TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Egy kaliforniai kutatás szerint a helyi vállalkozók közel ötven százaléka küzd depresszióval és egyéb mentális betegséggel a stresszes életmód miatt. A megküzdést a problémával a mai napig komolyan akadályozza a valódi szembenézés hiánya.

David Baird még 2014-ben indította el Selocial névre hallgató vállalkozását, az online közösség a hozzá hasonló művészek és kreatív emberek támogatására jött létre és rövid időn belül több ezres tagot számlált.

Tönkrement házasság, alvás az autóban

Eredetileg azzal a szándékkal vágott bele az üzletbe, hogy valami üzletileg és társadalmilag is hasznos projektet indítson be, azzal az árral azonban nem számolt, melyet mentális állapotának teljes leromlása jelentett – olvasható a Financial Times összeállításában.

Az állandó stressz miatt alvásképtelenség lépett fel nála, a házassága tönkrement és miután elköltözött otthonról, arra kényszerült, hogy – néhány hónapig – a kocsijában töltse az éjszakákat. Mire orvoshoz fordult, már krónikus depressziót diagnosztizáltak nála.

Úgy véli, hogy a vállalkozók között nem ildomos bevallani, hogy valaki lelki problémákkal küzd, ugyanis a többség ezt egyfajta gyengeségként értelmezi; az elvárás feléjük az, hogy magukról és munkájukról mindig pozitívan nyilatkozzanak.

A nárcizmus, mint a vállalkozóvá válás előfeltétele

A Kaliforniai Egyetem és a Stanfordi Egyetem 242 vállalkozó bevonásával folytatott a témában kutatást, a bevont alanyok közel ötven százaléka küzdött valamilyen mentális problémával, illetve pszichés nehézséggel, míg a kontrollcsoportnak kiválasztott személyeknek mindössze 32 százaléka számolt be hasonlóról.

Michael Freeman, a San-Francisco-i Kaliforniai Egyetem vezető pszichiátere, aki a több éves megfigyelést vezette, azt állítja, hogy bizonyos személyiségjegyek, mint például a nárcizmus kifejezetten szükségesek ahhoz, gyakorlatilag egyfajta előfeltételei annak, hogy valaki üzleti vállalkozásba kezdjen.

Önmagukban ezek az enyhe személyiségzavarok nem okoznak problémát, azonban az erős munkahelyi nyomás, valamint a vállalkozások beindításával és működtetésével szükségszerűen együtt járó fokozott stressz és alváshiány felerősítheti a meglévő tüneteket és elviselhetetlen szorongást, a mentális állapot súlyos leromlását idézheti elő.

A legnagyobb probléma, hogy elmaradt a szembenézés

Az amerikai Gritti Alapítvány a világon elsőként jött létre azzal a céllal, hogy mind a cégvezetők, vállalkozók, mind pedig a cég alkalmazottai olyan munkahelyi körülmények között dolgozzanak, mely a lehetőségek figyelembevételével nem károsítja mentális egészségüket.

Marcel Muenstert orvos, az alapítvány megálmodója és vezetője a legnagyobb problémának a szembenézés hiányát tartja, vagyis azt, hogy az érintett vállalkozók tagadják még a probléma létezését is, azt egyértelműen a gyengeség jelének tartva.

Az alapítvány maximum annyit tehet, és ezt meg is teszi, hogy tudatosítja a helyzet súlyosságát és bár teljesen megszüntetni nem tudja a stressz okozta pszichés betegségeket az érintettek körében, ám a hozzájuk forduló vállalkozókat ellenállóbakká teheti. Mario Alonso Puig, a madridi egyetemi klinika professzora szerint manapság nem csak a vállalkozók, de az egyetemi hallgatók is olyan mérvű stressznek vannak kitéve, mely már komolyan befolyásolhatja mentális állapotukat.

Szerinte a probléma mögött részben a kóros teljesítménykényszer áll, és érdemes lenne az érintetteknek olyan célokat is kitűzniük, melyek a saját személyes életükkel, családjukkal, barátaikkal kapcsolatosak.

Tehát nagyobb gondot kellene fordítani az érdekmentes emberi kapcsolatokra, melyek mérsékelik a stresszt.

Puig doktor a rossz táplálkozást, a mozgáshiányt és a kevés pihenést is okolja a kialakult helyzetért. Szerinte az állandó stressz kihat kognitív teljesítményünkre és a rossz döntések melegágya lehet.

A sebezhetőséget nem az üzleti főiskolán tanítják

Emilian Popa még szülőhelyén, Romániában indította el első vállalkozását, zoknikkal kereskedett a bolgár határon. Ekkor még mindössze tíz éves volt, de hamarosan már a dél-afrikai piacon indított internetes céget, miközben MBA diplomát szerzett a Columbia Business Schoolon.

Az indulás és cége működtetése közben Popa megtapasztalta az alapítással és a folyamatos bővülési kényszerrel együtt járó állandó stresszt és feszültséget, de úgy érzi, ő azok közé a szerencsés üzletemberek közé tartozik, akiket elkerült a depresszió, az örökös aggodalmaskodás és az egyéb mentális természetű nehézségek.

Ezen persze ő komolyan dolgozott is, próbált egészségesen étkezni, gondot fordított a testmozgásra, de tudatosan törekedett arra is, hogy elkülönítse az üzletembert a magánembertől, és így élje az életét.

Most pedig mentorként, amikor segítséget nyújt mások vállalkozásainak beindításában, külön figyelmet fordít arra, hogy a kezdő üzletembereknél jelentkező pszichés problémákra mindig nyitott legyen.

Paul Hokemeyer a Beverly Hills egyik klinikáján foglalkozik pszichoterápiával, páciensei között pedig hírességek és a hatalomhoz vagy éppen a sikerhez nagyon közel került emberek vannak. Ez egy nagyon nehéz társaság, hiszen olyan jellemvonások jellemzik őket, mint az elszigeteltség, a gyanakvás, valamint az az igény, hogy környezetüket maximálisan kontroll alatt tartsák és irányítsák.

Mint fogalmaz, a sebezhetőséget nem az üzleti főiskolán tanítják, ott elsősorban azt verik a hallgatók fejébe, hogyan is lehetnek az egész világegyetem irányítói.

Paul Hokemeyer szerint azonban mostanra valamelyest megváltozott ez a fajta hozzáállás. Ma már sok vállalkozó is felvállalja a kudarcot, kész az új tapasztalatot beépíteni személyiségébe és képes továbblépni.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Kultúra Milyen a valóban jó élet? Nem biztos, hogy boldog, és biztos, hogy nem könnyű
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 13. 18:40
Egy új kutatás arra jutott, hogy az emberek sokkal többre értékelik, ha az élet váratlan fordulatokban gazdag - akkor is, ha azok nem mindegyike örömteli.
Kultúra A nők töltötték meg tartalommal a lengyel Szolidaritás szakszervezetet - videóinterjú Mitrovits Miklós történésszel
Szarvas György | 2020. szeptember 12. 16:05
Szabadság, függetlenség, haza,  - ezek a szavak lengyelül furcsamód mind nőneműnek számítanak. Talán nem véletlen, hogy az idén negyven éve megalakult Szolidaritás szakszervezetben a nők kifejezetten fontos szerepet vittek. Mitrovits Miklós, a korszak történetének kutatója a vele készült videóinterjúban ismertet meg minket a valóban gazdag és izgalmas részletekkel. (A budapesti Lengyel Intézetben A szabadság felé címmel fotókiállítás nyílt a 40 éve alakult Szolidaritás szakszervezetről.) 
Kultúra "Finoman fogalmazunk, ha a háborúval automatikusan együtt járó jelenségről beszélünk" - videóinterjú Kenyeres István történésszel
Szarvas György | 2020. szeptember 6. 19:28
Emlékművet állít a főváros a háborúkban megerőszakolt nőknek, melynek átadását 2023-ra tervezik. Már ez a viszonylag hosszú időszak, vagyis a három év is jelzi, hogy az előkészítés máshogyan zajlik majd, mint azt az utóbbi időben megszoktuk. Nemzetközi konferencia, a témában zajló előadássorozat, és nemzetközi pályázat biztosítja majd, hogy ne egy, az éppen aktuális hatalom történelemszemléletét tükröző emlékmű szülessen. Most valóban a szakmai érvek lesznek a döntőek. 
Kultúra "A mostani járvány lehet a civilizációs hanyatlás egyfajta előjátéka is" - videóinterjú Lovasi Andrással
Szarvas György | 2020. szeptember 6. 06:03
Lovasi András a legendás Kispál és a Borz, valamint a Kiscsillag együttes alapítója szereti áthágni a műfaji határokat. Most is ezt tette, amikor Vetlényi Zsolt képzőművésszel egy egészen különleges képes mesealbumot hozott össze Tompa kések címmel. Az apokaliptikus, szürreális történet valahogy pont beletrafált a mai koronavírusos, karanténos világvége hangulatba.
Kultúra Orwell igazságai ma is aktuálisak - videóinterjú Haraszti Miklós íróval
Szarvas György | 2020. szeptember 5. 19:33
'84 címmel állítja színpadra az Örkény Színház George Orwell klasszikus antiutópiáját, az 1984-et. Bár a mű elsősorban a kommunista totalitárius rezsimek természetrajzát írta le hátborzongató hitelességgel, a könyv a mai illiberális rendszerek visszásságaira is alaposan rávilágít. A párhuzamokról kérdeztük Haraszti Miklós írót, emberi jogi aktivistát, aki annak idején részese volt a regény szamizdat kiadásának.   
Kultúra "Segíteni tudunk abban, hogy érzelmileg éljük túl a járvány lelki következményeit" - videóinterjú Jászberényi Éva siatsu mesterrel
Szarvas György | 2020. augusztus 23. 19:29
A járvány alatt megnövekedett azok száma, akik a bezártság okozta lelki tünetek, szorongás, depresszió miatta pszichológushoz fordultak.
Kultúra A Balaton, mint a kádári szocializmus "legfelsőbb foka" – videointerjú Kiss Noémi íróval
Szarvas György | 2020. augusztus 22. 22:00
Manapság újra divatba jött a Balaton, kormányzati potentátok ajánlgatják nyakra-főre a népnek. Kiss Noémi írónő könyve viszont a nyolcvanas évekbe repít vissza minket. Abba az időbe, amikor még az NDK-sok lábbelijei, az úgynevezett Honecker-papucsok sorjáztak a stégek előtt, amikor a tó mellett ugyanúgy jól tudta érezni magát a top sportvezető, mint a pendelyben szaladgáló szegény helybéli kislány.   
Kultúra A 10 ezret karistolja a pótfelvételizők száma
MTI | 2020. augusztus 17. 08:00
A második körben az oktatási intézmények nem szoktak ingyenes képzést hirdetni, most a korona-év miatt mégis így tettek. A legtöbben az ingyenesek közül a pedagógusképzést célozták meg.
Kultúra "Minden magára valamit is adó lapnak irodalmat kell közölnie" - videóinterjú Dragomán György íróval
Szarvas György | 2020. augusztus 16. 19:38
Az Index felszámolásával félő, hogy eltűnhet az online térből egy tavaly indult érdekes kezdeményezés is. Egy évvel ezelőtt Dragomán György író hosszas rábeszélésére és győzködésére az Index elindította tárcanovella rovatát, és ezzel a közéleti portálon is helyet biztosított az irodalomnak. A műfaj hagyományairól, és további lehetőségeiről beszélgettünk az íróval. 
Kultúra Sikerre vitte a gyógyfüves vállalkozást, pedig azt hitte, tönkreteszi
Szarvas György | 2020. augusztus 9. 17:06
A "bükki füvesember", Szabó Gyuri bácsi egy időben egyszemélyes intézmény volt. Szedte, válogatta, szárította a gyógyhatású növényeket gyomorbántalomra, magas vérnyomásra, vesére, prosztatára, és még sok minden másra. Ahhoz azonban, hogy a kezdeményezés egy jól működő vállalkozássá fejlődjön lánya,  Lopes-Szabó Zsuzsanna is kellett, akivel közösen sikerre vitték a Györgytea Kft-t. Lopes-Szabó Zsuzsanna, a cég ügyvezetője mindezért nemrég megkapta 2020 Legsikeresebb Női Vállalkozója díjat. 
hírlevél