TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Mi az, ami összeköt bennünket magyarokat ebben a megosztó, feszültségekkel teli világban? Hát az angliai kapcsolatok! Mindannyiunknak vannak rokonai, barátai a szigetországban - a hétvégi Shakespeare-parádé remek alkalom arra, hogy meglátogassuk őket, és töredékáron jussunk el olyan programokra, melyeket máskor egyhavi fizetésünkből tudnánk finanszírozni.
Fotó: Flickr - tonynetone / British Council

Április 23-án lesz Shakespeare halálának 400. évfordulója, így Anglia egy hatalmas Shakespeare-parádévá alakul a hétvégére.

William Shakespeare nevét mindenki ismeri, sőt néhány drámáját a világ írástudó lakosságának nagy része még el is olvasta, és látta színházban illetve filmen. Már ez is sokat elmond az íróról, azonban a tény, hogy immáron 400 éve nem született olyan író, aki a magas irodalmat ennyire populáris módon és mégis borzasztó összetetten adja át nekünk, puszta halandóknak: ez lélegzetelállító.

Arról nem is beszélve, hogy a nem angol nyelvű emberek csupán töredékét látják a mesterműveknek. Shakespeare-t fordítani gyakorlatilag lehetetlen. Sajnos. Shakespeare költészete és műveinek tartalma továbbá humora magyar nyelvre gyakorlatilag átültethetetlen. Bár Arany János fordításai költészetükben megközelítik az eredetit, tartalmukban és humorban távol állnak az eredeti művektől. Nádasdi Ádám fordításai tartalmilag már-már megegyeznek az eredetiekkel, azonban költészetükben igen távol állnak tőlük. (A legjobb példa erre a Hamlet: érdemes elolvasni mindkét fordítótól, továbbá eredeti nyelven is. Ez elsőre ijesztőnek tűnhet, de a Hamlet angol nyelvezete a legkönnyebben érthető azoknak, akik anyanyelve nem az angol.)

Ha valahogyan túllép az ember ezen a „nüanszon”, még mindig ott a probléma a színrevitellel. Shakespeare-t rendezni és játszani talán a legnagyobb kihívás, és bár vannak sikeres alternatív megoldások az országban, valóban jó, klasszikus értelemben vett Shakespeare-t csupán az Állami Operaház tud felmutatni a Lear című előadásával Jean-Pierre Ponnelle rendezésében. (Aki teheti, feltétlen nézze meg május 29. és május 31. között >>)

Magyarországon sajnos nincs elég idő és pénz arra, hogy megteremtsék a lehetőségét egy esetlegesen jó, valóban shakespeare-i Shakespeare-előadásnak. Angliában azonban Shakespeare-hez vezet minden út. Filmen, színpadon – nem csupán a Royal Shakespeare Company, hanem a National Theatre, a Michael Grandage Company és a többiek is - operában, balettben televízióban csodálatos munkákat tesznek az asztalra.

Most hétvégén rengeteg múzeum nyitja meg időszakos Shakespeare-kiállítását, rengeteg fontos vagy rendhagyó produkció mutatkozik be, továbbá szombaton este megrendezésre kerül a Shakespeare Live!

Kiemelnénk a produkciók közül

  • az V. Herniket, melyet 23-án a Sherborne Apátságban mutatnak be, majd a következő egy hétben az ország több fontos és monumentális apátságában bemutatják a darabot;
  • a Téli Regét, melyet a Royal Ballet tűz ismét műsorra Joby Talbot fantaszitkus zenéjével Christopher Wheeldon kreációjában. Ennek tomboló sikeréről még írni fogunk, most mindenesetre aki teheti nézze meg >>

A Shakespeare Live! a BBC-nek köszönhetően az egész világon élő közvetítésben lesz látható a Royal Shakespeare Theatreből. Magyarországon az Urániában lehet a műsort nézni. Az estet a Royal Shakespeare Company művészeti vezetője, Gregory Doran rendezi olyan művészek és társulatok közreműködésével, mint például Benedict Cumberbatch, Judi Dench, Helen Mirren, Sir Ian McKellen, Joseph Fiennes, a Royal Ballet, Royal Opera stb.

Ezen a honlapon megtalálhatóak a programok, tessék böngészni és elmenni ezekre - kivételesen megfizethető minden program!

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Kultúra A koronavírus-járvány miatt idén elmarad a Nobel-díjátadó
Szarvas György | 2020. november 28. 11:09
Pontosan 125 évvel ezelőtt alapította a Nobel-díjat a svéd kémikus és feltaláló, Alfred Nobel. 1895. november 27-én kelt végrendeletében rendelkezett úgy, hogy vagyonának kamataiból évről évre részesedjenek a tudomány kiválóságai. Az összeg jelenleg kilencmillió svéd korona, azaz körülbelül 305 millió forint - a díj eszmei értéke felbecsülhetetlen. 
Kultúra Tovább perlik a fraknói kincset
Szakonyi Péter | 2020. november 24. 16:58
Még hosszú évekbe telik, míg végleges bírói ítélet születik az úgynevezett fraknói kincs ügyében. Az Esterházy hercegek fraknói várában őrzött műkincsegyüttest öt éve egy raktárba szállították. A közel 300 darabból álló és korábban az Iparművészeti Múzeumban kiállított páratlan gyűjtemény azóta nem látható.
Kultúra A mi hazánk Budapest - videóinterjú Koncz Zsuzsával
Szarvas György | 2020. november 22. 15:11
A napokban vehette át Budapest díszpolgára címét Koncz Zsuzsa előadóművész, és a napokban jelenik meg új lemeze a Szabadnak születtél is. A városról és a város nyújtotta szabadságról beszélgettünk a művésznővel. 
Kultúra Van bennem egy alapvető csibész - interjú Szervét Tiborral
Vidacs Éva | 2020. november 21. 18:31
Évekig úgy választottam darabot, hogy mindegy, mi az, de ő benne legyen. Láttam drámai szerepben, polgárpukkasztó előadásban és zenés komédiában is. Most viszont egy olyan arcát mutatja meg Szervét Tibor, amelyiket eddig nem ismerhettük.  
Kultúra Nagy pofont kapott a szórakoztatóipar
Baka F. Zoltán | 2020. november 19. 18:02
Sok rendezvényszervező vállalkozás nem fog felállni a járványhelyzetből – mondta a Piac & Profit magazin ma megjelenő számának adott interjúban Fülöp Zoltán, a több rendezvényt – köztük a Sziget és a Volt Fesztivált, a Balaton Soundot - összefogó Sziget Zrt. egyik fesztiváligazgatója, aki egyben az Akvárium Klubot is üzemeltető cég egyik tulajdonosa. A Sziget Zrt. bankhitellel próbálja áthidalni az idei évi veszteségeit.
Kultúra Szinkron, reklám és filmszerep - mekkora gázsikat tud kitermeli a magyar szórakoztatóipar
Szarvas György | 2020. november 15. 15:03
Bár az SzFE-n a vészhelyzet kihirdetésével kényszerűségből a tiltakozók is időlegesen visszavonulót fújnak (legalább is az épületet elhagyják), ez a több hónapos közjáték arra mindenképpen alkalmat szolgáltat, hogy megnézzük, azok, akik kikerülnek az egyetemről, milyen lehetőségekkel vágnak neki az életnek, színészként miféle megélhetésük lehet, társulati tagként vagy szabadúszóként. Mit kínál számukra a szinkron, a reklámipar, és milyen esélyeik lehetnek – anyagilag is – ha bekerülnek egy nagyjátékfilm forgatására.
Kultúra A stream a veszélyhelyzet után is velünk marad - videóinterjú Mácsai Pállal
Szarvas György | 2020. november 14. 15:43
Az Örkény Színház már a mostani őszi szezonnak is úgy ment neki, hogy a hagyományos előadások mellett számos darabot streamelve is közvetítettek a nézőknek. A legutóbbi veszélyhelyzeti intézkedések miatt a színház most bezárt, maradt a streamelés, amiről Mácsai Pál igazgató úgy nyilatkozott, hogy bár ma még ez a forma gyerekcipőben jár, körülbelül ahhoz hasonlítható, mint ahol a film tartott a Lumiere fivérek idején. Szerinte ez megmarad a jövőben is, és hasonló pályát fog befutni, mint amit a filmművészet produkált a kezdetektől mostanáig. Sikerre van ítélve. 
Kultúra A kádár-korszakban minden, ami R-rel kezdődött és ajk-kal végződött, rémületet keltett az apparátusban - videóinterjú a bécsi CEU történészével
Szarvas György | 2020. november 8. 13:33
A magyar történelem nem bővelkedik kiemelkedő női politikusokban, de még ők is gyakran feledésbe merülnek a hazai emlékezetpolitikai csatározásokban. Pető Andrea a bécsi CEU történésze Rajk Júliáról megjelent életrajzában arra tesz kísérletet, hogy az árnyékból ( magának a könyvnek is Árnyékban a címe) a napvilágra hozza Rajk László özvegyének igencsak rendhagyó politikai életútját. 
Kultúra Vajon mennyit számít az életkor az amerikai elnökök megválasztásakor?
Szarvas György | 2020. november 1. 16:37
Trump második ciklusát megválasztása esetén 74 évesen kezdené el. Ezzel az életkorral mindenképpen rangidősnek számítana az indulók között, hiszen még Reagan is "csupán" 73 volt a második terminus alatt. A mostani jelöltek - így a demokrata Biden esetében is - a magas életkor miatt felmerül a kérdés, vajon érdemes-e meghúzni ebben az ügyben bármiféle korhatárt.
Kultúra Taxissztrájk - 30 éve bénult meg az ország a sebtében bejelentett benzináremelés miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 25. 14:39
Vasárnap van pont harminc éve, hogy a mindenféle előkészítés nélkül, egy hirtelenjében bejelentett benzináremelés miatt a hazai fuvarozótársadalom blokád alá vonta az ország közútjait, napokig megbénítva az életet. A tiltakozás végül a tárgyalóasztalhoz ültette a kormány képviselőit, és kompromisszumos megállapodás született az ügyben.  
Friss
hírlevél