TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Bourne Londonba, a Blitz időszakába kalauzol bennünket, ahol potyognak a bombák, Cinderella mégis szerelmére lel az amerikai vadászpilótában. 30 év után felújítja azt a darabot, amit átjár a világháború borzalma, de tényleg örömet csempész gyermekeink szívébe.

Közeleg a karácsony, az egész szerkesztőség ünnepi lázban ég, megjelentek az első karácsonyi díszek a plázákban s lassan ideje eldönteni a karácsonyi programot is. Meg persze a menüt.

Sir Matthew Bourne idén karácsonykor is elfoglalja a Londoni Sadler’s Wells táncszínházat mindannyiunk nagy örömére. A színház december 9-től játsza a Hamupipőkét a teljes karácsonyi szezonban orrvérzésig.

Matthew Bourne az egyik legizgalmasabb és legnézettebb klasszikus balett-társulat, a New Adventures alapítója, művészeti vezetője és koreográfusa. (Korábban írtunk már A hattyúk tava és a Csipkerózsika előadásáról.)

A Bourne-féle Cinderella eredeti bemutatója 1997-ben volt New Yorkban, egy évvel A hattyúk tava páratlan sikere után. Bár A hattyúk tava zseniális mű, technikai értelemben Bourne a Cinderellával átlépte a hattyúk sikerét, amit kettő Tony díjjal is elismertek.

Cinderella vagy Hamupipőke?

A Hamupipőke (Aschenputtel) név egy német népmeséből ered. A történet szerint Hamupipőke annyira szereti apját, hogy féltékenységből megöli saját anyját; apja pedig a lánya védelme érdekében házasodik újra, mostohája pedig korántsem gonosz. Az eredeti Hamupipőkében nincsen tündér, nincs üvegcipellő - az a mese, amit mi Hamupipőkének ismerünk, valójában a Cinderella. A Bourne-féle előadás - és persze a Prokofjev-féle balett - alapja is a Cinderella-mese.

London Blitz

Bourn Cinderellája első ránézésre merőben különbözik a Prokofjev eredeti verziójától, amin nem csak hogy nem lepődünk meg, hanem el is várjuk a művésztől. A történetvezetés és a karakterek alapjaiban  megegyeznek a klasszikus verzióval, az érzet azonban összehasonlíthatatlan.

A Blitz London legsötétebb időszaka: a két éven át tartó német terrorbombázást emlegetik ezen a néven. Bourne ebbe az időszakba helyezte át a klasszikus rózsaszín történetet - egy olyan korba, amikor az emberek ész nélkül táncoltak, hiszen igazán nem tudták, van-e másnap. Egy konkrét eset is felsejlik a színpadon: a második felvonás elején Cinderella rémálmában jelenik meg az 1941. március 8-ai szörnyű eset, amikor a Café de Parist ért bombatámadásban több mint 200 táncos, kabaréművész és szórakozó fiatal vesztette életét.

Nem szabad azonban elenni a tény mellett, hogy Pokorfjev balettje nemhogy megállja a helyét a sötét értelmezésben, hanem tulajdonképpen otthonra lel benne. A zeneszerző a második világháború alatt komponálta a művet, melyet aztán 1946-ban mutatott be a Bolsoj. Mint érzékeny művész, Prokofjev tudat alatt is beleszőtte a háború borzalmait a táncjátékba, szinte hallani lehet, ahogyan potyognak a bombák a keringő alatt.

Jobb, mint az eredeti!

Mikor híre ment, hogy Bourne Prokofjev művét készül bemutatni, Porkofjev - szintén művész - fia, Oleg Prokofjev bejelentkezett a próbákra, Bourne legnagyobb megrökönyödésére. Ilyen helyzetben ugyanis a jogörökös beleszólhat a koncepcióba; ha nem tetszik neki, akár le is tilthatja a darabot. Azonban az ifjabb Prokofjevnek nem csak hogy tetszett Bourne verziója, hanem azt is kijelentette, hogy apja volna a legboldogabb, ha láthatná, hogy szerezményét végre értő kezek alakítják színpadra.

Bourne természetesen nem az 1997-es darabot teszi most színpadra: társulata 30. születésnapjára felújítja, aktuálisabbá szabja azt. Meglepőnek tűnhet egy ilyen sötét románcot bemutatni karácsonykor gyerekek számára. A koreográfus szerint azonban a gyerekek nem hülyék, észlelik a világban ma tomboló gyűlöletet és feszültséghullámokat. Így az amerikai vadászgép-pilóta és Cinderella románca számukra próbál kérdéseket megfogalmazni.

A darab zenéjét a dán születésű Paul Groothuis szerkesztette, a látványt Bourne állandó alkotótársa, a minden létező angolszász színházi díjat elnyert Lez Brotherson tervezte.

Az előadás trailere:

Az előadás sok örömöt és humort is rejt, és meleg szívvel távoznak a nézők az előadás után. Szóval nem kell attól tartani, hogy a gyerek otthon 3 napig ki lesz borulva a látottaktól. A színház 5 éven felül minden korosztálynak ajánlja a produkciót, és igaza is van.

Az előadás honlapja >> Jegyek 43 fontig bezárólag kaphatóak - az ár függ az előadás napjától, időpontjától is.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Kultúra "Jó helyre került ez a mostani irodalmi Nobel-díj" - videóinterjú Gerevich András költővel
Szarvas György | 2020. október 17. 19:13
Louise Glück 77 éves amerikai költőnő lett 2020 irodalmi Nobel-díjasa – jelentette be a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. Az indoklás így hangzik: „összetéveszthetetlen költői hangjáért, mely zord szépségével egyetemessé teszi az egyéni létezést”. Gerevich András költő, műfordítóval beszélgetünk. 
Kultúra Második hullám - nehéz helyzetbe kerülhetnek a kevesebb erőforrással működő magánszínházak
Szarvas György | 2020. október 17. 12:18
A Hatszín Teátrum az első vesztese a színházi élet szereplői közül, amely a járvány miatt ideiglenes bezárásra kényszerült. Tény, hogy a kevesebb tartalékkal, kisebb erőforrással működő színházak feladhatják, míg a nagyobbak a nézőszám esetleges visszaesésével számolhatnak.  
Kultúra Az üzleti életben is sok helyzetet le lehet fordítani a sakk nyelvére - videóinterjú Polgár Judittal
Szarvas György | 2020. október 11. 16:32
Október 10-én, szombaton rendezik meg hatodik alkalommal a Polgár Judit által alapított, és mára már nagy hagyománnyal bíró Világ-sakkfesztivált, amely a pandémia miatt idén az online térbe költözik. Ebből az alkalomból beszélgettünk a sakk nagymesterrel, arról, hogy ez az ősi játék miként segíthet kilépni a gyerekeknek a virtuális világból. 
Kultúra Megtudhatjuk, hol esett el nagyapa a nagy háborúban - videóinterjú Dr. Számvéber Norberttel
Szarvas György | 2020. október 4. 14:49
Bárki számára hozzáférhető, és így kutatható az I. világháborúban hősi halált halt, megsebesült, vagy éppen hadifogságba esett magyarországi katonák adatbázisa az interneten. A katonahoseink.militaria.hu oldalt a héten mutatták be Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A részletekről kérdeztük az intézmény igazgatóját. 
Kultúra A szembenézés mindig nagyon nehéz - videóinterjú Oláh Judittal, a Visszatérés Epipóba rendezőjével
Szarvas György | 2020. október 3. 16:58
A szocialista Magyarországon működött egy különleges nyári tábor, Epipo, ahova sok gyerek szeretett volna eljutni. Mesébe illő szerepjátékok, titkos nyelv és varázslat várta a táborlakókat. A karizmatikus vezető bűvkörébe vonta a gyerekeket, annak ellenére, hogy a játékokat megalázás és titkolt abúzus árnyékolta be. A film rendezője, Oláh Judit újra találkozik egykori társaival, hogy megértsék, hogyan él bennük Epipo, ez a zárt, misztikus és titkokkal terhelt világ. A film október elsejétől az HBO csatornán megtekinthető.  
Kultúra "Az elvágyódás akadályozta, hogy a helyén kezeljük Budapestet" - videóinterjú Saly Noémi várostörténésszel
Szarvas György | 2020. szeptember 26. 19:01
Idén tizedik alkalommal rendezték meg a Budapest100 programot, melynek keretében ismét megnyíltak a nagyközönség előtt a főváros hajdanvolt patinás bérházai. Az esemény kapcsán többek között a város rejtett értékeiről,de arról is beszélgettünk Saly Noémi várostörténésszel, hogy a városvezető sétákra nem a turisták, hanem a Budapestre kíváncsi városi bennszülöttek mennek el, ami nagyon jó. 
Kultúra "A járvány miatt egyes prémium tételekből kevesebb készül" - videóinterjú Laposa Zsófia borásszal
Szarvas György | 2020. szeptember 20. 06:37
Mi történik akkor, ha a szüretelő brigád valamelyik tagjának pozitív lesz a COVID-tesztje, milyen lesz az idei termés, különös tekintettel a hosszú vénasszonyok nyarára, és mi lesz a polcokon sorjázó üveg borokkal, ha megint karanténba kényszerülünk - ezekről a témákról és még sok minden másról beszélgettünk az egyik legnevesebb badacsonyi borászat, a Laposa Birtok borászával. 
Kultúra Milyen a valóban jó élet? Nem biztos, hogy boldog, és biztos, hogy nem könnyű
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 13. 18:40
Egy új kutatás arra jutott, hogy az emberek sokkal többre értékelik, ha az élet váratlan fordulatokban gazdag - akkor is, ha azok nem mindegyike örömteli.
Kultúra A nők töltötték meg tartalommal a lengyel Szolidaritás szakszervezetet - videóinterjú Mitrovits Miklós történésszel
Szarvas György | 2020. szeptember 12. 16:05
Szabadság, függetlenség, haza,  - ezek a szavak lengyelül furcsamód mind nőneműnek számítanak. Talán nem véletlen, hogy az idén negyven éve megalakult Szolidaritás szakszervezetben a nők kifejezetten fontos szerepet vittek. Mitrovits Miklós, a korszak történetének kutatója a vele készült videóinterjúban ismertet meg minket a valóban gazdag és izgalmas részletekkel. (A budapesti Lengyel Intézetben A szabadság felé címmel fotókiállítás nyílt a 40 éve alakult Szolidaritás szakszervezetről.) 
Kultúra "Finoman fogalmazunk, ha a háborúval automatikusan együtt járó jelenségről beszélünk" - videóinterjú Kenyeres István történésszel
Szarvas György | 2020. szeptember 6. 19:28
Emlékművet állít a főváros a háborúkban megerőszakolt nőknek, melynek átadását 2023-ra tervezik. Már ez a viszonylag hosszú időszak, vagyis a három év is jelzi, hogy az előkészítés máshogyan zajlik majd, mint azt az utóbbi időben megszoktuk. Nemzetközi konferencia, a témában zajló előadássorozat, és nemzetközi pályázat biztosítja majd, hogy ne egy, az éppen aktuális hatalom történelemszemléletét tükröző emlékmű szülessen. Most valóban a szakmai érvek lesznek a döntőek. 
Friss
hírlevél