután lett végre egy jó akusztikájú, jól tervezett épület, hirtelen megugrott a fesztivál látogatottsága.

1960-ban felhúzták a Nagy Fesztiválpalotát, ami a maga 2200 fős nézőterével és kiváló akusztikájával az egyik legfontosabb operaszínpad lett. A fesztivál pedig a talán az egyetlen olyan nyári operafesztivál, ami nem ment el a fizetőképes, de kevésbé tájékozott nézők kegyeit keresve a könnyű nyári produkciók irányába.

Félreértés ne essék: nincsen semmi baj például az Arena di Verona műsorával sem, de azért jó, hogy a Salzburg Festival olyan komoly civil és állami támogatásokat kap, szponzorálni olyan presztízst jelent, hogy ténylegesen csak a művészeti vezetőn múlik a műsor, nem az elsődleges szempont, hogy miért adnának szívesen pénzt a nézők. Ezzel együtt szinte lehetetlen bejutni, akkora az érdeklődés az előadások iránt.

A fesztivál mára elérte azt, hogy az összes előadásán a legnagyobb művészek lépjenek színpadra. Példának okáért Anna Netrebko egymás után 5 alkalommal lép színpadra idén a fesztiválon, gázsija mellesleg már önmagában meghaladja egy átlagos magyar kultúrfesztivál költségvetését. A legjobb zenészek, karmesterek, operaénekesek és operarendezők találkozója ez, ahonnan olyan nagyszerű előadások indultak útnak, mint például a legendás 2005-ös Traviata.

A fesztivál eddigi legnagyobb vállalkozása 2006-ban volt, amikor Mozart születésének 205. évfordulójára a zeneszerző mind a 22 operáját (a befejezetlent is) színpadra állították, majd még abban az évben DVD-n is kiadták.

A 2017-es program is szemet gyönyörködtető

A fesztivál meghatározó igazgatója volt közel harminc éven keresztül a karizmatikus, zsarnoki természetéről és egyben a tökéletes hangzásról ismert Herbert von Karajan. Karajan harminc év alatt lefektette és megszilárdította a zenei minőség alapkövetelményét, habár az előadások talán túl konzervatívok voltak. Mindenesetre Karajannak köszönhetően mai napig tökéletes a hangzás s az új igazgatók színesebbé formálták a műsort is.

Jelenleg Sven-Eric Bechtolf rendező a fesztivál igazgatója, aki kiáll a fesztivál prózai előadásai mellett is, ami művészi szempontból nagyon fontos az operisták számára, mert a két műfajból egymást beoltva nagyon izgalmas dolgok tudnak kijönni. A Salzburgi Ünnepi Játékok tehát a legfontosabb operafesztivál és egyben a legfontosabb színházfesztivál a német nyelvterületen belül, amihez 1971 óta Karajannak köszönhetően hozzátartozik a Salzburgi Pünkösdi Játékok is - ami szintén nem valami kis gittegyleti gyűlés, hanem a legrangosabb barokk- és klasszicista-zenei fesztivál, melynek jelenleg Ricardo Mutti az igazgatója.

A fesztivált 1964 óta mindig egy fontos személyiség előadása nyitja meg. Magyarországról Hanák Péter, Göncz Árpád és Szabó István tartottak eddig nyitóelőadásokat. Idén Ferdinand von Schirach van soron - a korábbi évek keynote speakereit az alábbi cikkben listázzák.

Az idei program a hagyományokhoz hűen hozza a kötelező darabokat, a kortárs műveket, a konzervatív és a provokatív rendezéseket egyaránt. A Titus kegyelme című Mozart-operától Reimann Learjén keresztül az Il due Foscariig több mint 10 operabemutatóval és ezen felül gyerek-operaelőadásokkal, interaktív operákkal, 13 prózai bemutatóval, többek között Ödön von Horváth Kasimir és Karoline-jával és Hofmannsthal hagyományos Jedermannjával és 17 koncerttel, többek között a Bécsi Filharmonikusok koncertjével várja Salzburg a Cote d’Azur forró zsivajában megfáradt közönségét.

Bejutni nem könnyű, a legolcsóbb program 30 eurónál indul és ez bizony felmegy 430 eurós jegyárig.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Kultúra Hihetetlen áron kelt el egy festmény a Sotheby’s árverésén
Kenessei András | 2024. március 10. 14:38
A világ két legnagyobb árverőháza közül a Sotheby’s (a másik a Christie’s) március 6-án tartotta az évad elejének egyik legfontosabb árverését, mint hangsúlyos évnyitót.
Kultúra Párhuzamok a Kádár-kori második nyilvánosság és a mai független média között - Klasszis podcast Haraszti Miklóssal és Danyi Gáborral
Szarvas György | 2024. január 20. 18:07
A napokban jelent meg Danyi Gábor Az írógép és az utazótáska című monográfiája a magyarországi szamizdat irodalom történetéről. Bár az 1980-as években, és annak főleg a második felében már gyakorlatilag nagyüzemi módszerekkel, gyakran állami nyomdákban, feketén folyt a hazai illegális  könyvek és folyóiratok nyomtatása, a szamizdatok kiadása és annak gyökerei az 1950-es évekre nyúlnak vissza. Ennek szerteágazó történetét, illetve a nagyon is sokszínű résztvevői kört idézi meg Danyi Gábor most megjelent munkájában. A Klasszis podcast adásában vele és a szamizdat Beszélő korabeli szerkesztőjével, Haraszti Miklóssal közösen azt kutattuk, miféle hasonlóságot lehet felfedezni a kádári és a mai Magyarország nyilvánosságában.
Kultúra A nap képe: újabb elképesztő tiltás a magyar könyvesboltokban
Kormos Olga | 2024. január 17. 10:03
Az Alexandra egyik könyvesboltjában olyan tájékoztató táblát tettek ki, amely már a fóliázáson is túlmutat. 
Kultúra Matrózpulcsi 500 dollárért - itt az új, nemzeti orosz divat
Elek Lenke | 2024. január 1. 18:15
Nem járja, hogy az oroszok a hanyatló Nyugat termékeiben parádézzanak. Ezen változtatna többek közt a Nina Donis divatház is - a cári és a nyugati kulturális panelek kevergetésével.
Kultúra Willy Wonka – a nagy csokiüzlet és filmbiznisz
Elek Lenke | 2023. december 17. 18:41
Mese és csokoládé – gyerekeknek biztos recept, de már évtizedek óta tudjuk, hogy nemcsak nekik. Mintha a XXI. században menekülnének a valóság elől a felnőttek, lásd a Harry Potter őrületet, meg a különféle fantasy-k és animációk sikerét.
Kultúra A legnagyobb karácsonyi sikerre Gyurcsány Ferenc is táncolt
Elek Lenke | 2023. december 16. 18:23
Mi a töretlen siker titka, és hányféle módon hoz pénzt máig is a karácsonyi romkomok koronázatlan királya?
Kultúra A botránymúzeum: miért áll a bál a világ egyik leghíresebb intézménye körül?
Kollár Dóra | 2023. december 10. 15:08
A British Museum jelentősége nem kérdéses, ám az intézmény így is problematikus több szempontból is.  
Kultúra A kölni nemcsak szagos víz, hanem színes árverés is
Kenessei András | 2023. november 19. 18:31
A november elején, Kölnben tartott árverésen Közép- és Kelet-Európa számos országából érkezett művek vártak a licitálókra. Megnéztük, hogyan szerepeltek a magyar művészek.
Kultúra Végetért Hollywood eddigi leghosszabb színészsztrájkja
Privátbankár.hu | 2023. november 9. 16:29
A hollywoodi színészcéh (SAG-AFTRA) szerdán előzetes megállapodásra jutott a film- és televízióstúdiókkal, és bejelentették, hogy csütörtökön délben véget ért Hollywood történetének mindeddig leghosszabb, 118 napig tartó színészsztrájkja.
Kultúra Komoly dilemma előtt Silvio Berlusconi örökösei
Kormos Olga | 2023. október 23. 17:52
A volt olasz miniszterelnök élete utolsó éveiben becslések szerint 20 millió eurót költött műalkotásokra. Gyakran televíziós aukciókon keresztül vásárolt álmatlan éjszakáin, ám ezek a művek nem feltétlenül képviseltek nagy értéket.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG