5p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Két éve még senki nem sejtette, hogy a legmodernebb fegyverek ezreket ölnek majd a szomszédunkban. De nemcsak az egyre gyilkosabb haditechnika terén tapasztalni újdonságot: arra sem volt még példa, hogy a fogságba esett és súlyosan megsérült katonák számára hazájukban szexrehabilitációs foglalkozásokat szervezzenek.

A BBC News kommentált egy fotót a minap. Ezen Kijev központjában, egy modern irodában egy 26 éves ukrán veterán büszkén mutatja a telefonján, hogy szenvedélyesen csókolózik egy fiatal nővel. Ez valójában a ReSex nevű cég reklámja, amelyet jótékonysági szervezetként aposztrofál a cikk szerzője.

A ReSex többféle módon próbál segíteni az egykori katonák szexuális életének rendbe hozatalában, elsősorban mentális okból, amelynek része, hogy újra megpróbáljanak normális érzelmi és szexuális életet élni. Ezek a fiatal férfiak sokszor súlyos sérüléseket és fizikai traumát szenvedtek, némelyikük megjárta az orosz fogság poklát is. Természetesen csak azoknak, akik kérik ezt a fajta segítséget és hozzájuk fordulnak.

Van, amikor a szex után esküvő is jön. Jevgenyija Emerald így pózolt, nem sokkal a fronton megtartott szertartás után. Fotó: UNN
Van, amikor a szex után esküvő is jön. Jevgenyija Emerald így pózolt, nem sokkal a fronton megtartott szertartás után. Fotó: UNN

Tavaly márciusban a megszálló orosz erők brutális ostrom alá vették Mariupol ukrán kikötővárost, amelynek nagy részét romhalmazzá tették. Hlib Sztrizsko tengerészgyalogos volt a város egyik védője. Egy robbanás az egyik épület harmadik emeletéről a földre lökte le, és összezúzta minden tagját a törmelék alatt.

Hlib medencéje, állkapcsa és orra eltört, és amellett, hogy súlyos agyrázkódást szenvedett, elmondása szerint a robbanás hője az arcára olvasztotta a szemüvegét. Ezután az orosz erők elfogták és hadifogságba esett. A következő hónapban szabadon engedték és visszaküldték ukrán területre egy fogolycsere keretében. Arról is beszámolt a riportereknek, hogy alig kapott orvosi ellátást a fogságban töltött idő alatt.

Emberek halnak meg, és te a szexre gondolsz?

Sztrizsko-t rehabilitációjának ideje alatt a ReSex megkereste. A medencesérülésem után komoly problémáim voltak, amelyek gyógyulása időbe telt. Nem szeretném, ha ez megtörténne más emberekkel, mint én. Ez motivált a projektben való részvételre - mondta.

Ivona Kosztyina, a Veteran Hub egyik alapítója, a ReSex projektet működtető csoport munkatársa szerint először 2018-ban merült fel a projekt ötlete, még függetlenül a mostani háborútól, miután olvastak az amerikai katonák hasonló problémáiról. A kezelések nem kerülnek semmibe a katonáknak, de először megbizonyosodnak róla, hogy segítségüket kifejezetten a rászoruló férfiak és nők veszik-e igénybe.

A projekt elkezdésekor a veteránok némileg zavarodottak voltak, amikor először online kellett válaszolniuk az intim kérdésekre. "Emberek halnak meg körülötted, és te a szexre gondolsz!" – ilyen válaszokat kapott Ivona. A szélesebb körű nyilvánosság is sokszor értetlenül fogadta a kezdeményezés hírét. De összességében a válaszok túlnyomórészt pozitív voltak.

Nőknek és szűzeknek is

A ReSex nyomtatott füzeteket készített Do Love címmel, nőknek és férfiaknak, és ezeket elküldte egészségügyi központokba, a veteránoknak és családjaiknak, Ukrajna-szerte, de online is elérhetővé tették ezeket. Közben közösségi média kampányt is indítottak videókkal, grafikákkal és segélyvonallal. 

"Megpróbáljuk lefedni az egész problémakört"– tette hozzá Ivona. A füzetben van egy rész, kifejezetten az egészen fiatal sérült veteránok számára, akik szüzek lehetnek. Tehát a súlyos sebük utáni szexuális élmény lenne az első életükben, ami teljesen más, mint amit még kamaszként elképzeltek. Külön útmutatókat adtak ki nők és férfiak számára, konkrét  tanácsokkal, azokat testi problémáikhoz igazítva. 

Tudd elfogadni magad, súlyos sérülések után

A projekt középpontjában inkább az érzelmi oldal áll, mint a fizikai. Mindez arról szól, hogyan tudod elfogadni és szeretni magadat, és hogyan tudsz kapcsolatot építeni saját magaddal és partnereddel, ilyen traumák után. Azt akarjuk, hogy a sebesült veteránok a lelki és testi sebek után ismét megtanulják szeretni - elsősorban magukat – mondta a szervezet projektmenedzsere, Katerina Szkorohod.

Időközben rájöttek, hogy a traumás agysérüléseket gyakran nem diagnosztizálták és nem kezelik megfelelően az országban, pedig ez nagy mértékben befolyásolja a libidót, és a szexuális teljesítményt. A témáról való beszélgetéshez használt nyelvezet is fontos.

Visszanyerni az önbizalmat

Fontos hangsúlyozni, hogy a veteránok tisztában legyenek vele, a szexuális élet nem kötelező, főleg akkor, ha ez nehéz vagy fájdalmas számukra. Nem kell és nem lehet erőltetni semmit. Hlib minden tekintetben pozitívan beszél a projektről, amelyhez csatlakozott. Amikor megkérdezik, hogy volt-e barátnője a sérülései óta, elmosolyodik.

"Miután visszatértem a fogságból és a kórházból, volt egy barátnőm, majd egy másik, amikor éppen a projekt kérdőívét töltöttem ki. És most egy igazi társra leltem. Minden partnerem fontos volt számomra, hogy visszanyerjem az önbizalmamat. Nagyon hálás vagyok ezért."

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Kultúra Párhuzamok a Kádár-kori második nyilvánosság és a mai független média között - Klasszis podcast Haraszti Miklóssal és Danyi Gáborral
Szarvas György | 2024. január 20. 18:07
A napokban jelent meg Danyi Gábor Az írógép és az utazótáska című monográfiája a magyarországi szamizdat irodalom történetéről. Bár az 1980-as években, és annak főleg a második felében már gyakorlatilag nagyüzemi módszerekkel, gyakran állami nyomdákban, feketén folyt a hazai illegális  könyvek és folyóiratok nyomtatása, a szamizdatok kiadása és annak gyökerei az 1950-es évekre nyúlnak vissza. Ennek szerteágazó történetét, illetve a nagyon is sokszínű résztvevői kört idézi meg Danyi Gábor most megjelent munkájában. A Klasszis podcast adásában vele és a szamizdat Beszélő korabeli szerkesztőjével, Haraszti Miklóssal közösen azt kutattuk, miféle hasonlóságot lehet felfedezni a kádári és a mai Magyarország nyilvánosságában.
Kultúra A nap képe: újabb elképesztő tiltás a magyar könyvesboltokban
Kormos Olga | 2024. január 17. 10:03
Az Alexandra egyik könyvesboltjában olyan tájékoztató táblát tettek ki, amely már a fóliázáson is túlmutat. 
Kultúra Matrózpulcsi 500 dollárért - itt az új, nemzeti orosz divat
Elek Lenke | 2024. január 1. 18:15
Nem járja, hogy az oroszok a hanyatló Nyugat termékeiben parádézzanak. Ezen változtatna többek közt a Nina Donis divatház is - a cári és a nyugati kulturális panelek kevergetésével.
Kultúra Willy Wonka – a nagy csokiüzlet és filmbiznisz
Elek Lenke | 2023. december 17. 18:41
Mese és csokoládé – gyerekeknek biztos recept, de már évtizedek óta tudjuk, hogy nemcsak nekik. Mintha a XXI. században menekülnének a valóság elől a felnőttek, lásd a Harry Potter őrületet, meg a különféle fantasy-k és animációk sikerét.
Kultúra A legnagyobb karácsonyi sikerre Gyurcsány Ferenc is táncolt
Elek Lenke | 2023. december 16. 18:23
Mi a töretlen siker titka, és hányféle módon hoz pénzt máig is a karácsonyi romkomok koronázatlan királya?
Kultúra A botránymúzeum: miért áll a bál a világ egyik leghíresebb intézménye körül?
Kollár Dóra | 2023. december 10. 15:08
A British Museum jelentősége nem kérdéses, ám az intézmény így is problematikus több szempontból is.  
Kultúra A kölni nemcsak szagos víz, hanem színes árverés is
Kenessei András | 2023. november 19. 18:31
A november elején, Kölnben tartott árverésen Közép- és Kelet-Európa számos országából érkezett művek vártak a licitálókra. Megnéztük, hogyan szerepeltek a magyar művészek.
Kultúra Végetért Hollywood eddigi leghosszabb színészsztrájkja
Privátbankár.hu | 2023. november 9. 16:29
A hollywoodi színészcéh (SAG-AFTRA) szerdán előzetes megállapodásra jutott a film- és televízióstúdiókkal, és bejelentették, hogy csütörtökön délben véget ért Hollywood történetének mindeddig leghosszabb, 118 napig tartó színészsztrájkja.
Kultúra Komoly dilemma előtt Silvio Berlusconi örökösei
Kormos Olga | 2023. október 23. 17:52
A volt olasz miniszterelnök élete utolsó éveiben becslések szerint 20 millió eurót költött műalkotásokra. Gyakran televíziós aukciókon keresztül vásárolt álmatlan éjszakáin, ám ezek a művek nem feltétlenül képviseltek nagy értéket.
Kultúra Milyen válság? A Disney 60 milliárd dollárt költ vidámparkjaira
Mester Nándor | 2023. szeptember 30. 18:39
Az Egyesült Álamokban műküdő szórakoztató komplexumok felemásan muzsikálnak, miközben az európai és az ázsiai egységek jól futnak. Tíz év alatt 60 milliárdos beruházás készül, mely érinti az óceánjáró hajós üzletágat is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG