<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Puccini híres operáját az olasz síparadicsomban, az Alpok gyűrűjében nézhetjük meg, egy feltehetőleg lélegzetelállító verzióban. A szociopata kínai hercegnőről szóló perzsa mese olasz nyelven, három felvonásban lesz látható januárban a nagyszerű Teatro Regio Torino színpadán. Az ünnepi szezon után egy síeléssel egybekötött Turandot mindannyiunknak csak a javát szolgálja.

Ha az ember Torinóban jár, menjen el síelni: nagyon jó pályák vannak a városban. Ha viszont választani kell a siklás és a kultúra között, akkor ezúttal egyértelműen az operát javasoljuk. Torinói síparadicsom ide vagy oda, Stefano Poda ugyanis Turandotot rendez Torinóban - ezt a programot ajánljuk kezdőknek és haladóknak egyaránt.

Giacomo Puccini sikerdarabja annyira unalmas már, hogy Isten áldja Walter Vergnanót, a Teatro Regio Torino igazgatóját azért, mert Stefano Podát kérte fel a mű színrevitelére.

Ha nem sikerül a randi, fejedet vesszük - benne vagy?

A darab eredetét tekintve a perzsa Ezeregy Napok Könyvéből származik, a történet mégis inkább követi Nizami perzsa költő történetét. Eszerint a császár lánya, Turandot ahhoz megy feleségül, aki megválaszolja három kérdését. Aki viszont elbukik, annak fejét veszik. (Megjegyeznénk: itt nem a gonosz apu agyszüleményéről van szó: a lány kérte apját a bizarr törvény meghozatalára.) Az ifjú perzsa herceg elbukik a teszten, s bár a tömeg könyörög a kegyelemért, Turandot lefejezteti a herceget. Ekkor pillantja meg őt Caláf, az ismeretlen herceg, aki rögvest beleszeret Turandotba és rögtön jelentkezik is a kihívásra - nevét azonban senki sem tudja.

A herceg simán megválaszolja a kérdéseket. Turandot könyörög apjának, hogy ő inkább akkor mégse menne férjhez. Caláf látva a nő hisztijét, felajánlja, hogy ha kitalálja a nevét reggelig, akkor önként hajtja a fejét a kínpadra. Na ekkor jön az izgalom: mert ez a szegény Turandot fel-alá járkál az udvaron, mikor a herceg megragadja és szájon csókolja. Na, ettől meglágyul a Turandot szíve és boldogan élnek míg meg nem halnak.

Alább Anna Netrebko énekli szenzációsan az In questa reggia áriát, a Magyar Állami Operaház zenekarának kíséretében, sárga tornacipőben:

A sztori nulla, a zene varázslatos, a látvány sokkolóan jó

A történet mondhatni semmi. Semmi nem történik. Állnak egy helyben a palota kapujában. Ennyi. Azonban Puccini olyan drámai és érzelmes zenét komponált, ami az 1926-os Scala-premier óta töretlenül uralja a világ operaházait, filmjeit, reklámjait, rádióit, a Youtube-ot... (Annyit azért érdemes hozzátenni, hogy Puccini nem tudta befejezni a darabot, halála után Franco Alfano egészítette ki.)

Az operavilág egyik legjobb rendezője, Stefano Poda színháza a vizualitásra épül. Olyan hatásokat kelt a színpadon, melyek erős érzelmeket váltanak ki a nézőkből. A rendező és a rendezés elvárja a néző reflexióját. Nem egy egyszerűen követhető történetet hoz létre, hanem a zenére – magyarán nem feltétlen a történetre, hanem tényleg a zenére – alkot képeket, amelyek valamilyen közvetlen vagy közvetett kapcsolatban állnak a művel. A vizuális színház ma Magyarországon nincs jelen, pedig komoly létjogosultsága van és egy teljes új generációt kötne le.

A Turandot gyakorlatilag a Poda-féle vizuál-színházra lett komponálva, a teljes szerkesztőség mondhatni tűkön ül. Egy Poda-előadáshoz a díszletet és a jelmezt is a rendező tervezi még a koreográfiákat is ő találja ki.

Stefano Poda munkájából egy minimális kóstolót itt beágyazunk - de ajánljuk ezt és ezt a linket is.

Világszínvonalú szereposztás egy nagyszerű színházban

A Teatro Regio Torino egy nagyszerű színház. Egyesek szerint idővel az első számú operaház lehet a világon. Egy gazdag város gazdag színháza, ami több világsikert állított már színpadra.

A szereposztás is világszínvonalú. A Metropolitan Turandot-közvetítéséből is ismert ukrán Oksana Dyka a alakítja Turandotot a premieren és Jorge de Leon az ismeretlen herceget. A karmester az olasz sztár, a Podával már többször együtt dolgozó Gianandrea Noseda lesz.

A darabot január 16. és 25. között játsszák minden nap, jegyek 32 és 95 euró között kaphatóak. Az előadás honlapja >>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Kultúra 2 perc, és mehetsz a Budapest Borfesztiválra!
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 9. 12:17
Szánj ránk 2 percet és nyerj páros belépőt a 30. Budapest Borfesztiválra!
Kultúra Jövőre visszatér a Sziget fesztivál
MTI | 2021. augusztus 3. 10:46
2022. augusztus 10-15. között rendezik meg.
Kultúra Magyar História: Ezerszáz év, puha kötésben
Szarvas György | 2021. május 16. 14:22
Már-már unalomig ismert toposz, hogy a magyar társadalom nem sokat tud saját történelméről, és hogy ebben a megismerési folyamatban maga a történettudomány sem igazán siet a segítségére. A Magyar História most megjelent hétkötetes változata mindennek élő cáfolata, úgynevezett bookazine, azaz tartalmában egy komoly, friss történelmi kutatásokat felvonultató könyv, viszont mindez felgyorsult korunk igényeinek megfelelően magazin formátumban. A kötetekről Medgyesy Zsófia sorozatszerkesztővel beszélgettünk. 
Kultúra Hol van már a járvány? Hatalmas partit csaptak Vuhanban
Privátbankár.hu | 2021. május 3. 15:54
Több ezren vettek részt a hagyományos vuhani könnyűzenei fesztivál, a Strawberry Music Festival szombati nyitónapján. Az esemény különlegességét az adta, hogy ebből a közép-kínai városból indult el a pár hónap alatt pandémiává fejlődő Covid-19, és ez az a milliós megacity, mely először szenvedte meg a teljes lezárást.
Kultúra A Szabad Európából tudta meg, hogy övé az Oscar-díj - videóinterjú Rófusz Ferenccel
Szarvas György | 2021. április 4. 17:59
Rófusz Ferenc A légy című animációs filmjével érdemelte ki az Amerikai Filmakadémia legmagasabb elismerését. A díjat azonban nem vehette át azonnal, a korabeli magyar hivatalosságok ugyanis megakadályozták, hogy kiutazzon a gálára.
Kultúra A matematikusok Nobel-díjaként jegyzett Abel-díjat kapta Lovász László, az MTA volt elnöke
Privátbankár.hu | 2021. március 17. 13:08
A Norvég Tudományos Akadémia 2021-ben az Abel-díjat Lovász Lászlónak, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem professor emeritusának, a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet kutatóprofesszorának és Avi Wigdersonnak, a princetoni Fejlett Tanulmányok Intézete (USA) munkatársának ítéli oda „meghatározó jelentőségű munkásságukért az elméleti számítógép-tudomány és a diszkrét matematika terén és szerepükért abban, hogy ezek a modern matematika központi területeivé válhattak”.
Kultúra Nem a csend az alternatíva - a noÁr Mozgalom így készül március 15-re
Szarvas György | 2021. március 14. 18:43
Újabb klippel készül nemzeti ünnepünkre a noÁr Mozgalom, és személyesen Molnár Áron színművész. A Magyar cím alatt futó számban arra keresik a választ, hogy valójában mitől is érezhetjük magunkat magyarnak. Mivel a rap-számokat általában is bombaként kezelik, így számíthatunk arra, hogy a 15-én ez a szám is robbanni fog.  
Kultúra "Évek óta döglődik a POSZT" - videóinterjú Bagossy László rendezővel
Szarvas György | 2021. március 6. 14:53
Eddigi formájában megszűnik a POSZT (Pécsi Országos Színházi Találkozó) névre hallgató színházi szemle. Az elmúlt évek már igencsak elromlott hangulatú fesztiváljairól, árulókról, átpolitizálódásról, SZFE-ről és a lehetséges jövőről kérdeztük a POSZT-on két díjat is elnyerő Bagossy László rendezőt, egyetemi tanárt. 
Kultúra Hun az igazság? Tananyagba emelték a történelmi fantazmagóriákat
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 19:03
Eddig az általános iskolai történelem oktatás alapját a kutatásokból levont tények adták, most változott a helyzet. A magyarság vélt hőstörténete került a tankönyvekbe, az oktatóknak ezt kell most tanítani. Mindez számos történelemtanár nézetével szembe megy, ráadásul a Nemzeti Alaptanterveben foglaltaknak sem feltétel felel meg a tananyag.
Kultúra A Facebook talán felül fogja vizsgálni a policy-ját - véli Ungváry Krisztián miután a tech cég letiltotta a történész kitoresnapja.hu profilját
Szarvas György | 2021. február 19. 17:01
Idén a járvány miatt nem lehetett megtartani a kitörésnapi emléktúrát, a budapesti szovjet ostromgyűrűből 1945-ben kitörni akaró német és magyar katonák kétségbeesett akciójára emlékező hagyományos túrát. Ungváry Krisztián ezért egy virtuális túrázást lehetővé tevő oldalt készített, azért is, hogy  leszámoljon az eseménnyel kapcsolatos hamis mítoszokkal. A Facebook viszont letiltotta a történész által kreált oldalt, miután a szélsőjobboldali Szent Korona Rádió feljelentette gyűlöletbeszéd miatt. Ungváry Krisztiánt kérdeztük a hogyan továbbról.  
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos