BUX
35 427.82
+0.92%
+324.00
OTP
10 340.00
+1.37%
+140.00
MOL
1 793.00
-0.06%
-1.00
RICHTER
7 055.00
+1.22%
+85.00
MTELEKOM
377.00
+1.75%
+6.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. július 5. 17:12

Ősszel jelenik meg Szaniszló Judit második regénye, a Leli élete a Magvető kiadónál. Első könyve, a Beenged megjelenése előtt a szerző szövegeit jelentősebb irodalmi folyóiratokban és a saját blogján olvashattuk, és ez a kettősség jellemzi prózájának világát is: közérthető történeteket ír azonnal feldolgozható, mégis magas minőségű irodalmi stílusban. A szerzőt nyári olvasási szokásairól (is) kérdeztük. 

Az interjú eredetileg laptársunk, az eletforma.hu oldalán jelent meg. 

 • A koronavírus járványt megelőzően pár hónapot irodalmi ösztöndíjjal Prágában töltöttél, ahol készülő regényeden dolgoztál. Ez a pár hónap, bár egyértelműen munkával telt, de azért talán egyfajta elő-nyaralásnak is felfogható. A kérdésem is erre vonatkozna: nyaralás során szoktál-e dolgozni, vagy olyankor teljesen kikapcsolsz, félrerakod az ötleteidet, nem is viszed magaddal a félig kész kéziratot?

 • Nem rendelkezem még olyan nagy referenciával, hogy erre kidolgozott rendszerem legyen, de eddigi nyaralásaim alkalmával – amik általában belföldön és általában nyáron történtek – nem vittem magammal egyik félkész kéziratomat sem. Prágában azért voltam kivételesen jó helyzetben, mert három hónap éppen elég hosszú idő volt ahhoz, hogy alaposan megnézzem magamnak a várost, és ahhoz is, hogy annyit írjak, amennyire három hónap alatt előtte még sosem voltam képes.

Szaniszló Judit. Fotó: Horváth Judit

 

 • Híve vagy annak, hogy az év közben összevásárolt könyveket a nyaralás 2-3 hete alatt olvassuk ki?

 • Ez nekem ritkán szokott menni. Relatíve sokat vonatozom, és a vonaton szeretek olvasni, de ha már odaértem valahová, szeretek inkább „ott lenni”, és én vagyok az, aki a nyaralás során egy könyvet is alig képes kiolvasni. Valami lokális dolog mindig elvonja a figyelmem. A csukott szemmel semmittevés is igen vonzó opció ilyenkor.
 • Régebben azért az emberek nagyon megválogatták, milyen könyveket visznek magukkal nyaralásra, hiszen a terjedelem és a súly is szempont volt. Az e-könyvek ezt a problémát kiküszöbölték, bár nekem nem adják meg az olvasásnak azt az élményt, mint amit a papír alapúak kínálnak. Te hogy vagy ezzel? 

 • Csak papír alapú könyvet olvasok, de ez nem valami elvi meggyőződés vagy a modern technika elutasítása, hanem egyszerűen így alakult. Telefonon rengeteget olvasok, gyanítom, túl sokat is. Nem tesz jót a szememnek. Ha ajándékba kapnék egy e-bookot, biztosan használnám. Így marad a könyv.
 • Ha nem is spájzol be az ember év közben könyvekből, azért talán érdemes a nyári szabadságra olvasnivalókat vinni. Te ilyenkor mi alapján szoktál válogatni: íróként van valami külön szakmai szempont, vagy ilyenkor te is csak kikapcsolódni szeretnél?

 • Nincsenek külön „nyaralós” könyveim. Nyaralásra is pont olyan könyvet viszek, amilyet amúgy is olvasnék.
 • Neked például a krimi, vagy egyéb könnyedebb műfaj is belefér ilyenkor?

 • Nem szeretném azt sugallni, hogy a krimit vagy a szórakoztató irodalmat alábbvaló esztétikai kategóriának tartom, mint a többit, sőt. Szerintem az egyik legnehezebb dolog okosan nevettetni, illetve krimit írni. Ez utóbbi olvasásával hadilábon állok, az írásával meg sosem mernék próbálkozni. Nagyon nehezen tudok egyszerre egynél több dologra figyelni, és ez a középsúlyos figyelemzavar írás közben is komoly kihívást szokott jelenteni. Az egyik barátnőm nagyon kedvesen próbál rávezetni a jó krimire, azon belül is Agatha Christie könyveire, ezért minden évben kapok tőle egyet. Ünnepélyesen megígérem, hogy az idei balatoni nyaralásra a Nyaraló gyilkosokat fogom magammal vinni!
 • Az idei nyárra milyen könyveket terveztél be, és ezek közül miket ajánlanál az átlagos (ha egyáltalán van ilyen) olvasónak?

 • Tegnap vettem meg Bereményi Géza Magyar Copperfield című regényét, azt biztosan magammal fogom vinni. De mindenkinek az egyéni ízlésére, érdeklődésére bíznám, mit visz magával a nyaralásra. Engem mostanában főleg az autofikciós regények, novellafűzérek szoktak megtalálni.
 • És egy kis hevenyészett statisztika: általában hány könyvet szoktál egy-egy nyaralásra magaddal vinni, és ezek közül mennyit olvasol el végül? Vagyis mekkora "remittendával" dolgozol?

 • Mindig úgy indulok neki, hogy két-három könyv nálam van, de ebből jó, ha egyet el tudok olvasni. A másodikat esetleg a hazaútra tartogatom.
 • Most, hogy leadtad a kiadónak az új regényedet, a nyarat a pihenésnek szánod, esetleg belevágsz valami újba? Vagy ez a kérdés még túl korai?

 • Hú, azt hiszem, erre még túl korai lenne válaszolni. Vannak ötleteim, de szerintem azokkal majd a nyaralás után tudok elkezdeni foglalkozni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360 és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Az Erste Bank személyi kölcsöne 32 229 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 721 forint a havi törlesztőrészlet. A Cetelemnél az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 513 Ft, míg a Raiffeisen Banknál 28 410 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 35 631 Ft. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Címkék: Kultúra

Kultúra Még 2,12 milliárd forint korona-segélyt kap a magyar zenei világ
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 6. 12:24
A korábban bejelentett 5,3 milliárdos támogatáson felül, hangzott el a Kormányinfón.
Kultúra A Budapest Iskola Intézet támogatja a progresszív politikai gondolkodást - videóinterjú Hermann Zsuzsával, Heller Ágnes lányával
Szarvas György | 2020. augusztus 2. 18:42
A progresszív politikai gondolkodás támogatására, és a Lukács tanítványok anyagainak kutathatóvá tételére jött létre - a fővárosi önkormányzat támogatásával - a Budapesti Iskola Intézet. Az intézmény lehetséges jövőbeli szerepvállalásáról, valamint a közelmúlt néhány érdekes, történelmileg is fontos pillanatáról kérdeztük Hermann Zsuzsát, Heller Ágnes lányát. 
Kultúra Az 5,2 milliárd együttesenként 10-15 garázskoncertre is elég lehet – videóinterjú Tóth Szabival, a Sugarloaf tagjával
Szarvas György | 2020. augusztus 1. 18:01
A csütörtöki bejelentés, miszerint a kormányzat 5,2 milliárd forinttal tervezi megsegíteni a hazai könnyűzenei ágazatot, abban az esetben lehet működőképes, ha ez az összeg nem aprózódik el – véli Tóth Szabi, a Sugarloaf zenekar tagja. Szerinte, ha átlagos gázsikat veszünk fellépésenként, akkor a magyar együttesek ebből az összegből egyenként akár 10-15 garázskoncertet is meg tudnak tartani, ami már komoly segítség lehet nekik.
Kultúra Írország kifeszítette a biztonsági hálót a popszakma képviselői alá is - videóinterjú Jamie Winchesterrel
Szarvas György | 2020. július 26. 11:55
Nem költözik végleg haza, de alkalmanként újra koncertezik Magyarországon Jamie Winchester. A nyolc éve ismét Írországban élő zenész idén idehaza ünnepelte volna 50. születésnapját, ám a koronavírus alaposan közbeszólt, ezért szeptember 17-re halasztották. És ha már az egyéni életeseményeket a járvány ilyen alaposan befolyásolta, a videóbeszélgetésben mindenképpen szót kellett arról ejtenünk, hogy Írországban miként támogatta az állam az ideiglenesen munka nélkül maradt zenészeket. Merthogy ott volt ilyen támogatás. 
Kultúra "A szerelem a Balaton iránt megmagyarázhatatlan" - interjú Bornai Tiborral
Szarvas György | 2020. július 19. 06:34
Fogy a Balatonból a szabadság, ez nem vitás. Főleg azok számára, akik nem gazdagok. Úri huncutság lett abból, ha valaki ott nyaral. Beszélgetés Bornai Tiborral, a KFT együttes tagjával. 
Kultúra Mit hozott a sörforradalom? - videóinterjú Ali Rawech Szami sörfőzde tulajdonossal
Szarvas György | 2020. július 12. 06:03
Az elmúlt évek nyarai már a kézműves sörök jegyében teltek. Megjelentek a gyümölcsös és a savanyított sörök, lehet már mikró IPÁt, vagy éppen fashion IPÁt is fogyasztani; a gazdag kínálatban segít nekünk eligazodni Ali Rawech Szami sörfőzde tulajdonos.    
Kultúra Milyen bort igyunk nyáron? - videóinterjú Hercegh Ágnes borszakértővel
Szarvas György | 2020. július 5. 20:44
Számtalan alkalom kínálkozik nyáron arra, hogy bort igyunk. Ülhetünk hűvös szaletliben, a legjobb barátok társaságában, vagy izzadhatunk kondér mellett, amiben rotyog a jó kis marhapörkölt - minden helyszín és minden alkalom valamilyen bor után kiált. Na, de milyen után? A lehetőségeket Hercegh Ágnes borszakértővel vettük számba.  
Kultúra "Egyelőre kegyes hozzám a nyár" - interjú Szabó T. Anna íróval
Szarvas György | 2020. július 4. 14:10
Nyaralás közben olvasni, már-már közhely, de nyaralás közben írni, ez bizony az írók kiváltsága. Szabó T. Anna írót többek között arról kérdeztük, híve-e annak, hogy az év közben összevásárolt könyveket a nyári szabadság alatt olvassuk ki, és azt is próbáltuk megtudni, miként vélekedik a könnyedebb műfajokról, illenek-e ezek a rekkenő hőségbe, vagy inkább a hűvösebb időkhöz passzolnak? Az interjú során arra is fény derült, mi készül ezen a nyáron az író műhelyében. 
Kultúra A hazai koncertek után járó jogdíjak 50-60 százalékát elvihette a koronavírus
MTI | 2020. július 3. 11:10
Nem vidám az Artisjus becslése a járványhelyzet miatt lefújt tavaszi-nyári koncertszezon következményeiről.
Kultúra Újranyitás a Budapest Parkban
Privátbankár.hu | 2020. június 30. 19:13
A hatályos rendelet szerint augusztus 15-ig nem lehet tömegrendezvényeket tartani, arról viszont nem szól a fáma, hogy mi lesz augusztus 16-tól. Hiába indult el a szabadtéri koncertek szezonja, az ebben az üzletágban tevékenykedő cégek idei bevételeit nagyrészt elvitte a vírus. A Piac & Profit magazinban Pálffy András, a Budapest Park alapítója, stratégiai és innovációs vezetője mondja el a vállalkozás túlélési stratégiáját.
hírlevél