5p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egy kaliforniai kutatás szerint a helyi vállalkozók közel ötven százaléka küzd depresszióval és egyéb mentális betegséggel a stresszes életmód miatt. A megküzdést a problémával a mai napig komolyan akadályozza a valódi szembenézés hiánya.

David Baird még 2014-ben indította el Selocial névre hallgató vállalkozását, az online közösség a hozzá hasonló művészek és kreatív emberek támogatására jött létre és rövid időn belül több ezres tagot számlált.

Tönkrement házasság, alvás az autóban

Eredetileg azzal a szándékkal vágott bele az üzletbe, hogy valami üzletileg és társadalmilag is hasznos projektet indítson be, azzal az árral azonban nem számolt, melyet mentális állapotának teljes leromlása jelentett – olvasható a Financial Times összeállításában.

Az állandó stressz miatt alvásképtelenség lépett fel nála, a házassága tönkrement és miután elköltözött otthonról, arra kényszerült, hogy – néhány hónapig – a kocsijában töltse az éjszakákat. Mire orvoshoz fordult, már krónikus depressziót diagnosztizáltak nála.

Úgy véli, hogy a vállalkozók között nem ildomos bevallani, hogy valaki lelki problémákkal küzd, ugyanis a többség ezt egyfajta gyengeségként értelmezi; az elvárás feléjük az, hogy magukról és munkájukról mindig pozitívan nyilatkozzanak.

A nárcizmus, mint a vállalkozóvá válás előfeltétele

A Kaliforniai Egyetem és a Stanfordi Egyetem 242 vállalkozó bevonásával folytatott a témában kutatást, a bevont alanyok közel ötven százaléka küzdött valamilyen mentális problémával, illetve pszichés nehézséggel, míg a kontrollcsoportnak kiválasztott személyeknek mindössze 32 százaléka számolt be hasonlóról.

Michael Freeman, a San-Francisco-i Kaliforniai Egyetem vezető pszichiátere, aki a több éves megfigyelést vezette, azt állítja, hogy bizonyos személyiségjegyek, mint például a nárcizmus kifejezetten szükségesek ahhoz, gyakorlatilag egyfajta előfeltételei annak, hogy valaki üzleti vállalkozásba kezdjen.

Önmagukban ezek az enyhe személyiségzavarok nem okoznak problémát, azonban az erős munkahelyi nyomás, valamint a vállalkozások beindításával és működtetésével szükségszerűen együtt járó fokozott stressz és alváshiány felerősítheti a meglévő tüneteket és elviselhetetlen szorongást, a mentális állapot súlyos leromlását idézheti elő.

A legnagyobb probléma, hogy elmaradt a szembenézés

Az amerikai Gritti Alapítvány a világon elsőként jött létre azzal a céllal, hogy mind a cégvezetők, vállalkozók, mind pedig a cég alkalmazottai olyan munkahelyi körülmények között dolgozzanak, mely a lehetőségek figyelembevételével nem károsítja mentális egészségüket.

Marcel Muenstert orvos, az alapítvány megálmodója és vezetője a legnagyobb problémának a szembenézés hiányát tartja, vagyis azt, hogy az érintett vállalkozók tagadják még a probléma létezését is, azt egyértelműen a gyengeség jelének tartva.

Az alapítvány maximum annyit tehet, és ezt meg is teszi, hogy tudatosítja a helyzet súlyosságát és bár teljesen megszüntetni nem tudja a stressz okozta pszichés betegségeket az érintettek körében, ám a hozzájuk forduló vállalkozókat ellenállóbakká teheti. Mario Alonso Puig, a madridi egyetemi klinika professzora szerint manapság nem csak a vállalkozók, de az egyetemi hallgatók is olyan mérvű stressznek vannak kitéve, mely már komolyan befolyásolhatja mentális állapotukat.

Szerinte a probléma mögött részben a kóros teljesítménykényszer áll, és érdemes lenne az érintetteknek olyan célokat is kitűzniük, melyek a saját személyes életükkel, családjukkal, barátaikkal kapcsolatosak.

Tehát nagyobb gondot kellene fordítani az érdekmentes emberi kapcsolatokra, melyek mérsékelik a stresszt.

Puig doktor a rossz táplálkozást, a mozgáshiányt és a kevés pihenést is okolja a kialakult helyzetért. Szerinte az állandó stressz kihat kognitív teljesítményünkre és a rossz döntések melegágya lehet.

A sebezhetőséget nem az üzleti főiskolán tanítják

Emilian Popa még szülőhelyén, Romániában indította el első vállalkozását, zoknikkal kereskedett a bolgár határon. Ekkor még mindössze tíz éves volt, de hamarosan már a dél-afrikai piacon indított internetes céget, miközben MBA diplomát szerzett a Columbia Business Schoolon.

Az indulás és cége működtetése közben Popa megtapasztalta az alapítással és a folyamatos bővülési kényszerrel együtt járó állandó stresszt és feszültséget, de úgy érzi, ő azok közé a szerencsés üzletemberek közé tartozik, akiket elkerült a depresszió, az örökös aggodalmaskodás és az egyéb mentális természetű nehézségek.

Ezen persze ő komolyan dolgozott is, próbált egészségesen étkezni, gondot fordított a testmozgásra, de tudatosan törekedett arra is, hogy elkülönítse az üzletembert a magánembertől, és így élje az életét.

Most pedig mentorként, amikor segítséget nyújt mások vállalkozásainak beindításában, külön figyelmet fordít arra, hogy a kezdő üzletembereknél jelentkező pszichés problémákra mindig nyitott legyen.

Paul Hokemeyer a Beverly Hills egyik klinikáján foglalkozik pszichoterápiával, páciensei között pedig hírességek és a hatalomhoz vagy éppen a sikerhez nagyon közel került emberek vannak. Ez egy nagyon nehéz társaság, hiszen olyan jellemvonások jellemzik őket, mint az elszigeteltség, a gyanakvás, valamint az az igény, hogy környezetüket maximálisan kontroll alatt tartsák és irányítsák.

Mint fogalmaz, a sebezhetőséget nem az üzleti főiskolán tanítják, ott elsősorban azt verik a hallgatók fejébe, hogyan is lehetnek az egész világegyetem irányítói.

Paul Hokemeyer szerint azonban mostanra valamelyest megváltozott ez a fajta hozzáállás. Ma már sok vállalkozó is felvállalja a kudarcot, kész az új tapasztalatot beépíteni személyiségébe és képes továbblépni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Kultúra Milyen válság? A Disney 60 milliárd dollárt költ vidámparkjaira
Mester Nándor | 2023. szeptember 30. 18:39
Az Egyesült Álamokban műküdő szórakoztató komplexumok felemásan muzsikálnak, miközben az európai és az ázsiai egységek jól futnak. Tíz év alatt 60 milliárdos beruházás készül, mely érinti az óceánjáró hajós üzletágat is.
Kultúra Putyin kíméletlenül legyalulja az ukrajnai kulturális bázist 
Mester Nándor | 2023. szeptember 28. 18:47
Már 300 kulturális és vallási létesítményben okoztak kárt az oroszok Ukrajnában. Az UNESCO folyamatosan frissíti a jegyzéket, ami egyre csak bővül. Közben folytatódnak a nemzetközi gyűjtőakciók a későbbi helyreállításhoz.
Kultúra A nap képe: gyere őrült! Szokatlan vendéget fogadott Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 26. 15:02
Egész pontosan Pataky Attilát.
Kultúra A szex gyógyít - ezzel kezelik a frontot megjárt ukrán katonákat
Elek Lenke | 2023. augusztus 27. 05:54
Két éve még senki nem sejtette, hogy a legmodernebb fegyverek ezreket ölnek majd a szomszédunkban. De nemcsak az egyre gyilkosabb haditechnika terén tapasztalni újdonságot: arra sem volt még példa, hogy a fogságba esett és súlyosan megsérült katonák számára hazájukban szexrehabilitációs foglalkozásokat szervezzenek.
Kultúra Kér a szülinapjára egy Picassót? – Festménymásolás, exportra is
Elek Lenke | 2023. augusztus 20. 18:00
Vagy inkább jöjjön a Lány, gyöngy fülbevalóval? Az orosz középosztály új hobbija, hogy világhírű festményeket másoltatnak le és felakasztják otthon a falra.
Kultúra Élj, szeress, egyél és igyál jó borokat, vallja az Oscar-gálák séfje
Wéber Balázs | 2023. július 27. 09:18
Wolfgang Puck, a világ egyik legismertebb és leggazdagabb séfje néhány éve Budapesten nyitotta meg első Spago éttermét Európában. Az osztrák-amerikai sztárszakács és üzletember, a hollywoodi Oscar-gálák szakácsa a lapcsoportunknak adott interjúban beszélt a hazai étterem helyzetéről, a szakemberhiány kezeléséről, a jó séf titkáról, nehéz gyerekkoráról, a harvardi álmáról, életfilozófiájáról és arról is, hogy mit szeretne még elérni az életben. 
Kultúra Barbie (szinte) mindent vitt a hétvégén
Privátbankár.hu | 2023. július 24. 20:08
Greta Gerwig Barbie című filmje nyitóhétvégéjén bevételi rekordot döntött Észak-Amerikában a nők által rendezett filmek között.
Kultúra Búcsú a tévés sorozatdömpingtől: véget ér egy korszak
Buksza blog | 2023. július 22. 15:51
Bajban vannak az amerikai stúdiók, ez közvetve érinti a nézőket is. A sorozatok számának csökkentése nem jelent megoldást. 
Kultúra A háborúban is történhetnek csodák, amire Angliából érkezett bizonyíték
Privátbankár.hu | 2023. július 14. 08:11
Egy, az ukrajnai Mariupolból Angliába menekült ifjú művész úgy gondolta, soha nem látja már viszont azokat a munkáit, amelyeket hátrahagyott, amikor a város ostroma idején el kellett menekülnie.
Kultúra Kulturális katasztrófa: hová lettek Ukrajna műkincsei?
Elek Lenke | 2023. június 25. 06:48
Rengeteg vallási helyszín, múzeum semmisült meg az ukrajnai háborúban, emellett tízezres nagyságrendben mérhető az oroszok által eltulajdonított műtárgyak száma. Van, amit sikerült kimenteni az országból és máshol kiállítani - ehhez adott esetben az kell, hogy egy múzeumigazgató 66 napig a pincében élve őrizze a műkincseket.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG