TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A brit színházi főszezonban egy szibériai tigris uralja majd a színpadokat. Már az is meglepő, hogy a Pi élete egyáltalán színpadra kerül, az pedig pláne, hogy a bemutató előtt már el is hozta a négy legfontosabb brit színházi díjat. A muszlim-hindu-keresztény fiatalember megható történetét látni kell.

Csatalovak törik az utat - már 11 éve

Éppen tizenegy évvel ezelőtt mutatta be a londoni National Theatre a War Horse című drámáját, mellyel elkápráztatta a világot. (Hogy mennyire, arról mi is beszámoltunk ebben a 2015-ös cikkünkben.) Az új típusú báb- és színpadtechnika új lehetőségeket nyitott meg a művészek előtt, másfajta rendezést és színjátszást, másféle történetmesélést engedett meg, amire láthatólag már nagyon ki voltak hegyezve a világ színházba járó népei. Korábban kétféleképpen kerülhettek állatok a színpadra: vagy jelzésértékkel, egy hevenyészett szimbolikus díszletelem képében, vagy élő lényként, folyamatos frászban tartva a stábot, a közönséget és persze magukat az állatokat. (Harmadik verziónak azért ott a lehetőség arra, hogy a színészek öltözzenek állatnak, mint ahogy a Macskákban is történik.) A War Horse-ban azonban olyan bábok állnak színpadra, melyeket több éves munkával, eszméletlen költségvetéssel terveztek meg, és olyan valóságosak, hogy még az igazi lovakat is becsapják. Anatómiailag tökéletesek, úgy mozognak, mint a valódi lovak.

Nem sokkal az angol bemutató után színpadra állították az előadást (a teljesség igénye nélkül) New Yorkban és több helyen az Egyesült Államokban, Berlinben és más németországi helyszíneken, Hollandiában, Kínában, Dél-Afrikában, Kanadában, Ausztráliában, és éppen a bemutatóra készülnek Szingapúrban is. Úgy tudjuk, több körben is megpróbálták Magyarországon is bemutatni a produkciót, de egyik esetben a szakmai, másik esetben az üzleti környezet nem találtatott erre alkalmasnak.

A világsiker egyértelművé tette, hogy a műfajnak van tere, mégis 11 évet kellett várni arra, hogy az első olyan előadás megszülessen, amely a War Horse nyomdokaiba léphet.

Pi élete - az első elutasításoktól a világsikerig

Pi, azaz Piscine Molitor Patel története 2001-ben jelent meg a Knopf Canada gondozásában, miután a könyv megjelentetését öt különböző neves angol kiadó is elutasította, mondván: borzalmas és amúgy sem érdekelne senkit.

Black n White, a Zebra és Hiran Abeysekera (Pi) a Pi Életében. Fotó: Johan Persson

Yann Martel spanyol-kanadai író azonban nem adta fel a reményt - és milyen jól tette. A könyv a megjelenése után több mint 8 millió példányban kelt el, Ang Lee Oscar-díjas filmet készített belőle és most úgy tűnik, hamarosan letarolja a színpadokat is. Ugyanis az elsőként a War Horse által életre keltett bábok tovább fejlődtek, technikájuk még kifinomultabb lett, így 2020 júniusában a West Endre kerül Pi és Richard Parker megható és mélyen filozofikus meséje.

Pi a hetvenes évek elején éli gyerekkorát Indiában. Apjának állatkertje van, anyja botanikus. Hindunak nevelik, ugyanakkor a család teljesen világi nézeteket vall. Pi meglehetősen különös kisfiú, és nagyon érdekli őt Isten - ezért  a hindu mellett gyakorolja a keresztény és az iszlám vallásokat is. 1976-ban, mikor Indira Ghandi kihirdeti a szükségállapotot, Pi apja úgy dönt: a család Kanadába költözik. Ekkor Pi 16 éves. Felpakolják az állatokat egy teherhajóra és elindulnak az új világ felé. Ám a hajó viharba kerül és elsüllyed, mindenki meghal. Pi egy  apró mentőcsónakban tér magához, amit meg kell osztania egy hiénával, egy sérült zebrával, egy orangutánnal és Richard Parkerrel, a kifejlett szibériai tigrissel. Itt indul Pi 277 napos csodálatos utazása a tengeren.

A díjnyertes színész és író, Lolita Chakrabarti átiratát Max Webster, az Old Vic rendezője állítja színpadra. Pi szerepében Hiran Abeysekera, a Royal Shakespeare Company színésze lesz látható. Ők eddig inkább szakmai berkekben arattak sikereket, és kevésbé a közönség körében, de ez valószínűleg ettől a bemutatótól megváltozik. A bemutatóról teljesen biztosan lehet tudni, hogy siker lesz, ugyanis már a preview-kat is értékelték, ami elég nagy ritkaság (és akkor még finoman fogalmaztunk). A Sheffieldben tartott előbemutató ugyanis megkapta a 2019-es év legjobb dráma, legjobb látvány, legjobb rendezés valamint a legjobb férfi főszereplő díját is.

Ennek megfelelően elég nagy várakozás övezi a darabot, hiszen úgy kapta meg a múlt évben a legfontosabb díjakat, hogy a londoni közönség még nem is látta az előadást. Persze a londoni bemutatóhoz valószínűleg (még a díjakkal együtt / azok ellenére is) csiszolnak valamennyit a produkción, és ezzel újra díjesélyessé teszik 2020-ban. Azt például már biztosan lehet tudni, hogy bár a darab megkapta a legjobb látvány díját, a sheffieldi díszlet-jelmez-báb apparátust mégis egy az egyben lecserélik - a londoni színház lehetőségei sokkal több lehetőséget rejtenek, így az előadás teljesen új vizuállal érkezik meg Londonba.

A bábokat Finn Caldwell tervezte, aki egyébként a War Horse-szal tanulta a szakmát, s mára a legfontosabb angol bábművésszé vált. Caldwell maga koreografálja a bábmozgásokat is.

Az előadás bemutatója június 28-án lesz Londonban és egyelőre október 4-ig írtak ki előadásokat. Jegyek 27,5 fonttól kaphatóak ezen a linken.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Kultúra Tovább perlik a fraknói kincset
Szakonyi Péter | 2020. november 24. 16:58
Még hosszú évekbe telik, míg végleges bírói ítélet születik az úgynevezett fraknói kincs ügyében. Az Esterházy hercegek fraknói várában őrzött műkincsegyüttest öt éve egy raktárba szállították. A közel 300 darabból álló és korábban az Iparművészeti Múzeumban kiállított páratlan gyűjtemény azóta nem látható.
Kultúra A mi hazánk Budapest - videóinterjú Koncz Zsuzsával
Szarvas György | 2020. november 22. 15:11
A napokban vehette át Budapest díszpolgára címét Koncz Zsuzsa előadóművész, és a napokban jelenik meg új lemeze a Szabadnak születtél is. A városról és a város nyújtotta szabadságról beszélgettünk a művésznővel. 
Kultúra Van bennem egy alapvető csibész - interjú Szervét Tiborral
Vidacs Éva | 2020. november 21. 18:31
Évekig úgy választottam darabot, hogy mindegy, mi az, de ő benne legyen. Láttam drámai szerepben, polgárpukkasztó előadásban és zenés komédiában is. Most viszont egy olyan arcát mutatja meg Szervét Tibor, amelyiket eddig nem ismerhettük.  
Kultúra Nagy pofont kapott a szórakoztatóipar
Baka F. Zoltán | 2020. november 19. 18:02
Sok rendezvényszervező vállalkozás nem fog felállni a járványhelyzetből – mondta a Piac & Profit magazin ma megjelenő számának adott interjúban Fülöp Zoltán, a több rendezvényt – köztük a Sziget és a Volt Fesztivált, a Balaton Soundot - összefogó Sziget Zrt. egyik fesztiváligazgatója, aki egyben az Akvárium Klubot is üzemeltető cég egyik tulajdonosa. A Sziget Zrt. bankhitellel próbálja áthidalni az idei évi veszteségeit.
Kultúra Szinkron, reklám és filmszerep - mekkora gázsikat tud kitermeli a magyar szórakoztatóipar
Szarvas György | 2020. november 15. 15:03
Bár az SzFE-n a vészhelyzet kihirdetésével kényszerűségből a tiltakozók is időlegesen visszavonulót fújnak (legalább is az épületet elhagyják), ez a több hónapos közjáték arra mindenképpen alkalmat szolgáltat, hogy megnézzük, azok, akik kikerülnek az egyetemről, milyen lehetőségekkel vágnak neki az életnek, színészként miféle megélhetésük lehet, társulati tagként vagy szabadúszóként. Mit kínál számukra a szinkron, a reklámipar, és milyen esélyeik lehetnek – anyagilag is – ha bekerülnek egy nagyjátékfilm forgatására.
Kultúra A stream a veszélyhelyzet után is velünk marad - videóinterjú Mácsai Pállal
Szarvas György | 2020. november 14. 15:43
Az Örkény Színház már a mostani őszi szezonnak is úgy ment neki, hogy a hagyományos előadások mellett számos darabot streamelve is közvetítettek a nézőknek. A legutóbbi veszélyhelyzeti intézkedések miatt a színház most bezárt, maradt a streamelés, amiről Mácsai Pál igazgató úgy nyilatkozott, hogy bár ma még ez a forma gyerekcipőben jár, körülbelül ahhoz hasonlítható, mint ahol a film tartott a Lumiere fivérek idején. Szerinte ez megmarad a jövőben is, és hasonló pályát fog befutni, mint amit a filmművészet produkált a kezdetektől mostanáig. Sikerre van ítélve. 
Kultúra A kádár-korszakban minden, ami R-rel kezdődött és ajk-kal végződött, rémületet keltett az apparátusban - videóinterjú a bécsi CEU történészével
Szarvas György | 2020. november 8. 13:33
A magyar történelem nem bővelkedik kiemelkedő női politikusokban, de még ők is gyakran feledésbe merülnek a hazai emlékezetpolitikai csatározásokban. Pető Andrea a bécsi CEU történésze Rajk Júliáról megjelent életrajzában arra tesz kísérletet, hogy az árnyékból ( magának a könyvnek is Árnyékban a címe) a napvilágra hozza Rajk László özvegyének igencsak rendhagyó politikai életútját. 
Kultúra Vajon mennyit számít az életkor az amerikai elnökök megválasztásakor?
Szarvas György | 2020. november 1. 16:37
Trump második ciklusát megválasztása esetén 74 évesen kezdené el. Ezzel az életkorral mindenképpen rangidősnek számítana az indulók között, hiszen még Reagan is "csupán" 73 volt a második terminus alatt. A mostani jelöltek - így a demokrata Biden esetében is - a magas életkor miatt felmerül a kérdés, vajon érdemes-e meghúzni ebben az ügyben bármiféle korhatárt.
Kultúra Taxissztrájk - 30 éve bénult meg az ország a sebtében bejelentett benzináremelés miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 25. 14:39
Vasárnap van pont harminc éve, hogy a mindenféle előkészítés nélkül, egy hirtelenjében bejelentett benzináremelés miatt a hazai fuvarozótársadalom blokád alá vonta az ország közútjait, napokig megbénítva az életet. A tiltakozás végül a tárgyalóasztalhoz ültette a kormány képviselőit, és kompromisszumos megállapodás született az ügyben.  
Kultúra "Mindig a valóságról írok, de szürreális módon" - videóinterjú Kiss Tibor Noé íróval
Szarvas György | 2020. október 24. 16:38
Az idei Margó fesztiválon mutatták be Kiss Tibor Noé harmadik, Beláthatatlan táj című regényét. Ahogy azt a fülszövegben is olvashatjuk, a Beláthatatlan táj elemelt költőiségével és szürreális kompozícióival radikális és felszabadító olvasmány. 
Friss
hírlevél