<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Hogyan élték túl a válságot a vendéglátósok, fesztiválszervezők? Egyáltalán - túlélték?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Gerendai Károllyal - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. július 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mi az, ami összeköt bennünket magyarokat ebben a megosztó, feszültségekkel teli világban? Hát az angliai kapcsolatok! Mindannyiunknak vannak rokonai, barátai a szigetországban - a hétvégi Shakespeare-parádé remek alkalom arra, hogy meglátogassuk őket, és töredékáron jussunk el olyan programokra, melyeket máskor egyhavi fizetésünkből tudnánk finanszírozni.
Fotó: Flickr - tonynetone / British Council

Április 23-án lesz Shakespeare halálának 400. évfordulója, így Anglia egy hatalmas Shakespeare-parádévá alakul a hétvégére.

William Shakespeare nevét mindenki ismeri, sőt néhány drámáját a világ írástudó lakosságának nagy része még el is olvasta, és látta színházban illetve filmen. Már ez is sokat elmond az íróról, azonban a tény, hogy immáron 400 éve nem született olyan író, aki a magas irodalmat ennyire populáris módon és mégis borzasztó összetetten adja át nekünk, puszta halandóknak: ez lélegzetelállító.

Arról nem is beszélve, hogy a nem angol nyelvű emberek csupán töredékét látják a mesterműveknek. Shakespeare-t fordítani gyakorlatilag lehetetlen. Sajnos. Shakespeare költészete és műveinek tartalma továbbá humora magyar nyelvre gyakorlatilag átültethetetlen. Bár Arany János fordításai költészetükben megközelítik az eredetit, tartalmukban és humorban távol állnak az eredeti művektől. Nádasdi Ádám fordításai tartalmilag már-már megegyeznek az eredetiekkel, azonban költészetükben igen távol állnak tőlük. (A legjobb példa erre a Hamlet: érdemes elolvasni mindkét fordítótól, továbbá eredeti nyelven is. Ez elsőre ijesztőnek tűnhet, de a Hamlet angol nyelvezete a legkönnyebben érthető azoknak, akik anyanyelve nem az angol.)

Ha valahogyan túllép az ember ezen a „nüanszon”, még mindig ott a probléma a színrevitellel. Shakespeare-t rendezni és játszani talán a legnagyobb kihívás, és bár vannak sikeres alternatív megoldások az országban, valóban jó, klasszikus értelemben vett Shakespeare-t csupán az Állami Operaház tud felmutatni a Lear című előadásával Jean-Pierre Ponnelle rendezésében. (Aki teheti, feltétlen nézze meg május 29. és május 31. között >>)

Magyarországon sajnos nincs elég idő és pénz arra, hogy megteremtsék a lehetőségét egy esetlegesen jó, valóban shakespeare-i Shakespeare-előadásnak. Angliában azonban Shakespeare-hez vezet minden út. Filmen, színpadon – nem csupán a Royal Shakespeare Company, hanem a National Theatre, a Michael Grandage Company és a többiek is - operában, balettben televízióban csodálatos munkákat tesznek az asztalra.

Most hétvégén rengeteg múzeum nyitja meg időszakos Shakespeare-kiállítását, rengeteg fontos vagy rendhagyó produkció mutatkozik be, továbbá szombaton este megrendezésre kerül a Shakespeare Live!

Kiemelnénk a produkciók közül

  • az V. Herniket, melyet 23-án a Sherborne Apátságban mutatnak be, majd a következő egy hétben az ország több fontos és monumentális apátságában bemutatják a darabot;
  • a Téli Regét, melyet a Royal Ballet tűz ismét műsorra Joby Talbot fantaszitkus zenéjével Christopher Wheeldon kreációjában. Ennek tomboló sikeréről még írni fogunk, most mindenesetre aki teheti nézze meg >>

A Shakespeare Live! a BBC-nek köszönhetően az egész világon élő közvetítésben lesz látható a Royal Shakespeare Theatreből. Magyarországon az Urániában lehet a műsort nézni. Az estet a Royal Shakespeare Company művészeti vezetője, Gregory Doran rendezi olyan művészek és társulatok közreműködésével, mint például Benedict Cumberbatch, Judi Dench, Helen Mirren, Sir Ian McKellen, Joseph Fiennes, a Royal Ballet, Royal Opera stb.

Ezen a honlapon megtalálhatóak a programok, tessék böngészni és elmenni ezekre - kivételesen megfizethető minden program!

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Kultúra Magyar História: Ezerszáz év, puha kötésben
Szarvas György | 2021. május 16. 14:22
Már-már unalomig ismert toposz, hogy a magyar társadalom nem sokat tud saját történelméről, és hogy ebben a megismerési folyamatban maga a történettudomány sem igazán siet a segítségére. A Magyar História most megjelent hétkötetes változata mindennek élő cáfolata, úgynevezett bookazine, azaz tartalmában egy komoly, friss történelmi kutatásokat felvonultató könyv, viszont mindez felgyorsult korunk igényeinek megfelelően magazin formátumban. A kötetekről Medgyesy Zsófia sorozatszerkesztővel beszélgettünk. 
Kultúra Hol van már a járvány? Hatalmas partit csaptak Vuhanban
Privátbankár.hu | 2021. május 3. 15:54
Több ezren vettek részt a hagyományos vuhani könnyűzenei fesztivál, a Strawberry Music Festival szombati nyitónapján. Az esemény különlegességét az adta, hogy ebből a közép-kínai városból indult el a pár hónap alatt pandémiává fejlődő Covid-19, és ez az a milliós megacity, mely először szenvedte meg a teljes lezárást.
Kultúra A Szabad Európából tudta meg, hogy övé az Oscar-díj - videóinterjú Rófusz Ferenccel
Szarvas György | 2021. április 4. 17:59
Rófusz Ferenc A légy című animációs filmjével érdemelte ki az Amerikai Filmakadémia legmagasabb elismerését. A díjat azonban nem vehette át azonnal, a korabeli magyar hivatalosságok ugyanis megakadályozták, hogy kiutazzon a gálára.
Kultúra A matematikusok Nobel-díjaként jegyzett Abel-díjat kapta Lovász László, az MTA volt elnöke
Privátbankár.hu | 2021. március 17. 13:08
A Norvég Tudományos Akadémia 2021-ben az Abel-díjat Lovász Lászlónak, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem professor emeritusának, a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet kutatóprofesszorának és Avi Wigdersonnak, a princetoni Fejlett Tanulmányok Intézete (USA) munkatársának ítéli oda „meghatározó jelentőségű munkásságukért az elméleti számítógép-tudomány és a diszkrét matematika terén és szerepükért abban, hogy ezek a modern matematika központi területeivé válhattak”.
Kultúra Nem a csend az alternatíva - a noÁr Mozgalom így készül március 15-re
Szarvas György | 2021. március 14. 18:43
Újabb klippel készül nemzeti ünnepünkre a noÁr Mozgalom, és személyesen Molnár Áron színművész. A Magyar cím alatt futó számban arra keresik a választ, hogy valójában mitől is érezhetjük magunkat magyarnak. Mivel a rap-számokat általában is bombaként kezelik, így számíthatunk arra, hogy a 15-én ez a szám is robbanni fog.  
Kultúra "Évek óta döglődik a POSZT" - videóinterjú Bagossy László rendezővel
Szarvas György | 2021. március 6. 14:53
Eddigi formájában megszűnik a POSZT (Pécsi Országos Színházi Találkozó) névre hallgató színházi szemle. Az elmúlt évek már igencsak elromlott hangulatú fesztiváljairól, árulókról, átpolitizálódásról, SZFE-ről és a lehetséges jövőről kérdeztük a POSZT-on két díjat is elnyerő Bagossy László rendezőt, egyetemi tanárt. 
Kultúra Hun az igazság? Tananyagba emelték a történelmi fantazmagóriákat
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 19:03
Eddig az általános iskolai történelem oktatás alapját a kutatásokból levont tények adták, most változott a helyzet. A magyarság vélt hőstörténete került a tankönyvekbe, az oktatóknak ezt kell most tanítani. Mindez számos történelemtanár nézetével szembe megy, ráadásul a Nemzeti Alaptanterveben foglaltaknak sem feltétel felel meg a tananyag.
Kultúra A Facebook talán felül fogja vizsgálni a policy-ját - véli Ungváry Krisztián miután a tech cég letiltotta a történész kitoresnapja.hu profilját
Szarvas György | 2021. február 19. 17:01
Idén a járvány miatt nem lehetett megtartani a kitörésnapi emléktúrát, a budapesti szovjet ostromgyűrűből 1945-ben kitörni akaró német és magyar katonák kétségbeesett akciójára emlékező hagyományos túrát. Ungváry Krisztián ezért egy virtuális túrázást lehetővé tevő oldalt készített, azért is, hogy  leszámoljon az eseménnyel kapcsolatos hamis mítoszokkal. A Facebook viszont letiltotta a történész által kreált oldalt, miután a szélsőjobboldali Szent Korona Rádió feljelentette gyűlöletbeszéd miatt. Ungváry Krisztiánt kérdeztük a hogyan továbbról.  
Kultúra Szinetár Miklós: "Én Vidnyánszky Attila helyében lemondanék" - videóinterjú az SZFE-ügyről
Szarvas György | 2021. február 17. 14:22
Szinetár Miklós rendezésével nyílt meg 1959-ben a korabeli Színház és Filmművészeti Főiskola játszóhelye, az Ódry Színpad. Az időközben egyetemmé avanzsáló intézmény mostani megszüntetve-megőrzése a vizsgaelőadásoknak is otthont adó Ódry megszűnését is jelenti. A felsőoktatási intézményben 51 éven keresztül oktató Szinetár Miklóst kérdeztük.
Kultúra Csak a szakmai kvalitások számítanak - videóinterjú Kardos Sándorral, az új operatőri társaságról
Szarvas György | 2021. január 31. 19:11
A Színház és Filmművészeti Egyetem elleni kormányzati fellépés gyakorlatilag szétrobbantotta a hazai operatőri közösséget. A nagy múltú Magyar Operatőrök Társaságából (HSC) akkor kezdődtek el a tömeges kilépések, amikor Novák Emil elnökségi tag elfogadta az egyetem új vezetésétől a rektorhelyettesi kinevezést. Mostanra a kilépők, szám szerint 42-en megalapították a Magyar Filmoperatőrök Egyesületét (HCA), mely nem kívánja firtatni a belépők politikai nézeteit, csupán a szakmai kvalitásokra koncentrál. Kardos Sándor elnökségi tag (aki operatőre volt az éppen 75. születésnapját ünneplő Bereményi Géza rendezte Tanítványoknak és az Eldorádónak is) az új szervezet megalakulásával kapcsolatban többek között arról is beszélt, hogy miként látja a két szervezet további kapcsolatát, és, hogy a kontesztáló egyetemi hallgatók és oktatók által létrehozott #freeSzFE Egyesülettel együtt milyen esély van arra, hogy a későbbiekben egy színház és filmművészeti szabadegyetem alapjait lefektessék.  
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos