TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A Hattyúk Tava alapkoreográfiája annyira zseniális, hogy 1895 óta szinte változatlan - hacsak nem számítjuk a csábos hattyúfiúkat, az 50 hektoliter vízben gázoló táncosokat és a ma élő legjobb táncos elképesztő grand jeté-it. Balett-ajánló kezdőknek és haladóknak.
Fotó: New Adventures

Ha balettről beszélünk akkor mindenkinek először A hattyúk tava ugrik be. Ez persze nem véletlen: ez a balettirodalom legtöbbet játszott műve.

A darab Csajkovszkij első balettje, melyet egy orosz népmese alapján írt valamikor 1874-1876 között. Julius Reisinger állította először színpadra 1877-ben Moszkvában, de az igazi sikert Marius Petipa koreográfiája hozta el 1895-ben a legendás Marjinszkij Színház színpadán, a zeneszerző halála után két évvel.

Vaganova, Petipa, Legat, Fokine… Mi is az a balett?

Bár a balettet mindenki Oroszországhoz köti, voltaképpen olasz és francia gyökerei vannak. XIV. Lajos olyannyira rajongott a balettért és annyira támogatta azt, hogy még becenevét is a balettnak köszönheti - ugyanis nem csupán nézni szerette az előadásokat, hanem olykor maga is fellépett bennük. Így volt ez az Éjszaka Balettja című előadásban is, melyben a Napkirályt táncolta - így ennek a  szerepnek köszönheti azt a nevet, mellyel bevonult a történelembe.

A balettet azonban Agrippina Vaganova, a Cári Balett szólistája és koreográfusa határozta meg. Ő volt, aki először leírta a balettlépéseket, és meghatározta azok pontosságát - mai napig az általa leírtak alapján tanítanak. Bár Vaganova írta le a szabályokat, nem ő találta ki őket. A legfontosabb művész a balett-történelemben - ha lehet ilyet mondani - a Franciaországban tanult Marius Petipa táncos, koreográfus, balettmester volt, ő a balettcsaládfa első embere, tőle származik a mai világon szinte minden, ami balettel kapcsolatos.

Az ő kezei között fejlődött Vaganova, Nyikolaj Legat, Mihail Fokin… Az utóbbi két táncos keze között nevelkedett Vaclav Nyizsinszkij, Tamara Karszavina, Bronyiszlava Nyizsinszka, Serge Lifar - ők határozzák meg a mai balett társulatok krémjét, így a Royal Balletet, a New York City Balletet, a Bolshoi Balletet, a Scala Balletet stb. Ők határozták meg Rudolph Nureyevet, Maurice Béjart, Mihail Barisnyikovot is. A Ballet Russe az 1900-as évek elején elvarázsolta és beoltotta Európát.

Melyik kamasz ne vágyna egy hattyúra?

A hattyúk tava története egyszerű, egy orosz népmese alapján Vladimir Begicsev, a Moszkvai Nagyszínház művészeti vezetője írta: egy fiatal hercegnek menyasszonyt kell választania, ám ő egy vadászat során találkozik Odette-tel, az elátkozott lánnyal, akinek testvéreivel együtt napközben hattyúként kell élnie, amíg az igaz szerelem rá nem talál. A herceg szerelembe esik, és az udvari bálon minden lányt elutasít, csak Odette-re vár.

Odette helyett azonban a lányokat elátkozó gonosz varázsló saját lányával, Odiliával, a fekete hattyúval jelenik meg, aki Odette arcát ölti fel, a becsapott herceg pedig szerelmet esküszik neki, megszegve ezzel Odette-nek tett ígéretét. Mikor a fiatal rájön, hogy nem a szerelme áll előtte, a tó melletti tisztásra siet, és mindent megmagyaráz az összetört szívű hattyúlánynak. Mikor a szerelmesek már éppen megszöknének, feltűnik a gonosz varázsló, akivel a herceg megküzd, és végül letépi bagolyszárnyait, ezzel megtöri hatalmát, az elátkozott hattyúk pedig megszabadulnak.

Pas de Quatre

Bár a történet egyszerű, a tánc igen nehéz. A fekete és a fehér hattyút egyazon táncos táncolja, ami külön komplikálttá teszi az alakítást mind színészi, mind fizikai szempontból.

Az 1895-ös Petipa-koreográfia annyira erős, hogy a mai napig szinte csak az ezzel viszik színre a művet, és melyben a Pas de Quatre annyira ikonikus, hogy mindenki ismeri, maximum nem tudja hova kötni.

Íme:

Na ugye…

Aki nem látta még a darabot, az menjen el és nézze meg először a klasszikus verziót. Kiváló előadások vannak szerte a világon. Kimagasló előadások ezek közül: a Scala darabja, ugyanis a herceget a ma élő legjobb táncos, Roberto Bolle táncolja:

...és a Royal Ballet produkciója:

Minkét előadás évről évre műsorra kerül.

New Adventures

Azonban ha már láttunk eredeti Hattyúkat, akkor ideje megismerkedni valami újjal. Matthew Bourne (aki amúgy Sir) napjaink egyik legelismertebb koreográfusa. Az 1960-ban született koreográfus 1987-ben alapította meg első társulatát, az Adventure in Motion Pictures nevű csapatot, majd 2002-ben a New Adventure-t. Többnyire klasszikus művekhez nyúl hozzá, klasszikus balett-koreográfiákat készít, azonban a műveket teljesen újjáértelmezi, maivá teszi, megtölti humorral és társadalomkritikával. (Később bizonyára több produkciójáról is szó fog esni sorozatunkban.) Azonban most a világsikert meghozó, 1996-ban bemutatott A hattyúk tava előadásáról kell beszéljünk.

A darab a napjainkban játszódik – és tényleg, ugyanis Bourne folyton  ellenőrzi és felülírja önmagát, szóval a darab sokat változott már a '96-os premier óta. Az angol királyi család ifjú hercege szenved a rá nehezedő súlytól, a magánytól, és beleszeret a hattyúba. Nem testi szerelemmel, nem romantikus módon: a hattyú szabadságába, egyszerűségébe, állat létébe bolondul bele – szó szerint. A Hattyút, egy férfi táncolja.

Bár a darab tele van humorral, és a nézőtéren nagy nevetések vannak, azért a végkifejlet elég nyomasztó. Aki nem tudja élőben megnézni, az két verzióban is megveheti dvd-n. Az előadás minden lehetséges díjat megkapott az Egyesült Királyságban és Amerikában egyaránt. De tényleg mindent.

A darab honlapja >>

Oslo Operaház

A progresszív fiatal operaház, már küllemével felkelti az érdeklődést. A tengerből kiemelkedő hullám koncepcióját a 2000-es évi milleniumi pályázaton nyerte meg a Snohetta tervezőiroda. Kiváló adottságokkal bíró, progresszív skandináv épület, tele a fiatalokra jellemző lelkesedéssel és hévvel. Az opera és balett műfajának sincs igazán történelme Norvégiában, és az operaházuk is gyerek még - így semmiféle tradíciók nem kötik a művészek kezeit egyelőre. Ezen okokból születhetett meg 2014-ben a hattyúk tava merően új változata. Nem csupán a történeten, hanem még a zenén is komolyan változtattak, és a balettkar mellett színpadra lépnek prózai és operaművészek is.

A darabot a svéd Alexander Ekman jegyzi.

A darab egy szürreális, 1887-es Bolsoj Színház-beli képpel indul, a balett elképzelt születésével, majd megalkotásával, mígnem eljutunk a kész Hattyúk Taváig, nem is akármilyen verzióban: a hattyúk több mint 5000 liter vízben táncolnak a színpadon. Eszméletlen humorral, fantasztikus látvánnyal és izgalmas zenei világgal jelenik meg előttünk a mű. A zenét Csajkovszkij mellett Mikael Karlsson jegyzi.

Az előadás trailere:

Az előadás angol nyelvű.

Előadások a 2015/16-os szezonban:

Május 27., 28., 30.

Június 1., 3., 4., 6., 7., 10., 17., 20.

Jegyárak: 100-745 norvég korona

A darab honlapja >>

Les Ballets Trockadero de Monte Carlo

Ha már az újjáértelmezett produkciókon is túl vagyunk, akkor jöhet a fékezhetetlen humor.

A Les Ballets Trockadero des Monte Carlo egy igen különös együttes. Csak és kizárólag férfi művészek táncolnak benne, méghozzá nem is akármilyen tehetségek. (A magyar táncosok közül a társulat több mint negyven éves fennállása óta egyedül Major Lászlónak sikerült felvételt nyernie az együttesbe.) Habár alapvető műfajuk a nevettetés, mégis az egyik legkomolyabb technikai tudással kell rendelkezniük a művészeknek, ugyanis férfi testfelépítéssel, hibátlanul női balettet táncolni igazán nagy kihívás. Ám ha sikerül, az a humor csúcsa, íme a bizonyíték:

A Hattyú Halála:

A Trockadero balett szinte minden nap játszik, folyton turnén vannak. A honlapjukon lehet válogatni a helyszínek közül, aki azonban nem akar utazni, az Budapesten is megnézheti őket 2016. február 24-25-én a Budapesti Táncfesztivál keretein belül - ehhez linket még nem tudunk adni, mert még nincs kiírva az esemény.

Azonban nem szabad elfelejteni, hogy, bár avatatlan szemeknek is mókás a produkciójuk, igazán akkor élvezni az ember, ha a zsebében vannak a klasszikus balettrepertoár alapjai. Így hát nincs más választás, mint balettelőadásokat nézni élőben, vagy legalább felmenni a Youtube-ra, ahol egy az egyben dvd-minőségben végignézhetőek a Scala balettjei, a Bolsoj balettjei és több nagy nemzetközi produkció.

A hattyúk tava, Giselle, Sylphids, Bayadére, Sleeping Beauty alapnak nem is rossz.


 

Színházi ajánló sorozatunk korábbi részei:

Címkék: Kultúra Színház

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Kultúra Tovább perlik a fraknói kincset
Szakonyi Péter | 2020. november 24. 16:58
Még hosszú évekbe telik, míg végleges bírói ítélet születik az úgynevezett fraknói kincs ügyében. Az Esterházy hercegek fraknói várában őrzött műkincsegyüttest öt éve egy raktárba szállították. A közel 300 darabból álló és korábban az Iparművészeti Múzeumban kiállított páratlan gyűjtemény azóta nem látható.
Kultúra A mi hazánk Budapest - videóinterjú Koncz Zsuzsával
Szarvas György | 2020. november 22. 15:11
A napokban vehette át Budapest díszpolgára címét Koncz Zsuzsa előadóművész, és a napokban jelenik meg új lemeze a Szabadnak születtél is. A városról és a város nyújtotta szabadságról beszélgettünk a művésznővel. 
Kultúra Van bennem egy alapvető csibész - interjú Szervét Tiborral
Vidacs Éva | 2020. november 21. 18:31
Évekig úgy választottam darabot, hogy mindegy, mi az, de ő benne legyen. Láttam drámai szerepben, polgárpukkasztó előadásban és zenés komédiában is. Most viszont egy olyan arcát mutatja meg Szervét Tibor, amelyiket eddig nem ismerhettük.  
Kultúra Nagy pofont kapott a szórakoztatóipar
Baka F. Zoltán | 2020. november 19. 18:02
Sok rendezvényszervező vállalkozás nem fog felállni a járványhelyzetből – mondta a Piac & Profit magazin ma megjelenő számának adott interjúban Fülöp Zoltán, a több rendezvényt – köztük a Sziget és a Volt Fesztivált, a Balaton Soundot - összefogó Sziget Zrt. egyik fesztiváligazgatója, aki egyben az Akvárium Klubot is üzemeltető cég egyik tulajdonosa. A Sziget Zrt. bankhitellel próbálja áthidalni az idei évi veszteségeit.
Kultúra Szinkron, reklám és filmszerep - mekkora gázsikat tud kitermeli a magyar szórakoztatóipar
Szarvas György | 2020. november 15. 15:03
Bár az SzFE-n a vészhelyzet kihirdetésével kényszerűségből a tiltakozók is időlegesen visszavonulót fújnak (legalább is az épületet elhagyják), ez a több hónapos közjáték arra mindenképpen alkalmat szolgáltat, hogy megnézzük, azok, akik kikerülnek az egyetemről, milyen lehetőségekkel vágnak neki az életnek, színészként miféle megélhetésük lehet, társulati tagként vagy szabadúszóként. Mit kínál számukra a szinkron, a reklámipar, és milyen esélyeik lehetnek – anyagilag is – ha bekerülnek egy nagyjátékfilm forgatására.
Kultúra A stream a veszélyhelyzet után is velünk marad - videóinterjú Mácsai Pállal
Szarvas György | 2020. november 14. 15:43
Az Örkény Színház már a mostani őszi szezonnak is úgy ment neki, hogy a hagyományos előadások mellett számos darabot streamelve is közvetítettek a nézőknek. A legutóbbi veszélyhelyzeti intézkedések miatt a színház most bezárt, maradt a streamelés, amiről Mácsai Pál igazgató úgy nyilatkozott, hogy bár ma még ez a forma gyerekcipőben jár, körülbelül ahhoz hasonlítható, mint ahol a film tartott a Lumiere fivérek idején. Szerinte ez megmarad a jövőben is, és hasonló pályát fog befutni, mint amit a filmművészet produkált a kezdetektől mostanáig. Sikerre van ítélve. 
Kultúra A kádár-korszakban minden, ami R-rel kezdődött és ajk-kal végződött, rémületet keltett az apparátusban - videóinterjú a bécsi CEU történészével
Szarvas György | 2020. november 8. 13:33
A magyar történelem nem bővelkedik kiemelkedő női politikusokban, de még ők is gyakran feledésbe merülnek a hazai emlékezetpolitikai csatározásokban. Pető Andrea a bécsi CEU történésze Rajk Júliáról megjelent életrajzában arra tesz kísérletet, hogy az árnyékból ( magának a könyvnek is Árnyékban a címe) a napvilágra hozza Rajk László özvegyének igencsak rendhagyó politikai életútját. 
Kultúra Vajon mennyit számít az életkor az amerikai elnökök megválasztásakor?
Szarvas György | 2020. november 1. 16:37
Trump második ciklusát megválasztása esetén 74 évesen kezdené el. Ezzel az életkorral mindenképpen rangidősnek számítana az indulók között, hiszen még Reagan is "csupán" 73 volt a második terminus alatt. A mostani jelöltek - így a demokrata Biden esetében is - a magas életkor miatt felmerül a kérdés, vajon érdemes-e meghúzni ebben az ügyben bármiféle korhatárt.
Kultúra Taxissztrájk - 30 éve bénult meg az ország a sebtében bejelentett benzináremelés miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 25. 14:39
Vasárnap van pont harminc éve, hogy a mindenféle előkészítés nélkül, egy hirtelenjében bejelentett benzináremelés miatt a hazai fuvarozótársadalom blokád alá vonta az ország közútjait, napokig megbénítva az életet. A tiltakozás végül a tárgyalóasztalhoz ültette a kormány képviselőit, és kompromisszumos megállapodás született az ügyben.  
Kultúra "Mindig a valóságról írok, de szürreális módon" - videóinterjú Kiss Tibor Noé íróval
Szarvas György | 2020. október 24. 16:38
Az idei Margó fesztiválon mutatták be Kiss Tibor Noé harmadik, Beláthatatlan táj című regényét. Ahogy azt a fülszövegben is olvashatjuk, a Beláthatatlan táj elemelt költőiségével és szürreális kompozícióival radikális és felszabadító olvasmány. 
Friss
hírlevél