5p
A nyári limonádék helyett szokatlanul kemény darabbal indítja a nyári szezont a Londoni Nemzeti Színház. Kushner klasszikusával reagálnak a nem annyira vidám londoni közhangulatra brexitestől-bevándorlóstól-terrorizmusostól kétszer három órán keresztül. Ritka alkalom, hogy egy világvárosban a helyieknek állítanak színpadra egy produkciót, nem a turistáknak - pont ezért kell nekünk is megnéznünk.

Harmadikra sikerült - nem kicsit, nagyon

Április 11-én kezdődik a nyári színházi szezon Londonban, a Londoni Nemzeti Színház Tony Kushner mára klasszikussá vált művével, az Angyalok Amerikábannal indít a Lyttelton Theatre-ben.

A darab története egyébként igazi mintapélda arra, miért nem szabad soha semmit feladni. 1990-ben az első, kétórás bemutató nagyot bukott. Kushner átdolgozta, a három és félórás változat 1991-ben szintén megbukott. 1993-ban aztán a Broadway-n mutatták be a ma ismert két részes, hat felvonásos változatot, mely óriási sikert és díjesőt hozott.

Számtalan országban bemutatták már, többnyire zajos sikerrel (itthon a Vígszínház és a Nemzeti Színház is műsorra tűzte, azonban mindkét produkció megbukott), készült belőle egy minisorozat az HBO gondozásában Mike Nichols rendezésében Meryl Streep, Al Pacino, Emma Thompson, Ben Shenkman, Justin Kirk, Jeffrey Wright és Mary-Louise Parker főszereplésével. A sorozat 5 Golden Globe-ot, és a 21 jelölésből 11 Emmy-díjat nyert, mellyel rekordot döntött és tart azóta is.

Már megint egy Magyarországon kívüli magyar világsiker

Eötvös Péter operát írt a mű alapján, melyet 2004-ben mutattak be a hihetetlen tradíciókkal bíró Théâtre du Châtelet Paris színpadán – igen, ez ugyanaz az intézmény, melyben még a század elején a világ megismerkedett az orosz balettel és operával, s amelynek olyan zeneszerzők dolgoztak korábban, mint Csajkovszkij, Mahler vagy éppen Richard Strauss. Az opera világsikerű lett, számos komoly helyen műsorra tűzték és méltatták a magyar operát (Magyarországon viszont nem láthattuk és nem hallhattuk).

Pazar Gárda

A Londoni Nemzeti Színház produkciójának szereplőgárdája és alkotócsapata pazar. Az egyik főszerepet Russel Tovey játssza, aki tinédzser-színészként ért el sikereket, mára azonban férfi vált belőle. Korosztálya egyik legjobb - ha nem a legjobb - színésze, s nyíltan meleg. Ennek azért van itt jelentősége, mert lassan láthatóvá válik az a tendencia, hogy a színészek és az általuk eljátszott karakterek azonosíthatóak legyenek - kerekesszékes karaktert kerekesszékes művész játsszon, meleget meleg. Vannak ugyanis olyan élethelyzetek és érzelmi állapotok, melyek elképzelhetetlenek valódi tapasztalatok híján.

A főszereplők között találkozhatunk Andrew Garfield valamint az Olivier-, Tony- és Golden Globe-díjas Nathan Lane nevével is. A darabot nem más rendezi, mint a brit Nemzeti Színház kincse, Marianne Elliott, aki a War Horse-ért Tony-díjat kapott és aki jelenleg talán a legizgalmasabb klasszikusszínház-rendező.

A készülő produkció zenéjét az Olivier-díjas Adrian Sutton jegyzi.

A darab teaserét elnézve a megszokottól merőben eltérő produkcióra számíthatunk - ezt a gyanúnkat erősíti önmagában az a tény, hogy a színház nagyjából 10 év után ismét színpadra tűzi a művet. Külföldön nem szokás ilyen sűrűn játszani egy darabot, ami igencsak különös lehet számunkra, akik minden évben Nórát, A vágy villamosát és Cseresznyéskertet nézhetünk szerte az országban.

Nyári limonádé helyett most ezt adja ki a brit közhangulat

Az Angyalok Amerikában egy igen kemény és drámai, ugyanakkor végtelen humoros és bájos társadalmi-politikai dráma. Két részből áll, a Közeleg az ezredfordulóból és a Peresztrojkából. Mindkét részt három felvonásban játsszák. (A londoni Nemzeti bizonyos napokon az első és bizonyos napokon a második részt játssza, illetve hetente egyszer egymás után tűzik műsorra a két részt.)

A drámai főhős, Prior Walter köré szőtt történet beszél hitről és vallásról, társadalmi különbségekről, migrációról, életről és halálról, nyomorról és boldogságról. A nyolcvanas évek közepén Prior Waltert, a meleg New York-i srácot HIV-pozitívként diagnosztizálják. Élete azonban nem csak a betegségtől és annak társadalmi átkaitól változik meg, hanem mert egy angyal látogat el hozzá és felhívja a figyelmét arra, hogy ő egy próféta. Isteni küldetése végrehajtása után pedig a mennyek országát kínálja neki.

A szövegkönyv nagyon kifinomult. Kushner az amerikai kortárs irodalom és a világ kortárs drámairodalmának igen kiemelkedő alakja. Megszámlálhatatlan díjat kapott már, köztük Emmy-t, Golden Globe-ot, BAFTA-t, Tony-t és Olivier-t. Az Angyalok Amerikábanért kiérdemelte a Pulitzer-díjat is.

A premier április 11-én, azaz holnap lesz Londonban, és bár már az összes jegy elfogyott egész nyárra, ez ne riasszon vissza senkit: nyugodtan menjünk oda előadás előtt a színházhoz, mert mindig tartanak vissza jegyet aznapi eladásra, továbbá sokszor szabadulnak fel helyek - sőt, még állójegyeket is kiadnak. Emellett minden előadásra kisorsolnak két VIP-jegyet is.

Az előadás honlapja >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Kultúra Fuldokolnak a független színházak, de az állam nem dob nekik mentőövet
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 08:31
A minősítéssel nem rendelkező előadó-művészeti szervezetek állami támogatása egyelőre nem szűnt meg, de a pályázatok útján nekik juttatott támogatás legfeljebb zsebpénznek jó. Már persze azoknak, akik kapnak egyáltalán valamit. 
Kultúra A nap képe: a Hősök terén mutatták meg magukat Magyarország szépei
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 14:09
Ott volt ugyanis az idei Magyarország Szépe - Miss World Hungary szépségverseny közönségtalálkozója.
Kultúra "Elegem van a háborúból, elegem van Putyinból" – orosz-ukrán összefogás Varsóban
Wéber Balázs | 2024. június 16. 19:05
Egy lengyel zenei fesztiválon orosz és ukrán művészek is felléptek, háború- és Putyin-ellenes szólamokat hangoztatva. A közönségben lengyelek mellett fehéroroszok, ukránok és oroszok is jelen voltak, a jegybevétel egy részét pedig a háború miatt traumatizált ukrán gyerekek megsegítésére ajánlották fel.       
Kultúra Lottónyereményre vár? - inkább nézzen körül a padláson!
Privátbankár.hu | 2024. május 12. 12:07
Sokszor vagyont érő műkincsek, festmények tulajdonosai lehetünk - tudtunkon kívül.
Kultúra Megfejthették Leonardo da Vinci évszázados titkát
Kollár Dóra | 2024. május 11. 15:30
Leonardo da Vinci legendás festményének hátteréről végtelen hosszú ideje folyik a vita.
Kultúra Önnek mennyit ér a kultúra? És fizetne is érte?
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 08:55
Egyre több kulturális szolgáltató dönt úgy, hogy közösségi finanszírozás keretében próbálja megvalósítani egy-egy projektjét. Laptársunk, az Mfor azt nézte meg három példán keresztül, hogy ez a gyakorlat milyen formákban működik itthon. 
Kultúra Miben tér el egy kísérleti jelleggel létrehozott oktatási intézmény az államiaktól?
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 06:51
Interjú Halácsy Péterrel, a Budapest School egyik alapítójával.
Kultúra Hihetetlen áron kelt el egy festmény a Sotheby’s árverésén
Kenessei András | 2024. március 10. 14:38
A világ két legnagyobb árverőháza közül a Sotheby’s (a másik a Christie’s) március 6-án tartotta az évad elejének egyik legfontosabb árverését, mint hangsúlyos évnyitót.
Kultúra Párhuzamok a Kádár-kori második nyilvánosság és a mai független média között - Klasszis podcast Haraszti Miklóssal és Danyi Gáborral
Szarvas György | 2024. január 20. 18:07
A napokban jelent meg Danyi Gábor Az írógép és az utazótáska című monográfiája a magyarországi szamizdat irodalom történetéről. Bár az 1980-as években, és annak főleg a második felében már gyakorlatilag nagyüzemi módszerekkel, gyakran állami nyomdákban, feketén folyt a hazai illegális  könyvek és folyóiratok nyomtatása, a szamizdatok kiadása és annak gyökerei az 1950-es évekre nyúlnak vissza. Ennek szerteágazó történetét, illetve a nagyon is sokszínű résztvevői kört idézi meg Danyi Gábor most megjelent munkájában. A Klasszis podcast adásában vele és a szamizdat Beszélő korabeli szerkesztőjével, Haraszti Miklóssal közösen azt kutattuk, miféle hasonlóságot lehet felfedezni a kádári és a mai Magyarország nyilvánosságában.
Kultúra A nap képe: újabb elképesztő tiltás a magyar könyvesboltokban
Kormos Olga | 2024. január 17. 10:03
Az Alexandra egyik könyvesboltjában olyan tájékoztató táblát tettek ki, amely már a fóliázáson is túlmutat. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG