BUX
32 265.92
-1.00%
-326.00
OTP
9 100.00
+3.23%
+285.00
MOL
1 885.00
-5.75%
-115.00
RICHTER
6 085.00
-2.01%
-125.00
MTELEKOM
355.00
+0.00%
+0.00
 
2019. december 31. 15:28

Egy ügyes húzással garantálják a teltházat a Sirály legújabb, londoni bemutatóján: egy világsztárt szerveztek be az egyik főszerepre. A jó hír, hogy Emilia Clarke-nak valóban testhezálló Nyina szerepe, és a rendező is pontosan tudja, hogyan kezelje az ilyen helyzeteket – talán a 19. század óta nem láttunk ilyen izgalmas Sirály-bemutatót.

Március 11-től láthatja a közönség Anton Pavlovics Csehov a magyar közönség által már réges-rég megunt Sirály című, egyébként briliáns darabját Londonban a Playhouse Theatre-ban. Ez persze önmagában nem lenne akkora hír, hiszen Csehov a világ legjátszottabb drámaírója - csak a West Enden es a Broadway-n több mint 15 különböző produkcióban mutatták be a drámát az elmúlt 20 évben. Ha nem lenne egyértelmű, akkor leszögezzük: ez rengeteg. Még Shakespeare-rel sem lehet ennyire lekötni az embereket, egyetlen más író vagy színdarab sem tudott ilyen számokat hozni.

Csehov kétséget kizárólag az irodalom és a színház egyik legfontosabb alakja. Nem csupán Oroszországban; hatása legalább olyan komoly, mint minden idők legkiválóbb férfi táncosának, Nyizsinszkijnek a táncban vagy éppen az orosz ötöknek a zeneirodalomban. Kulturális értelemben Oroszország és Európa kétséget kizáróan mélyen egybefonódik és egybefonódott mindig is. A Szovjetunió a maga idejében sokat rontott ezen a kapcsolaton, ugyanakkor felszámolni nem tudta. A kelet-közép-európai térség a kultúra szempontjából Oroszországhoz jóval közelebb áll, mint Nyugat-Európához - ebben az értelemben ha úgy vesszük, az EU sem tud teljes lenni addig, ameddig nem fogadja be (vagy legalábbis el) az oroszokat. És itt egyáltalán nem a politikai vonalra, hanem az orosz emberekre, civilekre, a kultúrára gondolunk.

Ahogy az már csak lenni szokott, a Sirály 1896-os szentpétervári ősbemutatója annak rendje és módja szerint megbukott és alig néhány előadás után le is vették a műsorról. A darab első sikere az 1898-as Moszkvai Művész Színház bemutatója volt. A legendás társulat éppen akkor volt alakulóban, ez volt az első nagy sikerük - Trigorint maga Konsztantyin Szergejevics Sztanyiszlavszkij alakította, Arkangyinát pedig Csehov későbbi felesége, Olga Knipper. Ennek az előadásnak a sikere miatt lett a színház örökös jelképe a sirály figura.

Nyilvánvalóan látott már pár jó Sirály-előadást a világ (különösen azokban az országokban, ahol figyelnek arra, hogy a darab műfaja a szerző szerint: vígjáték), azonban könnyen lehet, hogy az 1898-as moszkvai bemutató óta nem került annyira hype-olt produkció a színpadra, mint a mostani. És ez most gyakorlatilag egyetlen embernek köszönhető. Ugyanis Nyinácska szerepét a Sárkányok Anyja, a Trónok harcából ismert Emilia Clarke fogja alakítani!

Dióhéjban a sztori

A darab a családi nyaralóban játszódik, ahová pihenni tér Irina Nyikolajevna (azaz Arkangyina), az orosz sztárszínésznő. Fia, az érzékeny lelkű, nem eléggé szeretett-elhanyagolt Trepljov színdarabbal készül édesanyjának, melyet ő maga ír és rendez, s szerelme, a gyönyörű Nyina jatsza a főszerepet - aki nem csak Trepljov kedvéért megy bele a játékba: meg akarja mutatni magát a színésznő elott, hátha az magával viszi Moszkvába. Nyinácska tényleg komolyan veszi az előadást: kegyetlen, zsarnoki apja elől is megszökik, hogy játszhasson.

Gyülekeznek a vendégek: a ház lakói, s Arkangyina családja és barátai - egyébként mindegyikük élete egy-egy kis tragédia. Arkangyina azonban pihenni érkezett. Nem a fiát babusgatni, nem annak a nőjét futtatni, nem a testvére problémáit hallgatni... a szeretőjével, Trigorinnal szeretné múlatni az időt és szórakozni akar. Csakhogy ez a Nyina nem behúzza előle Trigorint? De... Arkangyina összeomlik. Trepljov is összeomlik. Majd évek telnek el, mialatt Nyina gyermeke meghal, Trigorin is elhagyja. Arkangyina szeretőjével újra a családi nyaralóba érkezik, fia már nagyon várja, meglepetéssel is készül. A nem túl sikeres színésznővé vált Nyina is épp a közelben van, össze is futnak Trepljovval, akit a nő újra kikosaraz, ezért öngyilkos lesz. (Itt egy kicsit újra emlékeztetnénk arra, hogy Csehov meghatározása szerint a darab műfaja: vígjáték.)

A húzónév megvan, a többiekre még várunk

Sajnos a színház még nem tette nyilvánossá, hogy ki játssza Arkagyinát, Trigorint és Trepljovot - pedig tulajdonképpen a rendezés mellett ezen a 4 karakteren, illetve ezek megteremtésén múlik a darab sikere. Aggodalomra azonban semmi ok: Jamie Lloyd, a darab rendezője, a társulat igazgatója bizonyított már korábban többször is hasonló helyzetekben. Minden produkciójában van egy nagy név, például James McAvoy vagy Jessica Chastain, akikkel eladják a jegyeket - de az összes produkció több egyetlen hangzatos névnél. Nagyon komoly művészi munka folyik a Jamie Lloyd Company próbatermeiben. (És mellesleg a társulat évente 15 ezer jegyet ajándékoz el rászorulóknak.)

Emilia Clarke-nak amúgy nagyon testhezálló ez a szerep igazán kíváncsian várjuk, képes-e élőben, színpadon 3 órán keresztül fenntartani a feszültséget. Drukkolunk neki.

Az előadás március 11-től május 30-ig látható Londonban, jegyek 32,5 fonttól itt.

Szilveszteri bónusz: a legjobb magyar Három nővér

És ha már szilveszter van, és úgyis Csehovon jár az eszünk, idézzük fel a magyar színházi élet egyik, ha nem a legjobb Csehov-adaptációját. Nem lehetne ma sem aktuálisabb... A Három nővér Márkus László, Haumann Péter, Körmendi János előadásában:

Kultúra Nem akarunk stresszelni, de muszáj elkezdeni a karácsonyi tervezést
Privátbankár.hu | 2020. április 4. 18:44
Úgy tűnik, mégiscsak van remény a Netflixnek: ritkán ugyan, de előfordul, hogy a rendkívül felszínes munka eredménye egy valóban értékes alkotás lesz. Aki úgy gondolja, hogy a karácsonyi hangulathoz elengedhetetlen egy A diótörő-előadás, azoknak van egy jó hírünk. A bejglit még tényleg korai lenne megsütni, de van, ami nem tűr halasztást.
Kultúra A pszichiátriai kezeléseket is felforgatja a járvány
Privátbankár.hu | 2020. április 4. 06:30
A koronavírus-járvány magyarországi elterjedése alaposan felforgatta a pszichiátriai betegek életét, de az ellátás egész rendszerét is. Időközben megjelentek a rendeléseken a vírusfóbiások, a kórházak pszichiátriai osztályain a személyes kapcsolatok megszakadása a korábbiaknál sokkal nehezebb helyzetet idézett elő, az orvosokon és az ápolószemélyzeten hatalmas lett a nyomás. A lapunk által megkérdezett egyik pszichiáter pedig a cikk készülésekor kapta el a kórt. 
Kultúra Könyvajánló: Magánszféra és hatalom
Privátbankár.hu | 2020. április 1. 17:10
Napjainkra az információ a hatalom egyik legfőbb eszközévé vált. Jogos tehát a kérdés, hogy milyen adatokat, információkat követelhet és szerezhet meg a politikai vezetés a társadalom tagjairól, más országok állampolgárairól vagy épp a piaci résztvevőkről arra hivatkozva, hogy mindez az ő védelmüket szolgálja – például terrortámadás vagy vírusjárvány veszélye esetén.  
Kultúra Elmarad a Budapesti Tavaszi Fesztivál
Privátbankár.hu / MTI | 2020. március 28. 18:00
Nem tartják meg az április és 3. és 19. közötti időszakra tervezett 40. Budapesti Tavaszi Fesztivált (BTF) a koronavírus okozta nemzetközi egészségügyi veszélyhelyzet miatt.
Kultúra Gangon élni világnézet
Szarvas György | 2020. március 27. 20:01
Olaszországban a balkonon koncerteznek, Magyarországon pedig a gangélet kezd újraéledni a koronavírus-járvány alatt. Munkatársunk egy tárcanovellában örökítette meg tapasztalatait.
Kultúra Koronavírus: Facebook-csoport segíti a tájékoztatást egy somogyi településen
Szarvas György | 2020. március 22. 11:29
Vidéken is helyzet van koronavírus ügyben, bár erről kevesebb szó esik. Karádon, egy kis somogyi településen már nyolcan vannak önkéntes karanténban, nem tudni, hogy a hétfőn megérkezett német és svájci háztulajdonosok érintettek-e, és hogy az iskolabezárással hogyan oldják meg a rászoruló gyerekek étkeztetését. Egy civil Facebook-csoport talán segít majd.
Kultúra Mi lesz a színészekkel?
Privátbankár.hu | 2020. március 21. 18:35
Köztudott, hogy a koronavírus-járvány következtében az elmúlt napokban bezártak a színházak, elmaradnak az előadások, fellépések. Kíváncsiak voltunk, hogy a színházaknak van-e elképzelése arról, hogy hogyan, miből fizetik a művészeiket.
Kultúra Ömlik ránk az ingyen kultúra – mi az, amit tényleg nem szabad kihagyni?
Privátbankár.hu | 2020. március 19. 20:27
A CoViD-19 okozta pánik és a streaming szolgáltatók uborkaszezonja elhozta a színházi közvetítések idejét. A sok lehetőség közül ajánlunk pár olyan programot, melyeknek a megtekintéséért a koronavírus nélkül egyébként sokat kellene fizetünk.
Kultúra Mielőtt bekattanunk – a karanténból jelentjük
Gáspár András | 2020. március 17. 20:10
A koronavírus terjedése miatt szerkesztőségünk számos munkatársa is önkéntes karanténba vonult. Miként élik meg a mindennapokat? Hogyan bírják a bezártságot, a személyes találkozások hiányát? Működik-e a digitális munkarend? És hogy csinálják, hogy nem kattannak be?
Kultúra Legyek angyal, ha ördög vagyok? – Vészhelyzeti beszélgetés Szűcs Gabi énekesnővel
Privátbankár.hu | 2020. március 17. 17:31
Interjú Szűcs Gabi EMeRTon- és Fonogram díjas énekesnővel, a Cotton Club Singers alapító tagjával a szabadúszó-lét kiszolgáltatottságáról, jubileumokról, életre szóló döntésekről, fentről és lentről, csücsörítésről és munkáról.
hírlevél