4p
A Bastille-ban történt a tragédia, az ok nagy vihart kelt: Luciát kényszerházasságba hajszolta testvére, Enrico, aki sokkos állapotba került az eset után. Donizetti híres bel canto operája egy korai feministáról, a megdöbbentően dögös Pretty Yendével a címszerepben kerül színpadra - nagyon ajánljuk.

Bel canto

Gaetano Donizetti Lammermoori Lucia című operáját 1835. szeptember 26-án mutatták be Nápolyban. Van, ahol 1839-et jelölik meg a bemutatás dátumaként - Donizetti ugyanis egy francia verziót is írt négy évvel az ősbemutató után, azonban azt a verziót nem szokták játszani, mert meg sem közelíti az eredetit.

Donizetti a bel canto-korszak egyik legtermékenyebb komponistája. A bel canto azt jelenti, hogy a komponista az énekhangot gyakorlatilag hangszerként használja, nem konkrét drámai érzelmeket fogalmaz meg az énekes hangjával. A bel canto-éra alatt fantasztikus áriák születtek. A kotta gyakran engedi az énekes művészeket improvizálni; később aztán az énekhangot rögzítették, majd a zeneszerzők egyre inkább átalakították a bel cantót, hozzáadták a drámai érzelmeket, ahogyan azt Verdi is tette. Idővel egyre inkább konkrét színházi tartalommal bíró szöveggé vált az operaének.

Lucia, a tragikus sorsú feminista

A Lammermoori Lucia története egy sírós-romantikus hollywoodi filmdráma forgatókönyve is lehetne. Az opera librettóját Walter Scott A lammermoori nász című regénye alapján Salvadore Cammarano írta.

A történet szerint Enrico, az Ashton-ház feje úgy dönt, húgát, Luciát nőül adja Arturo Bucklawhoz, a skót király bizalmasához. Csakhogy, Lucia Edgardo Ravenswoodba szerelmes, akinek apját épp Enrico ölte meg.

Edgardo és Lucia nagyon szeretik egymást, titokban jegyességet kötnek. Azonban Enrico hajthatatlan, elhiteti húgával, hogy Edgardo átveri őt, majd megfenyegeti hogy azonnal megöleti szerelmét, ha nem megy hozzá Bucklawhoz. Lucia kiborul, az esküvőn szinte már nem is önmaga. Mikor Edgardo megérkezik az esküvőre, óriási balhé kerekedik, végül Edgardónak menekülnie kell.

A nászéjszakán Lucia megöli a férfit, akihez kényszerből hozzáment. Teljesen megőrül, egyszer azt hiszi, hogy minden rendben lesz Edgardóval, máskor viszont tudja, hogy innen már nincs menekvés - majd öngyilkos lesz. Mikor Edgardo megtudja, hogy mi történt, tőrt ránt és megöli magát.

Íme a Bastille előadásából az őrület eleje Pretty Yende előadásában:

Egy dél-afrikai faluból a Scala színpadára egy tévéreklámon át vezet az út

Pretty Yende dél-afrikai származású énekes, aki nem csupán gyönyörű, hanem napjaink egyik legsikeresebb szopránja. Csak a legnagyobb, legjobb színpadokon játszik főszerepeket, holott csak 31 éves. A 2016-17-es évadban a Bayerische Staatsoperben, a Metben és a Bastille-ban játszik összesen 22 előadást amivel nagyjából 270 000 eurót keres.

Yende egy apró dél-afrikai faluban született egy nagyon szegény családban. 16 éves volt, amikor látott egy tévéreklámot, aminek a Virág-duett volt a zenéje. Ez volt az első találkozása az operával és rögvest szerelem is lett belőle. A dél-afrikai művészeti iskolából ösztöndíjat kapott a Scala iskolájába, ahol diplomát is szerzett.  2009 és 2011 között az összes komoly operaénekes-versenyt megnyerte, majd 2012-ben debütált a Scalában a Bohém élet Musettájaként. Karrierje megállíthatatlanul halad előre, nemrég jelent meg Journey című első albuma.

A Bastille Luciáját a budapesti közönség által is ismert Andrei Serban rendezte, ami azért is érdekes, mert a bel canto műfajánál fogva nem annyira passzol a progresszív rendezésekhez. Serban azonban nem elég, hogy progresszív, de még csak nem is zenés színházi rendező. Ettől függetlenül nem szabad elfelejteni, hogy egy zseniről beszélünk, valamint a Bastille-ról, a francia nemzeti operáról. Serban tiszteletben tartja a bel canto követelményeit, ugyanakkor éppen annyira nyúl bele az alapszituációba, hogy az izgalmassá váljon. Aki teheti feltétlen nézze meg.

Előadások: november 4., 8., 16.

Jegyárak: 70-140 euró

Az előadás honlapja >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Kultúra Fuldokolnak a független színházak, de az állam nem dob nekik mentőövet
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 08:31
A minősítéssel nem rendelkező előadó-művészeti szervezetek állami támogatása egyelőre nem szűnt meg, de a pályázatok útján nekik juttatott támogatás legfeljebb zsebpénznek jó. Már persze azoknak, akik kapnak egyáltalán valamit. 
Kultúra A nap képe: a Hősök terén mutatták meg magukat Magyarország szépei
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 14:09
Ott volt ugyanis az idei Magyarország Szépe - Miss World Hungary szépségverseny közönségtalálkozója.
Kultúra "Elegem van a háborúból, elegem van Putyinból" – orosz-ukrán összefogás Varsóban
Wéber Balázs | 2024. június 16. 19:05
Egy lengyel zenei fesztiválon orosz és ukrán művészek is felléptek, háború- és Putyin-ellenes szólamokat hangoztatva. A közönségben lengyelek mellett fehéroroszok, ukránok és oroszok is jelen voltak, a jegybevétel egy részét pedig a háború miatt traumatizált ukrán gyerekek megsegítésére ajánlották fel.       
Kultúra Lottónyereményre vár? - inkább nézzen körül a padláson!
Privátbankár.hu | 2024. május 12. 12:07
Sokszor vagyont érő műkincsek, festmények tulajdonosai lehetünk - tudtunkon kívül.
Kultúra Megfejthették Leonardo da Vinci évszázados titkát
Kollár Dóra | 2024. május 11. 15:30
Leonardo da Vinci legendás festményének hátteréről végtelen hosszú ideje folyik a vita.
Kultúra Önnek mennyit ér a kultúra? És fizetne is érte?
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 08:55
Egyre több kulturális szolgáltató dönt úgy, hogy közösségi finanszírozás keretében próbálja megvalósítani egy-egy projektjét. Laptársunk, az Mfor azt nézte meg három példán keresztül, hogy ez a gyakorlat milyen formákban működik itthon. 
Kultúra Miben tér el egy kísérleti jelleggel létrehozott oktatási intézmény az államiaktól?
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 06:51
Interjú Halácsy Péterrel, a Budapest School egyik alapítójával.
Kultúra Hihetetlen áron kelt el egy festmény a Sotheby’s árverésén
Kenessei András | 2024. március 10. 14:38
A világ két legnagyobb árverőháza közül a Sotheby’s (a másik a Christie’s) március 6-án tartotta az évad elejének egyik legfontosabb árverését, mint hangsúlyos évnyitót.
Kultúra Párhuzamok a Kádár-kori második nyilvánosság és a mai független média között - Klasszis podcast Haraszti Miklóssal és Danyi Gáborral
Szarvas György | 2024. január 20. 18:07
A napokban jelent meg Danyi Gábor Az írógép és az utazótáska című monográfiája a magyarországi szamizdat irodalom történetéről. Bár az 1980-as években, és annak főleg a második felében már gyakorlatilag nagyüzemi módszerekkel, gyakran állami nyomdákban, feketén folyt a hazai illegális  könyvek és folyóiratok nyomtatása, a szamizdatok kiadása és annak gyökerei az 1950-es évekre nyúlnak vissza. Ennek szerteágazó történetét, illetve a nagyon is sokszínű résztvevői kört idézi meg Danyi Gábor most megjelent munkájában. A Klasszis podcast adásában vele és a szamizdat Beszélő korabeli szerkesztőjével, Haraszti Miklóssal közösen azt kutattuk, miféle hasonlóságot lehet felfedezni a kádári és a mai Magyarország nyilvánosságában.
Kultúra A nap képe: újabb elképesztő tiltás a magyar könyvesboltokban
Kormos Olga | 2024. január 17. 10:03
Az Alexandra egyik könyvesboltjában olyan tájékoztató táblát tettek ki, amely már a fóliázáson is túlmutat. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG