TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Csak akkor érdemes meztelen színészeket színpadra küldeni, ha a nézőt nem frusztrálják a pucér művészek - a 21. századi színház egyik legizgalmasabb rendezője pedig kellően tehetséges ahhoz, hogy alig pár perc alatt átlendítse a közönséget azon a tényen, hogy a szereplők jó részén nincs ruha. Papaioannou arra keresi a választ, hogy miért épp mostani útjára lépett az emberiség.

Dimitris Papaioannou görög festő, képzőművész, rendező, koreográfus, polihisztor. A legtöbben onnan ismerhetik, hogy 2004-ben ő rendezte az athéni olimpia nyitó- és záróünnepségét. Ez a két produkció hozta el számára a világhírt, és tette őt végérvényesen görög nemzeti kinccsé.

Kétséget kizáróan Európa egyik legizgalmasabb rendezőjéről beszélünk, akinek produkciói tökéletesen kitöltik a nagybetűs, 21. századi színház fogalmát. Rendezései látványosak, meghökkentőek, abszurdak, humorosak és kényelmetlenül őszinték.

A The Great Tamert 2017 májusában mutatta be, és az óriási sikerre való tekintettel már bejárta a fél világot a produkció. Márciusban újabb európai előadásokat hirdettek meg.

Az előadás trailere alább látható - figyelem, nagy mennyiségben láthatunk meztelen embereket, így nem is a Youtube-on tették közzé:

THE GREAT TAMER (2017) / a new work by Dimitris Papaioannou / trailer from Dimitris Papaioannou on Vimeo.

A Nagy Szelídítő rólunk szól. Mindannyiunkról. Bűneinkről és a megbocsájtásról, a személyes történetünkről, egyénekről és eszmékről - mindarról, amit eddig hátrahagytunk. Kalapot emel a nagy európai festők - Botticelli, Raffaello, El Greco, Rembrandt, Magritte, Kounellis - előtt, ünnepli a testünk szépségét és saját csodáinkat. Felcsendül a Keringőkirály Kék Duna keringője, és mindeközben szépen lassan bekúszik az intellektusunk alá. Éreztet, csodálkoztat.

És amikor a néző már teljesen magába feledkezve, teljesen nyitottan és őszintén átadja magát Papaioannounak, amikor elvarázsolva lebegünk az olykor humoros, olykor tragikus, melankolikus vizuális gyönyörben - na akkor szólít fel a rendező bennünket, nézőket arra, hogy tegyük jobbá a világot, hogy adjuk az életünket valami jobbért és többért annál, mint amit láttunk az este folyamán. Ez egy kellőképpen kényelmetlen pillanat, ugyanis a darab folyamán tényleg ráeszmélünk a magunk és a szeretett eszméink őrületére.

Papaioannou egy zseni. Meghökkenthet bennünket a nyersesége esetleg videón keresztül, de ne ellenkezzünk, hanem próbáljuk meg követni és megérteni a rendezőt. Mindenkinek javasoljuk élőben a megtekintését - akit esetleg ez mozgat, nem árt tudni: jól fel lehet vágni egy társaságban vele.

Kritikák az előadásrólA masterpiece? Without a doubt.
"Once again Dimitris Papaioannou shows that he is one of Europe’s most innovative stage artists with a sense of humour that Franz Kafka would have loved. Above all Papaioannou holds the audience in his hand in an equally contemplative as wonderfully unhinged performance with so many unforgettable scenes.
If it is true that good artists don’t steal, but borrow, Papaioannou must have a free pass at the world’s art library."Örjan Abrahamsson, Dagens Nyheter, 2017. november"

"The Great Tamer is a great evening’s theatre, and one that had the audience rapt from beginning to end"
David Mead, SeeingDance, 2017. november

Az előadás honlapja itt található, a dátumok és helyszínek pedig itt - az utolsó 5 előadás 2018-as, ezek közül érdemes (kell) válogatni. Az újabb időpontokat folyamatosan töltik fel, így érdemes később is visszanézni a honlapra.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Kultúra Szeretnénk, ha minden városban lenne egy helyi csoport - videóinterjú Nagy Emesével, a Heti Betevő alapító tagjával
Szarvas György | 2020. október 24. 06:37
A Világélelmezési Programnak ítélte oda 2020-ban a Nobel-békedíjat és az azzal járó 10 millió svéd koronát (345 millió forintot) a norvég Nobel Bizottság. A világszintű kezdeményezések általában akkor tudnak hatékonyan működni, ha helyi szinten vannak erős segítőik. Nagy Emesével, a Heti Betevő Egyesület alapító tagjával beszélgettünk.
Kultúra Másfél évtizede '56 teljesen hamisan összemosódik a jobboldali követelésekkel - videóinterjú Eörsi László történésszel
Szarvas György | 2020. október 23. 06:48
Eörsi László harminc év alatt gyakorlatilag feltérképezte az összes budapesti felkelőcsoport működését; a pesti és budai srácok történetének megírása után pedig záródarabként most jelenteti meg, "Külpesti srácok" címmel a külvárosok felkelőinek hősi történetét. A könyv októberben kerül a boltokba. 
Kultúra "Jó helyre került ez a mostani irodalmi Nobel-díj" - videóinterjú Gerevich András költővel
Szarvas György | 2020. október 17. 19:13
Louise Glück 77 éves amerikai költőnő lett 2020 irodalmi Nobel-díjasa – jelentette be a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. Az indoklás így hangzik: „összetéveszthetetlen költői hangjáért, mely zord szépségével egyetemessé teszi az egyéni létezést”. Gerevich András költő, műfordítóval beszélgetünk. 
Kultúra Második hullám - nehéz helyzetbe kerülhetnek a kevesebb erőforrással működő magánszínházak
Szarvas György | 2020. október 17. 12:18
A Hatszín Teátrum az első vesztese a színházi élet szereplői közül, amely a járvány miatt ideiglenes bezárásra kényszerült. Tény, hogy a kevesebb tartalékkal, kisebb erőforrással működő színházak feladhatják, míg a nagyobbak a nézőszám esetleges visszaesésével számolhatnak.  
Kultúra Az üzleti életben is sok helyzetet le lehet fordítani a sakk nyelvére - videóinterjú Polgár Judittal
Szarvas György | 2020. október 11. 16:32
Október 10-én, szombaton rendezik meg hatodik alkalommal a Polgár Judit által alapított, és mára már nagy hagyománnyal bíró Világ-sakkfesztivált, amely a pandémia miatt idén az online térbe költözik. Ebből az alkalomból beszélgettünk a sakk nagymesterrel, arról, hogy ez az ősi játék miként segíthet kilépni a gyerekeknek a virtuális világból. 
Kultúra Megtudhatjuk, hol esett el nagyapa a nagy háborúban - videóinterjú Dr. Számvéber Norberttel
Szarvas György | 2020. október 4. 14:49
Bárki számára hozzáférhető, és így kutatható az I. világháborúban hősi halált halt, megsebesült, vagy éppen hadifogságba esett magyarországi katonák adatbázisa az interneten. A katonahoseink.militaria.hu oldalt a héten mutatták be Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A részletekről kérdeztük az intézmény igazgatóját. 
Kultúra A szembenézés mindig nagyon nehéz - videóinterjú Oláh Judittal, a Visszatérés Epipóba rendezőjével
Szarvas György | 2020. október 3. 16:58
A szocialista Magyarországon működött egy különleges nyári tábor, Epipo, ahova sok gyerek szeretett volna eljutni. Mesébe illő szerepjátékok, titkos nyelv és varázslat várta a táborlakókat. A karizmatikus vezető bűvkörébe vonta a gyerekeket, annak ellenére, hogy a játékokat megalázás és titkolt abúzus árnyékolta be. A film rendezője, Oláh Judit újra találkozik egykori társaival, hogy megértsék, hogyan él bennük Epipo, ez a zárt, misztikus és titkokkal terhelt világ. A film október elsejétől az HBO csatornán megtekinthető.  
Kultúra "Az elvágyódás akadályozta, hogy a helyén kezeljük Budapestet" - videóinterjú Saly Noémi várostörténésszel
Szarvas György | 2020. szeptember 26. 19:01
Idén tizedik alkalommal rendezték meg a Budapest100 programot, melynek keretében ismét megnyíltak a nagyközönség előtt a főváros hajdanvolt patinás bérházai. Az esemény kapcsán többek között a város rejtett értékeiről,de arról is beszélgettünk Saly Noémi várostörténésszel, hogy a városvezető sétákra nem a turisták, hanem a Budapestre kíváncsi városi bennszülöttek mennek el, ami nagyon jó. 
Kultúra "A járvány miatt egyes prémium tételekből kevesebb készül" - videóinterjú Laposa Zsófia borásszal
Szarvas György | 2020. szeptember 20. 06:37
Mi történik akkor, ha a szüretelő brigád valamelyik tagjának pozitív lesz a COVID-tesztje, milyen lesz az idei termés, különös tekintettel a hosszú vénasszonyok nyarára, és mi lesz a polcokon sorjázó üveg borokkal, ha megint karanténba kényszerülünk - ezekről a témákról és még sok minden másról beszélgettünk az egyik legnevesebb badacsonyi borászat, a Laposa Birtok borászával. 
Kultúra Milyen a valóban jó élet? Nem biztos, hogy boldog, és biztos, hogy nem könnyű
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 13. 18:40
Egy új kutatás arra jutott, hogy az emberek sokkal többre értékelik, ha az élet váratlan fordulatokban gazdag - akkor is, ha azok nem mindegyike örömteli.
hírlevél