4p
Puccini híres operáját az olasz síparadicsomban, az Alpok gyűrűjében nézhetjük meg, egy feltehetőleg lélegzetelállító verzióban. A szociopata kínai hercegnőről szóló perzsa mese olasz nyelven, három felvonásban lesz látható januárban a nagyszerű Teatro Regio Torino színpadán. Az ünnepi szezon után egy síeléssel egybekötött Turandot mindannyiunknak csak a javát szolgálja.

Ha az ember Torinóban jár, menjen el síelni: nagyon jó pályák vannak a városban. Ha viszont választani kell a siklás és a kultúra között, akkor ezúttal egyértelműen az operát javasoljuk. Torinói síparadicsom ide vagy oda, Stefano Poda ugyanis Turandotot rendez Torinóban - ezt a programot ajánljuk kezdőknek és haladóknak egyaránt.

Giacomo Puccini sikerdarabja annyira unalmas már, hogy Isten áldja Walter Vergnanót, a Teatro Regio Torino igazgatóját azért, mert Stefano Podát kérte fel a mű színrevitelére.

Ha nem sikerül a randi, fejedet vesszük - benne vagy?

A darab eredetét tekintve a perzsa Ezeregy Napok Könyvéből származik, a történet mégis inkább követi Nizami perzsa költő történetét. Eszerint a császár lánya, Turandot ahhoz megy feleségül, aki megválaszolja három kérdését. Aki viszont elbukik, annak fejét veszik. (Megjegyeznénk: itt nem a gonosz apu agyszüleményéről van szó: a lány kérte apját a bizarr törvény meghozatalára.) Az ifjú perzsa herceg elbukik a teszten, s bár a tömeg könyörög a kegyelemért, Turandot lefejezteti a herceget. Ekkor pillantja meg őt Caláf, az ismeretlen herceg, aki rögvest beleszeret Turandotba és rögtön jelentkezik is a kihívásra - nevét azonban senki sem tudja.

A herceg simán megválaszolja a kérdéseket. Turandot könyörög apjának, hogy ő inkább akkor mégse menne férjhez. Caláf látva a nő hisztijét, felajánlja, hogy ha kitalálja a nevét reggelig, akkor önként hajtja a fejét a kínpadra. Na ekkor jön az izgalom: mert ez a szegény Turandot fel-alá járkál az udvaron, mikor a herceg megragadja és szájon csókolja. Na, ettől meglágyul a Turandot szíve és boldogan élnek míg meg nem halnak.

Alább Anna Netrebko énekli szenzációsan az In questa reggia áriát, a Magyar Állami Operaház zenekarának kíséretében, sárga tornacipőben:

A sztori nulla, a zene varázslatos, a látvány sokkolóan jó

A történet mondhatni semmi. Semmi nem történik. Állnak egy helyben a palota kapujában. Ennyi. Azonban Puccini olyan drámai és érzelmes zenét komponált, ami az 1926-os Scala-premier óta töretlenül uralja a világ operaházait, filmjeit, reklámjait, rádióit, a Youtube-ot... (Annyit azért érdemes hozzátenni, hogy Puccini nem tudta befejezni a darabot, halála után Franco Alfano egészítette ki.)

Az operavilág egyik legjobb rendezője, Stefano Poda színháza a vizualitásra épül. Olyan hatásokat kelt a színpadon, melyek erős érzelmeket váltanak ki a nézőkből. A rendező és a rendezés elvárja a néző reflexióját. Nem egy egyszerűen követhető történetet hoz létre, hanem a zenére – magyarán nem feltétlen a történetre, hanem tényleg a zenére – alkot képeket, amelyek valamilyen közvetlen vagy közvetett kapcsolatban állnak a művel. A vizuális színház ma Magyarországon nincs jelen, pedig komoly létjogosultsága van és egy teljes új generációt kötne le.

A Turandot gyakorlatilag a Poda-féle vizuál-színházra lett komponálva, a teljes szerkesztőség mondhatni tűkön ül. Egy Poda-előadáshoz a díszletet és a jelmezt is a rendező tervezi még a koreográfiákat is ő találja ki.

Stefano Poda munkájából egy minimális kóstolót itt beágyazunk - de ajánljuk ezt és ezt a linket is.

Világszínvonalú szereposztás egy nagyszerű színházban

A Teatro Regio Torino egy nagyszerű színház. Egyesek szerint idővel az első számú operaház lehet a világon. Egy gazdag város gazdag színháza, ami több világsikert állított már színpadra.

A szereposztás is világszínvonalú. A Metropolitan Turandot-közvetítéséből is ismert ukrán Oksana Dyka a alakítja Turandotot a premieren és Jorge de Leon az ismeretlen herceget. A karmester az olasz sztár, a Podával már többször együtt dolgozó Gianandrea Noseda lesz.

A darabot január 16. és 25. között játsszák minden nap, jegyek 32 és 95 euró között kaphatóak. Az előadás honlapja >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Kultúra Hihetetlen áron kelt el egy festmény a Sotheby’s árverésén
Kenessei András | 2024. március 10. 14:38
A világ két legnagyobb árverőháza közül a Sotheby’s (a másik a Christie’s) március 6-án tartotta az évad elejének egyik legfontosabb árverését, mint hangsúlyos évnyitót.
Kultúra Párhuzamok a Kádár-kori második nyilvánosság és a mai független média között - Klasszis podcast Haraszti Miklóssal és Danyi Gáborral
Szarvas György | 2024. január 20. 18:07
A napokban jelent meg Danyi Gábor Az írógép és az utazótáska című monográfiája a magyarországi szamizdat irodalom történetéről. Bár az 1980-as években, és annak főleg a második felében már gyakorlatilag nagyüzemi módszerekkel, gyakran állami nyomdákban, feketén folyt a hazai illegális  könyvek és folyóiratok nyomtatása, a szamizdatok kiadása és annak gyökerei az 1950-es évekre nyúlnak vissza. Ennek szerteágazó történetét, illetve a nagyon is sokszínű résztvevői kört idézi meg Danyi Gábor most megjelent munkájában. A Klasszis podcast adásában vele és a szamizdat Beszélő korabeli szerkesztőjével, Haraszti Miklóssal közösen azt kutattuk, miféle hasonlóságot lehet felfedezni a kádári és a mai Magyarország nyilvánosságában.
Kultúra A nap képe: újabb elképesztő tiltás a magyar könyvesboltokban
Kormos Olga | 2024. január 17. 10:03
Az Alexandra egyik könyvesboltjában olyan tájékoztató táblát tettek ki, amely már a fóliázáson is túlmutat. 
Kultúra Matrózpulcsi 500 dollárért - itt az új, nemzeti orosz divat
Elek Lenke | 2024. január 1. 18:15
Nem járja, hogy az oroszok a hanyatló Nyugat termékeiben parádézzanak. Ezen változtatna többek közt a Nina Donis divatház is - a cári és a nyugati kulturális panelek kevergetésével.
Kultúra Willy Wonka – a nagy csokiüzlet és filmbiznisz
Elek Lenke | 2023. december 17. 18:41
Mese és csokoládé – gyerekeknek biztos recept, de már évtizedek óta tudjuk, hogy nemcsak nekik. Mintha a XXI. században menekülnének a valóság elől a felnőttek, lásd a Harry Potter őrületet, meg a különféle fantasy-k és animációk sikerét.
Kultúra A legnagyobb karácsonyi sikerre Gyurcsány Ferenc is táncolt
Elek Lenke | 2023. december 16. 18:23
Mi a töretlen siker titka, és hányféle módon hoz pénzt máig is a karácsonyi romkomok koronázatlan királya?
Kultúra A botránymúzeum: miért áll a bál a világ egyik leghíresebb intézménye körül?
Kollár Dóra | 2023. december 10. 15:08
A British Museum jelentősége nem kérdéses, ám az intézmény így is problematikus több szempontból is.  
Kultúra A kölni nemcsak szagos víz, hanem színes árverés is
Kenessei András | 2023. november 19. 18:31
A november elején, Kölnben tartott árverésen Közép- és Kelet-Európa számos országából érkezett művek vártak a licitálókra. Megnéztük, hogyan szerepeltek a magyar művészek.
Kultúra Végetért Hollywood eddigi leghosszabb színészsztrájkja
Privátbankár.hu | 2023. november 9. 16:29
A hollywoodi színészcéh (SAG-AFTRA) szerdán előzetes megállapodásra jutott a film- és televízióstúdiókkal, és bejelentették, hogy csütörtökön délben véget ért Hollywood történetének mindeddig leghosszabb, 118 napig tartó színészsztrájkja.
Kultúra Komoly dilemma előtt Silvio Berlusconi örökösei
Kormos Olga | 2023. október 23. 17:52
A volt olasz miniszterelnök élete utolsó éveiben becslések szerint 20 millió eurót költött műalkotásokra. Gyakran televíziós aukciókon keresztül vásárolt álmatlan éjszakáin, ám ezek a művek nem feltétlenül képviseltek nagy értéket.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG