Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Mi az, ami összeköt bennünket magyarokat ebben a megosztó, feszültségekkel teli világban? Hát az angliai kapcsolatok! Mindannyiunknak vannak rokonai, barátai a szigetországban - a hétvégi Shakespeare-parádé remek alkalom arra, hogy meglátogassuk őket, és töredékáron jussunk el olyan programokra, melyeket máskor egyhavi fizetésünkből tudnánk finanszírozni.
Fotó: Flickr - tonynetone / British Council

Április 23-án lesz Shakespeare halálának 400. évfordulója, így Anglia egy hatalmas Shakespeare-parádévá alakul a hétvégére.

William Shakespeare nevét mindenki ismeri, sőt néhány drámáját a világ írástudó lakosságának nagy része még el is olvasta, és látta színházban illetve filmen. Már ez is sokat elmond az íróról, azonban a tény, hogy immáron 400 éve nem született olyan író, aki a magas irodalmat ennyire populáris módon és mégis borzasztó összetetten adja át nekünk, puszta halandóknak: ez lélegzetelállító.

Arról nem is beszélve, hogy a nem angol nyelvű emberek csupán töredékét látják a mesterműveknek. Shakespeare-t fordítani gyakorlatilag lehetetlen. Sajnos. Shakespeare költészete és műveinek tartalma továbbá humora magyar nyelvre gyakorlatilag átültethetetlen. Bár Arany János fordításai költészetükben megközelítik az eredetit, tartalmukban és humorban távol állnak az eredeti művektől. Nádasdi Ádám fordításai tartalmilag már-már megegyeznek az eredetiekkel, azonban költészetükben igen távol állnak tőlük. (A legjobb példa erre a Hamlet: érdemes elolvasni mindkét fordítótól, továbbá eredeti nyelven is. Ez elsőre ijesztőnek tűnhet, de a Hamlet angol nyelvezete a legkönnyebben érthető azoknak, akik anyanyelve nem az angol.)

Ha valahogyan túllép az ember ezen a „nüanszon”, még mindig ott a probléma a színrevitellel. Shakespeare-t rendezni és játszani talán a legnagyobb kihívás, és bár vannak sikeres alternatív megoldások az országban, valóban jó, klasszikus értelemben vett Shakespeare-t csupán az Állami Operaház tud felmutatni a Lear című előadásával Jean-Pierre Ponnelle rendezésében. (Aki teheti, feltétlen nézze meg május 29. és május 31. között >>)

Magyarországon sajnos nincs elég idő és pénz arra, hogy megteremtsék a lehetőségét egy esetlegesen jó, valóban shakespeare-i Shakespeare-előadásnak. Angliában azonban Shakespeare-hez vezet minden út. Filmen, színpadon – nem csupán a Royal Shakespeare Company, hanem a National Theatre, a Michael Grandage Company és a többiek is - operában, balettben televízióban csodálatos munkákat tesznek az asztalra.

Most hétvégén rengeteg múzeum nyitja meg időszakos Shakespeare-kiállítását, rengeteg fontos vagy rendhagyó produkció mutatkozik be, továbbá szombaton este megrendezésre kerül a Shakespeare Live!

Kiemelnénk a produkciók közül

  • az V. Herniket, melyet 23-án a Sherborne Apátságban mutatnak be, majd a következő egy hétben az ország több fontos és monumentális apátságában bemutatják a darabot;
  • a Téli Regét, melyet a Royal Ballet tűz ismét műsorra Joby Talbot fantaszitkus zenéjével Christopher Wheeldon kreációjában. Ennek tomboló sikeréről még írni fogunk, most mindenesetre aki teheti nézze meg >>

A Shakespeare Live! a BBC-nek köszönhetően az egész világon élő közvetítésben lesz látható a Royal Shakespeare Theatreből. Magyarországon az Urániában lehet a műsort nézni. Az estet a Royal Shakespeare Company művészeti vezetője, Gregory Doran rendezi olyan művészek és társulatok közreműködésével, mint például Benedict Cumberbatch, Judi Dench, Helen Mirren, Sir Ian McKellen, Joseph Fiennes, a Royal Ballet, Royal Opera stb.

Ezen a honlapon megtalálhatóak a programok, tessék böngészni és elmenni ezekre - kivételesen megfizethető minden program!

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Kultúra Ha ránézek, nem érzem igazán komfortosan magam - Torma Tamás építészetkritikussal beszélgetünk Makovecz Imre építészetéről
Szarvas György | 2021. január 10. 06:10
Az év elején két, viszonylag fajsúlyos hírben is szerepelt Makovecz Imre egy-egy munkájával. A piliscsabai Pázmány  Péter Katolikus Egyetem épületei, melyek Makovecz tervei alapján készültek a rendszerváltást követően, az egyháztól az állam kezelésébe kerültek, maga az oktatási intézmény pedig budapesti ingatlanokba költözött. A kormányközeli Hír TV pedig egy majd tíz éves Makovecz templom tervéről törölte le a port, és egyben lengette be a katedrális méretű építmény budai helyszínen való megvalósulását. A két hír apropóján beszélgettünk az építész munkásságának egyre inkább változó megítéléséről Torma Tamás építészetkritikussal. 
Kultúra Értékes ingatlant kap a Magyarországra érkező kínai egyetem
Privátbankár.hu | 2021. január 1. 11:31
820 millió forintos ingatlant kaphat a Fudan Egyetem a közlönyben szereplő kormányhatározat szerint.
Kultúra Amikor a pizzafutár hozza a könyvet
Szarvas György | 2020. december 19. 18:13
A karácsony hagyományosan az az ünnep, amikor szívesen ajándékozunk egymásnak könyvutalványt, vagy éppen éves operabérletet. A járvány második hulláma, és az előadások streamelt közvetítése viszont ezt a jó szokásunkat is alaposan átírhatja. Összeállításunkban egy könyvkiadó kreatív igazgatóját, a Bábszínház igazgatóját és az Operaház sajtófőnökét kérdeztük.
Kultúra Sokkal kevesebb önsajnálat, és sokkal több cselekvés kellene - videóinterjú Kerekes Viktóriával és Horgas Péterrel
Szarvas György | 2020. december 13. 17:19
Egy színésznő és egy díszlettervező, akik az eredeti szakmájuk mellett manapság lakásfelújítással és kertépítéssel is foglalkoznak. Részben jövedelem kiegészítésként, de nem csak azért. Sőt! Úgy látják, hogy a járvány olyan mélyreható társadalmi változásokat indított el, hogy eddigi életünket már nem folytathatjuk tovább, és a közösségi cselekvés terén kell új utakat keresnünk. Videóinterjúnkban is erről beszéltek. 
Kultúra Mint emberiség nem tudunk a természet nélkül élni - videóinterjú Ürge-Vorsatz Diána klímakutatóval
Szarvas György | 2020. december 6. 14:34
Egy élet a bolygónkon címmel fut hetek óta a Netflixen David Attenborough rendkívül személyes filmje arról, hogyan pusztítjuk el magunk körül szisztematikusan a természeti környezetet. Ez a fajta vészkiáltás talán felhívja az emberek figyelmét arra, hogy immár a 24. órában vagyunk, és ha nem teszünk semmit, akkor nem csak gyerekeink és unokáink, de mi magunk is megélhetjük a következő "tömeges kipusztulást". A lehetséges forgatókönyvekről beszélgettünk Ürge-Vorsatz Diána klímakutatóval.
Kultúra 1,8 milliárd forint pótlólagos támogatás a folyóiratoknak – mely orgánumok részesülhetnek majd belőle? 
Szarvas György | 2020. december 5. 17:24
Demeter Szilárd komoly felháborodást kiváltó holokausztos írása kissé elterelte a figyelmet arról, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatójaként, egy november közepi kormányhatározat értelmében jövőre jókora összeg fölött fog rendelkezni, amikor az irodalmi és kulturális folyóiratok támogatása kerül majd napirendre.
Kultúra A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM
Privátbankár.hu | 2020. november 30. 15:43
A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.
Kultúra A koronavírus-járvány miatt idén elmarad a Nobel-díjátadó
Szarvas György | 2020. november 28. 11:09
Pontosan 125 évvel ezelőtt alapította a Nobel-díjat a svéd kémikus és feltaláló, Alfred Nobel. 1895. november 27-én kelt végrendeletében rendelkezett úgy, hogy vagyonának kamataiból évről évre részesedjenek a tudomány kiválóságai. Az összeg jelenleg kilencmillió svéd korona, azaz körülbelül 305 millió forint - a díj eszmei értéke felbecsülhetetlen. 
Kultúra Tovább perlik a fraknói kincset
Szakonyi Péter | 2020. november 24. 16:58
Még hosszú évekbe telik, míg végleges bírói ítélet születik az úgynevezett fraknói kincs ügyében. Az Esterházy hercegek fraknói várában őrzött műkincsegyüttest öt éve egy raktárba szállították. A közel 300 darabból álló és korábban az Iparművészeti Múzeumban kiállított páratlan gyűjtemény azóta nem látható.
Kultúra A mi hazánk Budapest - videóinterjú Koncz Zsuzsával
Szarvas György | 2020. november 22. 15:11
A napokban vehette át Budapest díszpolgára címét Koncz Zsuzsa előadóművész, és a napokban jelenik meg új lemeze a Szabadnak születtél is. A városról és a város nyújtotta szabadságról beszélgettünk a művésznővel. 
Friss
hírlevél