<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Van úgy, hogy nem kell túllihegni a dolgokat. Van úgy, hogy a profizmus és a klasszikus giccs éppen elegendő - így van ez a Londonban és New Yorkban futó Aladdinnal is. Óriási élményben lehet része annak, aki jegyet vált az előadásra, mert a valóban repülő szőnyeg visszarepít bennünket gyermekkorunkba, gyermekeinknek pedig elmeséli a Kelet egyik fantasztikus meséjét.

És belátod majd te nábob, hogy én messze jobb vagyok, mint haverok!

A Disney cég elég komolyan veszi a filmjei színpadra állítását. Nem csak a reklám szempontjából, hanem a jelentős bevételek miatt is. Emiatt igyekszik a cég minél több helyet megszerezni a Broadway-n több kevesebb sikerrel és minél több produkciót színpadra állítani. A legsikeresebb talán az 1996-ban bemutatott és azóta is műsoron tartott Oroszlánkirály, de nagy sikert aratott a Kis hableány,  a Szépség és a Szörnyeteg vagy éppen a Hamupipőke is.

Az Aladdin 5 évvel ezelőtti bemutatóját hosszú és rögös út előzte meg. Először 2005 körül tették színpadra, tesztelés céljából vidéken, és mindenki megdöbbenésére nem aratott igazán nagy sikert a produkció, pedig a Disney nagyon megpróbált biztosra menni. Nem változtattak a storyline-on, nem nyúltak bele a zenébe, minden karaktert (Abut és a Szőnyeget is beleértve) megtartottak és valóban illúziókeltő varázslatot alkottak a színpadra. Mégis, aki az eredetit akarja látni, az megnézi otthon az eredetit.

A Disney azonban nem adta fel, hanem felkértek egy nagy, több mint 10 főből álló kreatív csapatot az előadás újragondolására. Az alkotók közé kiírták az 1991-ben AIDS-ben elhunyt Howard Ashman-t is, aki nem csupán egy meghatározó színházi szakember, hanem a klasszikus Disney mesék dalszövegírója, aki „hangot adott egy hableánynak és lelket egy szörnyetegnek“, és akinek a tradíciói meghatározzák az előadást. Bizonyos ötleteit az eredeti filmhez nem használták fel, azoban a jegyzetek megmaradtak, ezek közül sokat használtak az előadáshoz.

A darab sztoriján csak keveset változtattak, egyes karaktereket mint például a Szőnyeget vagy Abut kihagyták, a díszletet és a jelmezeket egyszerűsítették, ehelyett sokkal inkább hagyták a művészeket megjelenni maguk valójában. A zenét elképesztő pofátlan módon széjjelszedték majd újra összerakták, feltöltve a Broadway tradicionális show-elemeivel és jazz-elemekkel.

Ha kell a pót pizza is, feles tej, a dolgod, hogy a lámpát csiszold még!

Az egész előadást Dzsini meséli, akit az alakításáért Tony-díjjal kitüntetett James Monroe Iglehart alakít. Ő köszönti a nézőket és a nyitó dalt is ő énekli.  (Ez a sorrend egyébként eltér az eredeti sztoritól: a mesében előbb van a nyitány és aztán köszöntenek mindenkit Agrabában, a rejtelmek városában, a bűvölet honában és a Jordán földjének legragyogóbb bazárjában - de itt a nyitányból egy teljes, közel 8 perces grandiózus etapot csináltak, ami után már nem lehet leülni és köszönteni mindenkit, ezért cserélték fel.)

S ha már James Monroe Iglehartnál tartunk, akkor íme az ikonikus Friend like me a darabból:

hirdetés

Nem árt azt is külön megemlíteni, hogy Iglehart ilyen testi adottságokkal kapott főszerepet egy darabban a Broadway-n...

Aladdin szerepét Adam Jacobs alakítja hibátlanul. Igazából nem tudjuk, hogy Adam Jacobs amúgy milyen színész, de az biztos, hogy erre a szerepre született. Pontosan úgy néz ki, ahogyan Aladdinnak ki kell néznie, pontosan olyan a hangja, pontosan olyan a jelenléte. Nem tudjuk őt semmi másnak elképzelni, de ez nem is fontos, hiszen megtalálták egymást a szerepével mindenki nagy örömére.

Jázmint pedig Courtney Reed játssza, az alábbi videóban meséli el, hogy ez a szerep miért volt fontos számára:

A nagy és epikus Whole New World az egyetlen dal, amin nem változtattak semmit az alkotók, sem zeneileg, sem technikailag - végig egy repülőszőnyegen, a nézők feje felett cikázva adják elő a dalt a művészek. Erről nincs videó, szóval muszáj lesz megnézni élőben.

Londonban 47 és 95 font között nézhetjük meg az előadást, New Yorkban pedig 55 és 130 dollár között vehetünk jegyet. Mindkét helyen minden egyes előadásra kisorsolnak 2 ingyenes jegyet, ami nem csupán grátisz belépéssel, hanem backstage-túrával is jár! Hajrá!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Kultúra 2 perc, és mehetsz a Budapest Borfesztiválra!
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 9. 12:17
Szánj ránk 2 percet és nyerj páros belépőt a 30. Budapest Borfesztiválra!
Kultúra Jövőre visszatér a Sziget fesztivál
MTI | 2021. augusztus 3. 10:46
2022. augusztus 10-15. között rendezik meg.
Kultúra Magyar História: Ezerszáz év, puha kötésben
Szarvas György | 2021. május 16. 14:22
Már-már unalomig ismert toposz, hogy a magyar társadalom nem sokat tud saját történelméről, és hogy ebben a megismerési folyamatban maga a történettudomány sem igazán siet a segítségére. A Magyar História most megjelent hétkötetes változata mindennek élő cáfolata, úgynevezett bookazine, azaz tartalmában egy komoly, friss történelmi kutatásokat felvonultató könyv, viszont mindez felgyorsult korunk igényeinek megfelelően magazin formátumban. A kötetekről Medgyesy Zsófia sorozatszerkesztővel beszélgettünk. 
Kultúra Hol van már a járvány? Hatalmas partit csaptak Vuhanban
Privátbankár.hu | 2021. május 3. 15:54
Több ezren vettek részt a hagyományos vuhani könnyűzenei fesztivál, a Strawberry Music Festival szombati nyitónapján. Az esemény különlegességét az adta, hogy ebből a közép-kínai városból indult el a pár hónap alatt pandémiává fejlődő Covid-19, és ez az a milliós megacity, mely először szenvedte meg a teljes lezárást.
Kultúra A Szabad Európából tudta meg, hogy övé az Oscar-díj - videóinterjú Rófusz Ferenccel
Szarvas György | 2021. április 4. 17:59
Rófusz Ferenc A légy című animációs filmjével érdemelte ki az Amerikai Filmakadémia legmagasabb elismerését. A díjat azonban nem vehette át azonnal, a korabeli magyar hivatalosságok ugyanis megakadályozták, hogy kiutazzon a gálára.
Kultúra A matematikusok Nobel-díjaként jegyzett Abel-díjat kapta Lovász László, az MTA volt elnöke
Privátbankár.hu | 2021. március 17. 13:08
A Norvég Tudományos Akadémia 2021-ben az Abel-díjat Lovász Lászlónak, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem professor emeritusának, a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet kutatóprofesszorának és Avi Wigdersonnak, a princetoni Fejlett Tanulmányok Intézete (USA) munkatársának ítéli oda „meghatározó jelentőségű munkásságukért az elméleti számítógép-tudomány és a diszkrét matematika terén és szerepükért abban, hogy ezek a modern matematika központi területeivé válhattak”.
Kultúra Nem a csend az alternatíva - a noÁr Mozgalom így készül március 15-re
Szarvas György | 2021. március 14. 18:43
Újabb klippel készül nemzeti ünnepünkre a noÁr Mozgalom, és személyesen Molnár Áron színművész. A Magyar cím alatt futó számban arra keresik a választ, hogy valójában mitől is érezhetjük magunkat magyarnak. Mivel a rap-számokat általában is bombaként kezelik, így számíthatunk arra, hogy a 15-én ez a szám is robbanni fog.  
Kultúra "Évek óta döglődik a POSZT" - videóinterjú Bagossy László rendezővel
Szarvas György | 2021. március 6. 14:53
Eddigi formájában megszűnik a POSZT (Pécsi Országos Színházi Találkozó) névre hallgató színházi szemle. Az elmúlt évek már igencsak elromlott hangulatú fesztiváljairól, árulókról, átpolitizálódásról, SZFE-ről és a lehetséges jövőről kérdeztük a POSZT-on két díjat is elnyerő Bagossy László rendezőt, egyetemi tanárt. 
Kultúra Hun az igazság? Tananyagba emelték a történelmi fantazmagóriákat
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 19:03
Eddig az általános iskolai történelem oktatás alapját a kutatásokból levont tények adták, most változott a helyzet. A magyarság vélt hőstörténete került a tankönyvekbe, az oktatóknak ezt kell most tanítani. Mindez számos történelemtanár nézetével szembe megy, ráadásul a Nemzeti Alaptanterveben foglaltaknak sem feltétel felel meg a tananyag.
Kultúra A Facebook talán felül fogja vizsgálni a policy-ját - véli Ungváry Krisztián miután a tech cég letiltotta a történész kitoresnapja.hu profilját
Szarvas György | 2021. február 19. 17:01
Idén a járvány miatt nem lehetett megtartani a kitörésnapi emléktúrát, a budapesti szovjet ostromgyűrűből 1945-ben kitörni akaró német és magyar katonák kétségbeesett akciójára emlékező hagyományos túrát. Ungváry Krisztián ezért egy virtuális túrázást lehetővé tevő oldalt készített, azért is, hogy  leszámoljon az eseménnyel kapcsolatos hamis mítoszokkal. A Facebook viszont letiltotta a történész által kreált oldalt, miután a szélsőjobboldali Szent Korona Rádió feljelentette gyűlöletbeszéd miatt. Ungváry Krisztiánt kérdeztük a hogyan továbbról.  
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló