TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Puccini híres operáját az olasz síparadicsomban, az Alpok gyűrűjében nézhetjük meg, egy feltehetőleg lélegzetelállító verzióban. A szociopata kínai hercegnőről szóló perzsa mese olasz nyelven, három felvonásban lesz látható januárban a nagyszerű Teatro Regio Torino színpadán. Az ünnepi szezon után egy síeléssel egybekötött Turandot mindannyiunknak csak a javát szolgálja.

Ha az ember Torinóban jár, menjen el síelni: nagyon jó pályák vannak a városban. Ha viszont választani kell a siklás és a kultúra között, akkor ezúttal egyértelműen az operát javasoljuk. Torinói síparadicsom ide vagy oda, Stefano Poda ugyanis Turandotot rendez Torinóban - ezt a programot ajánljuk kezdőknek és haladóknak egyaránt.

Giacomo Puccini sikerdarabja annyira unalmas már, hogy Isten áldja Walter Vergnanót, a Teatro Regio Torino igazgatóját azért, mert Stefano Podát kérte fel a mű színrevitelére.

Ha nem sikerül a randi, fejedet vesszük - benne vagy?

A darab eredetét tekintve a perzsa Ezeregy Napok Könyvéből származik, a történet mégis inkább követi Nizami perzsa költő történetét. Eszerint a császár lánya, Turandot ahhoz megy feleségül, aki megválaszolja három kérdését. Aki viszont elbukik, annak fejét veszik. (Megjegyeznénk: itt nem a gonosz apu agyszüleményéről van szó: a lány kérte apját a bizarr törvény meghozatalára.) Az ifjú perzsa herceg elbukik a teszten, s bár a tömeg könyörög a kegyelemért, Turandot lefejezteti a herceget. Ekkor pillantja meg őt Caláf, az ismeretlen herceg, aki rögvest beleszeret Turandotba és rögtön jelentkezik is a kihívásra - nevét azonban senki sem tudja.

A herceg simán megválaszolja a kérdéseket. Turandot könyörög apjának, hogy ő inkább akkor mégse menne férjhez. Caláf látva a nő hisztijét, felajánlja, hogy ha kitalálja a nevét reggelig, akkor önként hajtja a fejét a kínpadra. Na ekkor jön az izgalom: mert ez a szegény Turandot fel-alá járkál az udvaron, mikor a herceg megragadja és szájon csókolja. Na, ettől meglágyul a Turandot szíve és boldogan élnek míg meg nem halnak.

Alább Anna Netrebko énekli szenzációsan az In questa reggia áriát, a Magyar Állami Operaház zenekarának kíséretében, sárga tornacipőben:

A sztori nulla, a zene varázslatos, a látvány sokkolóan jó

A történet mondhatni semmi. Semmi nem történik. Állnak egy helyben a palota kapujában. Ennyi. Azonban Puccini olyan drámai és érzelmes zenét komponált, ami az 1926-os Scala-premier óta töretlenül uralja a világ operaházait, filmjeit, reklámjait, rádióit, a Youtube-ot... (Annyit azért érdemes hozzátenni, hogy Puccini nem tudta befejezni a darabot, halála után Franco Alfano egészítette ki.)

Az operavilág egyik legjobb rendezője, Stefano Poda színháza a vizualitásra épül. Olyan hatásokat kelt a színpadon, melyek erős érzelmeket váltanak ki a nézőkből. A rendező és a rendezés elvárja a néző reflexióját. Nem egy egyszerűen követhető történetet hoz létre, hanem a zenére – magyarán nem feltétlen a történetre, hanem tényleg a zenére – alkot képeket, amelyek valamilyen közvetlen vagy közvetett kapcsolatban állnak a művel. A vizuális színház ma Magyarországon nincs jelen, pedig komoly létjogosultsága van és egy teljes új generációt kötne le.

A Turandot gyakorlatilag a Poda-féle vizuál-színházra lett komponálva, a teljes szerkesztőség mondhatni tűkön ül. Egy Poda-előadáshoz a díszletet és a jelmezt is a rendező tervezi még a koreográfiákat is ő találja ki.

Stefano Poda munkájából egy minimális kóstolót itt beágyazunk - de ajánljuk ezt és ezt a linket is.

Világszínvonalú szereposztás egy nagyszerű színházban

A Teatro Regio Torino egy nagyszerű színház. Egyesek szerint idővel az első számú operaház lehet a világon. Egy gazdag város gazdag színháza, ami több világsikert állított már színpadra.

A szereposztás is világszínvonalú. A Metropolitan Turandot-közvetítéséből is ismert ukrán Oksana Dyka a alakítja Turandotot a premieren és Jorge de Leon az ismeretlen herceget. A karmester az olasz sztár, a Podával már többször együtt dolgozó Gianandrea Noseda lesz.

A darabot január 16. és 25. között játsszák minden nap, jegyek 32 és 95 euró között kaphatóak. Az előadás honlapja >>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Kultúra "Jó helyre került ez a mostani irodalmi Nobel-díj" - videóinterjú Gerevich András költővel
Szarvas György | 2020. október 17. 19:13
Louise Glück 77 éves amerikai költőnő lett 2020 irodalmi Nobel-díjasa – jelentette be a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. Az indoklás így hangzik: „összetéveszthetetlen költői hangjáért, mely zord szépségével egyetemessé teszi az egyéni létezést”. Gerevich András költő, műfordítóval beszélgetünk. 
Kultúra Második hullám - nehéz helyzetbe kerülhetnek a kevesebb erőforrással működő magánszínházak
Szarvas György | 2020. október 17. 12:18
A Hatszín Teátrum az első vesztese a színházi élet szereplői közül, amely a járvány miatt ideiglenes bezárásra kényszerült. Tény, hogy a kevesebb tartalékkal, kisebb erőforrással működő színházak feladhatják, míg a nagyobbak a nézőszám esetleges visszaesésével számolhatnak.  
Kultúra Az üzleti életben is sok helyzetet le lehet fordítani a sakk nyelvére - videóinterjú Polgár Judittal
Szarvas György | 2020. október 11. 16:32
Október 10-én, szombaton rendezik meg hatodik alkalommal a Polgár Judit által alapított, és mára már nagy hagyománnyal bíró Világ-sakkfesztivált, amely a pandémia miatt idén az online térbe költözik. Ebből az alkalomból beszélgettünk a sakk nagymesterrel, arról, hogy ez az ősi játék miként segíthet kilépni a gyerekeknek a virtuális világból. 
Kultúra Megtudhatjuk, hol esett el nagyapa a nagy háborúban - videóinterjú Dr. Számvéber Norberttel
Szarvas György | 2020. október 4. 14:49
Bárki számára hozzáférhető, és így kutatható az I. világháborúban hősi halált halt, megsebesült, vagy éppen hadifogságba esett magyarországi katonák adatbázisa az interneten. A katonahoseink.militaria.hu oldalt a héten mutatták be Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A részletekről kérdeztük az intézmény igazgatóját. 
Kultúra A szembenézés mindig nagyon nehéz - videóinterjú Oláh Judittal, a Visszatérés Epipóba rendezőjével
Szarvas György | 2020. október 3. 16:58
A szocialista Magyarországon működött egy különleges nyári tábor, Epipo, ahova sok gyerek szeretett volna eljutni. Mesébe illő szerepjátékok, titkos nyelv és varázslat várta a táborlakókat. A karizmatikus vezető bűvkörébe vonta a gyerekeket, annak ellenére, hogy a játékokat megalázás és titkolt abúzus árnyékolta be. A film rendezője, Oláh Judit újra találkozik egykori társaival, hogy megértsék, hogyan él bennük Epipo, ez a zárt, misztikus és titkokkal terhelt világ. A film október elsejétől az HBO csatornán megtekinthető.  
Kultúra "Az elvágyódás akadályozta, hogy a helyén kezeljük Budapestet" - videóinterjú Saly Noémi várostörténésszel
Szarvas György | 2020. szeptember 26. 19:01
Idén tizedik alkalommal rendezték meg a Budapest100 programot, melynek keretében ismét megnyíltak a nagyközönség előtt a főváros hajdanvolt patinás bérházai. Az esemény kapcsán többek között a város rejtett értékeiről,de arról is beszélgettünk Saly Noémi várostörténésszel, hogy a városvezető sétákra nem a turisták, hanem a Budapestre kíváncsi városi bennszülöttek mennek el, ami nagyon jó. 
Kultúra "A járvány miatt egyes prémium tételekből kevesebb készül" - videóinterjú Laposa Zsófia borásszal
Szarvas György | 2020. szeptember 20. 06:37
Mi történik akkor, ha a szüretelő brigád valamelyik tagjának pozitív lesz a COVID-tesztje, milyen lesz az idei termés, különös tekintettel a hosszú vénasszonyok nyarára, és mi lesz a polcokon sorjázó üveg borokkal, ha megint karanténba kényszerülünk - ezekről a témákról és még sok minden másról beszélgettünk az egyik legnevesebb badacsonyi borászat, a Laposa Birtok borászával. 
Kultúra Milyen a valóban jó élet? Nem biztos, hogy boldog, és biztos, hogy nem könnyű
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 13. 18:40
Egy új kutatás arra jutott, hogy az emberek sokkal többre értékelik, ha az élet váratlan fordulatokban gazdag - akkor is, ha azok nem mindegyike örömteli.
Kultúra A nők töltötték meg tartalommal a lengyel Szolidaritás szakszervezetet - videóinterjú Mitrovits Miklós történésszel
Szarvas György | 2020. szeptember 12. 16:05
Szabadság, függetlenség, haza,  - ezek a szavak lengyelül furcsamód mind nőneműnek számítanak. Talán nem véletlen, hogy az idén negyven éve megalakult Szolidaritás szakszervezetben a nők kifejezetten fontos szerepet vittek. Mitrovits Miklós, a korszak történetének kutatója a vele készült videóinterjúban ismertet meg minket a valóban gazdag és izgalmas részletekkel. (A budapesti Lengyel Intézetben A szabadság felé címmel fotókiállítás nyílt a 40 éve alakult Szolidaritás szakszervezetről.) 
Kultúra "Finoman fogalmazunk, ha a háborúval automatikusan együtt járó jelenségről beszélünk" - videóinterjú Kenyeres István történésszel
Szarvas György | 2020. szeptember 6. 19:28
Emlékművet állít a főváros a háborúkban megerőszakolt nőknek, melynek átadását 2023-ra tervezik. Már ez a viszonylag hosszú időszak, vagyis a három év is jelzi, hogy az előkészítés máshogyan zajlik majd, mint azt az utóbbi időben megszoktuk. Nemzetközi konferencia, a témában zajló előadássorozat, és nemzetközi pályázat biztosítja majd, hogy ne egy, az éppen aktuális hatalom történelemszemléletét tükröző emlékmű szülessen. Most valóban a szakmai érvek lesznek a döntőek. 
hírlevél