<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Egy ügyes húzással garantálják a teltházat a Sirály legújabb, londoni bemutatóján: egy világsztárt szerveztek be az egyik főszerepre. A jó hír, hogy Emilia Clarke-nak valóban testhezálló Nyina szerepe, és a rendező is pontosan tudja, hogyan kezelje az ilyen helyzeteket – talán a 19. század óta nem láttunk ilyen izgalmas Sirály-bemutatót.

Március 11-től láthatja a közönség Anton Pavlovics Csehov a magyar közönség által már réges-rég megunt Sirály című, egyébként briliáns darabját Londonban a Playhouse Theatre-ban. Ez persze önmagában nem lenne akkora hír, hiszen Csehov a világ legjátszottabb drámaírója - csak a West Enden es a Broadway-n több mint 15 különböző produkcióban mutatták be a drámát az elmúlt 20 évben. Ha nem lenne egyértelmű, akkor leszögezzük: ez rengeteg. Még Shakespeare-rel sem lehet ennyire lekötni az embereket, egyetlen más író vagy színdarab sem tudott ilyen számokat hozni.

Csehov kétséget kizárólag az irodalom és a színház egyik legfontosabb alakja. Nem csupán Oroszországban; hatása legalább olyan komoly, mint minden idők legkiválóbb férfi táncosának, Nyizsinszkijnek a táncban vagy éppen az orosz ötöknek a zeneirodalomban. Kulturális értelemben Oroszország és Európa kétséget kizáróan mélyen egybefonódik és egybefonódott mindig is. A Szovjetunió a maga idejében sokat rontott ezen a kapcsolaton, ugyanakkor felszámolni nem tudta. A kelet-közép-európai térség a kultúra szempontjából Oroszországhoz jóval közelebb áll, mint Nyugat-Európához - ebben az értelemben ha úgy vesszük, az EU sem tud teljes lenni addig, ameddig nem fogadja be (vagy legalábbis el) az oroszokat. És itt egyáltalán nem a politikai vonalra, hanem az orosz emberekre, civilekre, a kultúrára gondolunk.

Ahogy az már csak lenni szokott, a Sirály 1896-os szentpétervári ősbemutatója annak rendje és módja szerint megbukott és alig néhány előadás után le is vették a műsorról. A darab első sikere az 1898-as Moszkvai Művész Színház bemutatója volt. A legendás társulat éppen akkor volt alakulóban, ez volt az első nagy sikerük - Trigorint maga Konsztantyin Szergejevics Sztanyiszlavszkij alakította, Arkangyinát pedig Csehov későbbi felesége, Olga Knipper. Ennek az előadásnak a sikere miatt lett a színház örökös jelképe a sirály figura.

Nyilvánvalóan látott már pár jó Sirály-előadást a világ (különösen azokban az országokban, ahol figyelnek arra, hogy a darab műfaja a szerző szerint: vígjáték), azonban könnyen lehet, hogy az 1898-as moszkvai bemutató óta nem került annyira hype-olt produkció a színpadra, mint a mostani. És ez most gyakorlatilag egyetlen embernek köszönhető. Ugyanis Nyinácska szerepét a Sárkányok Anyja, a Trónok harcából ismert Emilia Clarke fogja alakítani!

Dióhéjban a sztori

A darab a családi nyaralóban játszódik, ahová pihenni tér Irina Nyikolajevna (azaz Arkangyina), az orosz sztárszínésznő. Fia, az érzékeny lelkű, nem eléggé szeretett-elhanyagolt Trepljov színdarabbal készül édesanyjának, melyet ő maga ír és rendez, s szerelme, a gyönyörű Nyina jatsza a főszerepet - aki nem csak Trepljov kedvéért megy bele a játékba: meg akarja mutatni magát a színésznő elott, hátha az magával viszi Moszkvába. Nyinácska tényleg komolyan veszi az előadást: kegyetlen, zsarnoki apja elől is megszökik, hogy játszhasson.

Gyülekeznek a vendégek: a ház lakói, s Arkangyina családja és barátai - egyébként mindegyikük élete egy-egy kis tragédia. Arkangyina azonban pihenni érkezett. Nem a fiát babusgatni, nem annak a nőjét futtatni, nem a testvére problémáit hallgatni... a szeretőjével, Trigorinnal szeretné múlatni az időt és szórakozni akar. Csakhogy ez a Nyina nem behúzza előle Trigorint? De... Arkangyina összeomlik. Trepljov is összeomlik. Majd évek telnek el, mialatt Nyina gyermeke meghal, Trigorin is elhagyja. Arkangyina szeretőjével újra a családi nyaralóba érkezik, fia már nagyon várja, meglepetéssel is készül. A nem túl sikeres színésznővé vált Nyina is épp a közelben van, össze is futnak Trepljovval, akit a nő újra kikosaraz, ezért öngyilkos lesz. (Itt egy kicsit újra emlékeztetnénk arra, hogy Csehov meghatározása szerint a darab műfaja: vígjáték.)

A húzónév megvan, a többiekre még várunk

Sajnos a színház még nem tette nyilvánossá, hogy ki játssza Arkagyinát, Trigorint és Trepljovot - pedig tulajdonképpen a rendezés mellett ezen a 4 karakteren, illetve ezek megteremtésén múlik a darab sikere. Aggodalomra azonban semmi ok: Jamie Lloyd, a darab rendezője, a társulat igazgatója bizonyított már korábban többször is hasonló helyzetekben. Minden produkciójában van egy nagy név, például James McAvoy vagy Jessica Chastain, akikkel eladják a jegyeket - de az összes produkció több egyetlen hangzatos névnél. Nagyon komoly művészi munka folyik a Jamie Lloyd Company próbatermeiben. (És mellesleg a társulat évente 15 ezer jegyet ajándékoz el rászorulóknak.)

Emilia Clarke-nak amúgy nagyon testhezálló ez a szerep igazán kíváncsian várjuk, képes-e élőben, színpadon 3 órán keresztül fenntartani a feszültséget. Drukkolunk neki.

Az előadás március 11-től május 30-ig látható Londonban, jegyek 32,5 fonttól itt.

Szilveszteri bónusz: a legjobb magyar Három nővér

És ha már szilveszter van, és úgyis Csehovon jár az eszünk, idézzük fel a magyar színházi élet egyik, ha nem a legjobb Csehov-adaptációját. Nem lehetne ma sem aktuálisabb... A Három nővér Márkus László, Haumann Péter, Körmendi János előadásában:

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Kultúra Botticelli-nők bűnbe esnek, ráadásul 1,6 millió dollárért – egy festő hirtelen felértékelődése a piacon
Bendl Vera | 2022. június 26. 12:10
Anna Weyant műveiért legalább kétszázan állnak sorba, az idei aukciókon a becsült ár ötszöröséért keltek el a festményei. Vajon tartja-e ezt az iramot a művész, aki még Larry Gagosian kedvese is lett?
Kultúra Viccesek, de komoly céljuk van: a reményt szeretnék látni az ukrán gyerekek szemében, nem a félelmet - videó
Bendl Vera – Izsó Márton | 2022. június 21. 14:49
A Bohócok Határok Nélkül csapata Belgiumból jött Magyarországra, hogy nevetéssel gyógyítsák az ukrán gyerekek túlzottan is friss traumáit. Nem nyugszanak, amíg meg nem történik a csoda. 
Kultúra Egy plakát ára néhány százezertől több millióig terjedhet – art deco a Nemzeti Galériában
Bendl Vera | 2022. június 11. 14:12
Egyre keresettebbek a magyar plakátok. De vajon a magyar művészet melyik korszaka a legértékesebb a műgyűjtők számára? Az art deco plakátkiállítás kapcsán szakértőkkel beszélgettünk.
Kultúra A királyi (királynői) platinabiznisz – Metróvonal, teadélután és trifle torta
Elek Lenke | 2022. június 4. 18:02
Ez a hétvége emlékezetes lesz minden brit számára – de már azok voltak a néhány héttel ezelőttiek is.
Kultúra 150 ezer dollárért adhatják el az antik szobrot, pedig illegális műkincskereskedőknél is feltűnt
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 18:40
Az aukciósház tagad és értetlenkedik, a professzor fotókkal akarja bizonyítani a tárgy ismeretlen, sötét eredetét.
Kultúra Túl sokat tud rólunk
Jernei Gábor | 2022. május 15. 16:40
Könyvajánló Petőcz András Az öregasszony, aki valamikor kislány volt kötetéről.
Kultúra Két könyv, vér folyik bennük - könyvajánló
Bíró Vilma | 2022. március 14. 16:48
A közismert haditudósító, Jászberényi Sándor megírta, hogy milyen, ha valaki ott van, az egésznek a közepében. 
Kultúra Hamarosan elkezdik kutatni az univerzum eredetét
Privátbankár.hu | 2022. február 4. 19:27
A James Webb, a Hold mögött elhelyezkedő speciális űrteleszkóp hamarosan megkezdi az első csillag vizsgálatát. A következő tíz évben talán pontosabb tudásunk lesz arról, hogyan és miként jött létre a galaxisunk.
Kultúra Sok mindenben hasonlít a hajdani szamizdat és a mai online sajtó
Szarvas György | 2022. január 2. 13:15
Éppen negyven éve jelent meg a legrangosabb hazai szamizdat folyóirat, a Beszélő. Haraszti Miklós, a lap egyik korabeli szerkesztője ebből az alkalomból érdekes összevetést tett a nyolcvanas évek és a mostani nyilvánosság szerkezetével kapcsolatban. A nyilvánvaló különbségek mellett komoly hasonlóságok is tetten érhetők a két korszak között.
Kultúra 2 perc, és mehetsz a Budapest Borfesztiválra!
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 9. 12:17
Szánj ránk 2 percet és nyerj páros belépőt a 30. Budapest Borfesztiválra!
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG