5p
A brit színházi főszezonban egy szibériai tigris uralja majd a színpadokat. Már az is meglepő, hogy a Pi élete egyáltalán színpadra kerül, az pedig pláne, hogy a bemutató előtt már el is hozta a négy legfontosabb brit színházi díjat. A muszlim-hindu-keresztény fiatalember megható történetét látni kell.

Csatalovak törik az utat - már 11 éve

Éppen tizenegy évvel ezelőtt mutatta be a londoni National Theatre a War Horse című drámáját, mellyel elkápráztatta a világot. (Hogy mennyire, arról mi is beszámoltunk ebben a 2015-ös cikkünkben.) Az új típusú báb- és színpadtechnika új lehetőségeket nyitott meg a művészek előtt, másfajta rendezést és színjátszást, másféle történetmesélést engedett meg, amire láthatólag már nagyon ki voltak hegyezve a világ színházba járó népei. Korábban kétféleképpen kerülhettek állatok a színpadra: vagy jelzésértékkel, egy hevenyészett szimbolikus díszletelem képében, vagy élő lényként, folyamatos frászban tartva a stábot, a közönséget és persze magukat az állatokat. (Harmadik verziónak azért ott a lehetőség arra, hogy a színészek öltözzenek állatnak, mint ahogy a Macskákban is történik.) A War Horse-ban azonban olyan bábok állnak színpadra, melyeket több éves munkával, eszméletlen költségvetéssel terveztek meg, és olyan valóságosak, hogy még az igazi lovakat is becsapják. Anatómiailag tökéletesek, úgy mozognak, mint a valódi lovak.

Nem sokkal az angol bemutató után színpadra állították az előadást (a teljesség igénye nélkül) New Yorkban és több helyen az Egyesült Államokban, Berlinben és más németországi helyszíneken, Hollandiában, Kínában, Dél-Afrikában, Kanadában, Ausztráliában, és éppen a bemutatóra készülnek Szingapúrban is. Úgy tudjuk, több körben is megpróbálták Magyarországon is bemutatni a produkciót, de egyik esetben a szakmai, másik esetben az üzleti környezet nem találtatott erre alkalmasnak.

A világsiker egyértelművé tette, hogy a műfajnak van tere, mégis 11 évet kellett várni arra, hogy az első olyan előadás megszülessen, amely a War Horse nyomdokaiba léphet.

Pi élete - az első elutasításoktól a világsikerig

Pi, azaz Piscine Molitor Patel története 2001-ben jelent meg a Knopf Canada gondozásában, miután a könyv megjelentetését öt különböző neves angol kiadó is elutasította, mondván: borzalmas és amúgy sem érdekelne senkit.

Black n White, a Zebra és Hiran Abeysekera (Pi) a Pi Életében. Fotó: Johan Persson

Yann Martel spanyol-kanadai író azonban nem adta fel a reményt - és milyen jól tette. A könyv a megjelenése után több mint 8 millió példányban kelt el, Ang Lee Oscar-díjas filmet készített belőle és most úgy tűnik, hamarosan letarolja a színpadokat is. Ugyanis az elsőként a War Horse által életre keltett bábok tovább fejlődtek, technikájuk még kifinomultabb lett, így 2020 júniusában a West Endre kerül Pi és Richard Parker megható és mélyen filozofikus meséje.

Pi a hetvenes évek elején éli gyerekkorát Indiában. Apjának állatkertje van, anyja botanikus. Hindunak nevelik, ugyanakkor a család teljesen világi nézeteket vall. Pi meglehetősen különös kisfiú, és nagyon érdekli őt Isten - ezért  a hindu mellett gyakorolja a keresztény és az iszlám vallásokat is. 1976-ban, mikor Indira Ghandi kihirdeti a szükségállapotot, Pi apja úgy dönt: a család Kanadába költözik. Ekkor Pi 16 éves. Felpakolják az állatokat egy teherhajóra és elindulnak az új világ felé. Ám a hajó viharba kerül és elsüllyed, mindenki meghal. Pi egy  apró mentőcsónakban tér magához, amit meg kell osztania egy hiénával, egy sérült zebrával, egy orangutánnal és Richard Parkerrel, a kifejlett szibériai tigrissel. Itt indul Pi 277 napos csodálatos utazása a tengeren.

A díjnyertes színész és író, Lolita Chakrabarti átiratát Max Webster, az Old Vic rendezője állítja színpadra. Pi szerepében Hiran Abeysekera, a Royal Shakespeare Company színésze lesz látható. Ők eddig inkább szakmai berkekben arattak sikereket, és kevésbé a közönség körében, de ez valószínűleg ettől a bemutatótól megváltozik. A bemutatóról teljesen biztosan lehet tudni, hogy siker lesz, ugyanis már a preview-kat is értékelték, ami elég nagy ritkaság (és akkor még finoman fogalmaztunk). A Sheffieldben tartott előbemutató ugyanis megkapta a 2019-es év legjobb dráma, legjobb látvány, legjobb rendezés valamint a legjobb férfi főszereplő díját is.

Ennek megfelelően elég nagy várakozás övezi a darabot, hiszen úgy kapta meg a múlt évben a legfontosabb díjakat, hogy a londoni közönség még nem is látta az előadást. Persze a londoni bemutatóhoz valószínűleg (még a díjakkal együtt / azok ellenére is) csiszolnak valamennyit a produkción, és ezzel újra díjesélyessé teszik 2020-ban. Azt például már biztosan lehet tudni, hogy bár a darab megkapta a legjobb látvány díját, a sheffieldi díszlet-jelmez-báb apparátust mégis egy az egyben lecserélik - a londoni színház lehetőségei sokkal több lehetőséget rejtenek, így az előadás teljesen új vizuállal érkezik meg Londonba.

A bábokat Finn Caldwell tervezte, aki egyébként a War Horse-szal tanulta a szakmát, s mára a legfontosabb angol bábművésszé vált. Caldwell maga koreografálja a bábmozgásokat is.

Az előadás bemutatója június 28-án lesz Londonban és egyelőre október 4-ig írtak ki előadásokat. Jegyek 27,5 fonttól kaphatóak ezen a linken.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Kultúra Hihetetlen áron kelt el egy festmény a Sotheby’s árverésén
Kenessei András | 2024. március 10. 14:38
A világ két legnagyobb árverőháza közül a Sotheby’s (a másik a Christie’s) március 6-án tartotta az évad elejének egyik legfontosabb árverését, mint hangsúlyos évnyitót.
Kultúra Párhuzamok a Kádár-kori második nyilvánosság és a mai független média között - Klasszis podcast Haraszti Miklóssal és Danyi Gáborral
Szarvas György | 2024. január 20. 18:07
A napokban jelent meg Danyi Gábor Az írógép és az utazótáska című monográfiája a magyarországi szamizdat irodalom történetéről. Bár az 1980-as években, és annak főleg a második felében már gyakorlatilag nagyüzemi módszerekkel, gyakran állami nyomdákban, feketén folyt a hazai illegális  könyvek és folyóiratok nyomtatása, a szamizdatok kiadása és annak gyökerei az 1950-es évekre nyúlnak vissza. Ennek szerteágazó történetét, illetve a nagyon is sokszínű résztvevői kört idézi meg Danyi Gábor most megjelent munkájában. A Klasszis podcast adásában vele és a szamizdat Beszélő korabeli szerkesztőjével, Haraszti Miklóssal közösen azt kutattuk, miféle hasonlóságot lehet felfedezni a kádári és a mai Magyarország nyilvánosságában.
Kultúra A nap képe: újabb elképesztő tiltás a magyar könyvesboltokban
Kormos Olga | 2024. január 17. 10:03
Az Alexandra egyik könyvesboltjában olyan tájékoztató táblát tettek ki, amely már a fóliázáson is túlmutat. 
Kultúra Matrózpulcsi 500 dollárért - itt az új, nemzeti orosz divat
Elek Lenke | 2024. január 1. 18:15
Nem járja, hogy az oroszok a hanyatló Nyugat termékeiben parádézzanak. Ezen változtatna többek közt a Nina Donis divatház is - a cári és a nyugati kulturális panelek kevergetésével.
Kultúra Willy Wonka – a nagy csokiüzlet és filmbiznisz
Elek Lenke | 2023. december 17. 18:41
Mese és csokoládé – gyerekeknek biztos recept, de már évtizedek óta tudjuk, hogy nemcsak nekik. Mintha a XXI. században menekülnének a valóság elől a felnőttek, lásd a Harry Potter őrületet, meg a különféle fantasy-k és animációk sikerét.
Kultúra A legnagyobb karácsonyi sikerre Gyurcsány Ferenc is táncolt
Elek Lenke | 2023. december 16. 18:23
Mi a töretlen siker titka, és hányféle módon hoz pénzt máig is a karácsonyi romkomok koronázatlan királya?
Kultúra A botránymúzeum: miért áll a bál a világ egyik leghíresebb intézménye körül?
Kollár Dóra | 2023. december 10. 15:08
A British Museum jelentősége nem kérdéses, ám az intézmény így is problematikus több szempontból is.  
Kultúra A kölni nemcsak szagos víz, hanem színes árverés is
Kenessei András | 2023. november 19. 18:31
A november elején, Kölnben tartott árverésen Közép- és Kelet-Európa számos országából érkezett művek vártak a licitálókra. Megnéztük, hogyan szerepeltek a magyar művészek.
Kultúra Végetért Hollywood eddigi leghosszabb színészsztrájkja
Privátbankár.hu | 2023. november 9. 16:29
A hollywoodi színészcéh (SAG-AFTRA) szerdán előzetes megállapodásra jutott a film- és televízióstúdiókkal, és bejelentették, hogy csütörtökön délben véget ért Hollywood történetének mindeddig leghosszabb, 118 napig tartó színészsztrájkja.
Kultúra Komoly dilemma előtt Silvio Berlusconi örökösei
Kormos Olga | 2023. október 23. 17:52
A volt olasz miniszterelnök élete utolsó éveiben becslések szerint 20 millió eurót költött műalkotásokra. Gyakran televíziós aukciókon keresztül vásárolt álmatlan éjszakáin, ám ezek a művek nem feltétlenül képviseltek nagy értéket.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG