4p
A világ egyik legrangosabb operaházában döntik meg a dózse hatalmát. Hajlandó-e visszafogni magát a lázadó rendező egy olyan helyen, ahol egyetlen hangot sem szabad átírni a kottában? A Scalában volt már példa arra, hogy előadás közben cseréltek le egy hangot tévesztő művészt - Plácido Domingóval ez a tragédia azért nem nagyon történhet meg. Színházi ajánló sorozatunk újabb része.

Ők mondják meg, mikor van az év első napja

A milánói Teatro alla Scala a világ egyik legrangosabb operaháza, s ez nem csupán egy legenda. Attól függetlenül, hogy költségvetésében elmarad a világ „A” kategóriás házaitól - a müncheni Bayerische Statsooper, a londoni Covent Garden és a New York-i Met is jócskán felülmúlja a Scala anyagi kereteit -, a mai napig megkérdőjelezhetetlenül a világ egyik legfontosabb operaházainak egyike.

Mi sem bizonyíthatja ezt jobban, minthogy az operaévad kezdetét, sőt a repertoárokat is az egész világon a Scalához igazítják.

Minden sarkon van egy opera - de csak innen dobják ki a szünetben a sztárokat

Minden nemzet a saját operáit tudja a legjobban játszani, így Bartókot Magyarországon, Richard Strausst Németországban míg Verdit Olaszországban kell nézni - Olaszországon belül pedig a Scalában. Az olasz kultúra szerves része az opera, így minden sarkon operaházakat építettek hajdan, azonban a milánói régióban a Scala volt az egyetlen, ezért sokkal szigorúbb rosta alapján választottak művészeket. Így az 1778-as nyitása után rögvest topkategóriás házként lett nyilvántartva, melyre az aktuális igazgatók folyamatosan figyeltek, és a lécet évről évre, évszázadról évszázadra emelték.

Napjainkban a Scala a legnagyobb tradíciókkal rendelkező játszóhely az operaszínpadok közt. A karmestereknek szigorúan be kell tartaniuk a kotta utasításait, minimális változtatásokat sem tehetnek, az énekesek semmilyen technikai segítséget (mint pl. rejtett mikrofonok) nem kapnak, és egyetlen félrecsúszott hang után azonnali elbocsájtás jár. Nehéz dolguk van így a rendezőknek is, hiszen több száz éves történeteket kell színre vinniük úgy, hogy a darabot lényegében nem modernizálhatják ugyanakkor izgalmassá kell tenniük a mai szem számára is.

Hajlandó-e visszafogni magát a lázadó rendező?

Az I due Foscarit Alvis Hermanis, a progresszív New Riga Theatre művészeti vezetője, rendezője, színésze jegyzi. Hermanis nagy kihívás elé néz Verdi operájával, hiszen tőle távol állnak a konvenciók – feltehetőleg éppen ezért lesz izgalmas a rendezése. A darab díszletét is ő maga fogja tervezni.

A darab Francesco Foscari dózse hatalmának megdöntéséről szól. Fiát hamis vádakkal gyilkosnak kiáltják ki, halálra ítélik, mely felemészti a dózsét. Hatalmát elveszíti, s bár az utolsó pillanatban kiderül az árulás, akkor már késő. Verdi egyik legdallamosabb operájáról van szó, a főszerepben Plácido Domingóval. (A világhírű tenor - aki mára inkább bariton lett - öt előadást visz, négy előadáson az ifjú bariton, Luca Salsi játssza Foscari szerepét.)

Az egyik leghíresebb ária a második felvonásban elhangzó „Questa dunque é l’iniquia mercede”. Domingo előadásában ez így szól:

Az előadást Michele Mariotti olasz karmester dirigálja, aki fiatal kora ellenére jelenleg a világ egyik legtöbbet foglalkoztatott karmestere, 5 évre előre le van kötve a naptára, csak „A” kategóriás operaszínpadokon és koncerttermekben vezényel, sokan arra számítanak, hogy egyszer ő lesz a Scala főzeneigazgatója, de a Covent Garden és a Met is jelezte már igényét a karmesternek, aki egyelőre szabadúszóként kíván alkotni.


Teatro alla Scala
Gusiseppe Verdi – I due Foscari

Előadások:
Plácido Domingo főszereplésével: február 25, március 1., 4., 9., 12.
Luca Salsi főszereplésével: március 15., 18., 22., 25.

Jegyárak: 13 - 210 EUR. Nem kell félni az olcsóbb helyektől sem, ezekről is kiválóan élvezhető az előadás.

A jegyeket december 22-én kezdik árulni, pontban délben. A jegyek (különösen a Domingo által játszott előadások esetében) gyorsan elfogynak, akár fél óra alatt is - ezért érdemes nagyon gyorsnak lenni!


Színházi ajánló sorozatunk korábbi részei:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Kultúra Lottónyereményre vár? - inkább nézzen körül a padláson!
Privátbankár.hu | 2024. május 12. 12:07
Sokszor vagyont érő műkincsek, festmények tulajdonosai lehetünk - tudtunkon kívül.
Kultúra Megfejthették Leonardo da Vinci évszázados titkát
Kollár Dóra | 2024. május 11. 15:30
Leonardo da Vinci legendás festményének hátteréről végtelen hosszú ideje folyik a vita.
Kultúra Önnek mennyit ér a kultúra? És fizetne is érte?
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 08:55
Egyre több kulturális szolgáltató dönt úgy, hogy közösségi finanszírozás keretében próbálja megvalósítani egy-egy projektjét. Laptársunk, az Mfor azt nézte meg három példán keresztül, hogy ez a gyakorlat milyen formákban működik itthon. 
Kultúra Miben tér el egy kísérleti jelleggel létrehozott oktatási intézmény az államiaktól?
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 06:51
Interjú Halácsy Péterrel, a Budapest School egyik alapítójával.
Kultúra Hihetetlen áron kelt el egy festmény a Sotheby’s árverésén
Kenessei András | 2024. március 10. 14:38
A világ két legnagyobb árverőháza közül a Sotheby’s (a másik a Christie’s) március 6-án tartotta az évad elejének egyik legfontosabb árverését, mint hangsúlyos évnyitót.
Kultúra Párhuzamok a Kádár-kori második nyilvánosság és a mai független média között - Klasszis podcast Haraszti Miklóssal és Danyi Gáborral
Szarvas György | 2024. január 20. 18:07
A napokban jelent meg Danyi Gábor Az írógép és az utazótáska című monográfiája a magyarországi szamizdat irodalom történetéről. Bár az 1980-as években, és annak főleg a második felében már gyakorlatilag nagyüzemi módszerekkel, gyakran állami nyomdákban, feketén folyt a hazai illegális  könyvek és folyóiratok nyomtatása, a szamizdatok kiadása és annak gyökerei az 1950-es évekre nyúlnak vissza. Ennek szerteágazó történetét, illetve a nagyon is sokszínű résztvevői kört idézi meg Danyi Gábor most megjelent munkájában. A Klasszis podcast adásában vele és a szamizdat Beszélő korabeli szerkesztőjével, Haraszti Miklóssal közösen azt kutattuk, miféle hasonlóságot lehet felfedezni a kádári és a mai Magyarország nyilvánosságában.
Kultúra A nap képe: újabb elképesztő tiltás a magyar könyvesboltokban
Kormos Olga | 2024. január 17. 10:03
Az Alexandra egyik könyvesboltjában olyan tájékoztató táblát tettek ki, amely már a fóliázáson is túlmutat. 
Kultúra Matrózpulcsi 500 dollárért - itt az új, nemzeti orosz divat
Elek Lenke | 2024. január 1. 18:15
Nem járja, hogy az oroszok a hanyatló Nyugat termékeiben parádézzanak. Ezen változtatna többek közt a Nina Donis divatház is - a cári és a nyugati kulturális panelek kevergetésével.
Kultúra Willy Wonka – a nagy csokiüzlet és filmbiznisz
Elek Lenke | 2023. december 17. 18:41
Mese és csokoládé – gyerekeknek biztos recept, de már évtizedek óta tudjuk, hogy nemcsak nekik. Mintha a XXI. században menekülnének a valóság elől a felnőttek, lásd a Harry Potter őrületet, meg a különféle fantasy-k és animációk sikerét.
Kultúra A legnagyobb karácsonyi sikerre Gyurcsány Ferenc is táncolt
Elek Lenke | 2023. december 16. 18:23
Mi a töretlen siker titka, és hányféle módon hoz pénzt máig is a karácsonyi romkomok koronázatlan királya?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG