Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A brit színházi főszezonban egy szibériai tigris uralja majd a színpadokat. Már az is meglepő, hogy a Pi élete egyáltalán színpadra kerül, az pedig pláne, hogy a bemutató előtt már el is hozta a négy legfontosabb brit színházi díjat. A muszlim-hindu-keresztény fiatalember megható történetét látni kell.

Csatalovak törik az utat - már 11 éve

Éppen tizenegy évvel ezelőtt mutatta be a londoni National Theatre a War Horse című drámáját, mellyel elkápráztatta a világot. (Hogy mennyire, arról mi is beszámoltunk ebben a 2015-ös cikkünkben.) Az új típusú báb- és színpadtechnika új lehetőségeket nyitott meg a művészek előtt, másfajta rendezést és színjátszást, másféle történetmesélést engedett meg, amire láthatólag már nagyon ki voltak hegyezve a világ színházba járó népei. Korábban kétféleképpen kerülhettek állatok a színpadra: vagy jelzésértékkel, egy hevenyészett szimbolikus díszletelem képében, vagy élő lényként, folyamatos frászban tartva a stábot, a közönséget és persze magukat az állatokat. (Harmadik verziónak azért ott a lehetőség arra, hogy a színészek öltözzenek állatnak, mint ahogy a Macskákban is történik.) A War Horse-ban azonban olyan bábok állnak színpadra, melyeket több éves munkával, eszméletlen költségvetéssel terveztek meg, és olyan valóságosak, hogy még az igazi lovakat is becsapják. Anatómiailag tökéletesek, úgy mozognak, mint a valódi lovak.

Nem sokkal az angol bemutató után színpadra állították az előadást (a teljesség igénye nélkül) New Yorkban és több helyen az Egyesült Államokban, Berlinben és más németországi helyszíneken, Hollandiában, Kínában, Dél-Afrikában, Kanadában, Ausztráliában, és éppen a bemutatóra készülnek Szingapúrban is. Úgy tudjuk, több körben is megpróbálták Magyarországon is bemutatni a produkciót, de egyik esetben a szakmai, másik esetben az üzleti környezet nem találtatott erre alkalmasnak.

A világsiker egyértelművé tette, hogy a műfajnak van tere, mégis 11 évet kellett várni arra, hogy az első olyan előadás megszülessen, amely a War Horse nyomdokaiba léphet.

Pi élete - az első elutasításoktól a világsikerig

Pi, azaz Piscine Molitor Patel története 2001-ben jelent meg a Knopf Canada gondozásában, miután a könyv megjelentetését öt különböző neves angol kiadó is elutasította, mondván: borzalmas és amúgy sem érdekelne senkit.

Black n White, a Zebra és Hiran Abeysekera (Pi) a Pi Életében. Fotó: Johan Persson

Yann Martel spanyol-kanadai író azonban nem adta fel a reményt - és milyen jól tette. A könyv a megjelenése után több mint 8 millió példányban kelt el, Ang Lee Oscar-díjas filmet készített belőle és most úgy tűnik, hamarosan letarolja a színpadokat is. Ugyanis az elsőként a War Horse által életre keltett bábok tovább fejlődtek, technikájuk még kifinomultabb lett, így 2020 júniusában a West Endre kerül Pi és Richard Parker megható és mélyen filozofikus meséje.

Pi a hetvenes évek elején éli gyerekkorát Indiában. Apjának állatkertje van, anyja botanikus. Hindunak nevelik, ugyanakkor a család teljesen világi nézeteket vall. Pi meglehetősen különös kisfiú, és nagyon érdekli őt Isten - ezért  a hindu mellett gyakorolja a keresztény és az iszlám vallásokat is. 1976-ban, mikor Indira Ghandi kihirdeti a szükségállapotot, Pi apja úgy dönt: a család Kanadába költözik. Ekkor Pi 16 éves. Felpakolják az állatokat egy teherhajóra és elindulnak az új világ felé. Ám a hajó viharba kerül és elsüllyed, mindenki meghal. Pi egy  apró mentőcsónakban tér magához, amit meg kell osztania egy hiénával, egy sérült zebrával, egy orangutánnal és Richard Parkerrel, a kifejlett szibériai tigrissel. Itt indul Pi 277 napos csodálatos utazása a tengeren.

A díjnyertes színész és író, Lolita Chakrabarti átiratát Max Webster, az Old Vic rendezője állítja színpadra. Pi szerepében Hiran Abeysekera, a Royal Shakespeare Company színésze lesz látható. Ők eddig inkább szakmai berkekben arattak sikereket, és kevésbé a közönség körében, de ez valószínűleg ettől a bemutatótól megváltozik. A bemutatóról teljesen biztosan lehet tudni, hogy siker lesz, ugyanis már a preview-kat is értékelték, ami elég nagy ritkaság (és akkor még finoman fogalmaztunk). A Sheffieldben tartott előbemutató ugyanis megkapta a 2019-es év legjobb dráma, legjobb látvány, legjobb rendezés valamint a legjobb férfi főszereplő díját is.

Ennek megfelelően elég nagy várakozás övezi a darabot, hiszen úgy kapta meg a múlt évben a legfontosabb díjakat, hogy a londoni közönség még nem is látta az előadást. Persze a londoni bemutatóhoz valószínűleg (még a díjakkal együtt / azok ellenére is) csiszolnak valamennyit a produkción, és ezzel újra díjesélyessé teszik 2020-ban. Azt például már biztosan lehet tudni, hogy bár a darab megkapta a legjobb látvány díját, a sheffieldi díszlet-jelmez-báb apparátust mégis egy az egyben lecserélik - a londoni színház lehetőségei sokkal több lehetőséget rejtenek, így az előadás teljesen új vizuállal érkezik meg Londonba.

A bábokat Finn Caldwell tervezte, aki egyébként a War Horse-szal tanulta a szakmát, s mára a legfontosabb angol bábművésszé vált. Caldwell maga koreografálja a bábmozgásokat is.

Az előadás bemutatója június 28-án lesz Londonban és egyelőre október 4-ig írtak ki előadásokat. Jegyek 27,5 fonttól kaphatóak ezen a linken.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Kultúra Hol van már a járvány? Hatalmas partit csaptak Vuhanban
Privátbankár.hu | 2021. május 3. 15:54
Több ezren vettek részt a hagyományos vuhani könnyűzenei fesztivál, a Strawberry Music Festival szombati nyitónapján. Az esemény különlegességét az adta, hogy ebből a közép-kínai városból indult el a pár hónap alatt pandémiává fejlődő Covid-19, és ez az a milliós megacity, mely először szenvedte meg a teljes lezárást.
Kultúra A Szabad Európából tudta meg, hogy övé az Oscar-díj - videóinterjú Rófusz Ferenccel
Szarvas György | 2021. április 4. 17:59
Rófusz Ferenc A légy című animációs filmjével érdemelte ki az Amerikai Filmakadémia legmagasabb elismerését. A díjat azonban nem vehette át azonnal, a korabeli magyar hivatalosságok ugyanis megakadályozták, hogy kiutazzon a gálára.
Kultúra A matematikusok Nobel-díjaként jegyzett Abel-díjat kapta Lovász László, az MTA volt elnöke
Privátbankár.hu | 2021. március 17. 13:08
A Norvég Tudományos Akadémia 2021-ben az Abel-díjat Lovász Lászlónak, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem professor emeritusának, a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet kutatóprofesszorának és Avi Wigdersonnak, a princetoni Fejlett Tanulmányok Intézete (USA) munkatársának ítéli oda „meghatározó jelentőségű munkásságukért az elméleti számítógép-tudomány és a diszkrét matematika terén és szerepükért abban, hogy ezek a modern matematika központi területeivé válhattak”.
Kultúra Nem a csend az alternatíva - a noÁr Mozgalom így készül március 15-re
Szarvas György | 2021. március 14. 18:43
Újabb klippel készül nemzeti ünnepünkre a noÁr Mozgalom, és személyesen Molnár Áron színművész. A Magyar cím alatt futó számban arra keresik a választ, hogy valójában mitől is érezhetjük magunkat magyarnak. Mivel a rap-számokat általában is bombaként kezelik, így számíthatunk arra, hogy a 15-én ez a szám is robbanni fog.  
Kultúra "Évek óta döglődik a POSZT" - videóinterjú Bagossy László rendezővel
Szarvas György | 2021. március 6. 14:53
Eddigi formájában megszűnik a POSZT (Pécsi Országos Színházi Találkozó) névre hallgató színházi szemle. Az elmúlt évek már igencsak elromlott hangulatú fesztiváljairól, árulókról, átpolitizálódásról, SZFE-ről és a lehetséges jövőről kérdeztük a POSZT-on két díjat is elnyerő Bagossy László rendezőt, egyetemi tanárt. 
Kultúra Hun az igazság? Tananyagba emelték a történelmi fantazmagóriákat
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 19:03
Eddig az általános iskolai történelem oktatás alapját a kutatásokból levont tények adták, most változott a helyzet. A magyarság vélt hőstörténete került a tankönyvekbe, az oktatóknak ezt kell most tanítani. Mindez számos történelemtanár nézetével szembe megy, ráadásul a Nemzeti Alaptanterveben foglaltaknak sem feltétel felel meg a tananyag.
Kultúra A Facebook talán felül fogja vizsgálni a policy-ját - véli Ungváry Krisztián miután a tech cég letiltotta a történész kitoresnapja.hu profilját
Szarvas György | 2021. február 19. 17:01
Idén a járvány miatt nem lehetett megtartani a kitörésnapi emléktúrát, a budapesti szovjet ostromgyűrűből 1945-ben kitörni akaró német és magyar katonák kétségbeesett akciójára emlékező hagyományos túrát. Ungváry Krisztián ezért egy virtuális túrázást lehetővé tevő oldalt készített, azért is, hogy  leszámoljon az eseménnyel kapcsolatos hamis mítoszokkal. A Facebook viszont letiltotta a történész által kreált oldalt, miután a szélsőjobboldali Szent Korona Rádió feljelentette gyűlöletbeszéd miatt. Ungváry Krisztiánt kérdeztük a hogyan továbbról.  
Kultúra Szinetár Miklós: "Én Vidnyánszky Attila helyében lemondanék" - videóinterjú az SZFE-ügyről
Szarvas György | 2021. február 17. 14:22
Szinetár Miklós rendezésével nyílt meg 1959-ben a korabeli Színház és Filmművészeti Főiskola játszóhelye, az Ódry Színpad. Az időközben egyetemmé avanzsáló intézmény mostani megszüntetve-megőrzése a vizsgaelőadásoknak is otthont adó Ódry megszűnését is jelenti. A felsőoktatási intézményben 51 éven keresztül oktató Szinetár Miklóst kérdeztük.
Kultúra Csak a szakmai kvalitások számítanak - videóinterjú Kardos Sándorral, az új operatőri társaságról
Szarvas György | 2021. január 31. 19:11
A Színház és Filmművészeti Egyetem elleni kormányzati fellépés gyakorlatilag szétrobbantotta a hazai operatőri közösséget. A nagy múltú Magyar Operatőrök Társaságából (HSC) akkor kezdődtek el a tömeges kilépések, amikor Novák Emil elnökségi tag elfogadta az egyetem új vezetésétől a rektorhelyettesi kinevezést. Mostanra a kilépők, szám szerint 42-en megalapították a Magyar Filmoperatőrök Egyesületét (HCA), mely nem kívánja firtatni a belépők politikai nézeteit, csupán a szakmai kvalitásokra koncentrál. Kardos Sándor elnökségi tag (aki operatőre volt az éppen 75. születésnapját ünneplő Bereményi Géza rendezte Tanítványoknak és az Eldorádónak is) az új szervezet megalakulásával kapcsolatban többek között arról is beszélt, hogy miként látja a két szervezet további kapcsolatát, és, hogy a kontesztáló egyetemi hallgatók és oktatók által létrehozott #freeSzFE Egyesülettel együtt milyen esély van arra, hogy a későbbiekben egy színház és filmművészeti szabadegyetem alapjait lefektessék.  
Kultúra Scherer Péter: „Azt üzenem a fiataloknak, ne adják fel, amit nagyon akarnak’”
Vidacs Éva | 2021. január 30. 17:32
Scherer Péter közel negyven éve kötelezte el magát a színészettel, mégis akkor égett be a köztudatba, amikor eljátszotta a Válótársak egyik főszerepét, de ezt nem bánja, ahogyan azt sem, hogy sokszor csetlő-botló, megmosolyogtató figurákat alakít. Pepe civilben is nagyon vicces, talán még sosem nevettem ennyit interjú közben, és hogy valóban szellemes, annak bizonysága, hogy tavaly ő kapta Karinthy-gyűrűt is. 
hírlevél
depositphotos