TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Puccini híres operáját az olasz síparadicsomban, az Alpok gyűrűjében nézhetjük meg, egy feltehetőleg lélegzetelállító verzióban. A szociopata kínai hercegnőről szóló perzsa mese olasz nyelven, három felvonásban lesz látható januárban a nagyszerű Teatro Regio Torino színpadán. Az ünnepi szezon után egy síeléssel egybekötött Turandot mindannyiunknak csak a javát szolgálja.

Ha az ember Torinóban jár, menjen el síelni: nagyon jó pályák vannak a városban. Ha viszont választani kell a siklás és a kultúra között, akkor ezúttal egyértelműen az operát javasoljuk. Torinói síparadicsom ide vagy oda, Stefano Poda ugyanis Turandotot rendez Torinóban - ezt a programot ajánljuk kezdőknek és haladóknak egyaránt.

Giacomo Puccini sikerdarabja annyira unalmas már, hogy Isten áldja Walter Vergnanót, a Teatro Regio Torino igazgatóját azért, mert Stefano Podát kérte fel a mű színrevitelére.

Ha nem sikerül a randi, fejedet vesszük - benne vagy?

A darab eredetét tekintve a perzsa Ezeregy Napok Könyvéből származik, a történet mégis inkább követi Nizami perzsa költő történetét. Eszerint a császár lánya, Turandot ahhoz megy feleségül, aki megválaszolja három kérdését. Aki viszont elbukik, annak fejét veszik. (Megjegyeznénk: itt nem a gonosz apu agyszüleményéről van szó: a lány kérte apját a bizarr törvény meghozatalára.) Az ifjú perzsa herceg elbukik a teszten, s bár a tömeg könyörög a kegyelemért, Turandot lefejezteti a herceget. Ekkor pillantja meg őt Caláf, az ismeretlen herceg, aki rögvest beleszeret Turandotba és rögtön jelentkezik is a kihívásra - nevét azonban senki sem tudja.

A herceg simán megválaszolja a kérdéseket. Turandot könyörög apjának, hogy ő inkább akkor mégse menne férjhez. Caláf látva a nő hisztijét, felajánlja, hogy ha kitalálja a nevét reggelig, akkor önként hajtja a fejét a kínpadra. Na ekkor jön az izgalom: mert ez a szegény Turandot fel-alá járkál az udvaron, mikor a herceg megragadja és szájon csókolja. Na, ettől meglágyul a Turandot szíve és boldogan élnek míg meg nem halnak.

Alább Anna Netrebko énekli szenzációsan az In questa reggia áriát, a Magyar Állami Operaház zenekarának kíséretében, sárga tornacipőben:

A sztori nulla, a zene varázslatos, a látvány sokkolóan jó

A történet mondhatni semmi. Semmi nem történik. Állnak egy helyben a palota kapujában. Ennyi. Azonban Puccini olyan drámai és érzelmes zenét komponált, ami az 1926-os Scala-premier óta töretlenül uralja a világ operaházait, filmjeit, reklámjait, rádióit, a Youtube-ot... (Annyit azért érdemes hozzátenni, hogy Puccini nem tudta befejezni a darabot, halála után Franco Alfano egészítette ki.)

Az operavilág egyik legjobb rendezője, Stefano Poda színháza a vizualitásra épül. Olyan hatásokat kelt a színpadon, melyek erős érzelmeket váltanak ki a nézőkből. A rendező és a rendezés elvárja a néző reflexióját. Nem egy egyszerűen követhető történetet hoz létre, hanem a zenére – magyarán nem feltétlen a történetre, hanem tényleg a zenére – alkot képeket, amelyek valamilyen közvetlen vagy közvetett kapcsolatban állnak a művel. A vizuális színház ma Magyarországon nincs jelen, pedig komoly létjogosultsága van és egy teljes új generációt kötne le.

A Turandot gyakorlatilag a Poda-féle vizuál-színházra lett komponálva, a teljes szerkesztőség mondhatni tűkön ül. Egy Poda-előadáshoz a díszletet és a jelmezt is a rendező tervezi még a koreográfiákat is ő találja ki.

Stefano Poda munkájából egy minimális kóstolót itt beágyazunk - de ajánljuk ezt és ezt a linket is.

Világszínvonalú szereposztás egy nagyszerű színházban

A Teatro Regio Torino egy nagyszerű színház. Egyesek szerint idővel az első számú operaház lehet a világon. Egy gazdag város gazdag színháza, ami több világsikert állított már színpadra.

A szereposztás is világszínvonalú. A Metropolitan Turandot-közvetítéséből is ismert ukrán Oksana Dyka a alakítja Turandotot a premieren és Jorge de Leon az ismeretlen herceget. A karmester az olasz sztár, a Podával már többször együtt dolgozó Gianandrea Noseda lesz.

A darabot január 16. és 25. között játsszák minden nap, jegyek 32 és 95 euró között kaphatóak. Az előadás honlapja >>

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Kultúra 1,8 milliárd forint pótlólagos támogatás a folyóiratoknak – mely orgánumok részesülhetnek majd belőle? 
Szarvas György | 2020. december 5. 17:24
Demeter Szilárd komoly felháborodást kiváltó holokausztos írása kissé elterelte a figyelmet arról, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatójaként, egy november közepi kormányhatározat értelmében jövőre jókora összeg fölött fog rendelkezni, amikor az irodalmi és kulturális folyóiratok támogatása kerül majd napirendre.
Kultúra A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM
Privátbankár.hu | 2020. november 30. 15:43
A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.
Kultúra A koronavírus-járvány miatt idén elmarad a Nobel-díjátadó
Szarvas György | 2020. november 28. 11:09
Pontosan 125 évvel ezelőtt alapította a Nobel-díjat a svéd kémikus és feltaláló, Alfred Nobel. 1895. november 27-én kelt végrendeletében rendelkezett úgy, hogy vagyonának kamataiból évről évre részesedjenek a tudomány kiválóságai. Az összeg jelenleg kilencmillió svéd korona, azaz körülbelül 305 millió forint - a díj eszmei értéke felbecsülhetetlen. 
Kultúra Tovább perlik a fraknói kincset
Szakonyi Péter | 2020. november 24. 16:58
Még hosszú évekbe telik, míg végleges bírói ítélet születik az úgynevezett fraknói kincs ügyében. Az Esterházy hercegek fraknói várában őrzött műkincsegyüttest öt éve egy raktárba szállították. A közel 300 darabból álló és korábban az Iparművészeti Múzeumban kiállított páratlan gyűjtemény azóta nem látható.
Kultúra A mi hazánk Budapest - videóinterjú Koncz Zsuzsával
Szarvas György | 2020. november 22. 15:11
A napokban vehette át Budapest díszpolgára címét Koncz Zsuzsa előadóművész, és a napokban jelenik meg új lemeze a Szabadnak születtél is. A városról és a város nyújtotta szabadságról beszélgettünk a művésznővel. 
Kultúra Van bennem egy alapvető csibész - interjú Szervét Tiborral
Vidacs Éva | 2020. november 21. 18:31
Évekig úgy választottam darabot, hogy mindegy, mi az, de ő benne legyen. Láttam drámai szerepben, polgárpukkasztó előadásban és zenés komédiában is. Most viszont egy olyan arcát mutatja meg Szervét Tibor, amelyiket eddig nem ismerhettük.  
Kultúra Nagy pofont kapott a szórakoztatóipar
Baka F. Zoltán | 2020. november 19. 18:02
Sok rendezvényszervező vállalkozás nem fog felállni a járványhelyzetből – mondta a Piac & Profit magazin ma megjelenő számának adott interjúban Fülöp Zoltán, a több rendezvényt – köztük a Sziget és a Volt Fesztivált, a Balaton Soundot - összefogó Sziget Zrt. egyik fesztiváligazgatója, aki egyben az Akvárium Klubot is üzemeltető cég egyik tulajdonosa. A Sziget Zrt. bankhitellel próbálja áthidalni az idei évi veszteségeit.
Kultúra Szinkron, reklám és filmszerep - mekkora gázsikat tud kitermeli a magyar szórakoztatóipar
Szarvas György | 2020. november 15. 15:03
Bár az SzFE-n a vészhelyzet kihirdetésével kényszerűségből a tiltakozók is időlegesen visszavonulót fújnak (legalább is az épületet elhagyják), ez a több hónapos közjáték arra mindenképpen alkalmat szolgáltat, hogy megnézzük, azok, akik kikerülnek az egyetemről, milyen lehetőségekkel vágnak neki az életnek, színészként miféle megélhetésük lehet, társulati tagként vagy szabadúszóként. Mit kínál számukra a szinkron, a reklámipar, és milyen esélyeik lehetnek – anyagilag is – ha bekerülnek egy nagyjátékfilm forgatására.
Kultúra A stream a veszélyhelyzet után is velünk marad - videóinterjú Mácsai Pállal
Szarvas György | 2020. november 14. 15:43
Az Örkény Színház már a mostani őszi szezonnak is úgy ment neki, hogy a hagyományos előadások mellett számos darabot streamelve is közvetítettek a nézőknek. A legutóbbi veszélyhelyzeti intézkedések miatt a színház most bezárt, maradt a streamelés, amiről Mácsai Pál igazgató úgy nyilatkozott, hogy bár ma még ez a forma gyerekcipőben jár, körülbelül ahhoz hasonlítható, mint ahol a film tartott a Lumiere fivérek idején. Szerinte ez megmarad a jövőben is, és hasonló pályát fog befutni, mint amit a filmművészet produkált a kezdetektől mostanáig. Sikerre van ítélve. 
Kultúra A kádár-korszakban minden, ami R-rel kezdődött és ajk-kal végződött, rémületet keltett az apparátusban - videóinterjú a bécsi CEU történészével
Szarvas György | 2020. november 8. 13:33
A magyar történelem nem bővelkedik kiemelkedő női politikusokban, de még ők is gyakran feledésbe merülnek a hazai emlékezetpolitikai csatározásokban. Pető Andrea a bécsi CEU történésze Rajk Júliáról megjelent életrajzában arra tesz kísérletet, hogy az árnyékból ( magának a könyvnek is Árnyékban a címe) a napvilágra hozza Rajk László özvegyének igencsak rendhagyó politikai életútját. 
Friss
hírlevél