TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Egy orosz migráns Amerikában, aki letagadta zsidóságát, hogy jobb eséllyel jusson munkához - Mark Rothko történetének már az eleje sem hétköznapi. A forrongó New York és egyben az Egyesült Államok kultúrájának egyetlen dicső időszakának élharcosa egy élet összes eredményét egy fiatalra hagy örökül - kisülhet ebből bármi jó? Újra színpadra kerül minden idők egyik legsikeresebb darabja.

Eddig csak említés szintjén írtunk Michael Grandage-ról (itt és itt), aki az angolszász színházi élet legfontosabb rendezője napjainkban, és világszinten is ott van a top 10-ben. Nem csak kiemelkedően tehetséges, hanem rendkívül befolyásos is. Érdekesség, hogy csak Shakespeare-t, Chekovot és külön a számára írt komoly drámákat és komédiákat rendez - emellett nagy meglepetésre ő rendezi a Disney újabb Broadway-bemutatóját, a Jégvarázst.

Michael Grandage tavasszal felújítja nagy sikerű produkcióját, a Redet. A darab eredeti bemutatója 2009 decemberében volt Londonban ahol minden díjat megkapott. Fél évvel a londoni bemutató után az egész kóceráj átköltözött New Yorkba, ahol aztán az összes lehetséges Tony-díjra jelölték. (Tényleg mindre - ilyen még sosem volt előtte.) A Tony-díjak közül 9-et el is hozott, többek között a legjobb rendezésért, a legjobb drámáért, a legjobb férfi mellékszereplőnek, a legjobb zenért, a technikai díszletért, a világításért is díjazták a produkciót.

A darabot a rendezővel szorosan együttműködve az Oscar-díjas John Logan (James Bond-filmek, Gladiátor, Leleményes Hugó, Aviator...) írta kifejezetten Alfred Molinának és Eddie Redmayne-nek. Csakhogy a politikai korrektség és a sokszínűség jegyében a felújított verzióban nem Redmayne játssza Ken szerepét, hanem Alfred Enoch, a Harry Potter-filmekből ismert színes bőrű színész. Ez azért visszás, mert Ken karaktere a mid-westi külvárosi világból érkezik, tragédiája, viselkedése, reakciói mind a gazdag fehérek világának mintáit hozzák, nem pedig egy 50-es években élő fiatal, komolyan terhelt fekete fiú sorsát. Mivel Logan nem változtat a könyvön, így a szerep csupán politikai, emberjogi meggyőződésből kerül új művészhez. Ez persze nem biztos, hogy baj, kezelhetjük úgy is, hogy csupán a történelmi pontosság változik meg - az alapvető szituáció, a két ember közti dráma nem a bőrszín kérdése.

A 2009-es előadás beharangozója (Eddie Redmayne-nel):

A darab Mark Rothko egy bizonyos életszakaszán keresztül mutatja be az apa és fiú, mester és tanítvány, öreg és fiatal folytonos harcát. Rothko egyébként Mark Rothkowitz néven látta meg a napvilágot, 10 évesen érkezett családjával az Egyesült Államokba Oroszországból. De mivel már túl sok zsidó művész volt New Yorkban, ezért nevet váltott azért, hogy munkát kaphasson. A darab mélyen filozofikus és szükségeltetik hozzá egy viszonylag erős alapműveltség, ezért Magyarországon nem mutatják be – több komoly színházigazgató is visszadobta a darabot, mondván: a magyar néző ehhez műveletlen.

A darab 1958-59-ben játszódik Mark Rothko festő stúdiójában - egy régi iskolát bérelt ki Manhattenben és annak a lesötétített tornatermében festett. Nem szerette a természetes fényt, csak reflektorok fényénél volt hajlandó dolgozni. Rothko éppen abban az időszakban volt hatalmas sztár, amikor New York a csúcson volt. A nagy New York-i rave party-k meghozták a gyümölcsöt, a sok narkó és szex összehozta a művészeket - egy nagyon komoly képzőművészeti-előadóművészeti-zenei-irodalmi forradalom győzedelmeskedett a hatvanas évek elejére. Feltehetőleg az Egyesült Államok egyetlen illanó pillanata volt ez a háború utáni két évtized, amikor remény volt egy valódi amerikai kultúra megteremtésére, kialakulására. A kor nagyjai legalábbis ezen dolgoztak. A végtelenségig lehetne sorolni az ekkor New Yorkban alkotó művészeket, kezdve az éppen csúcsra érő Truman Capotétól a fiatal Stephen Sondheimen át Janis Joplinon és Jackson Pollcokon keresztül a szigorú George Balanchine-ig.

Noha a teljes darab Rothko stúdiójában játszódik, mégis az egészet áthatja az élő kultúra vibrálása amit mi innen elképzelni sem tudunk, milyen lehetett. Rothkót felkéri a nyitás előtt álló Four Seasons, hogy fessen nekik 12 nagy képet a hotel étkezőjébe. Mindezért 10 millió dollárt kínálnak neki, ami ma is felmérhetetlenül nagy összeg - hát még akkor. Rothko bár alantasnak tartja, mégis elfogadja a felkérést és elhatározza, hogy egy valódi templomot fog kialakítani az étteremből, ahol olyan csodálatosak lesznek a képei, hogy senki nem fog enni, csak némán csodálni a képeit. Ehhez a nagy munkához keres festő-segédet és találja meg egy barátja ajánlásán keresztül Kent. A szerencsétlen balféknek tűnő, de azért egyáltalán nem reménytelen fiatal festő ugyan majd' összecsinálja magát Rothkótól, de örömmel főzi a festéket és feszíti a vásznat. Innen indul a darab. És innen indul a harc. Két kaliber, két különböző kor két világ találkozása. Tisztelik és szeretik egymást, miközben azért meg is tudnák ölni egymást. „A fiúknak egy idő után meg kell ölniük az apjukat“ – mondja a darab folyamán Rothko - tulajdonképpen ez meg is történik. A darabban a fiatal karakter erősen képviseli a mai fiatalt is, de nem annyira agresszíven, hogy kizökkentsen minket.

Logan elég zseniális ahhoz, hogy tudja, hogyan oldja meg a mély filozófiát unalom nélkül. A két művész valóban fest a színpadon. Beszélgetésük közben főzi meg Ken a színpadon a festéket, és ott, együtt festik meg a képeket ami nagyon különös, bizsergető atmoszférát teremt. Valóban pattanásig feszül a néző a darab alatt, amiben persze van pár olyan drámai kanyar amit most spoiler volna leírni – például hogy a darab címe Piros, ugye - ennek a színnek mi is a szimbolikája? Mit jelent ez a szín annak, aki vérbe fagyva találja meg családját egy szép napon és mit jelent annak, aki a szerelmével nézte végig a világ legszebb naplementéjét?

Persze Rothko terve a hotel éttermének templommá alakításáról nem sikerül. Miután elmegy megnézni a képeit, rájön, hogy az emberek tesznek rá és csupán zabálnak és kacarásznak brunch közben. Talán fel sem tűnt nekik, hogy nem valami színes tapéta hanem festmény van a falon. Rothko kiborul és őrjöng. Visszavásárolja a képeit a hoteltől és abbahagyja a munkát. Itt a darab vége.

Ezután már sokkal kevésbé aktív művészként. A pop-artról nagyon rossz véleménye van, szerinte azok a művészek meg akarják ölni az igazi művészetet és művészeket.  Érdekesség, hogy Rothko álma, a Rothko-kápolna megépült. Nem élte meg a befejezését, mert 1970-ben öngyilkos lett, de 1971-ben átadták a kápolnát, aminek tervezésében ő maga is részt vett. A képeket a kápolnában festette meg, így legfeljebb az épülettel együtt lehetne eladni őket.

Az egyik legfontosabb kortárs klasszikus minimalista zeneszerző, Morton Feldman, Rothko barátja, ugyanennek a New York-i forradalomnak a gyermeke még egy mai napig előszeretettel játszott oratóriumot is komponált kifejezetten a Rothko-kápolna épületéhez és akusztikájához mérten. Az épületet az egyháznak adományozta és mai napig kápolnaként működik. A környezet, az épület és annak belseje együtt egy komplex műalkotás – nem is véletlen, hogy magángyűjtők dollármilliárdokat kínáltak érte, de az egyház egyelőre nem adja el a kápolnát.

A Red Michael Grandage rendezésében Alfred Molinával és Alfred Enoch-hal Londonban látható a Wyndham’s Theatre-ben május 4-től július 28-ig. Jegyek 10 és 100 font közötti áron kaphatóak az előadás honlapján.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Kultúra Szeretnénk, ha minden városban lenne egy helyi csoport - videóinterjú Nagy Emesével, a Heti Betevő alapító tagjával
Szarvas György | 2020. október 24. 06:37
A Világélelmezési Programnak ítélte oda 2020-ban a Nobel-békedíjat és az azzal járó 10 millió svéd koronát (345 millió forintot) a norvég Nobel Bizottság. A világszintű kezdeményezések általában akkor tudnak hatékonyan működni, ha helyi szinten vannak erős segítőik. Nagy Emesével, a Heti Betevő Egyesület alapító tagjával beszélgettünk.
Kultúra Másfél évtizede '56 teljesen hamisan összemosódik a jobboldali követelésekkel - videóinterjú Eörsi László történésszel
Szarvas György | 2020. október 23. 06:48
Eörsi László harminc év alatt gyakorlatilag feltérképezte az összes budapesti felkelőcsoport működését; a pesti és budai srácok történetének megírása után pedig záródarabként most jelenteti meg, "Külpesti srácok" címmel a külvárosok felkelőinek hősi történetét. A könyv októberben kerül a boltokba. 
Kultúra "Jó helyre került ez a mostani irodalmi Nobel-díj" - videóinterjú Gerevich András költővel
Szarvas György | 2020. október 17. 19:13
Louise Glück 77 éves amerikai költőnő lett 2020 irodalmi Nobel-díjasa – jelentette be a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. Az indoklás így hangzik: „összetéveszthetetlen költői hangjáért, mely zord szépségével egyetemessé teszi az egyéni létezést”. Gerevich András költő, műfordítóval beszélgetünk. 
Kultúra Második hullám - nehéz helyzetbe kerülhetnek a kevesebb erőforrással működő magánszínházak
Szarvas György | 2020. október 17. 12:18
A Hatszín Teátrum az első vesztese a színházi élet szereplői közül, amely a járvány miatt ideiglenes bezárásra kényszerült. Tény, hogy a kevesebb tartalékkal, kisebb erőforrással működő színházak feladhatják, míg a nagyobbak a nézőszám esetleges visszaesésével számolhatnak.  
Kultúra Az üzleti életben is sok helyzetet le lehet fordítani a sakk nyelvére - videóinterjú Polgár Judittal
Szarvas György | 2020. október 11. 16:32
Október 10-én, szombaton rendezik meg hatodik alkalommal a Polgár Judit által alapított, és mára már nagy hagyománnyal bíró Világ-sakkfesztivált, amely a pandémia miatt idén az online térbe költözik. Ebből az alkalomból beszélgettünk a sakk nagymesterrel, arról, hogy ez az ősi játék miként segíthet kilépni a gyerekeknek a virtuális világból. 
Kultúra Megtudhatjuk, hol esett el nagyapa a nagy háborúban - videóinterjú Dr. Számvéber Norberttel
Szarvas György | 2020. október 4. 14:49
Bárki számára hozzáférhető, és így kutatható az I. világháborúban hősi halált halt, megsebesült, vagy éppen hadifogságba esett magyarországi katonák adatbázisa az interneten. A katonahoseink.militaria.hu oldalt a héten mutatták be Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A részletekről kérdeztük az intézmény igazgatóját. 
Kultúra A szembenézés mindig nagyon nehéz - videóinterjú Oláh Judittal, a Visszatérés Epipóba rendezőjével
Szarvas György | 2020. október 3. 16:58
A szocialista Magyarországon működött egy különleges nyári tábor, Epipo, ahova sok gyerek szeretett volna eljutni. Mesébe illő szerepjátékok, titkos nyelv és varázslat várta a táborlakókat. A karizmatikus vezető bűvkörébe vonta a gyerekeket, annak ellenére, hogy a játékokat megalázás és titkolt abúzus árnyékolta be. A film rendezője, Oláh Judit újra találkozik egykori társaival, hogy megértsék, hogyan él bennük Epipo, ez a zárt, misztikus és titkokkal terhelt világ. A film október elsejétől az HBO csatornán megtekinthető.  
Kultúra "Az elvágyódás akadályozta, hogy a helyén kezeljük Budapestet" - videóinterjú Saly Noémi várostörténésszel
Szarvas György | 2020. szeptember 26. 19:01
Idén tizedik alkalommal rendezték meg a Budapest100 programot, melynek keretében ismét megnyíltak a nagyközönség előtt a főváros hajdanvolt patinás bérházai. Az esemény kapcsán többek között a város rejtett értékeiről,de arról is beszélgettünk Saly Noémi várostörténésszel, hogy a városvezető sétákra nem a turisták, hanem a Budapestre kíváncsi városi bennszülöttek mennek el, ami nagyon jó. 
Kultúra "A járvány miatt egyes prémium tételekből kevesebb készül" - videóinterjú Laposa Zsófia borásszal
Szarvas György | 2020. szeptember 20. 06:37
Mi történik akkor, ha a szüretelő brigád valamelyik tagjának pozitív lesz a COVID-tesztje, milyen lesz az idei termés, különös tekintettel a hosszú vénasszonyok nyarára, és mi lesz a polcokon sorjázó üveg borokkal, ha megint karanténba kényszerülünk - ezekről a témákról és még sok minden másról beszélgettünk az egyik legnevesebb badacsonyi borászat, a Laposa Birtok borászával. 
Kultúra Milyen a valóban jó élet? Nem biztos, hogy boldog, és biztos, hogy nem könnyű
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 13. 18:40
Egy új kutatás arra jutott, hogy az emberek sokkal többre értékelik, ha az élet váratlan fordulatokban gazdag - akkor is, ha azok nem mindegyike örömteli.
hírlevél