3p
Csak akkor érdemes meztelen színészeket színpadra küldeni, ha a nézőt nem frusztrálják a pucér művészek - a 21. századi színház egyik legizgalmasabb rendezője pedig kellően tehetséges ahhoz, hogy alig pár perc alatt átlendítse a közönséget azon a tényen, hogy a szereplők jó részén nincs ruha. Papaioannou arra keresi a választ, hogy miért épp mostani útjára lépett az emberiség.

Dimitris Papaioannou görög festő, képzőművész, rendező, koreográfus, polihisztor. A legtöbben onnan ismerhetik, hogy 2004-ben ő rendezte az athéni olimpia nyitó- és záróünnepségét. Ez a két produkció hozta el számára a világhírt, és tette őt végérvényesen görög nemzeti kinccsé.

Kétséget kizáróan Európa egyik legizgalmasabb rendezőjéről beszélünk, akinek produkciói tökéletesen kitöltik a nagybetűs, 21. századi színház fogalmát. Rendezései látványosak, meghökkentőek, abszurdak, humorosak és kényelmetlenül őszinték.

A The Great Tamert 2017 májusában mutatta be, és az óriási sikerre való tekintettel már bejárta a fél világot a produkció. Márciusban újabb európai előadásokat hirdettek meg.

Az előadás trailere alább látható - figyelem, nagy mennyiségben láthatunk meztelen embereket, így nem is a Youtube-on tették közzé:

THE GREAT TAMER (2017) / a new work by Dimitris Papaioannou / trailer from Dimitris Papaioannou on Vimeo.

A Nagy Szelídítő rólunk szól. Mindannyiunkról. Bűneinkről és a megbocsájtásról, a személyes történetünkről, egyénekről és eszmékről - mindarról, amit eddig hátrahagytunk. Kalapot emel a nagy európai festők - Botticelli, Raffaello, El Greco, Rembrandt, Magritte, Kounellis - előtt, ünnepli a testünk szépségét és saját csodáinkat. Felcsendül a Keringőkirály Kék Duna keringője, és mindeközben szépen lassan bekúszik az intellektusunk alá. Éreztet, csodálkoztat.

És amikor a néző már teljesen magába feledkezve, teljesen nyitottan és őszintén átadja magát Papaioannounak, amikor elvarázsolva lebegünk az olykor humoros, olykor tragikus, melankolikus vizuális gyönyörben - na akkor szólít fel a rendező bennünket, nézőket arra, hogy tegyük jobbá a világot, hogy adjuk az életünket valami jobbért és többért annál, mint amit láttunk az este folyamán. Ez egy kellőképpen kényelmetlen pillanat, ugyanis a darab folyamán tényleg ráeszmélünk a magunk és a szeretett eszméink őrületére.

Papaioannou egy zseni. Meghökkenthet bennünket a nyersesége esetleg videón keresztül, de ne ellenkezzünk, hanem próbáljuk meg követni és megérteni a rendezőt. Mindenkinek javasoljuk élőben a megtekintését - akit esetleg ez mozgat, nem árt tudni: jól fel lehet vágni egy társaságban vele.

Kritikák az előadásrólA masterpiece? Without a doubt.
"Once again Dimitris Papaioannou shows that he is one of Europe’s most innovative stage artists with a sense of humour that Franz Kafka would have loved. Above all Papaioannou holds the audience in his hand in an equally contemplative as wonderfully unhinged performance with so many unforgettable scenes.
If it is true that good artists don’t steal, but borrow, Papaioannou must have a free pass at the world’s art library."Örjan Abrahamsson, Dagens Nyheter, 2017. november"

"The Great Tamer is a great evening’s theatre, and one that had the audience rapt from beginning to end"
David Mead, SeeingDance, 2017. november

Az előadás honlapja itt található, a dátumok és helyszínek pedig itt - az utolsó 5 előadás 2018-as, ezek közül érdemes (kell) válogatni. Az újabb időpontokat folyamatosan töltik fel, így érdemes később is visszanézni a honlapra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Kultúra Fuldokolnak a független színházak, de az állam nem dob nekik mentőövet
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 08:31
A minősítéssel nem rendelkező előadó-művészeti szervezetek állami támogatása egyelőre nem szűnt meg, de a pályázatok útján nekik juttatott támogatás legfeljebb zsebpénznek jó. Már persze azoknak, akik kapnak egyáltalán valamit. 
Kultúra A nap képe: a Hősök terén mutatták meg magukat Magyarország szépei
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 14:09
Ott volt ugyanis az idei Magyarország Szépe - Miss World Hungary szépségverseny közönségtalálkozója.
Kultúra "Elegem van a háborúból, elegem van Putyinból" – orosz-ukrán összefogás Varsóban
Wéber Balázs | 2024. június 16. 19:05
Egy lengyel zenei fesztiválon orosz és ukrán művészek is felléptek, háború- és Putyin-ellenes szólamokat hangoztatva. A közönségben lengyelek mellett fehéroroszok, ukránok és oroszok is jelen voltak, a jegybevétel egy részét pedig a háború miatt traumatizált ukrán gyerekek megsegítésére ajánlották fel.       
Kultúra Lottónyereményre vár? - inkább nézzen körül a padláson!
Privátbankár.hu | 2024. május 12. 12:07
Sokszor vagyont érő műkincsek, festmények tulajdonosai lehetünk - tudtunkon kívül.
Kultúra Megfejthették Leonardo da Vinci évszázados titkát
Kollár Dóra | 2024. május 11. 15:30
Leonardo da Vinci legendás festményének hátteréről végtelen hosszú ideje folyik a vita.
Kultúra Önnek mennyit ér a kultúra? És fizetne is érte?
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 08:55
Egyre több kulturális szolgáltató dönt úgy, hogy közösségi finanszírozás keretében próbálja megvalósítani egy-egy projektjét. Laptársunk, az Mfor azt nézte meg három példán keresztül, hogy ez a gyakorlat milyen formákban működik itthon. 
Kultúra Miben tér el egy kísérleti jelleggel létrehozott oktatási intézmény az államiaktól?
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 06:51
Interjú Halácsy Péterrel, a Budapest School egyik alapítójával.
Kultúra Hihetetlen áron kelt el egy festmény a Sotheby’s árverésén
Kenessei András | 2024. március 10. 14:38
A világ két legnagyobb árverőháza közül a Sotheby’s (a másik a Christie’s) március 6-án tartotta az évad elejének egyik legfontosabb árverését, mint hangsúlyos évnyitót.
Kultúra Párhuzamok a Kádár-kori második nyilvánosság és a mai független média között - Klasszis podcast Haraszti Miklóssal és Danyi Gáborral
Szarvas György | 2024. január 20. 18:07
A napokban jelent meg Danyi Gábor Az írógép és az utazótáska című monográfiája a magyarországi szamizdat irodalom történetéről. Bár az 1980-as években, és annak főleg a második felében már gyakorlatilag nagyüzemi módszerekkel, gyakran állami nyomdákban, feketén folyt a hazai illegális  könyvek és folyóiratok nyomtatása, a szamizdatok kiadása és annak gyökerei az 1950-es évekre nyúlnak vissza. Ennek szerteágazó történetét, illetve a nagyon is sokszínű résztvevői kört idézi meg Danyi Gábor most megjelent munkájában. A Klasszis podcast adásában vele és a szamizdat Beszélő korabeli szerkesztőjével, Haraszti Miklóssal közösen azt kutattuk, miféle hasonlóságot lehet felfedezni a kádári és a mai Magyarország nyilvánosságában.
Kultúra A nap képe: újabb elképesztő tiltás a magyar könyvesboltokban
Kormos Olga | 2024. január 17. 10:03
Az Alexandra egyik könyvesboltjában olyan tájékoztató táblát tettek ki, amely már a fóliázáson is túlmutat. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG