TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A nyári limonádék helyett szokatlanul kemény darabbal indítja a nyári szezont a Londoni Nemzeti Színház. Kushner klasszikusával reagálnak a nem annyira vidám londoni közhangulatra brexitestől-bevándorlóstól-terrorizmusostól kétszer három órán keresztül. Ritka alkalom, hogy egy világvárosban a helyieknek állítanak színpadra egy produkciót, nem a turistáknak - pont ezért kell nekünk is megnéznünk.

Harmadikra sikerült - nem kicsit, nagyon

Április 11-én kezdődik a nyári színházi szezon Londonban, a Londoni Nemzeti Színház Tony Kushner mára klasszikussá vált művével, az Angyalok Amerikábannal indít a Lyttelton Theatre-ben.

A darab története egyébként igazi mintapélda arra, miért nem szabad soha semmit feladni. 1990-ben az első, kétórás bemutató nagyot bukott. Kushner átdolgozta, a három és félórás változat 1991-ben szintén megbukott. 1993-ban aztán a Broadway-n mutatták be a ma ismert két részes, hat felvonásos változatot, mely óriási sikert és díjesőt hozott.

Számtalan országban bemutatták már, többnyire zajos sikerrel (itthon a Vígszínház és a Nemzeti Színház is műsorra tűzte, azonban mindkét produkció megbukott), készült belőle egy minisorozat az HBO gondozásában Mike Nichols rendezésében Meryl Streep, Al Pacino, Emma Thompson, Ben Shenkman, Justin Kirk, Jeffrey Wright és Mary-Louise Parker főszereplésével. A sorozat 5 Golden Globe-ot, és a 21 jelölésből 11 Emmy-díjat nyert, mellyel rekordot döntött és tart azóta is.

Már megint egy Magyarországon kívüli magyar világsiker

Eötvös Péter operát írt a mű alapján, melyet 2004-ben mutattak be a hihetetlen tradíciókkal bíró Théâtre du Châtelet Paris színpadán – igen, ez ugyanaz az intézmény, melyben még a század elején a világ megismerkedett az orosz balettel és operával, s amelynek olyan zeneszerzők dolgoztak korábban, mint Csajkovszkij, Mahler vagy éppen Richard Strauss. Az opera világsikerű lett, számos komoly helyen műsorra tűzték és méltatták a magyar operát (Magyarországon viszont nem láthattuk és nem hallhattuk).

Pazar Gárda

A Londoni Nemzeti Színház produkciójának szereplőgárdája és alkotócsapata pazar. Az egyik főszerepet Russel Tovey játssza, aki tinédzser-színészként ért el sikereket, mára azonban férfi vált belőle. Korosztálya egyik legjobb - ha nem a legjobb - színésze, s nyíltan meleg. Ennek azért van itt jelentősége, mert lassan láthatóvá válik az a tendencia, hogy a színészek és az általuk eljátszott karakterek azonosíthatóak legyenek - kerekesszékes karaktert kerekesszékes művész játsszon, meleget meleg. Vannak ugyanis olyan élethelyzetek és érzelmi állapotok, melyek elképzelhetetlenek valódi tapasztalatok híján.

A főszereplők között találkozhatunk Andrew Garfield valamint az Olivier-, Tony- és Golden Globe-díjas Nathan Lane nevével is. A darabot nem más rendezi, mint a brit Nemzeti Színház kincse, Marianne Elliott, aki a War Horse-ért Tony-díjat kapott és aki jelenleg talán a legizgalmasabb klasszikusszínház-rendező.

A készülő produkció zenéjét az Olivier-díjas Adrian Sutton jegyzi.

A darab teaserét elnézve a megszokottól merőben eltérő produkcióra számíthatunk - ezt a gyanúnkat erősíti önmagában az a tény, hogy a színház nagyjából 10 év után ismét színpadra tűzi a művet. Külföldön nem szokás ilyen sűrűn játszani egy darabot, ami igencsak különös lehet számunkra, akik minden évben Nórát, A vágy villamosát és Cseresznyéskertet nézhetünk szerte az országban.

Nyári limonádé helyett most ezt adja ki a brit közhangulat

Az Angyalok Amerikában egy igen kemény és drámai, ugyanakkor végtelen humoros és bájos társadalmi-politikai dráma. Két részből áll, a Közeleg az ezredfordulóból és a Peresztrojkából. Mindkét részt három felvonásban játsszák. (A londoni Nemzeti bizonyos napokon az első és bizonyos napokon a második részt játssza, illetve hetente egyszer egymás után tűzik műsorra a két részt.)

A drámai főhős, Prior Walter köré szőtt történet beszél hitről és vallásról, társadalmi különbségekről, migrációról, életről és halálról, nyomorról és boldogságról. A nyolcvanas évek közepén Prior Waltert, a meleg New York-i srácot HIV-pozitívként diagnosztizálják. Élete azonban nem csak a betegségtől és annak társadalmi átkaitól változik meg, hanem mert egy angyal látogat el hozzá és felhívja a figyelmét arra, hogy ő egy próféta. Isteni küldetése végrehajtása után pedig a mennyek országát kínálja neki.

A szövegkönyv nagyon kifinomult. Kushner az amerikai kortárs irodalom és a világ kortárs drámairodalmának igen kiemelkedő alakja. Megszámlálhatatlan díjat kapott már, köztük Emmy-t, Golden Globe-ot, BAFTA-t, Tony-t és Olivier-t. Az Angyalok Amerikábanért kiérdemelte a Pulitzer-díjat is.

A premier április 11-én, azaz holnap lesz Londonban, és bár már az összes jegy elfogyott egész nyárra, ez ne riasszon vissza senkit: nyugodtan menjünk oda előadás előtt a színházhoz, mert mindig tartanak vissza jegyet aznapi eladásra, továbbá sokszor szabadulnak fel helyek - sőt, még állójegyeket is kiadnak. Emellett minden előadásra kisorsolnak két VIP-jegyet is.

Az előadás honlapja >>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Kultúra Szeretnénk, ha minden városban lenne egy helyi csoport - videóinterjú Nagy Emesével, a Heti Betevő alapító tagjával
Szarvas György | 2020. október 24. 06:37
A Világélelmezési Programnak ítélte oda 2020-ban a Nobel-békedíjat és az azzal járó 10 millió svéd koronát (345 millió forintot) a norvég Nobel Bizottság. A világszintű kezdeményezések általában akkor tudnak hatékonyan működni, ha helyi szinten vannak erős segítőik. Nagy Emesével, a Heti Betevő Egyesület alapító tagjával beszélgettünk.
Kultúra Másfél évtizede '56 teljesen hamisan összemosódik a jobboldali követelésekkel - videóinterjú Eörsi László történésszel
Szarvas György | 2020. október 23. 06:48
Eörsi László harminc év alatt gyakorlatilag feltérképezte az összes budapesti felkelőcsoport működését; a pesti és budai srácok történetének megírása után pedig záródarabként most jelenteti meg, "Külpesti srácok" címmel a külvárosok felkelőinek hősi történetét. A könyv októberben kerül a boltokba. 
Kultúra "Jó helyre került ez a mostani irodalmi Nobel-díj" - videóinterjú Gerevich András költővel
Szarvas György | 2020. október 17. 19:13
Louise Glück 77 éves amerikai költőnő lett 2020 irodalmi Nobel-díjasa – jelentette be a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. Az indoklás így hangzik: „összetéveszthetetlen költői hangjáért, mely zord szépségével egyetemessé teszi az egyéni létezést”. Gerevich András költő, műfordítóval beszélgetünk. 
Kultúra Második hullám - nehéz helyzetbe kerülhetnek a kevesebb erőforrással működő magánszínházak
Szarvas György | 2020. október 17. 12:18
A Hatszín Teátrum az első vesztese a színházi élet szereplői közül, amely a járvány miatt ideiglenes bezárásra kényszerült. Tény, hogy a kevesebb tartalékkal, kisebb erőforrással működő színházak feladhatják, míg a nagyobbak a nézőszám esetleges visszaesésével számolhatnak.  
Kultúra Az üzleti életben is sok helyzetet le lehet fordítani a sakk nyelvére - videóinterjú Polgár Judittal
Szarvas György | 2020. október 11. 16:32
Október 10-én, szombaton rendezik meg hatodik alkalommal a Polgár Judit által alapított, és mára már nagy hagyománnyal bíró Világ-sakkfesztivált, amely a pandémia miatt idén az online térbe költözik. Ebből az alkalomból beszélgettünk a sakk nagymesterrel, arról, hogy ez az ősi játék miként segíthet kilépni a gyerekeknek a virtuális világból. 
Kultúra Megtudhatjuk, hol esett el nagyapa a nagy háborúban - videóinterjú Dr. Számvéber Norberttel
Szarvas György | 2020. október 4. 14:49
Bárki számára hozzáférhető, és így kutatható az I. világháborúban hősi halált halt, megsebesült, vagy éppen hadifogságba esett magyarországi katonák adatbázisa az interneten. A katonahoseink.militaria.hu oldalt a héten mutatták be Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A részletekről kérdeztük az intézmény igazgatóját. 
Kultúra A szembenézés mindig nagyon nehéz - videóinterjú Oláh Judittal, a Visszatérés Epipóba rendezőjével
Szarvas György | 2020. október 3. 16:58
A szocialista Magyarországon működött egy különleges nyári tábor, Epipo, ahova sok gyerek szeretett volna eljutni. Mesébe illő szerepjátékok, titkos nyelv és varázslat várta a táborlakókat. A karizmatikus vezető bűvkörébe vonta a gyerekeket, annak ellenére, hogy a játékokat megalázás és titkolt abúzus árnyékolta be. A film rendezője, Oláh Judit újra találkozik egykori társaival, hogy megértsék, hogyan él bennük Epipo, ez a zárt, misztikus és titkokkal terhelt világ. A film október elsejétől az HBO csatornán megtekinthető.  
Kultúra "Az elvágyódás akadályozta, hogy a helyén kezeljük Budapestet" - videóinterjú Saly Noémi várostörténésszel
Szarvas György | 2020. szeptember 26. 19:01
Idén tizedik alkalommal rendezték meg a Budapest100 programot, melynek keretében ismét megnyíltak a nagyközönség előtt a főváros hajdanvolt patinás bérházai. Az esemény kapcsán többek között a város rejtett értékeiről,de arról is beszélgettünk Saly Noémi várostörténésszel, hogy a városvezető sétákra nem a turisták, hanem a Budapestre kíváncsi városi bennszülöttek mennek el, ami nagyon jó. 
Kultúra "A járvány miatt egyes prémium tételekből kevesebb készül" - videóinterjú Laposa Zsófia borásszal
Szarvas György | 2020. szeptember 20. 06:37
Mi történik akkor, ha a szüretelő brigád valamelyik tagjának pozitív lesz a COVID-tesztje, milyen lesz az idei termés, különös tekintettel a hosszú vénasszonyok nyarára, és mi lesz a polcokon sorjázó üveg borokkal, ha megint karanténba kényszerülünk - ezekről a témákról és még sok minden másról beszélgettünk az egyik legnevesebb badacsonyi borászat, a Laposa Birtok borászával. 
Kultúra Milyen a valóban jó élet? Nem biztos, hogy boldog, és biztos, hogy nem könnyű
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 13. 18:40
Egy új kutatás arra jutott, hogy az emberek sokkal többre értékelik, ha az élet váratlan fordulatokban gazdag - akkor is, ha azok nem mindegyike örömteli.
hírlevél